DOBAR POGLED ŽELI VAM VAŠ LORIST TIM.
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

 
Napredna pretraga

161439 poruka u 7285 tema- 6989 članova - Poslednji član: Zaboravljeni_lovac

Децембар 16, 2019, 02:47:17
Novi SadBeogradNišValjevoPrištinaBanja LukaPodgorica
Stranice: 1 [2] 3 4   Idi dole
Štampaj
Autor Tema: Meso ispod Saca!  (Pročitano 94266 puta)
siladji
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 663



E-mail
« Odgovor #15 poslato: Октобар 13, 2009, 06:20:27 »

Ekstra,moram odmah da pojedem nesto..
Vec sam hteo da napravim ili da kupim Sac..
Prava stvar.. good
Sačuvana
isa
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1543


najbolji na forumu u 2010.


WWW
« Odgovor #16 poslato: Октобар 13, 2009, 06:22:48 »

Jednom sam probao i nemogu opisati taj ukus.
Dali neko zna kako se ovo priprema(prasetina,jagnjetina) ili nesto trece?
Znam da se polako sve pece(kuva)u poklopljenoj posudi duze vreme.Uz meso unutra je obilni dodatak raznog Povrca.Posuda je s svih strana okruzena zarom i pepelom.

Pisite recepturu i nacin pripreme Wink, njam njam.
 

Imaš sreće Jager und Jagd,slučajno sam specijalist za jela ispod peka i sve sa gradela.
Moram priznati da sam ispekao vlastoručno tisuće sačura i gradela ali i da neznam ništa   što se kuha  u loncu osim istant juhe iz vrećice.Za lonac postoje drugi specijalisti whistle
Reći ću vam kako to ja radim ala isa,ognjište mora imati podlogu od pune cigle koja dobro drži toplinu a sačura nesmije biti od  lošeg materijala.
Jedan sat  ranije  naložim na ognjištu vatru tako da se ognjište odnosno cigla dobro zagrije.Kada padne žar i  ognjište je dobro zagrijano, viška vatre i žara  stavim sa strane i dodam malo novih drva.Vidjeti ćemo kasnije zašto je to važno.
Predhodno se u posudi za pečenje, pripremi ono što ćemo peći,u obzir dolaze sve vrste mesa,peradi i od ribe hobotnica.Za nju ima nekih malih tajni, whistle da bi bila meka i slasna.Bolje je dvije po 1,5 kg ali nije problem ni kada je jedna teška do 3 kg.Za hobotnicu vrijedi pravilo da je to jedina riba  za koju je preporučljivo da odstoji  u ledu,biti će mekša .
Taj način ja preferiram a neki je prije pripremanja  malo  namlate čekićem ili je prije pečenja malo prokuhaju.
Meso se  prvo posloži na dno posude u koju se predhodno stavi malo ulja i nije loše dodati  domaće svinjske masti. Predhodno oguljeni krompir režemo na pola  ili na ploške  i sa njim pokrivamo  meso,to je  jedna od varijanti.
Naravno  meso i krompir začinimo,izrežemo nekoliko  kapula,par glavica češnjaka po želji i sve što ide od začina,vegeta,sol,papar i drugi začini po izboru. Ja stavim obično mješavinu dalmatinskih začina,par lista lovora i ponekad po neku grančicu svježeg ružmarina.U svim ti začinima i dodacima treba biti umjeren da oni ne prvladaju prirodne mirise peke.Ima više varijacija da se peče bez povrća ili se uz sve to dodaje i povrće,sve zavisi kako tko voli ,paprika ,pomidora(rajčica), mrkve i sl.
Stavimo posudu sa svi tim na ognjište i  poklopimo  sačurom.Oko  sačure i na nju, naspemo žeravu i tako pečemo oko 35-45 minuta,sve zavisi dali smo stavili hladnu ili zagrijanu sačuru.
Nakon 35-45  minuta ,oslobodimo malo  sačuru i podignemo da vidimo kakvo je stanje.Sada se može ono meso sa dna posude staviti na vrh ili ako je pečeno već na vrhu  treba ga okrenuti .Usput ako ima viška tekućine  treba je  odvaditi .Tada ponovo stavimo ispod sačure ,stavimo žar i zavisno od stanja pečenja , možemo  nastaviti peći istim intezitetom ili pojačavamo pečenje sa žarom sa  one vatre iz rezerve.Nakon otprilike pola sata ,sve zavisi dali želimo slabije ili jače pečeno , dižemo sačuru sa ognjišta , serviramo  što prije na stol i to je to.
Vino bijelo ili crno,domaće i u slast.Kako to izgleda  kada ja radim  možete vidjeti na slikama.




sačura spremna za pečenje , uz  meso i krompir, kombinacija sa povrćem.



To je ognjište,peklo se već 45 minuta i sada će trebati provjeriti situaciju ispod peke,u pozadini ima  malo vatre i žara za rezervu ako zatreba.


Tako izgleda poslije 45 minuta ako se  peklo sa mesom na dnu kao sada ,tada  treba  izbaciti meso na vrh krompira a ako je meso bilo od početka  na vrhu treba ga okrenuti.



Teletina ispod  peke ,malo jače  zapečena kako ja volim. biggrin



za kraj mladi divlji praščić ispod peke ,to treba  nešto laganije peći kao na slici .

U slast, tko zna možda nekima od vas, jednom to demonstriram  uživo  drinks
Sačuvana

Jäger und Jagd
Global Moderator
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 2302

Jagd ist kein Hobby, Jagd ist Leidenschaft!


« Odgovor #17 poslato: Октобар 13, 2009, 08:44:55 »

A joj majstore gde me nadje good.
Svaka cast za recepturu, ovog leta sam probao u Crnoj Gori jare ispod saca!
Sta reci, prsti se lepe Wink.
Sačuvana

I*A*A*M*M
Gaga Lovac

Pisi i Citaj Istinu.
Lazes Druge, Lazes i Sebe.
Sale
Iskusan lovac
***
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 158



« Odgovor #18 poslato: Октобар 13, 2009, 09:24:42 »

Ovo ne treba da se jede uopšte.
Prvo može da se dobije rak a i zebu ti noge posle ovakve klope.  hi
Stvarno, ja se uveče najedem ove mlade divlje prasetine, doduše iz vatrostalne posude, ujutru mi se digne ona stvar povuče ćebe i sve mi noge ozebu.
Jager dođi bre u Beograd vodim te u Mc na Slaviju da jedeš ko čovek. Samo da pršti. Imaju fish mek ali stvarno mek ko dekin.

P.S. Isa majstore! Ako nastaviš sa ovakvim postovima i slikama ima da se suicide_fool skroz. Znači nešto volim više od lova a to je da jedem divlajč koju ulovim i spremim. Moraću pod hitno da kupim sač. Vatru ću da zgorim na terasi i... biće ko duša.
Ajd uzdravlje.
Sačuvana
taurus
Iskusan lovac
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 132



« Odgovor #19 poslato: Октобар 13, 2009, 09:32:21 »


Nije klasican sac ali ja ga zovem TURBO SAC.Nevidi se tucani poklopac i ide direktno na vatru.Ukus je slican kao i kod klasicnog saca.A naj bitnija stvar da u njega moze da stane 12 kg mesa.
Sačuvana
siladji
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 663



E-mail
« Odgovor #20 poslato: Октобар 13, 2009, 09:35:48 »

Bogte mazo.. biggrin odmah moram da pojedem nesto...
Svaka cast VolvoBM i isa..Vec duze vreme planiram da uzmem sac,kod nas i nije obicaj,ali otkad sam na Zlatiboru jeo jagnjetinu ispod saca sa kupusom....necu nista vise ni da pisem.. hi
Koliko treba otprilike da jelo bude gotovo? this
Sačuvana
isa
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1543


najbolji na forumu u 2010.


WWW
« Odgovor #21 poslato: Октобар 14, 2009, 05:48:44 »

Bogte mazo.. biggrin odmah moram da pojedem nesto...
Svaka cast VolvoBM i isa..Vec duze vreme planiram da uzmem sac,kod nas i nije obicaj,ali otkad sam na Zlatiboru jeo jagnjetinu ispod saca sa kupusom....necu nista vise ni da pisem.. hi
Koliko treba otprilike da jelo bude gotovo? this

Ja na mom ognjištu ga pečem 1 sat i 15 minuta,plus,minus 10 minuta, zavisno o količini žara i dali želim malo slabije  ili jače da se zapeče. Osobno volim malo  jače zapečeno.
U slast drinks
Sačuvana

isa
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1543


najbolji na forumu u 2010.


WWW
« Odgovor #22 poslato: Октобар 14, 2009, 07:56:52 »

Evo da nastavim ovu ukusnu temu,pokaziti ću vam  još nekoliko slika:



Ovako izgleda izvorno dalmatinsko  ognjište gdje se peču gradela i sačura,kuha pravi brudet ,ognjište je mog  dobrog i starog prijatelja i lovca Ante kojeg ste često mogli vidjeti na mojim slikama od ranije.Koliko sam  ovdje prosjedio uz vatru ,dobru spizu i domaće crno i  nadimio  se dima.Koliko li je samo ovo ognjište čulo lovačkih priča  nebi stalo u 5 knjiga.



kada ovo donesem na stol obavezno kažem: polako ,prste k sebi još je vruće i ne slinite mi u sačuru biggrin





Tema je sačura ali na ognjištu često pečem i gradela sa mesom ili ribom , to  znači da  sa gradelima  nisam na temi ali tko bi imao srca izbrisati ove sliku  samo zato što su malo izvan teme. whistle
 drinks
Sačuvana

vuk sa motajice
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 804


tim koji pobjedjuje se nikada ne mijenja


E-mail
« Odgovor #23 poslato: Октобар 14, 2009, 08:13:52 »

Joj Isa nemoj vise stavljat ove specijalitete na slikama zaslini sav monitor ja  sarcastic sarcastic,pa ovo je stvarno veliki  gurman pravio svaka cast buba buba
Sačuvana

Budi do kraja ono sto jesi
sakal
Senior
****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 479


UMRO SAM ALI MI JOS NISU JAVILI!!!!

jurisicmb@hotmail.com
« Odgovor #24 poslato: Октобар 14, 2009, 08:16:56 »

ISA otvaraj neki restoran pothitno ! I unovci ovo znanje drinks drinks
Sačuvana
morgas
Početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 10


« Odgovor #25 poslato: Октобар 14, 2009, 08:26:42 »

Dobar sač a i u saču?
Sačuvana
isa
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1543


najbolji na forumu u 2010.


WWW
« Odgovor #26 poslato: Октобар 14, 2009, 08:31:58 »

Istina veliki sam gurman a živi dokaz je vaga koja  je pokazivala 107  kg žive vage,prošlogodišnje  neslužbeno vaganje.Iako svaki dan prolazim 10 puta pokraj vage nemam se namjeru penjati na nju.Neću se izvlačiti na ono da imam teške kosti,jednostavno volim lijepo pojesti  i sve ono što ide  iza toga  drinks .I naravno sve se lijepo prima za mene naročito na trbušne mišiće. wacko
Imam i mana slabo pjevam ali nemogu ni ja sve znat.Nedostatak muzičke žice nadoknađujem lovačkim pričama i događajima iz 32-godišnjeg aktivnog  bavljenja lovom i ribolovom.
Pozdrav od ise
Sačuvana

morgas
Početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 10


« Odgovor #27 poslato: Октобар 14, 2009, 08:47:29 »

Svaka čast iso, ni ja ne stjem na vagu a imam 32 godine života.
Sačuvana
Nikola Vojinovic
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 2193


Najbolji na Forumu u 2012 godini


« Odgovor #28 poslato: Октобар 14, 2009, 09:39:29 »

Kol'ko bese imas kila Iso?  lol
Sačuvana

Priroda, kerovi i lov
isa
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1543


najbolji na forumu u 2010.


WWW
« Odgovor #29 poslato: Октобар 15, 2009, 06:38:00 »

Kol'ko bese imas kila Iso?  lol

 lol

Vaga je pokazivala prošle godine 107 kg ali tko može vjerovati vagi,zato se više ne penjem na nju ,znaju pokazati par kg više ,zanimljivo ali nikad manje. whistle
Drugo što imam reći u svoju obranu je da je vaganje izvršeno u zimskoj odjeći,cipelama i što je bitno u večernjim satima poslije  najmanje  tri dnevna obroka.E sada kada sve to  lijepo odbijemo ,dođemo do  težine  od 99,9 kg. whistle
Ovako kada je ispod  stotke ,može se trpiti   biggrin
 
Sačuvana

Stranice: 1 [2] 3 4   Idi gore
Štampaj
Prebaci se na: