Prvi srpski lovački forum

ORUŽJE, MUNICIJA, OPTIKE I MONTAŽE => LOVNO STRELJAŠTVO => Temu započeo: buhag Децембар 25, 2016, 09:56:17Naslov: Promena uvećanja optike-slika pogodaka
Poruka od: buhag Децембар 25, 2016, 09:56:17
Pre mesec dana u uzgojnom odstrelu srnece divljači desilo mi se da je pogodak legao višlje od očekivanog (nišanio ispod korena vrata dobio sredinu vrata), grlo je bilo na nešto manje od 100m, pucao iz ruke stojeći stav, a pošto je već bio pozni sumrak optika je kako bi izlazna pupila bila preko 8mm podešena na uvećanje od 6x.
Iako sam bio siguran da je greška do mene, ipak je sumrak, zamoren od pešačenja-piršovanja, pucao bez naslona, setih se da sam prilikom upucavanja i proba uvek koristio naj jače uvećanje i nikad probao da li se menja slika pogodaka sa manjim uvećanjima a što sam imao prilike da doživim sa nekim jeftinijim optikama.
Pošto nisam imao mira reših da proverim juče, priručno strelište 100m, podloga stara asura, naslon samo prednji- dva više puta presavijena ćebeta, karabin CZ 550 Exclusive-Ebony Edition 7x64, optika Leupold Vari X IIc HD končanica , municija PPU 9,0g  i evo rezultata.

url=https://postimg.org/image/jt45d766r/](https://s29.postimg.org/wkibjpfyv/image.jpg)[/url]upload a gif (https://postimage.org/)

Prvi (br.1) je bio iz čiste hladne i blago nauljene cevi pri povećanju od 9x (realno kod ove optike  8,7x), HD koncanica na ovoj optici pokriva pri maksimalnom uvećanju 0.65MOA približno 2cm na 100m a pri naj manjem 3x (realno 3,3x) 1.70MOA ili približno 5 cm na 100m, crveni kvadrat je veličine 3cm.
Drgi hitac je sa uvećanjem od 6x kojim sam pucao i navedenom prilikom i sa ovim uvećanjem koncanica potpuno na 100m prekriva crveni kvadrat, naziru se samo crne linije okvira.
Treći hitac ja sa povećanjem od 3x, sa ovim uvećanjem končanica potpuno prekriva ceo kvadrat pa je pucano tako što je centar končanice samo "navučen" preko kvadrata, i tu je naj veće odstupanje od centra.
Četvrti hitac radi potvrde opet sa 9x ali ovaj put iz zagrejane, prljave, suve cevi i za pravo čudo preklopio se sa prvim.
Ukupna grupa 33mm a 3 hica pucana uvećanjem 6x i 9x 15mm.
Do skoro bih sa ovim, lovački karabin + jeftina fabrička municija,  bio prezadovoljan da se nisu pojavile neke dvokuglare koje ovakve grupe prave naizmenično iz obe cevi pa sam sad samo zadovoljan :lol:
Pozz...         


Naslov: Odg: Promena uvećanja optike-slika pogodaka
Poruka od: buhag Децембар 26, 2016, 08:52:25
Svima koji imaju varijabilne optike bez obzira na cenovni razred a naročito onima koji koriste optike nižeg cenovnog razreda preporučuje da izvrše probu na strelištu sa različitim uvecanjima.
Kod optika nižeg cenovnog razreda, mada ni neke skuplje nisu potpuno imune, dešavalo mi se da kod promene uvećanja ne samo što izmeštaju POI odnosno tacku pogodka na meti već i pri manjim uvecanjima dolazi do povećanja paralaxe što se negativno odražava na grupu pogodaka.
Poželjno je znati mogucnosti svog oružja i druge opreme i prilagoditi im se kako bi bili ne samo uspešniji već i izbegli razne neželjene posledice tokom lova.
Pozz...


Naslov: Odg: Promena uvećanja optike-slika pogodaka
Poruka od: SHEYTAN Децембар 26, 2016, 08:58:25
^   :clapping:

Hvala ti za ovu analizu, svakom može da koristi!  :drinks:

Edan prijatelj upucavao svom prijatelju Suttera 3-12x50 fi 30, i reče da mu se čini da mu se pomera po visini POI(point of impact, "tačka pogotka" otprilike) pri promeni povećanja. Ne budem lenj, pa proverih svog 1.5-6x42 prvom prilikom, na 2x i 6x, i nisam primetio odstupanja...

Negde pročitah, mislim da optike sa konč. u I fokalnom planu imaju manje šanse da pomeraju POI zumbiranjem, molim ko zna da eventualno ovo potvrdi ili me ispravi.  :hi:


Naslov: Odg: Promena uvećanja optike-slika pogodaka
Poruka od: goranv Децембар 26, 2016, 10:55:30
Zalio se ja Sheytanu da mi prilikom prom. uvecanja bezi pogodak a on meni:to je normalno;pa kako tebi ne bezi?


Naslov: Odg: Promena uvećanja optike-slika pogodaka
Poruka od: SHEYTAN Децембар 26, 2016, 10:59:19
Pa, qpi si Meoptički nišan, pa neće ni tyebi bežati!  :sarcastic:


Naslov: Odg: Promena uvećanja optike-slika pogodaka
Poruka od: zhrvoje Децембар 26, 2016, 11:15:00
Ja bih samo komentirao da je kolega opaki strijelac, na skoro sto metara u sumrak nisaniti srni u korijen vrata iz ruke iz stojeceg stava....I biti siguran u pogodak.
To mogu samo vrhunski strijelci....


Naslov: Odg: Promena uvećanja optike-slika pogodaka
Poruka od: Rollins Децембар 26, 2016, 12:31:43
Buhag,svaka cast na analizi,tvoje postove mi je jednako zadovoljstvo citati kao i Swiftove...skoro koliko i Rajkove. :good:
Bez ljutnje ali mislim da nisi dokazao promenu POI na tvojoj mezimici,cetiri metka otpucana na razlicitim uvecanjima slabo sta mogu da zakljuce,ako ista. Mozda da si otpucao tri na tri puta dve grupe, pa tri na devet puta dve grupe,tu bi se vec nesto videlo. Posebna prica je da si pucao PPU gde je to sto si pokazao apsolutno normalna stvar i to i u idealnim uslovima i bez promene uvecanja.
 :hi:


Naslov: Odg: Promena uvećanja optike-slika pogodaka
Poruka od: goranv Децембар 26, 2016, 03:09:30
Pa, qpi si Meoptički nišan, pa neće ni tyebi bežati!  :sarcastic:
Meopta ::)Npr.volis VW a kupis Skodu. :drinks:


Naslov: Odg: Promena uvećanja optike-slika pogodaka
Poruka od: swift Децембар 26, 2016, 04:42:28
   Pomeranje POI na različitim uvećanjima kod recimo S&B 12-50 PM II i sa SF korekcijom je zanemarljiva.Postoji, ali....Više puta proveravao i manja je od 1/8 MOA. Pričam o takmičarskoj pušci i .308 municiji.Znači, oba naslona, ležeći stav, 100 met. POI je daleko veći na različitim temperaturama. Drastično je vidljiva na +30 i 0 stepeni. Inače, ovom puškom pucam 10 metaka u 13 mm. kad sam raspoložen /a sve sam redje raspoložen :unsure:/. Municija, zna se, Lapua match 167 gr.Mislim da kvalitet optike puno znači kod POI promena. O drastičnim promenama POI na optikama sa malim zumom /3-9/ ubedjen sam da se radi o paralaksi kod optike i strelcu. Zato, optike sa dobrom kontrolom paralakse su više poželjne.
    Zatim, kod upucavanja, ako se nešto upuca i nulira posle 5 metka na tankoj cevi, može da pokaže pogodak u plusu sa ladnom cevi /ne uvek ali često, zavisi od cevi, neki put ode i levo ili desno// Retko ko upucava da mu svaki metak ide iz iste temperature cevi.
    Ono što je bitno, po meni, je odstupanje pogodaka na temperaturnim oscilacijama. Uvek sam imao odstupanja sa metkom koji fenomenalno radi na +25 da je loš na -5 i obrnuto. Pri tome, naravno, kako pada temperatura, pada početna brzina i onda....nikad kraja priči.

Eto...


Naslov: Odg: Promena uvećanja optike-slika pogodaka
Poruka od: buhag Децембар 26, 2016, 07:20:40
...Bez ljutnje ali mislim da nisi dokazao promenu POI na tvojoj mezimici,cetiri metka otpucana na razlicitim uvecanjima slabo sta mogu da zakljuce,ako ista. Mozda da si otpucao tri na tri puta dve grupe, pa tri na devet puta dve grupe,tu bi se vec nesto videlo. Posebna prica je da si pucao PPU gde je to sto si pokazao apsolutno normalna stvar i to i u idealnim uslovima i bez promene uvecanja.
 :hi:

Pa donekle si u pravu, a donekle i ne baš.
Mene je zanimalo da li se drastično menja POI a ne da li se grupa širi usled paralaxe. Tri komada sa različitim uvecanjima u malo iznad 3 cm za mene puna bulja simika :biggrin:
Pre pucanja sam nekoliko dana vršio probe "na suvo" i nisam primetio promenu položaja koncanice samo baš neznatno povećanje paralaxe na 3x u odnosu na 9x papir je bio samo krajnja proba i dokaz.
Inace meta nije bila adekvatna zbog HD koncanice jer sam taj dan sa prijateljem proba i upucavli smo njegov karabin a moj samo uzgred da probam. Kad tome dodaš temperaturu od -1 i predhodno peh sa automobilom koji sam imao kad smo krenuli sve je bilo na brzaka.
Čim krene malo lepše vreme spremam mete i krećem na pravi test :lol:
Inace swift je u pravu sto se tice temperature, kod promene temperature u zavisnosti od puške i municije dolazi ili do promene POI ili se širi grupa ili oba.
Kolega Winetou  je to malo više testirao od mene i to bas primereno lovnim a ne streljačkim situacijama i daljinama pa ako pročita ovaj post možda se uključi na ovoj ili drugoj temi i to bolje pojasni.
Pozz...


Naslov: Odg: Promena uvećanja optike-slika pogodaka
Poruka od: buhag Децембар 26, 2016, 07:51:37
I samo još da dodam da mi nisu "mezimci" ni konjkretna puscetina (mada joj se ruku na srce malo šta ima zameriti), ni konjkretni caliber :biggrin:
Moji favoriti za lov su bili i ostali 8X57IS, 270WIN.,7X57Mauser I 308WIN. i to baš tim redom :lol:
Pozz...


Naslov: Odg: Promena uvećanja optike-slika pogodaka
Poruka od: swift Децембар 27, 2016, 12:53:40
Da zumirnje nešto drastično ili obavezno učestvuje u pomeranje POI, zamislte šta bi se desilo kad imaš zum sa 5,6,8x . Paralaxa je ta koja pravi najviše problema, zatim kvalitet sočiva i  njihova distorzije slike uz učešće paralaxe. A paralaxa je ***en igrač na malim uvećanima.
 :hi: