Prvi srpski lovački forum

Lorist => Metode lova => Temu započeo: laufer223 Април 14, 2016, 07:31:55Naslov: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: laufer223 Април 14, 2016, 07:31:55
U usporedbi sa pucanjem na divljač u pokretu (trku), a koje se najčešće odvija pri vršenju lova prigonom, čini se da je lov sa visoke čeke i pucanje na mirno pasuću divljač dečja igra, no podmuklost takvog pucanja nalazi se u detaljima koji lov završavaju neuspehom. Držim da je lov sa visoke čeke u domaćim lovištima najčešće korištena vrsta lova i kao takav nudi dobre preduvjete za dobar hitac. Stručno i čvrsto građene čeke nude oslonac za prednji deo kundaka, a često i oslonac za ruku  kojom se puca. Lovac stabilno sedi na stolici, stopala su oslonjena na podnim daskama i unatoč idealnim uvjetima javljaju se situacije koje objektivno ili subjektivno dovode do promašaja.
Prilikom odlaska na čeku ne treba nam puno opreme: puška, dalekozor, jastuk za sedenje, nož, mobitel. To je sve. Ne idemo na čeku ručati ili da bi otvorili ured. Sve što proizvodi zvuk može i pasti sa čeke, proizvevši zvuk, zauzimajući prostor na čeki ili nas odaje i nije nam potrebno.
Dva ranjena jelena, jedan promašen i dva odstreljena rezultat je rike od prije nekoliko godina u jednom visoko rangiranom lovištu. Na svu divljač pucano je iz visokih čeka, na daljinama ispod 150m. U idealnim uvjetima odstrel je trebao biti rutina. Kuriozitet je da su ranjavanje i promašaj izvršili iskusni lovci sa više od 30 godina lovačkog staža. Gde je greška?
Pogreška br. 1.
Pri susretu s divljači, osobito ako je trofejno jaka, kod večine lovaca dolazi do tzv. lovačke groznice, koja znači čisti andrenalin. Stresni hormon izlučuje telo unutar par sekundi. Deluje to na povišenje krvnog tlaka, lupanje srca, potiće rad pluća, groznica trese celo telo lovca: Ne može se smiriti, strast je jača, odlučuje se za hitac. Končanica optičkog ciljnika pleše po celom telu divljači. Lovac vidi čas nebo, čas zemlju, čas divljač. Dolazi do nekontroliranog hica, a često lovac i zažmuri kod okidanja. Rezultat: divljač beži ili zdrava promašena ili jače ili slabije ranjena. Retko ostaje u vatri. Protiv lovačke groznice leka nema. U nekim slučajevima groznica prestaje nakon mnogo godina bavljenja lovom i desetke i desetke odstreljenih grla.
Pogreška br. 2.
Vrlo često promašaji se događaju zbog odskoka puške koji nastaje kad se prednji deo puške nasloni direktno na tvrdu podlogu. (Ograda čeke, grana, kamen) Pri opaljenju puška će odskočiti uvis ili u stranu, ovisno o tome kako je oslonjena i rezultirat će promašajem. Rešenje je ispod prednjeg dela puške kao oslonac podmetnuti meku podlogu u vidu dlana ruke, lovačkog kaputa, ranca i sl.Tako čemo sprečiti odskok puške i neželjeni promašaj.
Pogreška br. 3.
Oslonac vodeće ruke na krivom mestu može umanjiti preciznost pogotka. Leži li vodeća ruka lovca prilikom okidanja na snajperu ili na cevi menjaju se odnosi njihanja.U pravilu vodeća ruka treba ležati ispod prednjeg dela kundaka, ili ako je predviđen meki naslon (vrečica peska riže i sl.)onda se vodeća ruka nalazi više na stražnjem delu kundaka.
Pogreška br.4.
Povremeno do promašaja dolazi jer izostaje oslonac za lakat ruke kojom se povlači okidač. Bazu oslonca tvori dodatna daska u širini dlana, koja se može proizvoljno pomicati, a nalazi se na ogradi čeke, tako da seče kut koji spaja dve ograde. (Npr. prednju i desnu) Na toj dasci leži desni lakat (kod dešnjaka prilikom pucanja) Oslonac za ruku kojom se okida donosi prednost u preciznosti, jer je tada oslonac u 3 tačke. (Levi dlan, prednji deo kundaka, desna šaka, vrat kundaka, desni lakat čvrsto fiksiran na dasci umanjuje drhtaj ruke)
Pogreška br.5.
Neki lovci kupuju puške, a neznaju šta kupuju, pa im vešti slatkorečivi trgovac uvali bespotrebno preterano snažan kalibar. Kad lovac dođe na strelište da isproba šta je kupio i puška ga propisno izudara, razbije rame, snajper raseče arkadu i povratka nema. Kod tako napačenog lovca javlja se strah od jakog trzaja i jakog praska, pa kod okidanja svesno ili nesvesno zažmuri. Žmurenje nastaje kad je lovac psihički nespreman primiti trzaj svoje puške. Lek bi trebao biti učestalo privikavanje vežbanjem na trzaj puške, prelazak na blaži kalibar ili ugradnja kompenzatora trzaja.
Pogreška br.6.
Kod nekih potpuno zatvorenih čeka događa se da je prozor za pucanje pre mali, te dolazi do prisilne pozicije za pucanje. Premalim prozorom smanjuje se vidno polje, postoji mogučnost da je divljač u mrtvom kutu, lovac se muči tražeći najpovoljniju poziciju za hitac, što sve zajedno može rezultirati lošim pogotkom ili promašajem. Rešenje treba naći u prozorima od najmanje 60 cm u širinu i 30 cm u visinu. Što veći to bolji. Također loši pogoci i promašaji nastaju najčešće sa visokih klimavih platformi koje se njišu na vetru ili pri pokretima lovca. Također i merdevine na čeki spojene tankom granama ili letvicama njišu se posebno pri jakom vetru i dolazak na takvu čeku sa gledišta sigurnosti je upitan. Na takvoj čeki lovac se oseča nesigurno, čeka se njiše, škripi, lovac sa strahom sedi gore, više razmišlja o svojoj bezbednosti nego o divljači koju čeka.
Pogreška br.7.
Neki lovci grade neprimereno široke čeke, pa su neprecizni hici zbog krivih dimenzija čeke češći nego se misli. Unutarnja dimenzija konstrukcije čeke ne treba biti 2x2 m kao što neki rade. Dovoljno je dimenzija 125x125 cm, a osobno dajem prednost širini 105 i dubini 115 cm. U takvim dimenzijama lovac bez pomicanja može pucati prema napred i na obe strane. Ako visina ograde nije odgovarajuća, ako je previsoka, tad lovac ne može pucati iz sedečeg položaja, već se mora podići u polu sedeći položaj. Zbog toga kao i zbog drugih razloga, trebale bi unutarnje dimenzije čeke biti prilagođene tjelesnoj veličini lovca koji ju koristi. Za lovce visine 180 cm preporuča se ograda čeke između 105 i 110 cm. Ako je čeka na strmim obroncima trebalo bi ovisno o kutu strmine postavit ogradu toliko nisko da pogoduje za udoban položaj prednjeg dela kundaka. Pri tome mogu postojati razlike između bočne i prednje visine ograde i do 20 cm. Opčenito se pri sedenju, a posebno pri pucanju preporuča kut od 90 stupnjeva između natkoljenica i potkoljenica. Daska za sedenje treba biti široka i stabilno postavljena na način da ne daje šumove.


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: svetos Април 14, 2016, 07:57:43
Dodajmo jos i losu procenu daljine.

Mada ja vise verujem u lovacku srecu.
Dobar pogled
Kos


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: SHEYTAN Април 14, 2016, 08:07:10
Svetos, lepo si se setio pogreshne procene!  :clapping:

Par puta sam bio svedok takvih greshaka u proceni daljine(ne divljachi, nego cheka i sl.), da je to bilo URNEBESNO!  :laugh: I to od strane isqsnih lovaca, ozbiljnih ljudi...

Daljina divljachi se, s druge strane, dosta uspeshno moze OCENITI velichinom divljachi, shto gledanjem golim okom, shto gledanjem kroz optiq, sa povetjanjem koje uvek koristimo... Ovo sve pod uslovom da u lovu na konjkretnu divljach imamo dosta isqstva... Npr., vidimo divljach, deluje nam daleko. Pogledimo kroz otpitjki - ista pricha! OK, ne pucamo, nije bitno koliko je to u metrima!  :hi:


Koleza Laufer, ponovo zahvaljujem na nesebichnoj edukatziji shirokih lovachkih masa!  :laugh:   :drinks:


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: Huntercro Април 14, 2016, 11:52:29
6x42 majka svih majki


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: crni đorđe Април 17, 2016, 09:03:11
Daljinu do cilja - divljači, još je teže procijeniti ako ne vidimo u cijelosti tlo od nas do cilja, kao pri pucanju sa brda na brdo.


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: KOBI Април 24, 2017, 02:48:37
Kod mene ima jedno mjesto uvijek tu izlazi srndac al nema sanse da neko pogodi.Radi se o pucanju sa brda na brdo,znaci sa jedne kvote na drugu koja je u istoj visini pa nema kosog hitca ili je neznatan.Nas 4 je pucalo i svi promasili,ja jednom 4 metka i svaki promasaj.Zracne linije ima oko 150m a puca se preko krosnji drveca i preko potoka..Dal ta voda nesto remeti?A ne mozes prici jer ako krenes nizbrdo krosnje zaklanjaju i ne vidis metu.Oruzje je neupitno dobro,precizno.Oslonac je stap i nema ceke.Lovci dobri strijelci i iskusni..Ja sam se pronasao u lauferovoj pogresci 1 jer sam cas prije odstrijelio drugog srndaca pa sam bio umoran od nosenja i pod utiskom al ovi drugi jos bolji strijelci od mene i oni uvijek promase.Moram uslikat tu poziciju jer tesko mi je objasniti a zanimaju me misljenja vas koji pucate na vece daljine jer kod mene 150m je vec solidna udaljenost i nema takvih terena puno.


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: car Април 24, 2017, 08:21:09
jedan od faktora po meni je ceka,ako je stabilna ok ,ali vecinom se ceke klimaju to malo na daljini znaci mnogo kod mene u lovistu smo imali akciju popravka ceka i uporili da budu stabilne.
Imao sam prilike da pucam sa te ceke jedne godine lov srdaca ponesem moj Manliher 6,5 Carkano bio mnogo precizan karabin, izlazi mi srndac na neki 120 metara nisanim malo krcka ceka hm pucam prebacujem 2 metra  u stranu sta punim ponovo ceka se blago pomera pucam ponovo nista srdac ulazi u kukuruz skidam se sa ceke i vidim srdaca ivici kukuruza ide ka sumi nisanim sa zemlje bum pada u vatri  :focus: od tada nikad se nisam penjao na tu ceku sada smo je ojacali i fiksirali videcemo kako ce biti pucanje sa nje.


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: mpeca Април 24, 2017, 09:13:27
Kod mene ima jedno mjesto uvijek tu izlazi srndac al nema sanse da neko pogodi.Radi se o pucanju sa brda na brdo,znaci sa jedne kvote na drugu koja je u istoj visini pa nema kosog hitca ili je neznatan.Nas 4 je pucalo i svi promasili,ja jednom 4 metka i svaki promasaj.Zracne linije ima oko 150m a puca se preko krosnji drveca i preko potoka..Dal ta voda nesto remeti?A ne mozes prici jer ako krenes nizbrdo krosnje zaklanjaju i ne vidis metu.Oruzje je neupitno dobro,precizno.Oslonac je stap i nema ceke.Lovci dobri strijelci i iskusni..Ja sam se pronasao u lauferovoj pogresci 1 jer sam cas prije odstrijelio drugog srndaca pa sam bio umoran od nosenja i pod utiskom al ovi drugi jos bolji strijelci od mene i oni uvijek promase.Moram uslikat tu poziciju jer tesko mi je objasniti a zanimaju me misljenja vas koji pucate na vece daljine jer kod mene 150m je vec solidna udaljenost i nema takvih terena puno.
 
Ja srnecu divljac nelovim  ali mi se nekoliko puta desilo  da promasim u lovu na crnu divljac .
 Par puta nov teren i zbog izmaglice lose procenjena daljina do cilja ucinilo mi se da su dalje nego sto jesu, par puta  je zrno probilo grancicu deformisalo se i skrenulo   .   
 Da sam stajao pored vas rekao bih tacno u cemu ste pogresili . Ovako izdaleka najverovatnije ste pogresili i u proceni daljine za bar stotinak metara manjka ako ne i vise...

 


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: 357magnum Април 24, 2017, 09:55:30
Daljina preko uvale izgleda mnogo manja, to je poznata opticka varka. Ako ste od oka procenili 150, sigurno ima 200-250 metara.


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: SHEYTAN Април 24, 2017, 10:00:14
Ako već nemate daljinomer, da li ste na Google earth-u našli to mesto i izmerili daljinu?  :hi:


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: mpeca Април 24, 2017, 05:27:45
Ja bi srndaka junaka  koji prezive silnu paljbu ostavio  da na miru pase i dalje nebiga vise uznemiravao . :hi: :drinks:


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: mpeca Април 24, 2017, 05:32:17
Nego nije li to mozda neka vasa lokalna sala... Bilo je ovde slucajeva da je punjen zec slamom i u ustima imao i upaljenu cigaru, a bilo je i punjenih veprova .Ispucase se kolege samo tako :lol: :sarcastic:


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: svetos Април 24, 2017, 07:10:25
Ja bi srndaka junaka  koji prezive silnu paljbu ostavio  da na miru pase i dalje nebiga vise uznemiravao . :hi: :drinks:

Bas tako. Ostavite ga na miru da pravi jos takvih junaka. Kad prodje lov postavite metu na njegovo mesto i vezbajte. Jel bilo nekih prepreka granja, trave ili kise? Kojim si kalibrom lovio tog srnaca?

Dobar pogled
Kos


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: KOBI Април 24, 2017, 08:41:00
Mpeca nije to uvijek isti srndac,to se desava kroz par godina jer i taj koji tu izlazi izadje negdje drugo pa bude odstrijeljen.
I sada izlazi tu jedan a morat cu nekako izmjeriti daljinu pa se korigovati po visini.Svetos nemamo mi neke specijalne kalibre za velike daljine ali i 7x64,8x57,30-06 bi to trebali odraditi?Kod mene je specifican teren i vjerovatno zbog toga bude promasaja zbog uglova pucanja al dobro bolje promasiti nego lose pogoditi.


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: mpeca Април 24, 2017, 09:25:51
Ako je tako onda  postavi metu tamo gde obicno izlazi  i  probaj  u nju  sa dva tri zrna i videces za koliko trebas korigovati.
 


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: KOBI Април 24, 2017, 09:43:00
Tako ce i biti..  :drinks:


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: svetos Април 24, 2017, 09:55:12
Mpeca nije to uvijek isti srndac,to se desava kroz par godina jer i taj koji tu izlazi izadje negdje drugo pa bude odstrijeljen.
I sada izlazi tu jedan a morat cu nekako izmjeriti daljinu pa se korigovati po visini.Svetos nemamo mi neke specijalne kalibre za velike daljine ali i 7x64,8x57,30-06 bi to trebali odraditi?Kod mene je specifican teren i vjerovatno zbog toga bude promasaja zbog uglova pucanja al dobro bolje promasiti nego lose pogoditi.


Nije to neka famozna daljina za te kalibre i ne treba tu neki specijalni kalibar. Probajte da u realnim uslovima sa velikom metom, bar 1.5x1.5 m i gadjajte vise vas pa uradite analizu pogodaka, onda naravno merenje stvarne daljine. Moze da bude do optike na vecem uvecanju, famozna paralaksa, prvi metak hladna cev ili ulji hitac. Svaki naredni uz grejanje cevi i miraz moze voditi u gresku. Popodne ako je puoska bila jednom stranom ceo dan na suncu i ta strana toplija od druge moze dovesti do skretanja lutanje zrna,ostecen vrh kod SP municije prilikom uvodjenja metka i jos mnogo toga kao na primer lampa koja je okacena na vrh cevi i cev stegnuta sa trakom za prekidac za kundak. Ima jedna lepa stvar.a to je analiza svega toga zvana 4M,. I to svako M znaci u prevodu: covek,masina materijal i metodologija. Napravi list sa i za svaki problem uradi 4M analizu i postavi stablo za svako M i upisi sve faktore koji uticu na svaku granu ponaosob. Na primer masina sto bi u ovom slucaju bio karabin i sta sve moze da utice om montaze,optike.municije,kundaka,oslonca,cevi itd. Metodologija nacin okidanja, nisanjenja ,upucavanja itd. Covek, okidanje nisanjenje,vid,stav itd. Materijal,ognosno mnicija . Uraditi analizu ponaosob za sve upisnao. Proveriti sve i upisati moguce greske koje proisteknu iz analize. Posle toga ide 5 zasto? .Tu za svaku anomaliju koju ste nasli u prehodnoj analizi postavljas po jedno pitanje i ako nemas odgovora ides dalje i niko nije stigao do petog zasto,a da nije uvideo gde je dreska za poenuti problem iz prethovne analize.
Deluje malo zbunjujuce ali moze itekako da pomogne da se resi neki problem i moze se primeniti na druge aspekte u zivotu.

Dobar pogled
Kos


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: svetos Април 24, 2017, 09:55:50
Mpeca nije to uvijek isti srndac,to se desava kroz par godina jer i taj koji tu izlazi izadje negdje drugo pa bude odstrijeljen.
I sada izlazi tu jedan a morat cu nekako izmjeriti daljinu pa se korigovati po visini.Svetos nemamo mi neke specijalne kalibre za velike daljine ali i 7x64,8x57,30-06 bi to trebali odraditi?Kod mene je specifican teren i vjerovatno zbog toga bude promasaja zbog uglova pucanja al dobro bolje promasiti nego lose pogoditi.


Nije to neka famozna daljina za te kalibre i ne treba tu neki specijalni kalibar. Probajte da u realnim uslovima sa velikom metom, bar 1.5x1.5 m i gadjajte vise vas pa uradite analizu pogodaka, onda naravno merenje stvarne daljine. Moze da bude do optike na vecem uvecanju, famozna paralaksa, prvi metak hladna cev ili ulji hitac. Svaki naredni uz grejanje cevi i miraz moze voditi u gresku. Popodne ako je puoska bila jednom stranom ceo dan na suncu i ta strana toplija od druge moze dovesti do skretanja lutanje zrna,ostecen vrh kod SP municije prilikom uvodjenja metka i jos mnogo toga kao na primer lampa koja je okacena na vrh cevi i cev stegnuta sa trakom za prekidac za kundak. Ima jedna lepa stvar.a to je analiza svega toga zvana 4M,. I to svako M znaci u prevodu: covek,masina materijal i metodologija. Napravi list sa i za svaki problem uradi 4M analizu i postavi stablo za svako M i upisi sve faktore koji uticu na svaku granu ponaosob. Na primer masina sto bi u ovom slucaju bio karabin i sta sve moze da utice om montaze,optike.municije,kundaka,oslonca,cevi itd. Metodologija nacin okidanja, nisanjenja ,upucavanja itd. Covek, okidanje nisanjenje,vid,stav itd. Materijal,ognosno mnicija . Uraditi analizu ponaosob za sve upisnao. Proveriti sve i upisati moguce greske koje proisteknu iz analize. Posle toga ide 5 zasto? .Tu za svaku anomaliju koju ste nasli u prehodnoj analizi postavljas po jedno pitanje i ako nemas odgovora ides dalje i niko nije stigao do petog zasto,a da nije uvideo gde je dreska za poenuti problem iz prethovne analize.
Deluje malo zbunjujuce ali moze itekako da pomogne da se resi neki problem i moze se primeniti na druge aspekte u zivotu.

Dobar pogled
Kos


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: mpeca Април 25, 2017, 06:40:50
Ima i kraci put umesto opterecivati sebe sa mnogo nepoznanica bolje je odmah otici kod majstora koji je i odlican strelac  a cim se predju vrata radionice sve te brige ce   resavati on.. :hi: :drinks:


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: mpeca Април 25, 2017, 07:06:10
 Izmedju ostalog inace dosta problema moze napraviti promena priblizenja na optici.Na jeftinijim optikama ima pomeranja   po visini  kao i po pravcu i eto promasaja i za pola metra...
Secam se jednog jeftinog kineza kojega sam montirao prijatelju na 7X64 .Upucao sam ga na najvece priblizenje.Fiksirao sam ga u stalak postavio koncanicu u sam centar i  pratio desnim okom pomeranje koncanice prilikom smanjivanja priblizenja od najveceg do najmanjeg..Ode koncanica u levu stranu oko 70cm..Sa najmanjim priblizenjem bi i vrhunskom strelcu  pogodak otisao  za 70 cm udesno.
I skuplje optike znaju da  prave ponekad probleme  a one jeftinije to rade redovno. Zato potrazite nekog proverenog majstora strelca tu u vasoj okolini neka sve lepo pregleda i dotera pre strelista.Ako je sve u redu sa oruzjem montazom i optikom  odlazak na streliste ce kao i lov nakon toga biti pravo zadovoljstvo.


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: KOBI Април 26, 2017, 12:57:13
Dobro smo temu razradili na ovome mome primjeru..Dobri su savjeti od vas sto lovite u ravnici u Srbiji.Gledam kanal Lov I ribolov tereni su vam ravni u nedogled.Kalibri predvidjeni za pucanje na vece distance a i optike veceg promjera i uvecanja.
U mom kraju je fokus da se uzme puska za lova u planini,manjeg ili srednjeg uvecanja a kalibar neki univerzalni tako da se njime moze sve loviti a ide se logikom od viska glava ne boli.
Sad me jedino kopka ta daljina i opticka varka mozda ima i puno dalje nego mi mislimo.Uglavnom nije problem u oruzju pogotovo kod mene je oruzje uredno i jako precizno.


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: SHEYTAN Април 26, 2017, 06:20:15
Ako već nemate daljinomer, da li ste na Google earth-u našli to mesto i izmerili daljinu?  :hi:

... tj. da li mozesh da nadjesh to mesto i izmerish?


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: KOBI Април 26, 2017, 09:35:30
... tj. da li mozesh da nadjesh to mesto i izmerish?
Nisam se sluzio tim opcijama pa moram pogledat kako sta...A mozda nabavim i neki uredjaj za mjerenje udaljenosti.  :hi:


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: SHEYTAN Април 26, 2017, 09:46:01
Instaliraj na konjp Google earth, prilično je džabe  :laugh: , i probaj naći svoj položaj i položaj srndaća, i uzmi LENJIR gore u programu i izmeri daljinu. Tu greške NEMA!  :hi:


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: KOBI Април 26, 2017, 10:25:56
Nasao lokaciju al nema LENJIRA?  :swoon:


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: zhrvoje Април 26, 2017, 11:04:00
Imas na vrhu ikonicu sa nacrtanim ravnalom, ili ides u alate pa izaberes ravnalo...


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: zhrvoje Април 26, 2017, 11:05:18
Jako cesto koristim ovu opciju, posebno PRIJE lova, kad idem na odredjenu poziciju izmjerim udaljenosti unaprijed...


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: dejanQ Април 26, 2017, 01:03:30
Instaliraj na konjp Google earth, prilično je džabe  :laugh: , i probaj naći svoj položaj i položaj srndaća, i uzmi LENJIR gore u programu i izmeri daljinu. Tu greške NEMA!  :hi:
ne mora da instalira ništa, ima google maps na netu, izabere satalitski snimak, ode na lokaciju i izmeri daljinu sa desnim klikom measure distance


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: KOBI Април 26, 2017, 01:52:26
Jbag ne mogu naci da izmjerim distancu ali ce se ukazati negdje opcija..Kod mene na desnom kliku zoom out.
Evo lokacije i odakle se puca.
(http://i66.tinypic.com/262md8o.jpg)


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: KOBI Април 26, 2017, 02:25:25
Evo izmjerio,oko 140-150 metara kao sto sam i mislio..
(http://i68.tinypic.com/2n24r4h.jpg)

Idem sad razmjerit jos jedno 30 lokacija gdje su padali bas me zanima   :sarcastic: :sarcastic:


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: SHEYTAN Април 26, 2017, 02:34:17
Do qrtza, preteche me, a taman sam ti spremio vizuelnu obuq...  :drinks:


Ako je daljina ta, prvo i jedino logichno reshenje: svi promashivachi da probau pucati u papir na toj daljini, pa da vidimo... Chesto i pushke u koje se vlasnici qnu ne radu bash kako su mislili...  :hi:


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: KOBI Април 26, 2017, 02:52:34
Napravit cu tu ceku pa ce ona omoguciti mirniji pucanj i da se puca i kad divljac izadje dole nize jer ce me odignuti iznad ovoga drveca u sredini.
Kolege vec obilaze teren a tu uvijek ima srndaca i nekada je bila ceka bas tu gdje je obiljezen lovac jer pokriva dosta terena..Malo je to veca udolina nego se ovdje vidi.


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: svetos Април 26, 2017, 09:36:23
Evo izmjerio,oko 140-150 metara kao sto sam i mislio..
(http://i68.tinypic.com/2n24r4h.jpg)

Idem sad razmjerit jos jedno 30 lokacija gdje su padali bas me zanima   :sarcastic: :sarcastic:

Kobi,jel ova dolina medja izmedju dva lovista. Meni na slici izgleda da je ceka na losem mestu na samom cosku i ivici sume koja zaklanja celu desnu stranu i ceka je sigurno mnogo visoka iako je suma strma i pravac pucanja pokazuje moguce prepreke za putanju zrna. Meni je logicnije da je ceka sa kontra strane gde si obelezio mesto srndaca, iznad tog mesta ili negde sa strane u odnosu na srdaca i koliko vidi cistije je i blize za pucanje. Vidim i put iznad koji je veova blizu i lako je prici do ceke.

Dobar pogled
Kos


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: KOBI Април 26, 2017, 10:31:58
Nema tu trenutno nikakve ceke a sve je to isto loviste.
Kao sto vidis na slici zeleno su putevi u loviste i trase kud realno 2 lovca mogu pirsati da pokriju sve.Crveno su postojece ceke i pravci djelovanja.Dolina je mjesto o kome pricamo a crno bi bile nove 2 ceke koje bi omogucile da se po potrebi ceka i puca dal na obe strane dal samo do doline a ukoliko je drugi lovac na ceki sa kontra strane da on drzi tu stranu a ako ne da taj jedan puca i tamo i amo a to bi bio onda pucanj na 140-150 metara.
Tako je kako je i nisu to neki inzenjeri lovstva odlucivali gdje graditi ceku nego mi lovci izmedju sebe a kako je tu dosta i moje vlastite zemlje i sljivika pravio sam i na svome radije nego na tudjem iako bi mozda bilo negdje drugo i malo bolje.

Idemo van okvira teme al bolje o bilo cemu nego o nicemu..
(http://i66.tinypic.com/2qainf4.jpg)


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: KOBI Април 26, 2017, 10:53:44
E sad vjerovatno sa stanovista vecih strucnjaka oni bi to drugacije al se radi o tome da sam ja odrastao tu i znam svaki pedalj i svaki busen zemlje a kuca mi je 800m odatle bas sam mjerio.Godinama divljac ima iste ili slicne navike pa je zakljucak sledeci.
Tu gdje je ta dolina to je najbliza tacka prvim vikendicama i kucama a sve se to dalje i dalje siri i divljac je primorana da mijenja navike.Navikne se ona na to donekle,ali iskusnog srndaca neces tako lako prevariti.Dok sam ja bio dijete sjecam se kad je moj otac tu lovio i bila je i ceka bas tu gdje je lovac oznacen i jos puno blize selu..Kako se selo siri a ljudi krce i ciste parcele tako guraju i divljac i sada gdje se nekad svinje cekale i lovile sad su tu kuce.Pitanje i dokle ce biti bezbjedno pucakati tu.
Tako da srndac koji ce doci u tu dolinu dodje kasno nocu znaci docekat ga navecer sigurno tu neces,a ujutro se moze zateci al bas rano.Tu su sljive,kruske,jabuke,dobra trava,baste,voli on tu izaci ali nece rizikovati i radije izadje na parcele koje su dublje u sumi i zbog toga logicno tu su i ceke..Ovamo u dolini ga sretnes kad ides bas rano ali nije mu lako prici stalno gleda u pravcu sela..
Normalno nadje se tu rijesenje ja kad ga vidim vise ne pucam nego zaobidjem i sjednem u sumu i tu ga docekam u povratku.


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: viktorpetr Април 27, 2017, 09:49:09
Ja redovno koristim google earth za odredjene potrebe u lovu i lovistu,a mjerio sam neke distance i trakom pa posle google-om i stvarno je veoma tacan taj program sto se tice mjerenja... Mnogo dobra stvar recimo za odredjivanje udaljenosti na kojoj pucas...


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: mpeca Април 28, 2017, 09:14:58
Sta ti je tehnika. Nego dali se ovako  meri stvarno rastojanje od tacke do tacke imajuci u vidu i razliku u visini od tacke pucanja [ kosi hitac] do   cilja ili ne? 


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: stalcer Април 28, 2017, 11:00:19
Pouzdana i dobra LAICA 1200


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: stalcer Април 28, 2017, 11:03:25
Izvinjavam se LEICA 1200


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: mpeca Април 28, 2017, 12:00:10
Da ali u kombinaciji sa mirnom rukom i ostrim okom. :hi:


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: SHEYTAN Април 28, 2017, 12:29:12
Izvinjavam se LEICA 1200

Samo taj model?


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: mpeca Април 28, 2017, 12:52:44
  Ima i model  " zeleno   Svrlisko oko" . :hi: :drinks: Doduse zasmeta ponekad izmaglica i vejavica ali jos uvek funkcionise i  netrebaju mu baterije. :lol:


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: KazaMP Мај 04, 2017, 06:22:47
u januaru ove godine cekam lisicu izjutra ( 6h ) , sneg napadao prekrio sve . Na 10 metara od mene nesto suskaaa pada onaj sneg sa drveca a meni srce lupa 300 na sat , adrenalin samo siba.. sve se to smirilo ... posle pola sata opet i opet i na kraju se ispostavi da je to bila veverica ... tako da broj 1 cinilac koji utice na hitac je adrenalin , pa pogresna procena u daljini izmedju divljaci i lovca ! :)


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: mpeca Мај 06, 2017, 06:32:13
Vremenom se strah izgubi pa srce  radi normalno  i kada ogroman vepar prodje po noci i na nekoliko koraka  ispred vas sve predje u rutinu.      Kada  kapitalac nocu naidje sve zamukne  samo se povremeno cuje njegovo disanje     ispitujuci ima li neke opasnosti po njega. E koliko sam takvih uz osmeh  ispratio a da i  nepucam..
   


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: KOBI Мај 07, 2017, 01:34:32
Drhtavica pocne kad sve prodje,al onda zalijes skljivovicom pa se smiris..


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: mpeca Мај 07, 2017, 09:14:51
Velika greska je popeti se na  visoko drvo[ceka koju ja obicno  koristim ] a ne vezati se kakvim konopom  za drvo i  ispod misica .Dobro dodje da se ne izgubi luda glava padom sa velike visine  a i daje dodatnu stabilnost tokom nisanjenja i gadjanja.
Ponekad duva i vetar pa treba umeti i znati   pogoditi   divljac koja i po noci ako ima mesecine ide u senci drveca  dok se priblizava parceli sa usevom..
Sto se drhtavice tice ima je ali kada me gore  u drvetu uhvati kakvo nevreme  kada kisa probije jaknu i voda pocne da klizi niz ledja pa u pantalone i pocne da puni cizme.I tako  ako se nepuca do jutra  spustanja niz klizavo drvo  presvlacenja u toplu odecu i jutarnju kafu..
Zato bi mladjim kolegama preporucio da nezale pare za kupovinu kvalitetne odece i obuce   sacuvajte zdravlje na vreme.
Isto tako tokom cekanja nocu zatvorite oci  i naucite se da slusate i prepoznajete zvuke u noci.Svaka zivotinja   ima svoj.Oci otvarajte samo kada sumnjate da je sum od divljaci koju cekate.
Kada to naucite  nece vise biti ni drhtavice a ni lupanja srca. :hi: :drinks: 
 
 
 


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: sremac Мај 08, 2017, 11:47:34
e kada nestane taj adrenalin i sve predje u rutinu,kacim pusku o klin :drinks:


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: KOBI Мај 08, 2017, 02:04:06
e kada nestane taj adrenalin i sve predje u rutinu,kacim pusku o klin :drinks:

I predjes na luk i strijelu,pa onda koplje pa kamen  :taunt:


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: mpeca Мај 11, 2017, 01:19:03
e kada nestane taj adrenalin i sve predje u rutinu,kacim pusku o klin :drinks:

Treba uspeti  tokom zivota   u svemu naci pravu meru .Nevalja nista previse pa ni adrenalina koji ako se ne kontrolise napravi stetu pa ili divljac pobegne ili jos gore zbog drhtanja ruku i lupanja srca biva ranjena  i cesto ostavljena da strada u mukama kozna gde.
 Ima jedna Staroplaninska  uzrecica koja je i vezana za  napad stresa iliti adrenalina  a posledica je drhtanja tela i lupanja srca -
            "Brzo g...o vr nema" :sarcastic: :scare:


Naslov: Odg: NAJČEŠĆE POGREŠKE KOD LOVA SA VISOKE ČEKE
Poruka od: mpeca Мај 11, 2017, 04:44:26
 I danju a narocito tokom noci tokom lova je veoma vazno iskontrolisati strah  i nedozvoliti da nam blokira mozak  ,   prolupa srce i zadrhte ruke .
Organizam da bi bio otporan i fizicki a i mentalno  mora da se kontrolisano" maltretira" to jest utrenira i nadje  prava mera  .
   Sve je to sazeto u predhodno  citiranoj Staroplaninskoj uzrecici moga prijatelja Andjelka iz Kalne  kad prokomentarise promasaj nekog od kolega posle lova na divlje svinje... :hi: :drinks: