Prvi srpski lovački forum

Lorist => Uzgoj i prehrana => Temu započeo: serbian_hunter Октобар 03, 2008, 11:10:01Naslov: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: serbian_hunter Октобар 03, 2008, 11:10:01
Kod mene u udruzenju su predvidjena tri izlaska za zimsku prihranu duvljaci.
Obaveza svakog lovca je da iznese 5kg zrnaste i 5 kg kabaste hrane u loviste.
Pravljenjem jedne hranilice za sitnu divljac pokrivaju se dva lovca.
Kakva su vasa pravila u udruzenju.
Evo nekih osnovnih hranilista za fazana i zeca (po udzbeniku):
(http://i34.tinypic.com/2qlzv4g.jpg)
(http://i36.tinypic.com/pvbli.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Brno Октобар 03, 2008, 01:23:29
Kod mene svaki redovan član LD-a je raspoređen u grupe po 4 lovca koja na određenom terenu lovišta ima jednu hranilicu za srneću divljač sa solištem i jednu hranilicu za sitnu divljač (fazana i jarebicu). Do 01. oktobra tekuće godine hranilišta po grupama treba da budu popravljena i u tip-top stanju a so treba da bude u toku cele godine. Oko sredine oktobra komisija za pregled hranilišta obilazi lovište i u pratnji obično predstavnika iz stručne službe, lovnika, pomoćnika lovnika i predsednika komisije za uzgoj  i zaštitu divljači vrši obilazak i kontrolu hranilišta u lovištu.
Grupa čija hranilišta ne ispunjavaju kriterijume i nisu po propisu popravljena i napravljena isključuje se iz lova i ne može učestvovati na otvaranju prvog lova u oktobru. Javno se pročitaju pred zborom lovaca koji su to lovci i ako su slučajno prisutni na zboru, stavljaju puške u futrole i šalju se odmah da izvrše popravku i uklone nedostatke i taj dan ne idu u lov, o svom trošku posle obavljenog posla vode komisiju na mesto svog hranilišta i nakon toga im se odobrava dalji lov. Ukoliko ne izvrše popravku posle javne i pismene opomene i zabrane prvog lova po sl. dužnosti pokreće se disciplinski postupak protiv grupe i lov na svu divljač do daljnjeg je zabranjen.
Mogu reći da ove i ovakve mere rezultiraju uvek zadovoljavajućim stanjem na terenu i retko, jako retko se desi da neki lovci imaju popravni.
Prihrana se vrši u novembru, decembru, januaru, februaru i martu i grupa lovaca koja je zadužena sa određenim hranilištima mora svakog meseca izneti hranu (seno lucerke, kukuruz u klipu i lomljeno žito). Hranu obezbeđuje Lovačko Društvo i hrana se nalazi u magacinima na Lovačkom domu a Domar izdaje hranu i vrši evidenciju. Na Domu imamo kotarku punu kukuruza i u šupama seno deteline kao i brikete soli original za divljač i jodiranu so u grumenju od po 2-5kg.
Lovočuvarska služba i lovnik i pomoćnik lovnika prilikom obilaska lovišta evidentiraju gde nema hrane i obaveštavaju grupovođe za hranilišta da izvrše svoju dužnost. Obično lovci znaju subotom da uzmu potrebnu količinu hrane i u nedeljnom lovu prilikom lova iznesu i hranu u svoja hranilišta u lovištu.
Eto ukratko tako se radi kod mene u Društvu. Ima tu još nekih detalja ali u suštini je tako.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: serbian_hunter Октобар 03, 2008, 01:42:07
VolvoBM svaka cast za detaljan odgovor, prosto vidim da kod tebe sve funkcionise pesprekorno.
Za svaku pohvalu!


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Vladex Октобар 03, 2008, 02:04:01
Sale svaka cast, stvarno sam prijatno iznenadjen! E kad bi kod mene u udruzenju to tako funkcionisalo... Ma sta u udruzenju tako bi trebalo da bude na nivou LSS-a!
Dobar pogled ;)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Sale Zr Октобар 03, 2008, 02:11:46
Saletovo društvo je jedno od najbolje organizovanih u okruženju, lično poznajem dosta lovaca i znam da je disciplina na visokom nivou.
Pozdrav za komšije!


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Brno Октобар 03, 2008, 02:38:19
Hvala na pohvalama, LU Zrenjanin je u suštini dobro organizovano, najjače Lovačko Društvo po meni je LD Fazan Zrenjanin pa bi onda bilo LD Aradac, verovatno bi se neko naljutio od drugih 21 lovačkog društva ali ova dva su vodeća uz Melence, Mužlju, Perlez, Čentu, Belo Blato, Taraš, Elemir i ostale da ih ne nabrajam.
Ima problema svugde ali obaveze se moraju poštovati i tu treba biti oštar, lično sam za princip da se obaveze poštuju da se lovcima ukaže poverenje ali i da se izigrano poverenje i sankcioniše. Negde u nekim LU-ima zabranjuju lov štetočina pojedinačno, pa lov na patke i prepelice limitiraju određenim danima 1-2 dana u nedelji itd. Kod nas u globalu obaveze su jasne, realne i obavezne ali isto tako se i lovcima ukazuje poverenje i dozvoljeno je loviti štetočinu (lisicu) pojedinačnim lovom čekanjem uz izvađenu dozvolu za lov, lov na prepelice ili divlje patke je dozvoljen svakim danom uz izvađenu dozvolu za lov ili u ona Lovačka društva koja gazduju divljom svinjom istu mogu na čekanju loviti svaki dan u nedelji u večernjem ili jutarnjem dočeku.
Ali ima i obaveza, ja da bi izašao i učestvovao u lovu čekanjem divljih svinja u toku godine moram napraviti jednu čeku, učestvovati u podizanju remiza za divljač (obrada, sadnja, održavanje i berba i skladištenje kukuruza), učestvovati u popravci postojećih čeka, ušestvovati u akcijama za vreme lovostaja kada treba odvratiti divlje svinje od useva da neprave štete (iznošenje hrane u specijalna hranilišta, noćni obilasci uz paljenje vatre itd) da bi se smanjile štete, kada je lovna sezona onda se prema planu izvrši odstrel određenog broja grla.
Nekom možda izgleda prosto eh, uzme pušku, izvadi dozvolu i ide u lov, e to je samo kruna svega ostalog što se radi.
Nekome to ne odgovara ne voli takav lov ali voli lov na fazana, naprimer pored ostalih obaveza kojima poleže svaki redovan član ti lovci učestvuju na prihvatu i puštanju fazana u lovištu, obilascima i čuvanju fazančića, dežurstvima i hranjenju fazančića kada se nalaze u prihvatiliptu itd. I tako da lovci koji su zaduženi za vođenje radnih akcija znaju kada i koga gde treba da pozovu i na koju akciju.
Nije loše razmeniti iskustva po pitanju ovoga, koliko akcija je obavezan lovac da odradi u određenim društvima ili LU-ima, koje su još to obaveze koje su pod obavezno, kako se nagrađuju lovci koji odrade više nego što je potrebno a kako se snkcionišu oni koji ne ispune svoje obaveze, tu ima materijala dosta za raspravi u razmenu mišljenja i informacija. Ja imam tu dosta iskustva, negde nailazim na određene probleme, neki se dobro rešavaju a neki ne, nije sve baš sjajno i bajno jer raditi sa ljudima je jako teško...


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: serbian_hunter Октобар 03, 2008, 07:35:59
Volvo u potpunosti si u pravu.
Ako uzmem moje lovacko udruzenje da poredim sa tvojim razliku bih uvideo najpribliznije objasnjeno kao nebo i zemlja!
Ima par clanova koji se isticu, dok ostali kako ti kazes love samo fazana.
Sankcionisanje ne izlazaka na prihranu se placa po clanu negde oko 1.000 din, takodje i prebrojavanje divljaci...
Ali sve je to slabo, niko nema volje da se malo vise potrudi oko lovstva.
Vazno je da je bife sa picem pun...


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: car Октобар 03, 2008, 07:46:44
Svuda ima toga HANTER ,ja kad sam poceo da nosim zimi jabuke i kukuruz za divlje svinje pojedinci su se smejali,kao ima hrane dovoljno ne treba ,bas suprotno zimi je najpotrebniojeda divljac iam hrane ,kod mene nas par lovaca imamo hraniliste za srne povremeno jedna bala deteline mnogo znaci divljaci.
A sto se sitne divljaci tice svako ima svoje hraniliste i broj ali ima onih koji se prave ludi skoro nikad ne iznose hranu,e sad sam da predlog u drustvu CIJE HRANILISTE PRAZNO ZABRANA 1 IZLASKA U LOV pa da li mu se isplati kad svi drugari idu  u lov on sedi kuci,mora se nesto promeniti ,cinjenica je AKO HRANIS IMACES  I LOVICES,poz drugari ;D


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Mladjan Октобар 03, 2008, 08:44:48
Ja nemogu bolje ali mislim da je i ovaj trud dovoljan posto se stalno dopunjava znaci da se i posecuje
Moja hranilica koju uvek dopunim kad god odem kuci
(http://img248.imageshack.us/img248/9209/pc250281lx4.jpg) (http://imageshack.us)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Mladjan Октобар 03, 2008, 09:16:02
Tridesetak metara od hranilista nalazi se i izvor sa vodom koji se redovno odrzava
(http://img385.imageshack.us/img385/6194/dscn1658fi8.jpg) (http://imageshack.us)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: nemanja Октобар 04, 2008, 09:45:03
Kod mede u lovackom drustvu zadnjih 10g nije uneto 10kg kukuruza kad smo ove godine imali akciju napravljene su neke hranilice za jednokratnu puotrebu.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: danilop Октобар 04, 2008, 10:32:35
Mislim da lovce treba osloboditi akcija, koje u velikoj većini slučajeva i onako odrađuju preko one stvari.

Rešenje je kao i uvek: plati pa klati. Povećati članarinu za 100€-150€ i razlikom platiti radnike (možda i lovce koji ne mogu ovo da plate a radili bi u lovištu za platu) da odgovorno izvrše sve potrebne radove u lovištu. Samoupravljanje (organizacija lovstva Srbije) i radne akcije (princip gazdovanja srpskim lovištima) su odavno propale koncepcije - treba ih polako smestiti u istoriju. Naravno ako negde ovo besprekorno funkcioniše i dalje (stvarno a ne za l.novine!) treba da se zadrži, mada nove generacije i sve više lovaca iz urbane sredine će učiniti svoje.

Treba korenita reorganizacija čitavog lovstva, pa i načina gajenja divljači koje više ne može biti bazirano na volji pojedinaca.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: bane30 Октобар 04, 2008, 11:24:16
Evo ja ove godine placam jer nisam bio na toj nazovi akciji, doduse nisam bio jer me niko i nije obavestio(inace ne zivim u mestu gde sam clan). Verovatno placam jer se nisam ucipio za krmence koje je pojedeno na toj akciji jer se nase akcije zove prehrana lovaca u lovistu koji su se posvadjali sa zenom pa im nije spremila krku za akciju krkanja! Ma perpetum mobile druge vrste!


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: car Октобар 31, 2008, 09:59:49
E pa vreme da ja svoju divljac posteno nahranim .juca sam odneo nekih 400kg jabuka u loviste,ima da divlje svinje uzivaju :o ::)(http://i297.photobucket.com/albums/mm239/bajesasa/SP_A1175.jpg)
Ovih dana kad prestanu kise nosim jos deteline za srnecu divljac ,a za sitnu divljac  uvek nosim malo deteline u brda tamo ima vise zeca nego u polju :-\ salim se ima ga svuda,ovako nemora da silazi iz brda ;D
Pa kazu da kod mene ima divljaci ,ima i imace HRANIMO JE DOVOLJNO :)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: serbian_hunter Октобар 31, 2008, 10:14:54
Svaka pohvala Care, samo napred...


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Brno Октобар 31, 2008, 10:31:53
Jedno od 30 hranilišta iz mog lovnog revira.
Hranilište sa sitnu divljač i srneće hranilište.
(http://i37.tinypic.com/34ywnpd.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Jastreb Октобар 31, 2008, 07:37:15
More ono shto je Danilo rekao bi funckionisalo...to je jedini nachin..povecati chlanarinu, a na ime toga platiti radnu snagu i gotovo..


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Jäger und Jagd Децембар 09, 2008, 07:54:22
Dugotrajnije resenje.
(http://img246.imageshack.us/img246/3605/hranilicafazaniij1.jpg) (http://imageshack.us)

(http://img145.imageshack.us/img145/7199/hranilicahq6.jpg) (http://imageshack.us)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Sale Zr Децембар 09, 2008, 08:56:00
Jedna hranilica na brzaka. Nije lepa, ali je funkcionalna

(http://i38.tinypic.com/2lkyxp1.jpg)

(http://i37.tinypic.com/2vaiclw.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Jäger und Jagd Децембар 10, 2008, 05:31:51
Nije bitna estetika vec Namena.
Vazno je da uvek ispod nje bude vise kukuruza nego snega ;).


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Jäger und Jagd Јануар 05, 2009, 05:00:35
Pored Lova u ove Zimske Hladne dane, treba malo pronaci i odvojiti vremena i za Proveru objekata i prihranu.
(http://img72.imageshack.us/img72/1444/p1010567sc4.jpg) (http://imageshack.us)
Kraj tople i zatvorene Ceke.

(http://img131.imageshack.us/img131/3986/p1010569jw4.jpg) (http://imageshack.us)
Puno Hraniliste za Sitnu Divljac, koliko toliko daje nekakvu nadu da Divljac nece Gladovati.

(http://img243.imageshack.us/img243/1177/p1010570hi5.jpg) (http://imageshack.us)
Cak i sitan Podmladak ima volje za malo Akcije.

(http://img72.imageshack.us/img72/4977/p1010566md8.jpg) (http://imageshack.us)
Funkcionalno Soliste za Kamenu So, vrlo Brzo je postalo poseceno i trazeno mesto.
Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Jäger und Jagd Фебруар 02, 2009, 01:00:34
Kada Lovci zakazu i Hraniliste ostave danima prazno, Srna se doseti i pronadje sebi suvu i udobnu Logu.
(http://img167.imageshack.us/img167/1781/p1010613qm7.jpg) (http://imageshack.us)
Ali jutros rano nasao se neko ko misli na preostale Fazane, mada mu to nije obaveza ;).
(http://img525.imageshack.us/img525/3018/p1010614hv9.jpg) (http://imageshack.us)
Ovo pola dzaka je od danas na trpezi.
(http://img520.imageshack.us/img520/6646/p1010615ss5.jpg) (http://imageshack.us)
Ovako izgleda drugo Hraniliste posle ubacivanja Kukuruza.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: orljevacka Фебруар 02, 2009, 08:56:24
Svaka cast kolega pravi primer za nemarne lovce.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: orljevacka Фебруар 10, 2009, 07:03:09
Evo par mojih hranilista.
(http://img16.imageshack.us/img16/8840/slikesafotoaparata055hkpn8.jpg) (http://imageshack.us)
Hranilista su visegodisnja i uvek na istom mestu.
(http://img149.imageshack.us/img149/365/slikesafotoaparata058up7.jpg)
Mnogo puta ovde nadju hranu i Srne i Zecevi!
(http://img18.imageshack.us/img18/3019/slikesafotoaparata059js9.jpg) (http://imageshack.us)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Brko Фебруар 11, 2009, 01:28:48

 Bravo, majstori em ljepo, em korisno, bravo jos jednom to su pravi lovci!!!


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: serbian_hunter Фебруар 11, 2009, 09:08:23
Evo i jedna moja,da je tako nazovem "vestacka" ali korisna napravljena ove zime, na terenu gde je bilo divljaci u zadovoljavajucem broju ali hranilice nigde...

(http://i42.tinypic.com/2dt395k.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: acalovac Фебруар 11, 2009, 02:49:14
Lepo Zare ,lepo! ;)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Jäger und Jagd Фебруар 12, 2009, 04:29:47
Lepo Zare ,lepo! ;)
Kamo lepe srece da je Vise ovakvih Humanih,savesnih i odgovornih Lovaca.
Gde bi nama bio kraj, ne bi divljac gladovala i bila bi Lovista punija?
Ali veliki procenat nasih kolega izvrsava svoje obaveze preko Crne olovke i Belog papira i ceka zeljno 15 oktobar.

Kolege Bravo(http://img24.imageshack.us/img24/6096/bubatb5.gif) (http://imageshack.us)(http://img27.imageshack.us/img27/3127/justcuz10hq0.gif) (http://imageshack.us).


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: car Фебруар 12, 2009, 10:11:36
E pa sad je napadao sneg ko nije izneo hranu ,sad je pravo vreme ,sneg je toliko veliki da divljac nema hrane
PA sta cekate nosite hranu  ::) salim se malo,ali treba da su hranilista puna .
E sad bi trebalo uraditi ispekciju lovista i videti ko volii lov a ko bi samo da lovi.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: serbian_hunter Фебруар 12, 2009, 10:37:48
Do nedelje bi trebalo izaci na jos jednu prihranu, sneg je napadao sreca pa nije veliki. Obicicu ovu hranilicu cisto da pogledam kakvo je stanje i da dopunim. Postujem slike...

Care sto se tice pregleda drugih, hm.... sta da kazem cesto treniram pse tu malo oko kuce i uvek obidjem jer su mi usput neke hranilice od kolega, nemam sta da vidim a ni divljac...

Sto rece Jäger und Jagd na papiru su izvrsili prihranu, cak sam i proverio ali hrane nigde...


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: mile.florida Фебруар 12, 2009, 11:09:35
Evo pronadjoh jedan tekst pa rekoh moze biti interesantan.

UOBIČAJENI PRIRAST PO KOKI OD 1,2 FAZANA STASALA ZA LOVNU SEZONU BIO JE TRI PUTA VEĆI
Mini-fazanerije u prirodi
Svake godine sa početkom zime fazanska divljač se približava periferiji naseljenih mesta. Pored izgrađenih hranilišta, pokazalo se da su najbolja mesta za prihranjivanje zapušteni placevi u vikend naseljima, jer se na njima van sezone kreće mali broj ljudi, što obezbeđuje neophodan mir.
Projekat je počeo pre tri godine, tako što je na placu u prigradskom naselju od desetak ari, ograđenim pletenom žicom, uraslom u travu i šiblje, posle prvog snega bačeno malo kukuruza u klipu. Fazani su ubrzo pronašli ovo mesto, dobro zaštićeno od predatora.
Prve godine je svakog jutra u januaru, februaru i martu ostavljan po jedan do dva klipa kukuruza i desetak fazana je redovno bilo tu.
Grupa gradskih lovaca koja povremena večernja druženja provodi u konstruktivnim razgovorima odlučila je da se ovome malo posveti. Zaključeno je da se sa prihranom počne u januaru, bez obzira na vremenske uslove, jer dotle divljač ima rezerve, a hrana se izbacuje dok god fazani dolaze. Fazani su ušli u reprodukciju u odličnoj kondiciji i legli se po okolini.
Uobičajeni prirast po koki od 1,2 fazana stasala za lovnu sezonu bio je tri puta veći. Od desetak koka, došlo se do jata od oko 40 jedinki. Jato se u oktobru raspršilo po terenu.
Druge godine se sve ponovilo, ali su se komšije žalile na štetu na grožđu koja je nastala u avgustu. Pokušalo se sa iznošenjem kukuruza i žita, ali bez uspeha.
Štete na podmlatku divljači je bilo od svraka i sivih vrana i kuna koje sve više osvajaju naseljena mesta. Ipak, jato je opet imalo oko 40 jedinki.
Konačno 2008. fazani su u avgustu pored grožđa krenuli i na paradajz, istovremeno ignorišući ostavljeno žito. Razlog je otkriven, posude sa vodom u ovom sušnom periodu rešile su problem.
Definitivno, ovim načinom prihrane fazana stvorena je mini-fazanerija u prirodi. Rashodi su bili oko 500 dinara godišnje za kukuruz i malu obavezu da prolazeći putem ka poslu, svakog jutra bacimo klip kukuruza.
Dobili smo svake godine više od 30 fazana izleženih u prirodi, izuzetno vitalnih, čija je tržišna cena oko 20.000 dinara, plus zadovoljstvo lovaca, a i onih koji to nisu, ali uživaju u ovakvim prizorima.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: orljevacka Фебруар 14, 2009, 10:31:01
Evo jednog mog danasnjeg izlaska na teren na rasciscavanje snega i prehranu sitne divljaci.
(http://img365.imageshack.us/img365/9007/dscf0391lx0.jpg) (http://imageshack.us)
Usput sam obisao i jedno od hranilista za krupnu divljac gde sam dopunio isto i napravio prtine po lovistu da se divljac lakse krece.
(http://img365.imageshack.us/img365/946/dscf0397qa6.jpg) (http://imageshack.us)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Jäger und Jagd Фебруар 22, 2009, 07:42:26
Slika je nastala u periodu bez snega.
Hrana i voda na jednom mestu.
(http://img3.imageshack.us/img3/6531/1881409.jpg) (http://imageshack.us)
Hranilica je kao resenje ok, ali pojilica :-\.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: orljevacka Фебруар 28, 2009, 10:38:14
Evo jednog jata jarebica na hranilistu u ovim teskim danima za divljac.
(http://img525.imageshack.us/img525/9144/dscf0454.jpg) (http://img525.imageshack.us/my.php?image=dscf0454.jpg)
Evo jos jednog jata.

(http://img12.imageshack.us/img12/9020/dscf0450.jpg) (http://img12.imageshack.us/my.php?image=dscf0450.jpg)
Evo i treceg jata.
(http://img147.imageshack.us/img147/7089/dscf0448.jpg) (http://img147.imageshack.us/my.php?image=dscf0448.jpg)
I jos jednog.
(http://img27.imageshack.us/img27/7474/dscf0447.jpg) (http://img27.imageshack.us/my.php?image=dscf0447.jpg)Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Jäger und Jagd Фебруар 28, 2009, 05:53:09
Svaka cast za Fotografije ;).
Ipak ce nesto Preziveti i docekati Prolece.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nenad_1 Фебруар 28, 2009, 10:04:26
Pravo je zadovoljstvo videti toliko jarebica.
Orljevacka bravo !


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: pescarac Март 01, 2009, 11:30:41
Evo slika sa danasnjeg izlaska na dopunu hranilišta za sitnu divljač u mom udruženju (01.03.2009.)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: pescarac Март 01, 2009, 11:33:54
Zimsko dopunjavanje hranilišta
(http://i44.tinypic.com/a2gjh5.jpg)
(http://i40.tinypic.com/k3p4bp.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: orljevacka Март 01, 2009, 12:13:22
Svaka cast kolega pravi primer. Veliki pozdrav za savesne lovce bas mi je drago da ima takvih na svu srecu po divljac.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: mile.florida Март 01, 2009, 12:35:42
I to jos predsednik, prosto da ne verujes. Jel tako pobro, pa mora malo i sala , ne zameri. ;)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: pescarac Март 01, 2009, 01:37:14
Moram ličnim primerom. Bilo nas je 20. Nosili smo hranu na pet različitih lokacija (pet grupa po 4). Imao sam tu sreću da je kod moje grupe bio fotoaparat. Žao mi je zbog drugih grupa što nije ovekovečeno.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ivan Stojanović Децембар 05, 2009, 07:29:56
Време је да се оживи ова тема, зима стиже, додуше без снега, али је то прилика да се припреми што већи број хранилишта, што већа количина хране и да се ловци анимирају и ''наоштре'' за предстојеће дане и стално прихрањивање.

Моја малена група - отац, брат и ја смо данас направили ново хранилиште за ситну дивљач.

костур од брестовине

(http://i48.tinypic.com/2repcg3.jpg)


преко костура доста ситнијег испреплетаног грања. преко грања сено, преко сена трска и :

(http://i49.tinypic.com/bjammb.jpg)
(http://i46.tinypic.com/2liygwm.jpg)
уствари, већ је почело и да се смркава, бураз и отац:

(http://i48.tinypic.com/2aj80o7.jpg)

Следећег викенда нас тројица радимо још два на местима где бораве јаребице. После ћемо да пунимо храном. Биће још слика.Добар поглед!Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nikola Vojinovic Децембар 06, 2009, 08:09:01
Bravo Ivane!  :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: swift Децембар 18, 2009, 08:37:38
Pade sneg do kolena.

Kod mene u Kupinovu je danas i u nedelju akcija.
Iznosimo hranu i so za svu vrstu divljaci.
Ide tesko, snega ima 45 cm. i negde nemoze ni traktor da resi problem, narocito uz savski revir. Trebace da se gazi uz Jasenjsku sumu.No, nije tesko ako se zeli nesto postici.

Danas su pokriveni obodi lovista.
Mi necemo loviti u nedelju jer je takva odluka u sekciji. Smatramo ovo nepogodom.

Kako je u ostalim lovistima, imali kakvih informacija.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: lazar Децембар 18, 2009, 08:43:27
za razliku od dosta drugih drzava je u njemackoj prihrana divljaci i hranjenje uopste zabranjeno, samo u periodu velikih hladnoca i velikog snijeznog pokrivaca je dozvoljeno iznosenje hrane u loviste a i ja sam pristalica toga ,divlje je divlje pa nek se samo hrani i prezivljava a broj divljaci ovdje i sam kaze da je to tako u redu, a sto se tice prihrane sada pa tek je zahladilo i snijeg pao za takvo nesto jos nema potreba


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: swift Децембар 18, 2009, 08:58:02
za razliku od dosta drugih drzava je u njemackoj prihrana divljaci i hranjenje uopste zabranjeno, samo u periodu velikih hladnoca i velikog snijeznog pokrivaca je dozvoljeno iznosenje hrane u loviste a i ja sam pristalica toga ,divlje je divlje pa nek se samo hrani i prezivljava a broj divljaci ovdje i sam kaze da je to tako u redu, a sto se tice prihrane sada pa tek je zahladilo i snijeg pao za takvo nesto jos nema potreba

Ima istine, ali zavisi i od revira do revira.
Negde treba, negde ne.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: fred Децембар 20, 2009, 10:14:34
pozdrav evo par slika od juce kako smo prihranjivali divljac

(http://i45.tinypic.com/5z2w6u.jpg)

koka koja se sakriva u snegu a slikana iz traktorske prikolice u pokretu
(http://i48.tinypic.com/28kndc7.jpg)

(http://i45.tinypic.com/2uz8bno.jpg)

(http://i48.tinypic.com/w14f2b.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Jäger und Jagd Децембар 20, 2009, 10:19:04
Neznam za Nemce, ali zato znam za Austrijance da su maksimalno angazovani na prihrani sitne divljaci.Narocito u hladnom i sneznom periodu.
Dok za nase lovce ili kod nas kako gde!

Fred  :good:. Vrlo pohvalno i humano sa vase strane.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Sale Zr Децембар 20, 2009, 11:33:59
(http://i49.tinypic.com/2nbu913.jpg)

(http://i50.tinypic.com/seoyuq.jpg)

(http://i45.tinypic.com/ff915g.jpg)

(http://i49.tinypic.com/e6tv0h.jpg)

(http://i50.tinypic.com/x5dx12.jpg)

Kukuruz i žito smo ubacili u flašu od 5 litara, prosekli dno i postavili ispod hranilica. Na ovaj način ne može da se pokvari sadržaj,fazani brzo ukapiraju da treba da kljucaju i tako polako oslobadjaju kukuruz, a videćemo rezultate

(http://i46.tinypic.com/i39t0y.jpg)

(http://i49.tinypic.com/2rr2vdj.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Mladjan Децембар 20, 2009, 11:36:37
Sale i Tabacki i kruska  :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nikola Vojinovic Децембар 20, 2009, 12:25:42
Mislim da je dunja  Mladjo?!  ;)
Sale, to je taj balončić?  :hi: Javi ako ukapiraju da "kupimo" ideju!


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Mladjan Децембар 20, 2009, 12:37:04
ma meni su sve iste i dunja i kruska i visnja i plava i crnka i bruneta i guz.... oppsssssss


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Sale Zr Децембар 20, 2009, 01:00:20
To je taj balončić Nidžo, videćemo rezultat!
Mladjo, skroz si u pravu  :drinks:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ivan Stojanović Децембар 20, 2009, 01:42:58
Јуче преподне изађох сам у прихрањивање, доста колега је припремало славу, или одлазак на славу. Упртио сам на леђа пун ранац пшенице, и кукуруза у зрну и кукуруза у клипу. Ранац сам пунио до граница његове издржљивости, било је ту и двадесетак кила хране.

Прво сам обишао хранилиште које смо скоро правили, ту сам посипао 3 - 4 кила зрнасте хране и оставио нешто кукуруза у клипу. Храна коју сам скоро оставио је била, на моје задовољство, скроз поједена. У близини сам видео две фазанке.

(http://i47.tinypic.com/2889p93.jpg)

пошто сам наумио да храну остављам у близини локација које су фазани изабрали за склоништа, припремио сам у заклону једне колибице већи број клипова кукуруза ''на штап''.
(http://i45.tinypic.com/illpvo.jpg)

Где год сам нашао свеже трагове фазана (тј фазанки) у снегу, остављао сам по неколико клипова кукуруза пободених на штап, како би и поред дебелог снега дивљач могла да их пронађе.


(http://i49.tinypic.com/m7f242.jpg)
(http://i45.tinypic.com/spkvhh.jpg)

овде се подигло једно веће јато јаребица, ту их (на врху једног брдашцета) увек налазим, поготову сада, када ту стално дува ветар, нема сметова, њиве са засејаном пшеницом без снега, па се јаребица ту сналази за храну

(http://i47.tinypic.com/205g0h.jpg)

ја сам им додао нешто мало конкретније
(http://i48.tinypic.com/6552kx.jpg)

Добар поглед и велики поздрав свим колегама који ових дана прихрањују дивљач кад год могу и колико могу !!!!


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nikola Vojinovic Децембар 20, 2009, 01:50:31
Bravo Ivane!!!  :hi:
Nišlije su ove godine najaktivnije ili mi se čini?!  :spiteful:
Neki su cak i pre snega izneli hranu!!!  :hi:
(http://i48.tinypic.com/15qsr3a.jpg)

(http://i47.tinypic.com/21jrqs5.jpg)

(http://i49.tinypic.com/kuj3m.jpg)

(http://i47.tinypic.com/2vd2psm.jpg)

(http://i50.tinypic.com/yi71x.jpg)

(http://i45.tinypic.com/158s3t.jpg)

(http://i45.tinypic.com/2uf3fkp.jpg)

(http://i50.tinypic.com/23mn0n6.jpg)

(http://i46.tinypic.com/2h2non5.jpg)
Ukupno imamo 6 ovakvih koševa + izgradjena hranilišta od prirodnog materijala, pokušaću da prikupim što više slika ovih aktivnosti, za sada imam samo one gde sam ucestvovao...


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Jäger und Jagd Децембар 20, 2009, 03:20:00
Klizeci Kos je dosta prakticna i funkcionalna hranilica za Svinje i Srne.
Ali ako nije dobro ukopan ili napravljen od cvrstog materijala, znaju svinje brzo da ga razmontiraju.Ali Nislije sigurno su mislile na to  ;).


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ivan Stojanović Децембар 20, 2009, 07:13:41
Ма нека их и размонтирају, битно да долазе! Направићемо нова!
За сада их је на терену нашег удружења четири, Николина екипа већ размишља о новим локацијама. Познају терен, навике свиња на њему и сигуран сам да неће оманути.

Добар поглед


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: krauc Децембар 20, 2009, 08:31:25
Prihranu divljaci smatram jednom od najvaznijih aktivnosti u lovistu.
Prihrana divljaci nema samo znacaj da prihrani divljac da ne bi uginula od gladi.Zavisno od karaktera stanista za odredjene vrste divljaci ne bi ni bilo potrebno prihranjivanje,jer ove nase zime moze da prezivi bez poteskoca.Slusam ovih dana komentare kako je ova iznenadna zima i sneg iznenadila divljac sto mislim da je potpuno netacno.Divljac nisu putari ili ljudi koji nisu spremili drva i lepo vreme ih uljuljalo pa ih zima iznenadila.
Divljac se po instiktu sprema za zimu i vec odavno je vidljivo kako je srneca divljac promenula dlaku,svinje svoju upotpunili isto tako je sa organizmom.Zecevi su vec odavno zalojili oko bubrega i sva divljac vec odavno je nakupila masne naslage za ove zimske dane.
Na terenima gde ima sume prihrana nije potrbana uopste za dlakavu divljac u pogledu prezivljavanja.Za pernatu divljac prihrana je potrebna svuda kad se pojavi obilan i dugotrajan(preko 15tak dana)sneg.
Mozda je bitnija stvar da se sa prihranom pocme daleko pre nepovoljnih vremenskih uslova,da bi se divljac bolje spremila za nepovoljne vremenske uslove,onda da bi navikla gde su hranilista i gde ce po potrebi naci hranu.
Hranilista ce kao sto sam naveo posluziti ne da divljac ne bi uginula od gladi radi losih klimatskih nepogoda vec da bi se divljac kvalitetno i na vreme spemila za takve uslove,da bi naviknula gde su hranilista,da bi je zadrzali na svom terenu odnosno oko hranilista i da bi sprecili eventualne stete koje se mogu pojaviti od divljaci u zimskom periodu.
U sumskim uslovima stanista dlakava divljac uglavnomsamo uzima kukuruz i zitarice,seno nisu hteli ni u extremno sneznim i hladnim zimama.
Vrlo tesko se uvlace pod natkrivene nadstresnice tako da ih hranim na otvorenom terenu uz neke gustise u kojima se osecaju sigurno,a hrana im je lako dostupna.
Fazane hranim na nacin da se isto bez objekata"hranilista" nahrane stanista fazana celom duzinom.Zao mi je sto nisam napravio slike kako fazani dodju do zita i na ovako visokom snegu.Fazanski deo lovista sam hranio otprilike pre 25 dana tako sto smo iz traktorske prikolice pustili da zito curi duz trnjaka i videlo se da fazani ceprkaju i jedu,no tek sada kad je pao sneg vidi se linija proceprkanog snega i ugazena nahranjena trasa.
Sa natkrivenim hranilistima na tom terenu su bili losiji rezultati.ostajalo je manje divljaci i manje je uzimana hrana.Da li je u pitanju bilo teritorijalno ponasanje jedinki ili je idvljac slabije nalazila ta pojedinacna ratrkana hranilista ne znam.
Kao rezime rekao bi da je prihrana odlicna aktivnost i jos po mom misljenju jedna od najvaznijih stvari je da se hrana pocme iznositi na vreme ili da je kao sto ja praktikujem ima tokom citave godine zbog svih onih razloga koje sam naveo.

Mnogo pre zimskih nepogoda

(http://i49.tinypic.com/2pskgu9.jpg)
Psenica pomesana sa solju koju su rado uzimali fazani,zecevi,srne i svinje
(http://i46.tinypic.com/30k7hox.jpg)

(http://i49.tinypic.com/27zkocn.jpg)

(http://i46.tinypic.com/1g3v47.jpg)
Vec po danu su na hranilistu,a uvecer je bio kirbaj
(http://i48.tinypic.com/29c0zfl.jpg)

(http://i50.tinypic.com/35lrz4l.jpg)

(http://i46.tinypic.com/2jbo7wz.jpg)

DOBAR POGLED!!!


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: acalovac Децембар 21, 2009, 05:17:02
Bravo svima!  :hi: :hi: :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Brko Децембар 21, 2009, 11:46:06
Cestitke majstori  :good: :drinks:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ivan Stojanović Јануар 02, 2010, 07:24:16
Изађох јуче поподне да прошетам. Као да је пролеће било. Наравно, на леђа ранац са кукурузом (решио сам да га ''атестирам'' максималном могућом носивошћу!).

Затекао сам испражњено хранилиште, дивљач је долазила док је било снега - презадовољан сам.

(http://i46.tinypic.com/118ow3n.jpg)

изручио сам 2/3 садржине ранца, остатак је за багремац где су фазанке

(http://i46.tinypic.com/wmgx7n.jpg)

један леп призор из мог ловишта, први јануар 2010. године

(http://i46.tinypic.com/2u5b40x.jpg)

Добар поглед!Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Sale Zr Јануар 17, 2010, 03:01:49
Ovo radi bez greške

(http://i49.tinypic.com/11jm7op.jpg)

(http://i45.tinypic.com/2zdwpbd.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ivan Stojanović Јануар 17, 2010, 05:19:53
До последње капи (тј. зрна)!!!  :good:
Још ако се и јаребице на ово лепо ''јаве'', па то је супер!!! :yahoo:
Сале, хвала за рецепт.  :hi:

Где оно оставих балончиће....  :scratch_ones_head:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Jäger und Jagd Јануар 17, 2010, 05:46:23
Vrlo pohvalno i funkcionalno.
Jos ako je u pitanju metalno bure od ulja-zapremine 50lit, sa istim principom.
Miran si najmanje mesec dana.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nikola Vojinovic Јануар 17, 2010, 08:40:02
Evo jednog, nisam stgo daga obidjem... Za jedan dan u mom povereništvu je napravljeno još 6 komada, sa po pola dzaka kukuruza...   :hi:
(http://i46.tinypic.com/fygakn.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nikola Vojinovic Јануар 18, 2010, 08:51:40
Hvala hvala!  :hi:
Po mojim podacima, u lovistu Nišava, do sada je izgradjeno vise desetina hranilista za sitnu divljac, postavljeno je deset koseva za prihranu krupne divljaci i izgradjeno isto toliko od prirodnog materijala! Planira se ispust 7 divljih svinja u delu zatvorenom za lov i 500 do 1 000 komada odraslih fazana za prolecni ispust...
Sto se tice uzgoja i zastite, Nislije su bas aktivni, kako na forumu, tako i na terenu, ceo januar se organizuju akcije lova predatora i prihrane gajenih vrsta divljaci, nadam se da ce se rezultati uskoro videti!  :good:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: CortoMaltese Јануар 19, 2010, 12:33:49
...sta da kazem, dosta korisnih stvari za pocetnika...
U subotu radim, ali zato nedelja je za radnu akciju...


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: NeLe001 Јануар 25, 2010, 09:12:15
Свака част Нишлије!  :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: MikaHunter Јануар 25, 2010, 10:09:40
Ili jesi ili nisi...Nislije alal vera


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: serbian_hunter Јануар 28, 2010, 10:20:06
Kad zima dodje i padne sneg, pahulje bele prekriju breg, to neka pesma a....  ;)

(http://i45.tinypic.com/a2t855.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Jäger und Jagd Јануар 28, 2010, 12:08:17
Vrlo pohvalno, svaka cast  :buba:.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nforce Фебруар 09, 2010, 09:38:46
 :hi: skidam kapu!


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: acalovac Фебруар 11, 2010, 08:03:18
Bravo momci! :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ivan Stojanović Фебруар 15, 2010, 08:26:36
Право је задовољство сваког ловца који се зими брине о дивљачи када види активност око свог хранилишта. У мом ловишту је преостало заиста мало фазана, и моја је велика срећа када видим свеже трагове фазана око хранилишта које ''негујем'':

(http://i48.tinypic.com/2cghibk.jpg)

Данас сам допунио са тачно 10 килограма кукуруза у зрну, фина гомилица, има за све чије сам трагове налазио у близини:

(http://i47.tinypic.com/b8nt45.jpg)

И Брик је савестан ловац, и он је пошао самном на прихрањивање:

(http://i48.tinypic.com/2hqrol4.jpg)


Добар поглед!


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nikola Vojinovic Фебруар 15, 2010, 10:12:36
Bravo za svestrane lovce!  :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nesonix Фебруар 19, 2010, 06:13:45
Evo malo i aktivnosti moje grupe u prehrani divljaci u reviru " GRONJI KOMREN" u kome sam samo simpatizer....

(http://i50.tinypic.com/2q0ucy1.jpg)

(http://i48.tinypic.com/ohoml3.jpg)

(http://i46.tinypic.com/9jm7ab.jpg)

(http://i50.tinypic.com/5otagh.jpg)

Naravno bice jos akcija i jos slika u ocuvanju i prihrani divljaci, pa cu ih blagovremeno postaviti ovde.....


Pozdrav  :beach:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nikola Vojinovic Фебруар 20, 2010, 12:31:14
...a na tertenu Delijskog Visa najvise tragova zeceva pa fazana , dok jarebice nije bilo.... zadnja kolicina hrane od tih 500 kg je iznesena 22. januara u delijskom visu nakih 60 kg 3 dzakceta po 20 kg....


Ja sam bio na sastanku LU kada se odlucivbalo ko ce da dobije koliko fazana, svi se kjavise samo komrena nema, ja reko da kazem nesto , ali bolje sto nisam " jer ja nisam clan", da sam reko tek bi pa bilo svasta...

Ja ne znam sto to ljudima smeta, nisam ocekaivao da ce ovoliko nadrndanih da bude na ovom forumu, mislio sam da je ovde lepo druzenje i prijatna atmosfera, ali vidim da se ovde vodi tudja politika vise od svoje....
Pozdrav druze,
danima citam sta pises i stvarno ne mogu vise da izdrzim! Iznosis ovde neke stvari kao cinjenice, a ne pitas se ima li razloga da te ovde neko mrzi?! Po mom misljenu nema, ali sam tvoj nastup, iritira!!! Drzis predavanja o svemu i svacemu, sa vrlo povrsnim predznanjem, lepo sam te upozorio kao i ovog malog Vecinog, da ovde ima dosta ovakvih i onakvih ljudi...
Ovako:
1. Ko su poverenik i delegat na Delijskom visu? Koji je to revir i ko je predsednik tog revira? Na kom terenu su pravljena hranilista i sa cijom saglasnoscu?
2. Podseti me kada se odrzao sastanak u LU o dodeli fazana i ko je bio prisutan, jer ja se tebe ne secam?
3. Najzad, zasto mislis da nekom smeta tvoje pisanje i da su ovde nadrndani ljudi?! Mislim da kao veoma mlad i sa povrsnim iskustvom, vise treba da citas nego da pises, a i kad napises da bude odmereno i poucno, kao npr ono kod ujeda zmije, sve ostale postove ja bi sam obrisao!
Pozdrav kolega, inace sam predsednik komisije za uzgoj i zastitu divljaci pri LU Nis, za sledeci vikend sam dogovorio obilazak svih hranilista na teritoriji lovista Nisava, jer hocu da imam bazu podataka, ako dostavis lokacije svojih, bice i ona ubelezena i vrednovana!
 :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nesonix Фебруар 20, 2010, 02:18:37
Pozdrav druze,
danima citam sta pises i stvarno ne mogu vise da izdrzim! Iznosis ovde neke stvari kao cinjenice, a ne pitas se ima li razloga da te ovde neko mrzi?! Po mom misljenu nema, ali sam tvoj nastup, iritira!!! Drzis predavanja o svemu i svacemu, sa vrlo povrsnim predznanjem, lepo sam te upozorio kao i ovog malog Vecinog, da ovde ima dosta ovakvih i onakvih ljudi...
Ovako:
1. Ko su poverenik i delegat na Delijskom visu? Koji je to revir i ko je predsednik tog revira? Na kom terenu su pravljena hranilista i sa cijom saglasnoscu?
2. Podseti me kada se odrzao sastanak u LU o dodeli fazana i ko je bio prisutan, jer ja se tebe ne secam?
3. Najzad, zasto mislis da nekom smeta tvoje pisanje i da su ovde nadrndani ljudi?! Mislim da kao veoma mlad i sa povrsnim iskustvom, vise treba da citas nego da pises, a i kad napises da bude odmereno i poucno, kao npr ono kod ujeda zmije, sve ostale postove ja bi sam obrisao!
Pozdrav kolega, inace sam predsednik komisije za uzgoj i zastitu divljaci pri LU Nis, za sledeci vikend sam dogovorio obilazak svih hranilista na teritoriji lovista Nisava, jer hocu da imam bazu podataka, ako dostavis lokacije svojih, bice i ona ubelezena i vrednovana!
 :hi:Pozdrav kolega pa evo da odgovorim i tebi na postavljena pitanja icicu redom.....

1. Rekao sam da sam hranu iznosio na delijskom visu u dogovru sa sekretarom drustva i podpredsednikom drustva koju sma dogovorio 02.12.2009 god, o obostaronoj saradnji u ovom slucaju ne kao lovac vec kao ornitolog jer sam i ja u svom drustvu predsednik komisije za zastitu, tako da me akcije od toga ne interesuju, za sve dodatne informacije ako meni ne verujes raspitaj se kod doticnih osoba koje sam spomenuo.

2. sastanak je bio 11.7.2009 ja se slucajno zadesio na tom sastanku pa uzgred i to cuo.

3. milim zbog toga sto covek koji je pisao o mom postu i prehrani sa mojom grupom, pokusava ne znam sta, napravio je ruglo od teme, i pokusava da bude dobar pravnik, ja nikom ne cutim iako sam mlad, ne dozvoljavam nikom da pametuje mnogo, mozda sam ja nastupio tako kako jesam ali to je samo zbog toga....

Jel mogu odgovori da prodju ?

Pozdrav  :beach:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: swift Фебруар 20, 2010, 10:08:37
Nesonix,

Vec treca tema se "fleka" gde je povod tvoje prepucavanje sa kolegama.
Par forumasa ti je vec skrenulo paznju na duelisanje sa kolegama.
Ako si zeljan rasprava, molim te radi to preko PM-a.

Lorist forumu ne trebaju tenzije i licni konflikti koji nikuda nevode.

Molim te shvati ovo kao dobronamernu opomenu,
i promeni svoje ophodjenje.


 


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nesonix Фебруар 21, 2010, 03:36:40
Ok, ja se izvinjavam kolegama forumasima, sto sam odgovrio na postavljeno pitanje, nece vise biti duelisanje s moje strane jer je mislim jasno uz ciju sam saglasnost to uradio i prehranio divljac, razjasnjeno je na lovackoj zabavi veceras.....  :biggrin:


Pozdrav kolegama....... :beach:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: acalovac Март 10, 2010, 08:09:08
Zima jos nije prosla a hrane nestaje kad je najpotrebnija!  :hi: Predhodni vikend! (http://i40.tinypic.com/abiivb.jpg)   (http://i40.tinypic.com/npox80.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: zemunac Март 12, 2010, 09:59:59
Bogami ljudi ova zima se oduzi ja evo po ko zna koji put ove zime napunio hranilice....
Apelujem na sve lovce da zbog ovog snega se aktiviraju i pomognu divljaci u prehrani...Pozzzzz kolege


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: serbian_hunter Март 12, 2010, 11:44:35
Ja bio juce, izneo opet kukuruz i pšenicu, plasticne flase sa zrnom unutra rade posao savrseno...
Za ne poverovati...


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nikola Vojinovic Март 12, 2010, 11:58:11
Ja bio juce, izneo opet kukuruz i pšenicu, plasticne flase sa zrnom unutra rade posao savrseno...
Za ne poverovati...

Sljaka znaci Saletov patent?!  ;)  :friends:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: zemunac Март 12, 2010, 12:53:10
Bravo kralju tako treba to je lovac.....


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: serbian_hunter Март 12, 2010, 01:10:36
Sljaka znaci Saletov patent?!  ;)  :friends:

Sljaka bez zastoja  ;)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nikola Vojinovic Март 12, 2010, 01:15:01
Drago mi je! Ja nisam uspeo da ga isprobam u ovoj godini, ali cu svakako u narednoj sezoni!!!  :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Jäger und Jagd Март 12, 2010, 09:21:29
(http://img97.imageshack.us/img97/1327/1brc.jpg) (http://img97.imageshack.us/i/1brc.jpg/)
Ovaj patent isto dobro funkcionise!
Plasticno ili plekano bure od 50l.
Otvor pri dnu, malo odignuto od tla.
Odozgo pokriveno i zasticeno nekim sirim pokrovom!


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: car Март 12, 2010, 09:36:19
 Gago jel ovo rucni rad ili kupljeno dobra stvar,ja imam celu njivu pored mog hranilista posejao sam kukuruz, a povremeno napunim flasu sa zitom i to radi.
Trenutno u drustvu razmatramo da posejemo jos dve njive kukuruza  po lovistu, za divlje svinje i srnecu divljac ,pa imam dosta zapustenih parcela po sred sume.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Jäger und Jagd Март 12, 2010, 10:10:32
Gago jel ovo rucni rad ili kupljeno dobra stvar,ja imam celu njivu pored mog hranilista posejao sam kukuruz, a povremeno napunim flasu sa zitom i to radi.
Trenutno u drustvu razmatramo da posejemo jos dve njive kukuruza  po lovistu, za divlje svinje i srnecu divljac ,pa imam dosta zapustenih parcela po sred sume.
Klasicno plasticno bure, pozeljno zeleno.
Pokrov moze bilo od cega.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: serbian_hunter Март 13, 2010, 07:13:30
Klasicno plasticno bure, pozeljno zeleno.
Pokrov moze bilo od cega.

Identicno principu flase, samo mnogo vece i  verovatno prakticnije...
Napunis i ne milslis...

 :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: gile Мај 15, 2010, 04:19:24
Alal ti vera Ivice!!! Alal vera !!!
 :scenic: Ovo nisam zapazio... Evo bas sada listam po forumu,trazim nesto pametno... Kad ugledah tvog bretona... :not_i:  Lep je IZ DOBROG LELGLA cini mi se... :whistle:
Prehrana divljaci sa bretonom....To jos nisam video ,a ni cuo ...A ti si jos stavio tu sliku na forumu, da javno ljude vide kako se vrsi prehrana....Trebao si i pusku da poneses da ih prihranis olovom ,kad si vec poveo bretona da ih prihranis strahom...
 :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ivan Stojanović Мај 15, 2010, 06:03:07
Хранили их Брик и ја тако пуним ранчевима страха и олова  :lol:, па се зато сада око хранилишта, шепуре петлови и гнезде коке...   :music: 


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Natureman Септембар 20, 2010, 09:48:45
Ja jeste da nisam lovac jos,ali sam stvarno razocaran u lovacko drustvo "Kopaonik"sa sedistem u Brusu.. U tom drustvu u selu Razbojna,Ravni,Zunje,Bogise,Zlatari, a i u drugim ne postoji ni jedna hranilica...a i divljac nije pustana ko zna od kad :sorry: Clanarina je 6000 din,samo meni nije jasno gde idu te pare sto daju lovci,i sta vi mislite da li tu nesto moze da se promeni??

Zaboravio sam da kazem da je sve bilo bolje kada je drustvo bilo samostalano,pa je valjda opet vraceno,samo ne znam iz kog razloga lss ili vec kome,vi to bolje znate..


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Natureman Септембар 20, 2010, 09:50:07
Izvinite ako post nije u predvidjenoj temi..ako moze admin nek je premesti gde treba,pa ako je neko rad da razgovaramo o ovome?? Hvala!!


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ivan Stojanović Септембар 20, 2010, 08:47:55
Право је време за започињање првих активности на припремама за зимско прихрањивање дивљачи. Наравно, сезона лова на фазана, зеца, пољску јаребицу тек предстоји, ни препелицу, грлицу и голуба нисмо још увек одловили до краја,  али је сада берба кукуруза и право време за свако удружење, секцију, друштво да се по најповољнијој цени набави кукуруз у клипу који је, сложићете се, најприкладнији за зимску прихрану свих  врста дивљачи (осим предатора, наравно  ;) ). Добри домаћини већ код жетве размишљају о новој сетви. Мислим да и ловци, као добри домаћини, већ и пре почетка тзв. ''главне'' ловне сезоне  - жетве оног што су узгајали у току године треба да планирају прве кораке у новом циклусу узгоја. Надам се да ће ова тема имати у предстојећој сезони много постова, слика и  извештаја  колега са терена.

Добар поглед.  :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: sremac Септембар 22, 2010, 02:46:08
(http://i56.tinypic.com/x276eq.jpg)

(http://i55.tinypic.com/2up8fw4.jpg)
jutros sam Djola vodio u lov na patke,ali nismo imali srece.neko je pre nas izasao na baru,ali nije bitno,jer ne mora svaki put da bude odstrela.a posle toga smo isli da sredimo hranilicu za sitnu divljac.jer treba da nauci i tu lekciju,da Lov nije samo puska.cizme smo uzeli malo vece jer je bila jaka rosa.hranilica je napravljena pre pet godina od dobrog materijala,tako da i danas izgleda kao nova.a nalazi se na jako dobrom mestu koje fazani rado posecuju.a u skorije vreme nas dva krecemo i sa prihranom


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: mladjan lovac Септембар 22, 2010, 03:42:24
Respect sremac!Ja im necu nositi nista dok se ne obere kukuruz i ne pocne losije vreme,nije poso da ih podgojim pa da budu laka meta. ;)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nikola Vojinovic Септембар 22, 2010, 06:28:22
Mislim da je jos rano za prihranu, jer je ovo doba godine kada hrane ima u izobilju!  :hi:
Ali posto se ovde radi o edukaciji buduceg lovca koji ce sutra sa ponosom moci da kaze da je jos kao klinac iznosio hranu u loviste i obilazio hranilista, onda pozdravljam potez!  ;)  :good:
U poslednje vreme je sve cesca masinska obrada i ubiranje letine, tako da dosta hrane ostane u polju. U lovu na prepelice sam nalazio i po pola dzaka prosute psenice na jednom mestu, a sada se verovatno u kukuruzistu moze naci dosta klasja... o semenju ostalih trava i useva da i ne govorimo...
Sto bi nasi rekli "od viska glava ne boli", samo da ne "ualimo" ove nase fazane i zeceve, pa da cekaju da im nosimo preko leba pogacu!  :sarcastic:  :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: hunter017 Септембар 22, 2010, 06:34:57
Samo nemoj da se vasa divljac uobrazi ,pa cete morati da im nosite pomorandze,banane i naravno smokve.  :sarcastic:

Kolega, čemu opet zajedljivi komentari?
 

Shvatio sam.  :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Sale Zr Септембар 22, 2010, 06:37:40
Pravo vreme je za obnovu hranilica, planiram da sa mojom grupom poradim na tom pitanju ovog vikenda...Kod nas ko ne popravi hranilice do početka sezone, nema lova  :snooks:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: sremac Септембар 22, 2010, 06:38:31
pa zar ne vidite da im je klinac poneo smoki :sarcastic:
SALE  :good:
A POSLE KAZU JA PROVOCIRAM


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nikola Vojinovic Септембар 22, 2010, 06:46:03
pa zar ne vidite da im je klinac poneo smoki :sarcastic:
SALE  :good:
A POSLE KAZU JA PROVOCIRAM
Ni najmanje namere da provociram nije bilo!  :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: hunter017 Септембар 22, 2010, 06:47:27
Opusti se Nikola,kuliraj. Ja sam bio krivac.  :whistle:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ivan Stojanović Септембар 22, 2010, 06:55:53
Kod nas ko ne popravi hranilice do početka sezone, nema lova  :snooks:
  :good:  :good:  :good:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nforce Октобар 04, 2010, 08:38:32
Malo se i kod nas radilo, cisto kao priprema divljaci za zimu, tj. navikavanje na mesto hranjenja preko zime iako sad ima hrane u izobilju!

(http://img825.imageshack.us/img825/2575/031020100391.jpg) (http://img825.imageshack.us/i/031020100391.jpg/)
(http://img714.imageshack.us/img714/7672/031020100401.jpg) (http://img714.imageshack.us/i/031020100401.jpg/)
(http://img214.imageshack.us/img214/3143/031020100421.jpg) (http://img214.imageshack.us/i/031020100421.jpg/)
(http://img25.imageshack.us/img25/8518/031020100451.jpg) (http://img25.imageshack.us/i/031020100451.jpg/)
(http://img692.imageshack.us/img692/8899/031020100431.jpg) (http://img692.imageshack.us/i/031020100431.jpg/)

Ove limene hranilice ce biti uskoro ofarbane u boju koja prilici


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: sremac Октобар 04, 2010, 03:16:11
svaka cast  :hi: {ova druga samo da nije od metala}


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: NeLe001 Октобар 04, 2010, 03:22:41
Сремац, у питању су две а не једна са металним кровом. Ако мало боље погледаш, мало се разликује околина.
А и ова прва има металну конструкцију.

Безо обзира на то, лепо је видети да има оних који мисле о прихрани дивљачи.

За свако поштовање!  :good:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: sremac Октобар 04, 2010, 03:45:08
prva je dobro maskirana.a ne sumnjam da ce i druga biti kada se zavrsi  :good:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nforce Октобар 04, 2010, 09:49:54
malo utrosenog vremena a puno znaci onima kojima je namenjena.

Hvala na pohvalama, sve te hranilice su starije vise od 20 godina, nadam se da cemo to urediti kako dolikuje takvoj "gradjevini" u lovistu.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Natureman Октобар 06, 2010, 10:10:11
Jel zna neko gde ima da se kupi so u grumenu i koliko kosta??


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: serbian_hunter Октобар 06, 2010, 12:27:37
Jel zna neko gde ima da se kupi so u grumenu i koliko kosta??

Poljoprivredne apoteke, a cenu ne znam...


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Natureman Октобар 07, 2010, 08:30:27
OK! Hvala! :hi: :hi: :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Natureman Октобар 23, 2010, 09:37:34
Jedna hranilica je napravljena pre 2 nedelje. . .i fazani su pojeli nekoliko klasa koje sam ostavio :lol: :lol: :lol:... Bice slike sledece nedelje..


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: zeljkox Новембар 06, 2010, 07:10:45
Evo i moj prvenac, hranilica pravljena pre nedelju dana. :)

Pre...
(http://img545.imageshack.us/img545/9137/medjes1.jpg)

U toku...
(http://img89.imageshack.us/img89/2357/medjes7.jpg)

Napravljeno i nahranjeno...
(http://img713.imageshack.us/img713/1340/medjes9.jpg)

Za kraj...
(http://img197.imageshack.us/img197/9815/medjes15.jpg)

:hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: siladji Новембар 08, 2010, 05:17:53
U nedelju,umesto lova organizovali smo radnu akciju prihranjivanja,u koje je bilo ukljuuceno celo LD zajedno..Popravili smo sve hranilice u sumi,a posebno cemo pojedinacne hranilice do 29.novembra..Ujedno smo i nahranili za zimski period..Izneto je dve dzambo vrece otpadnog semena sudanske trave,oko 2 tone kukuruza,i plus u  svaku hranilic dzak graska,psenice i Naravno seno u velikim kolicinama.Vec dugi niz godina velika paznja je posvecena prihrani divljaci a rezultati svake godine opravdaju to.Iako ova sezona losija od prethodnih u pogledu zecije populacije,primetili smo da imamo dosta zeceva,ali da su oni koncentrisani na delovima lovista  gde nije stajala voda tokom leta,i da ce po meni polako migrirati u svoje prvobitne teritorije,ili ce se barem popuniti ti reviri zecevima iz drugih prenaseljenih delova,ipak cemo najverovatnije zaustaviti lov na njih bez obzira na rezultat analize ocnih sociva i to iz prostog razloga,jer iako su nasi rezultati sa terena pokazali da je populacija na zadovoljavajucem nivou,nesmemo dozvoliti da "udjemo" u maticni fond,jer bi to imao jako negativne posledice na populaciju dugorocno posmatrano..Zato smo odlucili da lovimo jos mozda jednom ili ni jednom ove godine,zavisno od rezultata analize,i da omogucimo i narednim generacijama uzivanje u lovu ove lepe i plemenite divljaci..

(http://i52.tinypic.com/15wmq1t.jpg)

(http://i55.tinypic.com/2hs0uc5.jpg)

(http://i55.tinypic.com/xfck20.jpg)

(http://i52.tinypic.com/33b2uyq.jpg)

Naravno posle toga malo smo i sami sebe nahranili i druzili se :sarcastic: :pleasantry:

(http://i54.tinypic.com/whyydv.jpg)

(http://i53.tinypic.com/259kbvq.jpg)

(http://i54.tinypic.com/2uti8up.jpg)

(http://i56.tinypic.com/intwk1.jpg)

A na kraju i malo odmaranja, posle obilnog rucka

(http://i56.tinypic.com/302nciu.jpg) :biggrin:Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ivan Stojanović Новембар 08, 2010, 06:51:12
Колеги Жељку, а посебно мом другу Ласлу за одрађене акције :  :hi:  :hi:   :hi:  :hi:  :hi:  :hi: !!!!!!!!!!

Право време да се почне, да се током целе зиме настави и резултата мора бити.

Још једном,велики поздрав за све који ових дана почињу вишемесечно зимско прихрањивање дивљачи.

Добар поглед!


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: gazda Nesho Новембар 18, 2010, 01:32:07
(http://i53.tinypic.com/2j5gg8h.jpg)

(http://i53.tinypic.com/2i06ups.jpg)

skromno, LU Suboticka pescara lovna grupa 3/1 jarebica Djurdjin


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ivan Stojanović Децембар 05, 2010, 08:11:46
Одлазак у лов са пуним ранцима кукуруза  :blink:  :wacko: ? Што да не?  :biggrin:

(http://img232.imageshack.us/img232/7564/lov05122010006.jpg) (http://img232.imageshack.us/i/lov05122010006.jpg/)


(http://img585.imageshack.us/img585/8971/lov05122010007.jpg) (http://img585.imageshack.us/i/lov05122010007.jpg/)Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: graničar Децембар 05, 2010, 09:06:10
Ma bravo,budete vi i idućih kodina lepo lovili! :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nesonix Децембар 06, 2010, 12:44:53
Одлазак у лов са пуним ранцима кукуруза  :blink:  :wacko: ? Што да не?  :biggrin:

(http://img232.imageshack.us/img232/7564/lov05122010006.jpg) (http://img232.imageshack.us/i/lov05122010006.jpg/)


(http://img585.imageshack.us/img585/8971/lov05122010007.jpg) (http://img585.imageshack.us/i/lov05122010007.jpg/)


Svaka cast, :hi:  krenulo je sa prehranom.... Vec sad se priprema teren za iducu lovnu sezonu, divljac mora da prezimi dobro, da se prehrani i da se uprolece naprave sto vise parova a onda, za lov lako....Pozdrav   :beach:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: mladjan lovac Децембар 08, 2010, 05:37:19
U nedelju sam prosao pored hranilista koje se zvanicno vodi kao moje i caletovo a izgradili smo ga,pored jos dva hranilista tog dana, dvojica kolega i ja prosle jeseni.Ove sezone iznosenje hrane ce poceti krajem decembra,vrsicemo ga subotom ili kad god se bude imalo vremena i kukuruza pa sve dok ne prodje poslednji sneg.Evo i slike:
(http://i54.tinypic.com/i57ift.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: TINA KILER Децембар 16, 2010, 12:51:30
Bas tu pored hranilista je sinoc poginula kuna  :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: mladjan lovac Децембар 16, 2010, 12:57:13
Cestitke na odstrelu!Sigurno jedan od razloga zbog kojeg u tom delu duzi period nema zeca.Kukuruz ce da se ubaci do nedelje,najkasnije u ponedeljak. :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: TINA KILER Децембар 16, 2010, 01:11:09
Bilo je dosta sitne divljaci bas u tom delu,a ima i poneki trag od zeca  :good:,radujeme sto imamo fazanki u velikom broju,pocele su da se grupisu u veca jata a bogami i petla ima prilicno 
 :clapping:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nikola Vojinovic Децембар 20, 2010, 08:29:30
Pozdrav iz Niša!   :hi:

Smatram da ne grešim kada na temu o jarebici ponešto napišem i o njenom prihranjivanju. Danas smo napravili moj kolega Marko i ja novo hranilište za poljske jarebice, na obodu jedne prave maledžungle crnog trnja, u sred polja. Odabrali smo lokaciju, u relativnij zavetrini, pored poljskog puta gde često trčkaju jarebice, na obodu prave male šumice crnog trnja površine nekih 6-7 ari.
Odabrali smo lokaciju, makazama čistili crno trnje:

(http://img406.imageshack.us/img406/8619/prihranjivanjehranilite.jpg) (http://img406.imageshack.us/i/prihranjivanjehranilite.jpg/)

Kada se rasčisti trnje dobija se lepo zaklonjena i pozicionirana lokacija:


(http://img831.imageshack.us/img831/8619/prihranjivanjehranilite.jpg) (http://img831.imageshack.us/i/prihranjivanjehranilite.jpg/)

Kostur od drveta
(http://img262.imageshack.us/img262/8619/prihranjivanjehranilite.jpg) (http://img262.imageshack.us/i/prihranjivanjehranilite.jpg/)

Za spajanje koristimo eksere i žicu:

(http://img832.imageshack.us/img832/8619/prihranjivanjehranilite.jpg) (http://img832.imageshack.us/i/prihranjivanjehranilite.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Crno trnje za konstrukciju pokrivke

[IMG=http://img444.imageshack.us/img444/8619/prihranjivanjehranilite.jpg]http://[/img] (http://img444.imageshack.us/i/prihranjivanjehranilite.jpg/)

preko trnja kukuruzovina i gotovooooo:

(http://img214.imageshack.us/img214/8619/prihranjivanjehranilite.jpg) (http://img214.imageshack.us/i/prihranjivanjehranilite.jpg/)

Zadovoljni pored završene akcije, džakovi sa prenicom su već pored nas.:

(http://img827.imageshack.us/img827/8619/prihranjivanjehranilite.jpg) (http://img827.imageshack.us/i/prihranjivanjehranilite.jpg/)

Ovde se najbolje vidi lokacija koju smo izabrali. ''Ostrvo jarebica'':

(http://img401.imageshack.us/img401/8619/prihranjivanjehranilite.jpg) (http://img401.imageshack.us/i/prihranjivanjehranilite.jpg/)

Ispod hranilišta smo odmah servirali lepu količinu lomljene pšenice :

(http://img638.imageshack.us/img638/8619/prihranjivanjehranilite.jpg) (http://img638.imageshack.us/i/prihranjivanjehranilite.jpg/)


Priroda se ponekad i sama postara za neko ''hranilište'': gusto isprepletane lijane sa crnim trnjem dale su odličan zaklon gde snega nema, a i tragovi jarebica su bili po celom tom prirodnom hranilištu.


(http://img703.imageshack.us/img703/8619/prihranjivanjehranilite.jpg) (http://img703.imageshack.us/i/prihranjivanjehranilite.jpg/)

Dobar pogledJos jedan pozdrav iz Niša!  :hi:


Ima nas Čvorovića!  :yahoo:

Ako drustvo od 1200 lovaca ne moze da organizuje iznosenje hrane, ne bi nam ni pomoc drugara pomogla! Ja sam juce organizovao akciju u svom poverenistvu, od 47 lovaca po spisku, od kojih je 30 aktivno, na akciju prihrane je izaslo 16 lovaca, ako se uzme u obzir da je subota mnogima radni dan i da je akcija organizovana uoci Sv. Nikole, mogu da budem zadovoljan!  :happy: izneseno je oko 200 kg kukuruza u klipu i 50 kg lomljenog zrna. Joca, Milan i ja smo napravili dva hranilista za fazane, i na jos dve lokacije prosuli po pola dzaka lomljenog zrna i kukuruza za jarebicu i zeca u crnom trnju, bez nadstresnice, jer se obe lokacije nalaze u neposrednoj blizini Milanove kuce, on ce ih obilaziti i u slucaju dubokog snega ce otkrivati hranu, a jarebicama je ovo zimsko staniste...   :hi:
Iskreno sam bio za pravljenje trajnih hranilista za jarebicu, ali su me stariji lovci ucili da najbolje efekte daje iznosenje hrane na "golo" uz zbun gde je jarebica najlakse uoci i jede, dobro je iznosenje komine, posipanje soli i sl. Vec za sledeci petak sam ugovorio iznosenje hrane sa ljudima iz udruzenja pticara "Gaj" tj. sa njihovim predstavnikom Nenadom Radojicicem (Neshonix), jer su uspeli da prikupe znantnu kolicinu sitnog zrnevlja, a LU Nis je obezbedilo nesto vise od 2 000 kg lomljenog zrna. Kao podrska su se javili i dreseri pasa, kao i jos neki ljudi sa ovog foruma, koji su imali zadovoljstvo da love na nasim terenima i u to ime ponudili oko 1000 kg hrane!   :hi:

Ja sam iskreno odusevljen ovim gestom, i zeljom toliko ljudi da ucestvuju aktivno u ocuvanju naseg bogatsva, mislim da smo se u vise navrata pokazali kao dobri domacini i drugari, zasto to ne i sada?! Bilo bi zadovoljstvo, mada iskreno nije neophodno i takve ponude uvek treba cuvati kao kec u rukavu!!! Jer nikad se ne zna sta nas sve ceka do marta?!    :hi:

Prvo hraniliste

(http://img574.imageshack.us/img574/1989/gabrovac1.jpg) (http://img574.imageshack.us/i/gabrovac1.jpg/)

(http://img259.imageshack.us/img259/2889/gabrovac2.jpg) (http://img259.imageshack.us/i/gabrovac2.jpg/)

drugo hraniliste

(http://img510.imageshack.us/img510/6225/gabrovac3.jpg) (http://img510.imageshack.us/i/gabrovac3.jpg/)

(http://img833.imageshack.us/img833/6156/gabrovac4.jpg) (http://img833.imageshack.us/i/gabrovac4.jpg/)

hranilista za jarebice

(http://img12.imageshack.us/img12/3364/gabrovac5.jpg) (http://img12.imageshack.us/i/gabrovac5.jpg/)

(http://img573.imageshack.us/img573/8392/gabrovac6.jpg) (http://img573.imageshack.us/i/gabrovac6.jpg/)
Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nesonix Децембар 20, 2010, 01:13:45
Pozdrav kolege zemljaci.... Svaka cast, bice i sledece godine divljaci kad se ovako brine za njen opstanak.

Ja sam prosle nedelje sa svojom grupom napravio dva hranilista za sitnu divljac, jedno odlicno mesto za fazana i zeca, pored sumice, nalazili smo tragove pa smo im psenicu u kukuruz stavili na izvolte a drugo je za svu sitnu divljac nalazili smo dosta tragova jarebica kod tog drugog mesta gde smo napravili hraniliste....
Slike ce biti kad ih prebacimo s telefona...


Pozdrav  :beach:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nesonix Децембар 20, 2010, 06:54:54
Evo jednog interesantnog linka o prehrani ptica faune Evrope na nasim prostorima.....
Tema je trebamo li hraniti ptice zimi te kako bi se i čime one trebale hraniti pročitajte u intervjuu s vrsnim ornitologom prof. dr. sc. Zdravkom Dolencem!
Naravno vazi i za nasu lovnu faunu, jarebicu i fazana, ima nekih korisnih stvarcica za procitati.
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=8218Pozdrav  :beach:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: NeLe001 Децембар 26, 2010, 06:07:24
(http://i54.tinypic.com/2ibi78i.jpg)

(http://i54.tinypic.com/j8gr5k.jpg)

(http://i56.tinypic.com/25f6olk.jpg)

(http://i55.tinypic.com/mkj34k.jpg)

(http://i54.tinypic.com/34g7y3o.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: NeLe001 Децембар 26, 2010, 06:19:39
Хранилиште бр. 2.

(http://i53.tinypic.com/2wdmsyp.jpg)

(http://i56.tinypic.com/s5xvg6.jpg)

(http://i55.tinypic.com/2s60md5.jpg)Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ivan Stojanović Децембар 26, 2010, 07:01:21
Браво, Неле!!!!  :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: miroslav79 Децембар 26, 2010, 10:17:52
Svaka cast kolege :hi: :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: NeLe001 Децембар 26, 2010, 10:57:37
Код првог хранилишта, учествовао је и МИЛОШ Д.Т.(у црвеном прслуку).


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: sremac Децембар 27, 2010, 04:45:41
  :hi:To SREMCI  :drinks:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: NeLe001 Децембар 28, 2010, 09:45:59
Хвала колеге.  :drinks:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: bane95 Децембар 31, 2010, 09:12:40
(http://i54.tinypic.com/11vt9pf.jpg)(http://i55.tinypic.com/2mxo3lz.jpg)
 (http://i51.tinypic.com/vzuff9.jpg) :declare:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: bane95 Децембар 31, 2010, 09:14:01
 8)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: bane95 Децембар 31, 2010, 09:24:47
 :drinks: :drinks: :drinks:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nikola Vojinovic Јануар 01, 2011, 04:32:30
Bravo bane!  :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: krauc Јануар 01, 2011, 10:50:14
Podmladak u akciji prvog jutra nove godine!!!

(http://img145.imageshack.us/img145/5862/dsc07531ks.jpg) (http://img145.imageshack.us/i/dsc07531ks.jpg/)

(http://img408.imageshack.us/img408/3425/dsc07532y.jpg) (http://img408.imageshack.us/i/dsc07532y.jpg/)

(http://img809.imageshack.us/img809/5923/dsc07542u.jpg) (http://img809.imageshack.us/i/dsc07542u.jpg/)

DOBAR POGLED!!!


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ivan Stojanović Јануар 03, 2011, 08:49:22
Najavili sneg za popodne, pa malo da iznesem... Danas sam odlučio da hranu ostavljam na prirodno zaklonjenim mestima, i to uglavnom tamo gde sam u snegu nalazio tragove fazana i zečeva. Sadržina jednog džaka taman stane u poveliki ranac + dve torbe ''pijačarke'', tako da bude zgodno za nošenje i brzo ''serviranje'' na odabranim mestima. Po jedan džak kukuruza u klipu na dve odabrane lokacije sa dosta crnog trnja, zaklonjenih mesta sa vodom, trskom, travom u blizini.


(http://img341.imageshack.us/img341/8651/prihranjivanje030120110.jpg) (http://img341.imageshack.us/i/prihranjivanje030120110.jpg/) (http://img510.imageshack.us/img510/8651/prihranjivanje030120110.jpg) (http://img510.imageshack.us/i/prihranjivanje030120110.jpg/)Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ivan Stojanović Јануар 03, 2011, 08:50:55

Pored izgrađenih hranilišta, ostavljanje hrane i na ovakvim mestašcima ume da bude pun pogodak – divljač lako pronalazi hranu. Lokacija prva:

 (http://img692.imageshack.us/img692/8651/prihranjivanje030120110.jpg) (http://img692.imageshack.us/i/prihranjivanje030120110.jpg/) (http://img843.imageshack.us/img843/8651/prihranjivanje030120110.jpg) (http://img843.imageshack.us/i/prihranjivanje030120110.jpg/) (http://img814.imageshack.us/img814/8651/prihranjivanje030120110.jpg) (http://img814.imageshack.us/i/prihranjivanje030120110.jpg/) (http://img407.imageshack.us/img407/8651/prihranjivanje030120110.jpg) (http://img407.imageshack.us/i/prihranjivanje030120110.jpg/) (http://img716.imageshack.us/img716/8651/prihranjivanje030120110.jpg) (http://img716.imageshack.us/i/prihranjivanje030120110.jpg/)
[IMG] (http://img9.imageshack.us/i/prihranjivanje030120110.jpg/)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ivan Stojanović Јануар 03, 2011, 08:51:59
Pravi prirodni ''snegobran'' - tu se stalno mota jedan matori petlonja - reponja...
(http://img9.imageshack.us/img9/8651/prihranjivanje030120110.jpg) (http://img9.imageshack.us/i/prihranjivanje030120110.jpg/)


(http://img402.imageshack.us/img402/8651/prihranjivanje030120110.jpg) (http://img402.imageshack.us/i/prihranjivanje030120110.jpg/) (http://img690.imageshack.us/img690/8651/prihranjivanje030120110.jpg) (http://img690.imageshack.us/i/prihranjivanje030120110.jpg/) (http://img406.imageshack.us/img406/8651/prihranjivanje030120110.jpg) (http://img406.imageshack.us/i/prihranjivanje030120110.jpg/)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ivan Stojanović Јануар 03, 2011, 08:52:59
Lokacija druga:

(http://img521.imageshack.us/img521/8651/prihranjivanje030120110.jpg) (http://img521.imageshack.us/i/prihranjivanje030120110.jpg/)

(http://img209.imageshack.us/img209/8651/prihranjivanje030120110.jpg) (http://img209.imageshack.us/i/prihranjivanje030120110.jpg/) (http://img9.imageshack.us/img9/6003/prihranjivanje030120110d.jpg) (http://img9.imageshack.us/i/prihranjivanje030120110d.jpg/) (http://img17.imageshack.us/img17/8651/prihranjivanje030120110.jpg) (http://img17.imageshack.us/i/prihranjivanje030120110.jpg/)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ivan Stojanović Јануар 03, 2011, 08:53:55
(http://img146.imageshack.us/img146/8651/prihranjivanje030120110.jpg) (http://img146.imageshack.us/i/prihranjivanje030120110.jpg/)
(http://img153.imageshack.us/img153/8651/prihranjivanje030120110.jpg) (http://img153.imageshack.us/i/prihranjivanje030120110.jpg/)
(http://img217.imageshack.us/img217/8651/prihranjivanje030120110.jpg) (http://img217.imageshack.us/i/prihranjivanje030120110.jpg/)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ivan Stojanović Јануар 03, 2011, 08:54:48
Na ovom mestu sam video tri koke! Tragova na sve strane, dobile su skoro pola ranca! Ambalaža prazna, srce puno!

(http://img441.imageshack.us/img441/8651/prihranjivanje030120110.jpg) (http://img441.imageshack.us/i/prihranjivanje030120110.jpg/)

Sada može slobodno da pada sneg!     :happy:

(http://img194.imageshack.us/img194/8651/prihranjivanje030120110.jpg) (http://img194.imageshack.us/i/prihranjivanje030120110.jpg/)

DOBAR POGLED!


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: virus Јануар 03, 2011, 08:58:50
To Ivane maistore  :good: svaka cast kapa dole .  :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nesonix Јануар 04, 2011, 03:58:35
Svaka cast kolega Ivane, nece biti zime za divljac u ovom kraju....
Tokom nedelje cemo i mi biti malo aktivni oko prihrane i punjenja vec postojecih hranilista koje smo skoro napravili, slike su jos u telefonu....  ::) Ali vzno je da su hranuilista tu i da ima ko da ih pravi i dopunjuje a i odrzava divljac tokom zime....


Jos jednom svaka cast, i da, hvala za malu pomoc sto si dopunio hranom nase hraniliste, imas vrucu ljutu dedinu kad se vidimo, al samo po jednu ( kod svkog obejkta).... :drinks:   :hi:


Pozdrav  :beach:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ivan Stojanović Јануар 22, 2011, 06:49:25
Juče je počeo da pada sneg, prvo stidljivo, topeći se, pa onda sve ozbiljnije, stvarajući i snežni pokrivač preko lovišta ’’Nišava’’. Moj brat Petar i ja danas napunismo rance i oko podneva krenusmo. Pera je nosio lomljenu pšenicu, a ja kukuruz u klipu, rančevi su bili puni do kraja:

(http://img140.imageshack.us/img140/3748/prihranjivanje22012011p.jpg) (http://img140.imageshack.us/i/prihranjivanje22012011p.jpg/)

(http://img209.imageshack.us/img209/3748/prihranjivanje22012011p.jpg) (http://img209.imageshack.us/i/prihranjivanje22012011p.jpg/)

Prvo smo ostavili hranu na hranilištu smeštenom na ’’ostrvcetu jarebica’’ kako ja volim da zovem ovu površinu pod crnim trnjem u sred polja. Poslednji put su hranu iznosili burazer, otac i kum, 05.01., kada se išlo po badnjake, ni zrna nije ostalo:

(http://img525.imageshack.us/img525/3748/prihranjivanje22012011p.jpg) (http://img525.imageshack.us/i/prihranjivanje22012011p.jpg/)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ivan Stojanović Јануар 22, 2011, 06:50:49
Pera sipa pšenicu:

(http://img339.imageshack.us/img339/3748/prihranjivanje22012011p.jpg) (http://img339.imageshack.us/i/prihranjivanje22012011p.jpg/)

Ja kukuruz:

(http://img522.imageshack.us/img522/3748/prihranjivanje22012011p.jpg) (http://img522.imageshack.us/i/prihranjivanje22012011p.jpg/)


Zajednička za kraj, pa idemo na sledeće hranilište:

(http://img51.imageshack.us/img51/3748/prihranjivanje22012011p.jpg) (http://img51.imageshack.us/i/prihranjivanje22012011p.jpg/)

Zar nije na odličnom mestu? Retko kada da tuda prođemo a da ne zateknemo u blizini, ili ispod samog hranilišta jarebice.

(http://img814.imageshack.us/img814/3748/prihranjivanje22012011p.jpg) (http://img814.imageshack.us/i/prihranjivanje22012011p.jpg/)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ivan Stojanović Јануар 22, 2011, 06:52:29
Sledeće je u blizini trske i potoka, takođe je novo, burazer ga je pre oko mesec dana sam napravio:

(http://img692.imageshack.us/img692/3748/prihranjivanje22012011p.jpg) (http://img692.imageshack.us/i/prihranjivanje22012011p.jpg/)

Opet Pera pšenicu:

(http://img39.imageshack.us/img39/3748/prihranjivanje22012011p.jpg) (http://img39.imageshack.us/i/prihranjivanje22012011p.jpg/)

Ja kukuruz:

(http://img710.imageshack.us/img710/3748/prihranjivanje22012011p.jpg) (http://img710.imageshack.us/i/prihranjivanje22012011p.jpg/)

Opet zajednička, pa idemo na sledeće hranilište...

(http://img220.imageshack.us/img220/3748/prihranjivanje22012011p.jpg) (http://img220.imageshack.us/i/prihranjivanje22012011p.jpg/)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ivan Stojanović Јануар 22, 2011, 06:55:01

Ni na ovom nije ostalo ni zrno od pre dve nedelje:

(http://img715.imageshack.us/img715/3748/prihranjivanje22012011p.jpg) (http://img715.imageshack.us/i/prihranjivanje22012011p.jpg/)

Treba malo truda da se hrana lepo ’’servira’’. Pera im opet nudi meze:

(http://img508.imageshack.us/img508/3748/prihranjivanje22012011p.jpg) (http://img508.imageshack.us/i/prihranjivanje22012011p.jpg/)

A ja ’’glavno jelo’’:

(http://img546.imageshack.us/img546/3748/prihranjivanje22012011p.jpg) (http://img546.imageshack.us/i/prihranjivanje22012011p.jpg/)

I opet zajednička....:

(http://img717.imageshack.us/img717/3748/prihranjivanje22012011p.jpg) (http://img717.imageshack.us/i/prihranjivanje22012011p.jpg/)

Dobar pogled od braće Petra i Ivana Stojanovića!


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Mladjan Јануар 22, 2011, 09:51:25
braci koji neznaju da je hladno i da mogu da se prehlade  :hi:  mislim...... sta reci


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: graničar Јануар 22, 2011, 09:56:34
Stojanovići,svaka vam čast,vi ste pravi lovci! :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nesonix Јануар 22, 2011, 10:22:02
Bravo Stojanovici, ujutru cemo i mi posle jutarnjeg izlaska u lov na "visokoletecu pernatu divljac" napuniti nasa hranilista, sitnom zrnastom hranom i kukuruzom, tako da sneg slobodno mzoe da pada, a slike ce biti kad sve slike prebacimo iz telefona u komp....
Pozdrav  :beach:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Sale Zr Јануар 23, 2011, 11:37:34
(http://img718.imageshack.us/img718/5182/img5822i.jpg)

(http://img684.imageshack.us/img684/3628/img5823j.jpg)

(http://img823.imageshack.us/img823/4696/img5826b.jpg)

 :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: mladjan lovac Јануар 23, 2011, 07:17:38
Sinoc sam specijalno zbog jutrosnjeg lova na predatore otisao kuci iz Bg-a.Sneg je padao skoro celu noc,a i nisam se osecao kako treba pa kad je sat zvonio u 8 h,ostao sam zalepljen za krevet i propustio lov,inace uspesan,nadam se da ce biti izvestaj u odgovarajucoj temi.Kasnije se ukazala sansa da odem do lovista i nisam je propustio,da i ja nesto korisno uradim.
Jedva sam se probijao kroz sneg,temperatura i malaksalost su odradili svoje ali ipak stizem do hranilista,tu je negde u bagrenjaku.

(http://i51.tinypic.com/2mpz7g1.jpg)

Evo ga:

IMG]http://i54.tinypic.com/4kxto8.jpg[/IMG]
 :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: mladjan lovac Јануар 23, 2011, 07:21:31
Valjda ce sad biti uspesnije
(http://i54.tinypic.com/4kxto8.jpg)
 :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: TINA KILER Јануар 23, 2011, 09:37:36
Neznas sta si propustio sto se tice jutarnjeg lova,pokrenuli smo sest lisica a odstrelili tri :buba:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: mladjan lovac Јануар 23, 2011, 09:57:48
Neznas sta si propustio sto se tice jutarnjeg lova,pokrenuli smo sest lisica a odstrelili tri :buba:

Cuo sam.Svaka cast! :yahoo:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ivan Stojanović Јануар 29, 2011, 07:51:38
Snežni pokrivač se nije otapao, još od prošlog vikenda, samo je uhvatio pokoricu i na površini i pri dnu, kod samog tla, što dodatno ugrožava pre svega poljsku jarebicu. Teže dolazi do hrane, uočljivija je za predatore.
Danas smo nastavili sa iznošenjem hrane. Pratilo nas je sunce, ali i veoma jak severac. Pomagao mi je kolega Marko, koji se priprema za svoje buduće lovačke dane. Lov je shvatio na najlepši mogući način i sa oduševljenjem prihvata svaki rad na zaštiti divljači u toku zime. Mogu slobodno da kažem da ga i sada smatram mnogo većim lovcem od dobrog dela kolega koje poznajem, a koji lovom smatraju samo onaj deo sa puškom u ruci...
Bravo , Marko!

Momčić sa osamnaest i po godina, lovac za primer:

(http://img517.imageshack.us/img517/2244/prihranjivanje29012011.jpg) (http://img517.imageshack.us/i/prihranjivanje29012011.jpg/)

Ovo je i dalje udarno mesto, u blizini je poletelo manje jato od 6 jarebica:

(http://img600.imageshack.us/img600/9928/dsc00088qq.jpg) (http://img600.imageshack.us/i/dsc00088qq.jpg/)

Pored trske se više nadamo fazanu, tu ide i više kukuruza:

(http://img401.imageshack.us/img401/5951/dsc00091u.jpg) (http://img401.imageshack.us/i/dsc00091u.jpg/)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ivan Stojanović Јануар 29, 2011, 07:54:10
Kako je jak severac neprestano duvao, potražili smo mesta sa prirodnim zaklonom i zavetrinom gde smo i planirali da ostavimo preostalu količinu pšenice. Na tri lokacije koje smo planirali da obiđemo smo i videli jarebice! Crno trnje sa zavetrinom pruža utočište jatima, a ovoga puta, kada se, nakon poletanja na njega vrate, čeka ih obilna gozba:

(http://img593.imageshack.us/img593/1641/dsc00095sh.jpg) (http://img593.imageshack.us/i/dsc00095sh.jpg/)

(http://img202.imageshack.us/img202/1118/dsc00099py.jpg) (http://img202.imageshack.us/i/dsc00099py.jpg/)

Prava mala prirodna ''kućica za jarebice'' , sada napunjena lomljenom pšenicom:
(http://img69.imageshack.us/img69/874/dsc00100ox.jpg) (http://img69.imageshack.us/i/dsc00100ox.jpg/)

Sipamo poslednja zrna, do sledećeg vikenda...

(http://img25.imageshack.us/img25/4268/dsc00101sg.jpg) (http://img25.imageshack.us/i/dsc00101sg.jpg/)

Dobar pogled i pozdrav iz Niša!


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: sakal Јануар 29, 2011, 08:35:19
svaka vam cat! :hi: komntar je suvisan :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: krauc Јануар 29, 2011, 08:48:25
svaka vam cat! :hi: komntar je suvisan :hi:

Jos jednom  svaka vam cast :hi:svaki komentar je suvisan :hi:

DOBAR POGLED!!!


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: TINA KILER Јануар 29, 2011, 09:16:10
(http://i52.tinypic.com/2uz8b9w.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: TINA KILER Јануар 29, 2011, 09:29:44
(http://i52.tinypic.com/14ddbpu.jpg)
Juce sam dopunio hraniliste za fazansku divljac :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nesonix Јануар 30, 2011, 03:03:09
Kako je jak severac neprestano duvao, potražili smo mesta sa prirodnim zaklonom i zavetrinom gde smo i planirali da ostavimo preostalu količinu pšenice. Na tri lokacije koje smo planirali da obiđemo smo i videli jarebice! Crno trnje sa zavetrinom pruža utočište jatima, a ovoga puta, kada se, nakon poletanja na njega vrate, čeka ih obilna gozba:

(http://img593.imageshack.us/img593/1641/dsc00095sh.jpg) (http://img593.imageshack.us/i/dsc00095sh.jpg/)

(http://img202.imageshack.us/img202/1118/dsc00099py.jpg) (http://img202.imageshack.us/i/dsc00099py.jpg/)

Prava mala prirodna ''kućica za jarebice'' , sada napunjena lomljenom pšenicom:
(http://img69.imageshack.us/img69/874/dsc00100ox.jpg) (http://img69.imageshack.us/i/dsc00100ox.jpg/)

Sipamo poslednja zrna, do sledećeg vikenda...

(http://img25.imageshack.us/img25/4268/dsc00101sg.jpg) (http://img25.imageshack.us/i/dsc00101sg.jpg/)

Dobar pogled i pozdrav iz Niša!Bravo kolege, svaka cast........... :hi:
Ove godine nece biti zime u "vasem-nasem" lovackom poverenistvu.........


Pozdrav  :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ivan Stojanović Јануар 30, 2011, 10:56:22
 :hi:

Jutros su mini - smetovi po polju bili toliko tvrdi i zamrzli da odrastao čovek kroz njih nije mogao da propadne. U takvim uslovima jarebica se izuzetno teško snalazi za hranu i ovo su dani koji umeju da odluče o njenoj brojnosti ove godine. Nije lako ni fazanu ni zecu, ali su oni ipak bolje ''opremljeni'' za snalaženje po snegu. Pred nama je još februar i neizvestan mart, a na nama je da ne sedimo skrštenih ruku.  ;)

Dobar pogled!


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nikola Vojinovic Јануар 31, 2011, 01:07:16
Lepo je kad ima divljaci...  :hi:

(http://img834.imageshack.us/img834/7192/vodovod1.jpg) (http://img834.imageshack.us/i/vodovod1.jpg/)Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nikola Vojinovic Фебруар 01, 2011, 01:20:13
Prihrana u zimskom periodu je visestruko korisna! Moguce je na snegu uociti tragove divljaci, tako da je moguce stvoriti sliku o broju divljaci, prisustvu predatora i sl. Ono sto sam u ovoj prihrani fazana, na 6 lokacija, primetio je da je sve veci broj zelenih ili crnih fazana u lovistu, cak mislim da je ravnopravan odnos crveni - zeleni, dok su do skora oni bili prava retkost!   :hi:

(http://img641.imageshack.us/img641/7333/vodovod2.jpg) (http://img641.imageshack.us/i/vodovod2.jpg/)

(http://img249.imageshack.us/img249/7359/vodovod5.jpg) (http://img249.imageshack.us/i/vodovod5.jpg/)

(http://img535.imageshack.us/img535/1392/vodovod6.jpg) (http://img535.imageshack.us/i/vodovod6.jpg/)

(http://img545.imageshack.us/img545/1742/vodovod3.jpg) (http://img545.imageshack.us/i/vodovod3.jpg/)

(http://img502.imageshack.us/img502/6638/vodovod4.jpg) (http://img502.imageshack.us/i/vodovod4.jpg/)

(http://img51.imageshack.us/img51/9288/vodovod7.jpg) (http://img51.imageshack.us/i/vodovod7.jpg/)

(http://img232.imageshack.us/img232/4411/vodovod8.jpg) (http://img232.imageshack.us/i/vodovod8.jpg/)

(http://img42.imageshack.us/img42/2760/vodovod9.jpg) (http://img42.imageshack.us/i/vodovod9.jpg/)

(http://img200.imageshack.us/img200/390/vodovod10.jpg) (http://img200.imageshack.us/i/vodovod10.jpg/)

(http://img52.imageshack.us/img52/710/vodovod11.jpg) (http://img52.imageshack.us/i/vodovod11.jpg/)Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nikola Vojinovic Фебруар 01, 2011, 01:48:47
Za jarebicu je ovo bio dubok i jak sneg! Evo slika gde sam zateko jedno jaaako jato od 10 - 15 ptica, na oko 700 metara nadmorske visine u gabrovoj sumi, nakon sto je cele noci padao sneg!

(http://img404.imageshack.us/img404/9067/jarebica1.jpg) (http://img404.imageshack.us/i/jarebica1.jpg/)

dok je u ravnicarskom delu, zbog jakog vetra situacija sa snegom daleko bolja, a jarebicu cemo uvek naci u blizini zbunja u "zavetrini", gde provodi po ceo dan!

(http://img80.imageshack.us/img80/1782/jarebica2.jpg) (http://img80.imageshack.us/i/jarebica2.jpg/)

(http://img189.imageshack.us/img189/9647/jarebica3.jpg) (http://img189.imageshack.us/i/jarebica3.jpg/)

gde smo je i prihranjivali, u saradnji sa drustvom "Gaj", koje je sakupilo dosta hrane od svojih clanova, koja je visoko kvalitetna i super prihrana, inace je do sada izneseno nekoliko tona lomljenog zrna i to na terene najbogatije sa jarebicom, odlukom UO Lu svi vodici pasa su bili obavezni da naprave po dva hranilista na terenima na kojima obucavaju, a u prihrani intezivno ucestvuje i strucna sluzba!

(http://img145.imageshack.us/img145/3289/jarebica4.jpg) (http://img145.imageshack.us/i/jarebica4.jpg/)

(http://img220.imageshack.us/img220/4060/jarebica5.jpg) (http://img220.imageshack.us/i/jarebica5.jpg/)

cesto se nalazi u blizini stajinjaka, gde je toplo i uvek ima hrane, ali je na ovakvim metima lak plen za grabljivice...

(http://img517.imageshack.us/img517/1330/jarebica6.jpg) (http://img517.imageshack.us/i/jarebica6.jpg/)

(http://img824.imageshack.us/img824/7425/jarebica7.jpg) (http://img824.imageshack.us/i/jarebica7.jpg/)

(http://img148.imageshack.us/img148/1047/jarebica8.jpg) (http://img148.imageshack.us/i/jarebica8.jpg/)Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ivan Stojanović Фебруар 01, 2011, 09:44:44
Bravo za prihranjivanje!  :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nesonix Фебруар 01, 2011, 02:53:44
Jos jednom bravo za Nislije i LU "NIS", nastavicemo saradnju i dalje dok god bude bilo snega iznosicemo i prihranjivati divljac da im bar kolko tolko olaksamo....... :beach:

Pozdrav  :beach:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: japir Фебруар 03, 2011, 09:57:59
(http://i53.tinypic.com/2jsbit.jpg)
(http://i53.tinypic.com/6h6zci.jpg)
(http://i53.tinypic.com/29aryb8.jpg)
(http://i56.tinypic.com/2rw3swm.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: japir Фебруар 03, 2011, 10:01:35
(http://i53.tinypic.com/2eoftx4.jpg)
(http://i55.tinypic.com/2e1f8cj.jpg)
Mali doprinos mog sina da bi ovakve slike u lovistu bile sto cesce ;)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: japir Фебруар 03, 2011, 10:06:46
Nikola svaka vam cast :hi:pravi ste :good:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Hemingway Фебруар 03, 2011, 11:16:46
Bravo Momci zato i ima najvise u Evropi ,pa dolaze raznorazni evropljani da vidu kako se gaji jarebica u najbolja sropska lovista pocev od Kralja Milana ,nema sta istina ,nego ovi susteri cumurdzije pomalo zakecuju,ali se slabo razbiraju u smeteni racuni za onu i proslu godinu...


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nikola Vojinovic Фебруар 03, 2011, 11:30:43
Trudimo se  :hi:

Koji su ti ...dusmani...?  :scratch_ones_head:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: TINA KILER Фебруар 19, 2011, 05:04:41
(http://i51.tinypic.com/149pp9c.jpg)
Jes da je danas padala kisa :angry2:,ali ja i drugar smo ipak isli da dopunimo hranilista.
Sreo sam i dva psa lutalice pa sam i njih prihranio :spiteful:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Blek Фебруар 19, 2011, 05:19:31
(http://i56.tinypic.com/2s9yjpw.jpg)
Nema veze sto nema snega al prihrana je jos uvek potrebna :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: zeljkox Фебруар 27, 2011, 10:35:35
Eh, ja sam pre dva dana uzeo sanke i na put.. Putanju koju obicno prelazim za 30-40min peske, sada sam isao oko 2.5h, pravio pauzu na svakih 30-40m. Zurka.  :declare:

(http://img543.imageshack.us/img543/3412/111ocu.jpg)

(http://img812.imageshack.us/img812/5475/222ft.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: dreger Фебруар 28, 2011, 08:20:47
Lovci iz Orlovata su juce obavili akciju prihrane divljaci,izneli smo kukuruz u klipu i zrnu.jecam,detelinu i so za srne.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Jäger und Jagd Фебруар 28, 2011, 10:46:43
Svaka vam cast momci na pozrtvovanosti  :clapping:.
Tako i treba, ali mnogi drugi su zakazali u ovom nevremenu!


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: NeLe001 Март 01, 2011, 10:09:49
У хранилишту које смо правили пар другара и ја још увек има доста хране. Можда је очишћена трећина.

Однели смо један џак кукуруза у зрну и мање од корпе кукуруза у клипу.

Веома ми је драго што се недалко од хранилишта подигло једно јато јаребица.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nikola Vojinovic Март 02, 2011, 08:27:58
У хранилишту које смо правили пар другара и ја још увек има доста хране. Можда је очишћена трећина.

Однели смо један џак кукуруза у зрну и мање од корпе кукуруза у клипу.

Веома ми је драго што се недалко од хранилишта подигло једно јато јаребица.

Za jarebicu je potrebno da iznesete lomljeno zrno, psenicu ili suncokret, moze da posluzi i otpad odgajivaca ptica pevacica, gde uvek ima ostataka kvalitetnog semena. Retko dolazi na hraniliste, ali je zato uvek u zavetrini gde je sneg plici, obicno uz zbun crnog trnja, a cesto se nalazi i pored puteva gde se baca so  :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nesonix Март 02, 2011, 06:23:40
Evo da se i ja javim sa slikama u ovoj temi, sa svojom grupom imali smo nekoliko akcija do sada,o cemu sam pisao vec ovde, ali baz slika i jos cemo ih imati, naravno....
Napravili smo nekoliko hranilista i redovno ih punimo ( lomnjenim zrnom, kukuruzom, i ostatkom od semenske mesavine za ptice pevacice ) kad zalihe u njima nestanu.

P.s. izvinjavam se za los kvalitet slika, ali slikano je mobilnim telefonom........ Vazno je da se ipak nesto i vidi.......

(http://img834.imageshack.us/img834/4822/img0091ay.jpg) (http://img834.imageshack.us/i/img0091ay.jpg/)

(http://img607.imageshack.us/img607/6397/img0092a.jpg) (http://img607.imageshack.us/i/img0092a.jpg/)

(http://img845.imageshack.us/img845/5764/img0094a.jpg) (http://img845.imageshack.us/i/img0094a.jpg/)

(http://img263.imageshack.us/img263/3522/img0095ad.jpg) (http://img263.imageshack.us/i/img0095ad.jpg/)

(http://img153.imageshack.us/img153/8825/img0098ap.jpg) (http://img153.imageshack.us/i/img0098ap.jpg/)

(http://img97.imageshack.us/img97/6201/img0099aur.jpg) (http://img97.imageshack.us/i/img0099aur.jpg/)

(http://img835.imageshack.us/img835/341/img0100ar.jpg) (http://img835.imageshack.us/i/img0100ar.jpg/)

(http://img842.imageshack.us/img842/3136/img0102ae.jpg) (http://img842.imageshack.us/i/img0102ae.jpg/)

(http://img844.imageshack.us/img844/9450/img0103api.jpg) (http://img844.imageshack.us/i/img0103api.jpg/)

(http://img827.imageshack.us/img827/8492/img0104ad.jpg) (http://img827.imageshack.us/i/img0104ad.jpg/)

(http://img146.imageshack.us/img146/8711/img0106ac.jpg) (http://img146.imageshack.us/i/img0106ac.jpg/)

(http://img148.imageshack.us/img148/7720/img0107aa.jpg) (http://img148.imageshack.us/i/img0107aa.jpg/)

(http://img231.imageshack.us/img231/4892/img0109ao.jpg) (http://img231.imageshack.us/i/img0109ao.jpg/)

(http://img848.imageshack.us/img848/613/img0114a.jpg) (http://img848.imageshack.us/i/img0114a.jpg/)

(http://img687.imageshack.us/img687/166/img0111aw.jpg) (http://img687.imageshack.us/i/img0111aw.jpg/)

(http://img148.imageshack.us/img148/4636/img0112ah.jpg) (http://img148.imageshack.us/i/img0112ah.jpg/)

(http://img402.imageshack.us/img402/1707/img0114ao.jpg) (http://img402.imageshack.us/i/img0114ao.jpg/)

(http://img835.imageshack.us/img835/6268/img0113aqx.jpg) (http://img835.imageshack.us/i/img0113aqx.jpg/)

(http://img716.imageshack.us/img716/4683/img0115ac.jpg) (http://img716.imageshack.us/i/img0115ac.jpg/)Pozdrav iz Nisa :beach:
Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ivan Stojanović Март 04, 2011, 11:07:07
Bravo, Nenade! Sa ''mrežom'' hranilišta koju polako,a li sigurno formiramo, svaka godina će biti mnogo izvesnija za opstanak sitne divqači u delu lovišta u kome zajedno lovimo. Svaka čast na odazivu i angažovawu na izradi hranilišta i prihranjivanju. Idemo dalje, sada treba da se izborimo za prolećni ispust fazana na terenu koji smo cele zime pripremali za to...

Dobar pogled tebi i članovima tvoje lovačke grupe.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nesonix Март 04, 2011, 02:47:13
Bravo, Nenade! Sa ''mrežom'' hranilišta koju polako,a li sigurno formiramo, svaka godina će biti mnogo izvesnija za opstanak sitne divqači u delu lovišta u kome zajedno lovimo. Svaka čast na odazivu i angažovawu na izradi hranilišta i prihranjivanju. Idemo dalje, sada treba da se izborimo za prolećni ispust fazana na terenu koji smo cele zime pripremali za to...

Dobar pogled tebi i članovima tvoje lovačke grupe.


Hvala Ivane, trudimo se zajednickim snagama ko koliko moze da odrzavamo taj teren, kako bi smo sta i imali kada bude trebalo, do prolecnog ispusta fazana imacemo jos koju akciju oko prihrane i punjenja hranilista a posle ispusta bi trebali barem u prvo vreme da im iznosimo i odrzavamo ih tu dok se oni sami ne snadju..... Mislim daje ovo prava uvertira za to.........

Pozdrav tebi i naravno svim kolegama ma gde bili...........  :beach:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nikola Vojinovic Март 04, 2011, 02:49:34
Kad se samo setim nasih prvih diskusija na forumu...  :blush2:

A vidi danas?!  :friends: sa ovakvom ekipom, ima nade za nase loviste!  :good:  :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nesonix Март 04, 2011, 02:58:28
Kad se samo setim nasih prvih diskusija na forumu...  :blush2:

A vidi danas?!  :friends: sa ovakvom ekipom, ima nade za nase loviste!  :good:  :hi:

To sam i ja hteo da napisem skoro.......... ali, eto ti si napisao, jer si stariji od nas dvojice....ovde...... :pioneer: KAd se samo setim.......... :lol: :superstition:

Naravno svaki pocetak je tezak, kad neko nov dodje i ako hoce nesto dobronamerno da napise, da pita, da kaze ono sto zna, uvek i svugde postoji ta doza nepoverenja..........

P.S. mi moiz da nastavimo i po starom, da se svadjamo, ali ko ce vise hrane da iznese i ko ce bolje hraniliste da napravi.......  :buba: Naravno, svi smo mi tu zbog lova i zbog toga sto to volimo, i uvek se to prepozna i na kraju sve bude kako treba, tj ovako........


Pozdrav  :beach:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: zemunac Март 08, 2011, 10:16:45
ovako to ja radim ....zima se oduzila i bili smo aktivni .....licno sam izneo oko 500 kg kukuruza u klipu divljaci ima a rezultate videcemo ....
(http://i54.tinypic.com/181743.jpg)

(http://i54.tinypic.com/16kykhh.jpg)

(http://i53.tinypic.com/2psmud1.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: zemunac Март 08, 2011, 10:32:06
(http://i56.tinypic.com/211kyfp.jpg)

ovako je pre mene ....
(http://i53.tinypic.com/166i1lk.jpg)

a ovako posle mene ....
(http://i53.tinypic.com/2a4y4uq.jpg)

(http://i53.tinypic.com/wu1leh.jpg)Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: MikaHunter Март 08, 2011, 02:18:25
jeli zemo jer to ono mesto?????? :spiteful: ;)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: zemunac Март 08, 2011, 10:43:36
A sta ti mislis  :spiteful:
ljubi brat ......


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: zeljkox Септембар 25, 2011, 02:23:56
Eh, ja sam pre dva dana uzeo sanke i na put.. Putanju koju obicno prelazim za 30-40min peske, sada sam isao oko 2.5h, pravio pauzu na svakih 30-40m. Zurka.  :declare:

(http://img812.imageshack.us/img812/5475/222ft.jpg)

Otisao ja danas da obidjem hranilicu. Evo sta je ostalo od nje:

(http://img190.imageshack.us/img190/7787/h1md.jpg)

Pola sumarka gde mi je bila hranilica je poseceno, na samo mestu ostatci vatre, sagoreli klipovi kukuruza tj ono sto je ostalo od njih od zime.
Bas sam razmisljao cemu sluze te fantomke sto se prodaju po lovackim radnjama...
Mora ce se kupiti jedna, pa u ceku... Umesto puske bezbol palica...  :tommy:
Bitno je da su pse lutalice zastitili a prirodu ko j++e.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: dreger Октобар 02, 2011, 12:59:36
pa cekajte ljudi mi smo tolike godine prihranjivali,stitili,spasavali od poplava,unosili itd.divljac a po ovom novom zakonu je ta divljac od sad vlasnistvo drzave,jel to znaci da ce sad oni (drzava)da radi to sto smo mi sve ove godine,a mi samo da lovimo.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: zeljkox Октобар 02, 2011, 01:35:36
Ne. Znaju oni da su lovci ludi.  :dance:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: TINA KILER Јануар 29, 2012, 06:51:47
(http://i41.tinypic.com/sfbc6w.jpg)
 Sneg je bas poveliki,treba sitnoj divljaci hitna pomoc  :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: serbian_hunter Јануар 30, 2012, 08:26:07
(http://i41.tinypic.com/2r55b8h.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: acalovac Јануар 30, 2012, 08:31:29
Bata Zare ovo mora da je bajata slika(od letos)  cim si ti tako tanko obucen!  :lol: :lol: :lol:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: serbian_hunter Јануар 30, 2012, 08:35:30
Bata Zare ovo mora da je bajata slika(od letos)  cim si ti tako tanko obucen!  :lol: :lol: :lol:

Ne gledas dobro, vidis da je drvo tek iseceno, znaci radilo se pa se i raspremilo, mogao si me i posetiti malo... Odrekao si me se preko lovackih novina  :lol:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: acalovac Јануар 30, 2012, 02:47:42
Taman posla mislim o tebi vise nego sto i mozes zamisliti  :drinks: nego ne stizem ni glavu da dignem od  :spruce_up: :give_heart: :spruce_up:   :blush2:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: stalcer Фебруар 07, 2012, 04:55:36
(http://i39.tinypic.com/2wgzo1d.jpg)
da im se nadje


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Igor.S Фебруар 07, 2012, 10:07:45
Danas smo celo posle podne stric i ja iznosili prihranu u lovistu LU Becej,sutra ujutru ponov sa novom turom prihrane...Kad vec ne mozemo da lovimo,lepo bi bilo nahraniti izmucenu divljac i pomoci im da prezive ove vandredne uslove...
(http://i44.tinypic.com/359cy11.jpg)
Polazak ispred lovackog udruzenja
(http://i42.tinypic.com/xp9f7c.jpg)
(http://i42.tinypic.com/24ovqt5.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Igor.S Фебруар 07, 2012, 10:13:40
Sad tek vidim da je tema namenjena sitnoj divljaci....Ova prihrana je bila namenjena i sitnoj i srnecoj divljaci...Nadam se da nije problem,nov sam na forumu pa mi treba malo vremena da se snadjem  :biggrin:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: VukasinNS Фебруар 07, 2012, 10:44:04
Vidim da se vodi racuna i da ste vredni, svaka cast  ;) pridruzujem se za koji dan  :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: dejan032 Фебруар 08, 2012, 05:28:08
(http://i41.tinypic.com/71gzrs.jpg)
(http://i40.tinypic.com/n4k4rk.jpg)
(http://i41.tinypic.com/1zb6o47.jpg)
(http://i44.tinypic.com/mcvt4p.jpg)
(http://i43.tinypic.com/adbv50.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Djura Radivojevic Фебруар 08, 2012, 09:17:49
(http://i41.tinypic.com/71gzrs.jpg)
(http://i40.tinypic.com/n4k4rk.jpg)
(http://i41.tinypic.com/1zb6o47.jpg)
(http://i44.tinypic.com/mcvt4p.jpg)
(http://i43.tinypic.com/adbv50.jpg)
:good: I ja cu ovih dana.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: dejan032 Фебруар 09, 2012, 10:29:19
morao sam da iznesem jer je kod nas ogroman sneg,moram se opet probiti za vikend javljasju jos padavina


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nikola Vojinovic Фебруар 09, 2012, 02:32:22
(http://i39.tinypic.com/16gfvqh.jpg)

(http://i39.tinypic.com/23jftaf.jpg)

(http://i40.tinypic.com/15hfo5.jpg)

(http://i44.tinypic.com/2evuglf.jpg)

(http://i40.tinypic.com/15gp9hu.jpg)

(http://i39.tinypic.com/4so3uq.jpg)

(http://i41.tinypic.com/nflhg6.jpg)

(http://i43.tinypic.com/11rrpme.jpg)

(http://i40.tinypic.com/f0yu8n.jpg)

(http://i42.tinypic.com/27xp4qf.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nikola Vojinovic Фебруар 09, 2012, 02:33:46
Kad ste zadnji put videli tri jata jarebica u 100 kvadratnih metara?!

(http://img217.imageshack.us/img217/9449/j21v.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/217/j21v.jpg/)

A kad ste im prisli ovako blizu?

(http://img46.imageshack.us/img46/593/j15t.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/46/j15t.jpg/)

(http://img708.imageshack.us/img708/1571/j19of.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/708/j19of.jpg/)

(http://img11.imageshack.us/img11/5647/j20ea.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/11/j20ea.jpg/)Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Brno Фебруар 11, 2012, 12:45:51
Evo par slika sa prihrane divljači u LD Aradac.
(http://i43.tinypic.com/nq367c.jpg)

(http://i39.tinypic.com/4i0p02.jpg)

(http://i39.tinypic.com/wsqwj4.jpg)

(http://i44.tinypic.com/mv6ngg.jpg)

pored deteline i kukuruza u hrnilišta je dopunjavana i so.
Ovo je samo par slika.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Sale Zr Фебруар 11, 2012, 04:00:25
 :hi:
Slike od danas, LD Fazan Zrenjanin

(http://img72.imageshack.us/img72/9053/img0843m.jpg)

(http://img163.imageshack.us/img163/144/img0844pe.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nikola Vojinovic Фебруар 13, 2012, 02:29:35
Nislije ne posustaju!   :hi:
Intezivno se prihranjuju zec, fazan i jarebica, dok je u koseve za prihranu krupne divljaci iznesena hrana jos pre snega u novembru i decembru!

(http://img580.imageshack.us/img580/3936/59925618.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/580/59925618.jpg/)

(http://img688.imageshack.us/img688/9803/44114242.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/688/44114242.jpg/)

(http://img577.imageshack.us/img577/1658/57715981.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/577/57715981.jpg/)

(http://img46.imageshack.us/img46/4980/36327346.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/46/36327346.jpg/)

ova nije prezivela, zakacila je susicu! Uginula je neposredno pre nas, a sa mesta gde smo je nasli, podigle su se jos tri koke...

(http://img268.imageshack.us/img268/6411/64366218.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/268/64366218.jpg/)

(http://img525.imageshack.us/img525/7277/83442873.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/525/83442873.jpg/)

(http://img827.imageshack.us/img827/1439/f10l.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/827/f10l.jpg/)

(http://img43.imageshack.us/img43/9222/f11km.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/43/f11km.jpg/)

(http://img220.imageshack.us/img220/5633/f12v.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/220/f12v.jpg/)

(http://img38.imageshack.us/img38/9030/63343071.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/38/63343071.jpg/)Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: TINA KILER Фебруар 13, 2012, 05:03:49
Tesko stanje za divljac,svaki drugi dan sam na terenu nosim prihranu i gledam ovu katastrofu.
  Cini mi se da i pored naseg velikog truda i volje,divljac koristi poslednje atome snage da prezivi ovu golgotu!


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: smederevo Фебруар 13, 2012, 05:23:42
Fazan Lozovik 12/02/2012

(http://i39.tinypic.com/20zwgzr.jpg)

(http://i39.tinypic.com/o9rfkk.jpg)

(http://i41.tinypic.com/2iu9wsx.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: bane95 Фебруар 15, 2012, 01:01:47
svaka cast evo i od mene neke slike i ja redovno iznosim hranu  
(http://i42.tinypic.com/iof1om.jpg)

(http://i41.tinypic.com/30rppc5.jpg)

(http://i40.tinypic.com/2mql3me.jpg)
na sve slike je moje hraniliste a ima ga od 12 godine redovno iznosim hranu pozdrav od baneta  :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: dreger Фебруар 15, 2012, 09:44:21
Uz veliki napor i trud uz vise zaglavljivanja terenskih vozila Landrovera,Niva, Tojota koja su izvlacena uz pomoc traktora ,lovci iz lovacke sekcije Tamis iz Orlovata izvrsili akciju prihrane divljaci,izneli detelinu,kukuruz u klipu i zrnu,psenicu,jecam idr.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Jäger und Jagd Фебруар 15, 2012, 01:53:07
Svaka cast Nislijama i ostalim na portvovanju,humanosti i trudu  :good:.
Narocito vam lepo Hraniliste sa trece slike  ;), gde ste snimili model?


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: snoopy7 Фебруар 15, 2012, 02:42:35
Niš 12.2.2012.
Nažalost zbog velikih smetova nismo mogli prici "našim" hranilištima ali smo ipak na brzinu improvizovali i napravili nova...
(http://i41.tinypic.com/16noeb.jpg)
(http://i39.tinypic.com/2nsvxp5.jpg)

...ove neradne dane, iskoristiti cemo da iznesemo još oko 200kg zrnaste hrane

DOBAR POGLED


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: snoopy7 Фебруар 15, 2012, 02:44:06
Niš 12.2.2012.

(http://i42.tinypic.com/3reyw.jpg)
(http://i39.tinypic.com/se4pps.jpg)
(http://i44.tinypic.com/34nmwwh.jpg)


DOBAR POGLED


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ivan Stojanović Фебруар 15, 2012, 09:27:24
Fotografije sa nekoliko od desetak izlazaka moje grupe u toku januara i februara:
(http://img840.imageshack.us/img840/3249/samobilnog038.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/840/samobilnog038.jpg/)

(http://img828.imageshack.us/img828/6015/jarebice2.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/828/jarebice2.jpg/)

(http://img38.imageshack.us/img38/4617/samobilnog041.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/38/samobilnog041.jpg/)

(http://img841.imageshack.us/img841/6429/prihranajarebice04i0502.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/841/prihranajarebice04i0502.jpg/)

(http://img828.imageshack.us/img828/6429/prihranajarebice04i0502.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/828/prihranajarebice04i0502.jpg/)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ivan Stojanović Фебруар 15, 2012, 09:28:43
(http://img210.imageshack.us/img210/6429/prihranajarebice04i0502.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/210/prihranajarebice04i0502.jpg/)

(http://img821.imageshack.us/img821/6429/prihranajarebice04i0502.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/821/prihranajarebice04i0502.jpg/)

(http://img28.imageshack.us/img28/6429/prihranajarebice04i0502.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/28/prihranajarebice04i0502.jpg/)


(http://img190.imageshack.us/img190/655/prihrana11022012jarebic.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/190/prihrana11022012jarebic.jpg/)

(http://img580.imageshack.us/img580/655/prihrana11022012jarebic.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/580/prihrana11022012jarebic.jpg/)

(http://img43.imageshack.us/img43/655/prihrana11022012jarebic.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/43/prihrana11022012jarebic.jpg/)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ivan Stojanović Фебруар 15, 2012, 09:29:58
(http://img24.imageshack.us/img24/655/prihrana11022012jarebic.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/24/prihrana11022012jarebic.jpg/)

(http://img600.imageshack.us/img600/655/prihrana11022012jarebic.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/600/prihrana11022012jarebic.jpg/)

(http://img38.imageshack.us/img38/655/prihrana11022012jarebic.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/38/prihrana11022012jarebic.jpg/)

(http://img822.imageshack.us/img822/655/prihrana11022012jarebic.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/822/prihrana11022012jarebic.jpg/)

(http://img14.imageshack.us/img14/655/prihrana11022012jarebic.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/14/prihrana11022012jarebic.jpg/)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ivan Stojanović Фебруар 15, 2012, 09:31:15
(http://img513.imageshack.us/img513/655/prihrana11022012jarebic.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/513/prihrana11022012jarebic.jpg/)

(http://img832.imageshack.us/img832/655/prihrana11022012jarebic.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/832/prihrana11022012jarebic.jpg/)

(http://img194.imageshack.us/img194/6641/prihrana15022012jarebic.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/194/prihrana15022012jarebic.jpg/)

(http://img821.imageshack.us/img821/6641/prihrana15022012jarebic.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/821/prihrana15022012jarebic.jpg/)


 (http://img855.imageshack.us/img855/6641/prihrana15022012jarebic.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/855/prihrana15022012jarebic.jpg/)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ivan Stojanović Фебруар 15, 2012, 09:32:48
 (http://img862.imageshack.us/img862/6641/prihrana15022012jarebic.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/862/prihrana15022012jarebic.jpg/)


(http://img217.imageshack.us/img217/6641/prihrana15022012jarebic.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/217/prihrana15022012jarebic.jpg/)


(http://img31.imageshack.us/img31/6641/prihrana15022012jarebic.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/31/prihrana15022012jarebic.jpg/)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: bajker Фебруар 16, 2012, 06:43:25
Lovacko drustvo "Prepelica" iz Ritiseva u sklopu LU "Vrsacka kula" Vrsac
pored 20 hranilica koje vec postoje ,ima trenutnu akciju postavljanje jos 3 za sitnu i krupnu divljac ,na kriticnim mestima.

Danasnja akcija -trajalo je samo 1h
malo vremena , a puno znaci 

(http://i44.tinypic.com/25jjxq0.jpg)

Nadamo se da i drustva za zastitu zivotinja imaju slicne akcije i da ce nas obradovati ovakvim slikama


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: bajker Фебруар 16, 2012, 06:45:12
(http://i39.tinypic.com/35l5ixe.jpg)

(http://i39.tinypic.com/2vmvf5c.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: bajker Фебруар 16, 2012, 06:47:32
(http://i44.tinypic.com/2cpwd54.jpg)

(http://i44.tinypic.com/141iq2v.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: bajker Фебруар 16, 2012, 06:48:36
(http://i40.tinypic.com/33abf3q.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: TINA KILER Фебруар 16, 2012, 10:47:59
(http://i39.tinypic.com/2dt9c2u.jpg)
(http://i42.tinypic.com/351i90m.jpg)
(http://i39.tinypic.com/30wrnk8.jpg)
Nazalost predatori neznaju za vanredne uslove,i dok lovni inspektor moje lovne oblasti smatra da ih netreba loviti :angry2:,divljac u sve vecem broju ovako zavrsva!
Pitam se samo dokle ce neko odlucivati o lovstvu i divljaci a da bar malo nepoznaje tu tematiku :rtfm:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: fred Фебруар 16, 2012, 11:44:34
pozdrav moji ritisevci su vredni i po ovom vremenu eto ja se javno izvinim za jucerasnju akciju sto nisam ucestvovao sutra idemo da proverimo nas deo gde su hranilice i da ih dopunjavamo
sve pohvale svim lovcima koji prihranjuju divljac ko zna da gazduje ima i sta da lovi

drustva za zastitu zivotinja  ne bi da komentarisem nista jer se prepucavaju na drugim forumima sa lovcima a mogli bi i oni da pomognu oko prihrane divljaci ako vec nisuNaslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: fred Фебруар 17, 2012, 04:05:27
(http://www.dodaj.rs/f/13/ua/4WOxL3pT/2/prihrana-divljaci.jpg)

(http://www.dodaj.rs/f/1S/ms/3SuRQrue/hranilica.jpg)

obecano ispunjeno


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: stalcer Фебруар 17, 2012, 04:33:45
kod mene u selu sneg 70cm samo sa guswnicarom se moze proci


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: mladjan lovac Фебруар 17, 2012, 06:55:13
Napokon sam ugrabio malo vremena da odem kuci i naravno u loviste.Planirao sam da dvostruko pomognem divljaci ali posto je lov predatora zabranjen,preostalo je iznosenje hrane.Na mestima gde je cale vec iznosio hranu,divljac se uveliko navikla i pojela skoro svu hranu.Nadam se da ce im ovo biti od pomoci ali bi prava stvar bila i da je dozvoljen lov na predatore jer tragova kuna pa i lisica ima vise nego plemenite divljaci.Nadam se da ce se nadlezni uskoro uzeti u pamet!
(http://i40.tinypic.com/2pq42sg.jpg)

(http://i41.tinypic.com/s4o2a0.jpg)

Ovo je kukuruz koji je ranije iznet i ne bih ni znao da je tu da odatle nije poletela jedna koka,samo se nazirao jedan deo kukuruza iz snega,a kada sam razgrnuo lopatom,ispade ovo:

(http://i39.tinypic.com/6oe58k.jpg)

(http://i44.tinypic.com/wbcrbn.jpg)

Ovde su najvise jeli,vidi se po utabanom snegu a sa same kamarice je poletelo dve koke i jedan petao.

(http://i44.tinypic.com/vcyxs4.jpg)

A,na dva metra od hranilista,utabana stazica poznate nam zverke:

(http://i42.tinypic.com/21a0rk1.jpg)

Trebalo bi vec naredne nedelje da odem opet kuci i naravno iznesem novu dozu hrane,a nadam se da ce na ramenu umesto lopate biti sacmarica. ;)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ћира Фебруар 19, 2012, 02:14:41
И ми смо данас прехрањивали дивљач
(http://i41.tinypic.com/2ilfxg0.jpg)
снега је било
(http://i41.tinypic.com/33f6wd4.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ћира Фебруар 19, 2012, 02:25:30
(http://i40.tinypic.com/1601t85.jpg)
(http://i43.tinypic.com/141s4k6.jpg)
ovaj preparirani je putokaz za hranu
(http://i43.tinypic.com/rbzjf8.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: graničar Фебруар 19, 2012, 06:56:30
Pozdrav Kolegi Ćiri,odmah forum bogatiji fotografijama! :drinks:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Ћира Фебруар 19, 2012, 07:36:38
Велики поздрав и теби брате  :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Djura Radivojevic Фебруар 20, 2012, 10:38:15
(http://i40.tinypic.com/33abf3q.jpg)

Svaka cast komsija i mi smo u Vrscu juce izneli kukuruz i seno.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Djura Radivojevic Фебруар 20, 2012, 10:40:17
pozdrav moji ritisevci su vredni i po ovom vremenu eto ja se javno izvinim za jucerasnju akciju sto nisam ucestvovao sutra idemo da proverimo nas deo gde su hranilice i da ih dopunjavamo
sve pohvale svim lovcima koji prihranjuju divljac ko zna da gazduje ima i sta da lovi

drustva za zastitu zivotinja  ne bi da komentarisem nista jer se prepucavaju na drugim forumima sa lovcima a mogli bi i oni da pomognu oko prihrane divljaci ako vec nisu


Svaka cast komso dobro si reko za zastitare. :good:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Младен 82 Фебруар 20, 2012, 10:50:39
(http://i40.tinypic.com/1601t85.jpg)
(http://i43.tinypic.com/141s4k6.jpg)
ovaj preparirani je putokaz za hranu
(http://i43.tinypic.com/rbzjf8.jpg)
Ovaj se petao malo ukočio od zime al'je sad stigla hrana pa će da se raskravi. :dance:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Djura Radivojevic Фебруар 20, 2012, 11:03:06
Juce smo i mi imali akciju prihrane sitne i srnece divljaci.Izneta je prikolica sena i desetak djaka kukuruza.Zbog obilnog snega jedva smo se probili do lovista,pomoc je stigla od Komunalne sluzbe traktor sa grtalicom koji nam je prociscavao put da bi mogli da prodjemo.I pored jake volje i zelje da pomognemo izgladneloj divljaci i pored grtalice uspeli smo da zaglavimo traktor vise puta pa nas je na kraju drugi traktor slepao.Koristim priliku da se zahvalim direktoru komunalnog preduzeca Drugi Oktobar Ljubisavu Sljivicu koji je i nas redovan clan i njegovim radnicima koji su nam pomogli u ovoj akciji.Sve ovo je zabelezila lokalna televizija LAV.Ja sam bio na seniku tako da nisam uslikao hranilice sa kukuruzom vae samo seno i jednog fazana koji nije mario sto smo na njegovoj teritoriji.
(http://i40.tinypic.com/2627fc7.jpg)
(http://i44.tinypic.com/33u75oo.jpg)
Intervju  :haha:
(http://i41.tinypic.com/2vb20pj.jpg)
(http://i41.tinypic.com/ejieyf.jpg)
A onda smo se malo zaglavili.
(http://i40.tinypic.com/atozt5.jpg)
I opet smo se zaglavili pa su resili da nas slepaju do asfalta.
(http://i41.tinypic.com/2zzi3ck.jpg)
(http://i40.tinypic.com/2qukqcp.jpg)
Ovo ja jucerasnja akcija u kojoj sam i ja ucestvovao a bilo ih je dosta pre ove ali nisam bio u mogucnosti zbog posla da ucestvujem pa se stoga izvinjavam mojim drugarima i kolegama koji su bili tamo i za mene.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: dejan032 Фебруар 20, 2012, 07:47:09
Juce smo i mi imali akciju prihrane sitne i srnece divljaci.Izneta je prikolica sena i desetak djaka kukuruza.Zbog obilnog snega jedva smo se probili do lovista,pomoc je stigla od Komunalne sluzbe traktor sa grtalicom koji nam je prociscavao put da bi mogli da prodjemo.I pored jake volje i zelje da pomognemo izgladneloj divljaci i pored grtalice uspeli smo da zaglavimo traktor vise puta pa nas je na kraju drugi traktor slepao.Koristim priliku da se zahvalim direktoru komunalnog preduzeca Drugi Oktobar Ljubisavu Sljivicu koji je i nas redovan clan i njegovim radnicima koji su nam pomogli u ovoj akciji.Sve ovo je zabelezila lokalna televizija LAV.Ja sam bio na seniku tako da nisam uslikao hranilice sa kukuruzom vae samo seno i jednog fazana koji nije mario sto smo na njegovoj teritoriji.
(http://i40.tinypic.com/2627fc7.jpg)
(http://i44.tinypic.com/33u75oo.jpg)DSjuro druze svaka cast za tebe i kolege...
Intervju  :haha:
(http://i41.tinypic.com/2vb20pj.jpg)
(http://i41.tinypic.com/ejieyf.jpg)
A onda smo se malo zaglavili.
(http://i40.tinypic.com/atozt5.jpg)
I opet smo se zaglavili pa su resili da nas slepaju do asfalta.
(http://i41.tinypic.com/2zzi3ck.jpg)
(http://i40.tinypic.com/2qukqcp.jpg)
Ovo ja jucerasnja akcija u kojoj sam i ja ucestvovao a bilo ih je dosta pre ove ali nisam bio u mogucnosti zbog posla da ucestvujem pa se stoga izvinjavam mojim drugarima i kolegama koji su bili tamo i za mene.Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: fred Фебруар 20, 2012, 10:22:43
komsija vidise ko su pravi lovci ko dobro gazduje mora da ima i divljac svaka vam cast nije ovo lak posao narucito mi smo vukli na sanke dok se moglo a posle djak na ledja a sneg do kolena dusa na nos nam izasla a verujem da nikome nije lako ko prihrani divljac u ovakvim uslovima
(a na kraju neko pljuje po lovcima da smo to i to .............. opet da ne pisem dalje)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: graničar Фебруар 21, 2012, 02:41:28
 U nedelju,19.02.2012. moja ekipica je obišla dio lovišta gdje lovimo srndaća.
Prošli put smo tu bili taman nekoliko dana prije početka ovog nevremena(15-20.01.)
i tada  smo ostavili  350 kg kukuruza u klipu,5 bala djeteline i 50 kg soli.(moja grupa ima najmanji teren u lovačkom udruženju)
Jasle napunjene baliranom djetelinom i kukuruzom u klipu su  u potpunosti ogoljene tako da smo ostali poprilično začuđeni.Nije bilo ni traga ostavljene hrane.Sve je popapano. :yahoo:
Tragovi svuda okolo srneće divljači,a privukli smo i divlje svinje.
Ponovo smo ostavili oko 200 kg.kukuruza  pa se nadamo dok to pojedu da će i zimi doći kraj.
Otišli smo kući zadovoljni,baš pune duše i sretni jer smo pomogli divljači da preživi.
Slike postavim za koji dan,dok otklonim teh.problem.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Младен 82 Фебруар 21, 2012, 03:23:58
Vi ste to obavili na vreme kako i treba, a ne kao ovi naši, setili se sad kad je zima maltene i prošla , kada je dosta divljači i sradalo što od gladi što od predatora.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: TINA KILER Фебруар 21, 2012, 04:51:56
(http://i39.tinypic.com/8zqz6h.jpg)
(http://i40.tinypic.com/54ez4w.jpg)
Ponovo sam iznosio kabastu hranu za zeceve,valjda ovaj sneg nece jos dugo potrajati :wild:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: sakal Фебруар 21, 2012, 05:03:26
lep dan reko odoh da obidjem hranilista kad imam sta videti!!!!!!
 (http://i44.tinypic.com/2m7glzk.jpg)
Sta reci?????????Kako odreagovati na ovo????
 Dok lovci iznose hranu i hrane divljac, kreteni teraju svoju stoku na nasa hranilista i uvek ista prica!!!!!Sreca sto nisam poneo pusku, neznam kako bi se suzdrzao........


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: IVANN Фебруар 21, 2012, 08:15:33
Nema suzdrzavanja  :spiteful:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: stalcer Фебруар 21, 2012, 08:46:44
ce da ima i za pihtije


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Djura Radivojevic Фебруар 22, 2012, 11:30:25
komsija vidise ko su pravi lovci ko dobro gazduje mora da ima i divljac svaka vam cast nije ovo lak posao narucito mi smo vukli na sanke dok se moglo a posle djak na ledja a sneg do kolena dusa na nos nam izasla a verujem da nikome nije lako ko prihrani divljac u ovakvim uslovima
(a na kraju neko pljuje po lovcima da smo to i to .............. opet da ne pisem dalje)
Naravno komso,a za njih nemam reci.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nikola Vojinovic Фебруар 22, 2012, 01:39:13
Evo jednog gostovanja na televiziji u cilju prezentovanja lova i lovstva u sto boljem svetlu! Nadam se uspesno!A veceras ili sutra u emisiji na Prvoj televiziji u emisiji Exploziv reportaza iz Nisa!

http://www.youtube.com/watch?v=FB82QYGoSi0


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: dejan032 Фебруар 22, 2012, 05:21:44
Evo jednog gostovanja na televiziji u cilju prezentovanja lova i lovstva u sto boljem svetlu! Nadam se uspesno!A veceras ili sutra u emisiji na Prvoj televiziji u emisiji Exploziv reportaza iz Nisa!

http://www.youtube.com/watch?v=FB82QYGoSi0

Svaka cast za Nislije.... :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: graničar Фебруар 22, 2012, 06:40:40
bravno Nikola,! :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Sale Zr Фебруар 22, 2012, 07:34:31
Svaka čast Nikola! Nišlije su pravi primer kako treba da funkcioniše jedno lovačko udruženje  :drinks:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: dejan032 Март 05, 2012, 06:31:35
Radilo se opet malo za vikend napravili jos 3 hranilice,i izneli zito,u subotu nam stize fazan...
prva hranilica
(http://i44.tinypic.com/azgir.jpg)
moja malenkost pored napravljene hranilice
(http://i41.tinypic.com/2cfsdh4.jpg)
druga hranilica
(http://i43.tinypic.com/2eb4nrb.jpg)
treca hranilica
(http://i41.tinypic.com/bh6iv.jpg)
izneta hrana u staru hranilicu
(http://i41.tinypic.com/hx6tk2.jpg)
divljac je prisutna oko hranilice
(http://i39.tinypic.com/jkuihi.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nikola Vojinovic Март 13, 2012, 11:00:05
Da se odjavim za ovu godinu kako dolikuje!
Na prvoj slici je deo moje sekcije u zadnjoj prihrani ove godine!

(http://img842.imageshack.us/img842/1989/gabrovac1.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/842/gabrovac1.jpg/)

Hraniliste na 100m od moje kuce!

(http://img826.imageshack.us/img826/2889/gabrovac2.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/826/gabrovac2.jpg/)

(http://img844.imageshack.us/img844/6225/gabrovac3.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/844/gabrovac3.jpg/)

I za kraj rezultati nakon snega! U blizini ovog hranilista sam podigao nekoliko fazana i bas mi je bilo drago zbog toga!

(http://img51.imageshack.us/img51/6156/gabrovac4.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/51/gabrovac4.jpg/)Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: vladimir.dimitrijevic Март 13, 2012, 11:13:08
Majstorski odradjeno.... :hi: :hi: :hi:a mi se pitamo zasto i odakle one silne Jarebice.. :drinks:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: dreger Новембар 21, 2012, 08:43:11
Posto imam sumu pored Tamisa gde leti provodim dosta vremena pecajuci,a zimi lovim lisice na tom terenu, resio sam da u napravim jedno hraniliste za sitnu divljac(koju inace ne lovim) ,sav potreban materijal sam nasao odbacen u okolini i u dva dana rada po 2 sata vremena napravio sam ovo na slici i napunio kukuruzom,nije nesto narocito al mislim da ce pomoci da divljac lakse prezimi predstojeci zimski period.(http://www.dodaj.rs/f/1X/ws/4S7JfndL/sdc10842.jpg)(http://www.dodaj.rs/f/46/cN/2j8RhpZt/sdc10843.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nikola Vojinovic Новембар 21, 2012, 08:56:40
Lepo kolega  :hi:

Mislim da je jos rano za prihranu, u polju ima jos dosta hrane... Sada je pravo vreme za "pritezanje" hranilista u koja ce se kasnije iznositi hrana...


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: mladjan lovac Новембар 25, 2012, 08:39:45
Početkom novembra smo ćale, brat i ja promenili krov na starom hranilištu, dodali jaslice za srne, koje ne lovimo i ubacili kukuruz da se divljač privikne na to mesto sa hranom.
Danas u lovu sam svratio do hranilišta i sve je već pojedeno. Nastavićemo prihranu koliko nam vreme bude dozvoljavalo jer verujem da to divljači mnogo znači.

(http://i47.tinypic.com/msnmu8.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Djura Radivojevic Новембар 26, 2012, 08:13:04
Evo i naseg doprinosa,staro je sruseno al nas to nije sprecilo da napravimo novo.
(http://i50.tinypic.com/vzg76f.jpg)
Bez starca nema udarca,moj matori levo i nas kolega iz grupe Joca desno a ja sam sa druge strane telefona.
(http://i48.tinypic.com/2utrwjn.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nforce Новембар 30, 2012, 09:10:30
Svaka cast za akcije  :good:

Nikola, mozda bi trebalo polako iznositi prihranu, da se divljac navikava na mesta gde moze uvek da nadje hranu. Prenosim iskustvo iz mog lovista koje nije bas najbogatije remizama i parlogom.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: dragan2229 Децембар 06, 2012, 01:56:50
Prosologodisnje fotke ...

(http://img687.imageshack.us/img687/5627/photo0126s.jpg)

(http://img833.imageshack.us/img833/1272/photo0127hg.jpg)

(http://img705.imageshack.us/img705/743/photo0134g.jpg)

(http://img713.imageshack.us/img713/313/photo0135i.jpg)

(http://img72.imageshack.us/img72/2220/photo0148h.jpg)

(http://img833.imageshack.us/img833/6540/photo0156e.jpg)

(http://img51.imageshack.us/img51/9104/photo0165f.jpg)

(http://img850.imageshack.us/img850/5307/photo0152a.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: gizmo Децембар 14, 2012, 07:36:49
Dali postoji rok do kada bi trebalo izvršiti prihranu sve divljači i ko bih to mogao proveravati od nadležnih ?


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Nikola Vojinovic Децембар 14, 2012, 09:12:04
Dali postoji rok do kada bi trebalo izvršiti prihranu sve divljači i ko bih to mogao proveravati od nadležnih ?

Postoje stvari predvidjene lovnom osnovom i godisnjim planom gazdovanja, kontrolu postovanja moze da izvrsi lovna inspekcija...

Kod nas je jos pre snega iznesena hrana za krupnu divljac u koseve u planinskom delu lovista, jer sada ne bi bilo izvodljivo...

Trenutno se vrsi intezivna prihrana jarebice u ravnicarskom delu, a za vikend ocekujem vise akcija prihrane ostale sitne divljaci...

Smatram da jos nije neophodno iznositi velike kolicine hrane, jer debljina sneznog pokrivaca jos nije drasticna, divljac jos uvek nalazi hranu i lepo je spremna za zimu! Mislim da ce prava stvar biti februar, jer za tada najavljuju ozbiljne minuse i padavine!


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: gizmo Децембар 14, 2012, 12:26:23
 Možda kod vas i nije velika visina snega ali u Vojvodini jeste .Pitanje sam postavio zbog drugih stvari , naime prošle godine u vreme velikih snežnih padavina izneto je na jednu trećinu lovišta hrana na dve nije nikako ito samo jednom je prihranjivano ove godine još niko ni da se našali da se prihrana izvrši .U zadnjih 10 god. ja tako .Smatram da bi još od jeseni polako trebalo da se iznose manje količine hrane da se divljač navikava gde da je traži kada je u prirodi nemože lako naći. Pored svih primedbi rukovodstvo nehaje već nastavlja po svom .


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Kiza Децембар 14, 2012, 08:45:00
Malo slika koliko sam ,koliko smo mogli ... nase trece ovogodisnje iznosenje hrane za divljac ,sad prevashodno za srne i zeceve ,posto su fazanske odavno napunjene .

(http://i48.tinypic.com/34tdhc4.jpg)

Kao u Sibiru

(http://i49.tinypic.com/2qxoxly.jpg)

E sad voleo bih i da cujem "duzebriznike i zelene" kao i neke nase strucnjake da je zimska prihrana nepotrebna ,cak i stetna . Sta da jede divljac 4 meseca , kad nema nista osim oranja i po kojeg naseg sumarka koju teskom mukom stitimo od sece ?

(http://i49.tinypic.com/ng8uhf.jpg)

(http://i50.tinypic.com/wcn4sj.jpg)

(http://i50.tinypic.com/9u24as.jpg)

p.s. Sve si u pravu Gizmo , obavesti lovnog inspektora .Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: gizmo Децембар 14, 2012, 09:21:48
Ljudi da znate kako menesrce boli kada vidim slike koje postavljate a kod mene ništa , juče izađem malo sa kerovima da prošetam nemožeš da ideš koliki je sneg preko kolena još kada upadneš u smet da umreš terijer sve mojim stopama ide . Jarebica nikad nismo imali nešto ali ih vide juče celo jato od ČETIRI jedinke , šta one sad da nađu da jedu . Izneo sam ja nešto zrna ali nemogu doći do hranilic a vetar duva i nanosi sneg tako da i to neće moći da nađu , jedno je sigurno lije će njih naći!!!!


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Hemingway Децембар 15, 2012, 12:07:42
Da ste zasadili iljadu stabala hrasta i cera , pitomog i divljeg kestena i jos toliko divljih vockarica u drvorede , al jos pre desetinu godina imala bi divljac sta  da jede od svakog drveta bar 20 kg plodova puta iljadu je 20 iljada kg , a kad ima vise iljada onda je to vise desetina iljada kg zirova i plodova koje cega .....


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: gizmo Децембар 15, 2012, 05:39:42
A ne kod nas se drvoredi prave od bagrema i bresta . Svi svi smo mi pomalo krivi što je tako kako je samo mene toliko boli a ja sam ovde pa mogu da podelim sa nekim tu bol.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Hemingway Децембар 15, 2012, 08:05:28
Pa znate treba neko da pokrene ideju i akciju ,pa tako i LSV i Pokret Gorana je mogao da pokrene svake jeseni i proleca akcije koja bi se u jednom danu ili mesecu sprovodila u svakom drustvu "Posadi Drvo"i svaki lovac samo po 10 sadnica da ubode u zemlju je  godisnje oko 500 hiljada posadjenog drveca u Vojvodini, pravilno odabranog sa namenom  za prehranu divljaci...tu bi moglo i Ministarstvo da donira sprovodjenje programa i izvodjenja radova, a rasadnici ne bi imali visak sadnica zastarcenih i neupotrebljivih...


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Max011 Децембар 15, 2012, 09:28:23
Obaska sto bi se umanjio efekat eolske erozije koja je u Vojvodini izrazena.  :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Kiza Децембар 15, 2012, 03:33:25
E moj druze Hemingvej ne staj nam na muku , pa mi jedini vodimo borbu za svaku sadnicu i svako drvo i za svako parce zemlje koje nadjemo i izboksujemo pa da imamo gde da sadimo , ali tesko ide nemamo pomoc od nikoga , pocev od mesne zajendice , od opstine , od poljoprivrednih i sumarksih inspekcija pa sve do samo drzave . Nikog to nije briga nije osim nas kad je 99% zemljista obradivo , ma seku , oru sve zivo postojece  sto mogu sad sa sve novijom i jacom mehanizacijom , oru do ivica kanala i ako je kanalski pojas 4,6 ili 11 m , oru i puteve ,pa ih negde ni nema ,a  gde ih ima negde su ih sa 8 m suzili na 1,5 . Nema ni drzave , mogu raditi sta hoce . I koga uhvatimo izadje policija i nikom ne pise prijavu , nema ostecenog ili je manje od 15 ooo din .
 Evo odgovorno tvrdim da Severni Banat da nema lovaca za godinu -dve ne bi imao jednog drveta !
Skoro nam bili iz instituta za topolarstvo , rade novu sumsku osnovu , sve smo im doneli brojeve parcela i povrsine i pokazali na terenu sta imamo , od 30 sumaraka , imaju uvedeno 6 u sumskoj osnovi !? Sumarke , sume od pre 50,60 goidna , koje imaju stabla toliko stara nemaju uvedeno , o cemu vise da pricamo ? Kazem uvedite sad , evo vam podaci ,eto dokaza da su stabla i suma tu , kaze ne smeju dok se ne utvrde vlasnicki odnosi , sve je R.Srbije i Ministarsva ,ali opet nece ili nemogu da uvedu .
 Letos na nepolodnom tlu vlasnistu R.Srbije gde smo pre desetak godina posadili dafinu koja je izvanrendo uspela , uleteli nam sa tanjiracima i smlatili skoro 30 % oboda sumice stare 10-ak god, zvali inspekcije , kaze da mogu jedino nama podneti prijavu za uzurpiranje zemljista , pa onda ako dokazemo da smo mi to sadili da podnesemo prijavu tim traktoristima . Znaci eto toliko drzava brine o sumama , bolje je da stoji prazno ?
Ako iko moze da ponudi pomoc , makar savetodavnu prihvatam . Mi smo posumili za zadnjih 4,5 godina oko 10 ha ,ali nam opet preti opasnost da daju nekom zemlju i da nam sve poseku , jos i da nas tuze za to , jel jos nije uvedeno u sumsku osnovu .
Da li vredi nekom da pricam i kukam kolika je posumljenost u Vojvodini ,a kolika bi trebala po planu ? Ispod 2% u mojoj opstini , prosek Vojvodine 6% i ako je oko Dunava , Save i Tise preko 90% svih suma koje se nalaze na teritoriji AP vojvodina . Trenutno smo daleko i od proseka od 6% , a 16% ce biti mozda kad udjemo u jevropsku uniju :)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: majer Децембар 15, 2012, 07:35:36
Kako to nema ostecenog pa cija je ta suma?
Kavkve veze ima to sto je ispod 15 000 din sto ti cija je suma ne preuzmu gonjenje, a povrh svega sto  taj cenzus ne moze da se koristi kod krivicnog dela iz cl. 275 KZ.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Kiza Децембар 15, 2012, 08:00:16
Pa izgleda nicija , mi je stitimo blefirajuci , nekom smeta ( poljoprivrednicima )pa ih krce i prave poljoprivredno zemljiste  , a neko je sece nelegalno iz koristi zbog ogreva .
Govorim konkretno za par slucajeva , na primer zimi uhvatimo pocinioce sve sa sekirama , motorkama i sl. dodje policija na lice mesta kaze nema ostecenog ili gonite licno nema tu vrednosti preko 15 000 din ,oni nece po sluzbenoj duznosti i posalju ih da drva odnesu u nase lovacko dvoriste . Drugi slucaj kad nam traktorima i tnajiracama smlate sadnice na "nicijem" drzavnom zemljistu , pozovemo poljocuvarsku sluzbu kazu nisu ni oni nadlezni , vec sam napisao kako smo prosli sa poljoprivrednom inspekcijom ka dsmo ih obavestili , mogli samo mi popiti tuzbu za
"uzurpaciju drzavnog zemljista " .
Nadlezni nisu i nece da uvedu u sumsku osnovu veliki deo tih postojecih suma i u tome je problem , mi sto dobijemo nesto slobodnog drzavnog zemljista od opstine , odnosno od direkcije za igradnju grada dobijemo na rec da ce biti uvedeno , da ce oni prevesti iz poljoprivrednog u sumsko zemljiste ,  da je planirano za posumljavanje i sl. , a na nama ostaje rizik da nam posle toga za par gidina ili par desetina godina to neko uzme ,a pored toga nemamo nikakv instrument da to zastitimo . Trazili smo i ugovore neke na vise godine da mi budemo korisnici , bar cuvari , neg drzava sece ,ali nigde to ne prolazi i nikog iz opstine nije briga za to .
Procedura je jednostavna za promenu namene zemljista ,ali jako skupa , polovina procenje vrednosti zemljista , konkretno ha zemlje ovde je od 6-8 000 e , znaci trebalo bi nam po ha od 3-4 ooo e, a to retko koje LU i da dobije zemlju za dzabe moze platiti samo za prevodjenje .


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: majer Децембар 16, 2012, 05:45:44
Kizo,
Sto se tice ''kradje'' sume nema niakve vze da li je 15 000 ili 150 000 dinara, zbog toga je i uvedeno KD Sumske kradja iz cl. 275, bitno je da je oboreno preko 1 metar drveta.
To da oni nece da gone po sluzbenoj duznosti, uz duzno postvoanje oni nemaju sta da rzmisljaju jel hoce il nece, oni to dostavljaju izvestaj o tome nadleznom tuziocu, a nakon toga on moze da odluci da li ce da goni ili ne. Od lica iz mupa koja izadju na lice mesta sam treba da trazite da sastave zapisnik o tome sto su zatekli to je njihov posao i nista vise.

Ukoliko on odbaci sa obrazlozenjem da nije preko 15 000, sto ponovo ne bi imalo nikakve veze sve i da misli da se radi o KD sitna krajda utaja prevara iz cl. 210 posto je i tada nadlezan da gon i ukoliko se radi o drzavnoj imovini.
Naravno ukolio vam neko odbai takvu prijau pored preuzimanja gonjenja od strane ostecenog imate pravo na prituzbu visem javno tuziocu, Republickom ili drzavnom vecu tuzilaca.
Siguran sam ukoliko budete iskoristili neko od ovih sredstava da ce se postici bolji efekat, inace to sto se vama u LD dovezu drva to nikako nije dobro niti to resava problem.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: rendzer Август 28, 2013, 06:14:13

Zima je na pragu,ali mi je ocekujemo spremno,loviste,,Deli Jovan,Vratna i Alija,, napunila svoja spremista za hranu,skladirana je balrana lucerka i kukuruz u klipu.Naravno sve je skladirano u automatskim hranilicama,naravno pored ogradjenog lovista hrana je skladirana i u otvorenom delu.Sada se spremaju dve povrsine u lovistu D.Jovan /1,5 ha/ za setvu trave a u lovistu Alija pripreme za sadnju kestena i crnog oraha.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: spaleph Август 29, 2013, 03:08:23
Lepo je kad imate sa čime da se pohvalite, ne sumljam da je tako, tamo gde imate interesa tamo i ulažete.
Šta je zadnjih godina urađeno na Staroj Planini, osim u nekim delovima gde ima ekonomske dobiti da ljudi na položaima mogu da profitiraju, čast pojedinim izuzetcima.
Treba priznati da na Staroj Planini nema ekonomske računice i da se lovišta vrate na gazdovanje lovačkim udruženjima koja će gazdovati domaćinski. Neću da kažem da je u LU med i mlako ali će se sigurno bolje brinuti o divljači nego Srbija Šume. Zadnjih godina se ništa ne ulaže a samo se odnosi, pune zamrzivači ...
Vreme je da se nešto menja....


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: rendzer Август 31, 2013, 08:35:36
Tako je druze,veoma mi je poznata situacija na Staroj Planini.Nebih se slozio sa tobom da tamo nema divljaci,nazalost da se zadnjih godina nista ne ulaze je tacno.Od moje smene tamo sve polako ide nadole,skoro sam obiso stare staze,ni povrsine koje sam obradjivao nisu nastavili da odrzavaju a kamoli lovno-tehnicke objekte,strasno... .Nadam se da ce se nesto promeniti ....!


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: mladjan lovac Децембар 01, 2013, 10:54:41
Prvi sneg je pao. Nije tako strašno, nema jakog mraza pa divljač uz malo angažovanja dolazi do hrane ali da bismo ih navikavali, neki smo ovih dana već izneli hranu. Dogovor je da svaki lovac u toku zime iznese hranu po 3 puta.

(http://i42.tinypic.com/2v2egd2.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: dreger Децембар 06, 2013, 10:10:26
Ja sam pre oko mesec dana ucvrstio i malo popravio ovo moje hraniliste,naravno i nabacao kukuruza i psenice.Napravio sam jos jedno na drugom delu lovista pored starog Tamisa na bregu u jednoj remizi ali jos to nisam slikao.(http://www.dodaj.rs/f/x/HB/1RoiNjxW/sdc11198.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: tulipano Децембар 27, 2013, 01:02:51
(http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/69/c2k1.jpg) (https://imageshack.com/i/1xc2k1j)

(http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/30/edr4.jpg) (https://imageshack.com/i/0uedr4j)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: tulipano Децембар 28, 2013, 07:04:02
jedna sveza od danas

(http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/826/1nz7.jpg) (https://imageshack.com/i/my1nz7j)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: tulipano Јануар 03, 2014, 11:44:32
(http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/545/2cz2.jpg) (https://imageshack.com/i/f52cz2j)Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: tulipano Јануар 27, 2014, 01:23:12
(http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/513/0yzq.jpg) (https://imageshack.com/i/e90yzqj)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: tulipano Јануар 27, 2014, 01:25:26
(http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/46/3w07.jpg) (https://imageshack.com/i/1a3w07j)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: ProfiHunter Јануар 28, 2014, 06:43:36
Danasnji lov je posluzio i da se malo divljac prihrani.
(https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/t1/1549311_418329518301314_1816268281_n.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Mladen Vasic Јануар 28, 2014, 08:05:58
Veoma humano od strane vas  :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: dreger Октобар 20, 2014, 01:02:09
Iako do prave zime ima jos dosta vremena malo sam popravio ovo hraniliste i ubacio kukuruz i jecam.(http://www.dodaj.rs/f/2H/5O/26l16CUG/sdc11777.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Djura Radivojevic Октобар 21, 2014, 03:30:50
Iako do prave zime ima jos dosta vremena malo sam popravio ovo hraniliste i ubacio kukuruz i jecam.(http://www.dodaj.rs/f/2H/5O/26l16CUG/sdc11777.jpg)
Ima vremena ali svaka cast na prevremenom trudu  :hi:
Ja sam juce i danas isao da nakupim malo kukuruza za prihranu,za nekih 5 sati skupili smo 7 dzaka.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: tomo vrbas Децембар 29, 2014, 06:31:37
(http://www.dodaj.rs/f/2n/11Z/oBguJU3/dscn0594.jpg)
(http://www.dodaj.rs/f/3y/pY/1SlE5QiT/dscn0595.jpg)
(http://www.dodaj.rs/f/1O/12g/2yTT1jUx/dscn0596.jpg)
(http://www.dodaj.rs/f/L/wb/43fLwqnd/dscn0597.jpg)
(http://www.dodaj.rs/f/2F/p9/2EEu7ENn/dscn0598.jpg)
(http://www.dodaj.rs/f/3B/8u/17mNiJhD/dscn0599.jpg)

Danas otac i ja izneli hranu za krupnu i sitnu divljac,a u tome poslu su nam pomogli i moj podmladak.Odusevljenju nikad kraja kada smo stigli do hranilista zatekli smo krdo srna koje je mirno i lagano odsetalo dublje u sumu dok su klinci ih gledali sa odusevljenjem!Niva je i ovaj put dokazala svoje terenske sposobnosti jer nas je preko dubokog oranja prekrivenog snegom odvezla do samih hranilista!


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Hemingway Децембар 29, 2014, 07:12:58
Bravo :clapping:  majstori  :air_kiss:   :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: crni đorđe Децембар 30, 2014, 09:17:05
 :hi:https://www.youtube.com/watch?v=sy4UTY7LhSQ


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: MikaHunter Јануар 01, 2015, 10:13:53
(http://i57.tinypic.com/i43jfc.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: cile Јануар 03, 2015, 10:07:48
   
  Odradili smo prvu prihranu.

(http://i60.tinypic.com/zv5xk5.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: panca Јануар 09, 2015, 11:16:07
Danasnji dan smo iskoristiliza za inosenje hrane za divljac kojima je hrana u ovom periodi vese nego potrebna!
(http://i57.tinypic.com/246me5w.)
(http://i59.tinypic.com/334heeh.)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Brno Јануар 10, 2015, 11:01:35
Hranilište moje grupe:
(http://i59.tinypic.com/2a7cwu9.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: tomo vrbas Јануар 10, 2015, 12:17:00
Hranilište moje grupe:
(http://i59.tinypic.com/2a7cwu9.jpg)
Uf ovo bi komotno moglo i na Sajmu da se izlozi prelepo odradjeno za svaku pohvalu! :good: :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: cile Јануар 10, 2015, 12:24:36
  
   Odradili smo još jednu prihranu:

   Porodična šetnja u prirodi
(http://i58.tinypic.com/2yosjt4.jpg)

   Fazani su se već poslužili
(http://i59.tinypic.com/1zx1an7.jpg)

   Mlađi sin se umorio ...
(http://i61.tinypic.com/dxoex3.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Brno Јануар 10, 2015, 12:41:31
To hranilište je napravio predsednik LD, sekretar LD i još par lovaca, To je ogledni primerak i svaka grupa mora ovakvo da napravi umesto starih hranilišta najkasnije do 01.10.2015. LD obezbedilo materijal za izradu lovcima ostaje samo rad. Ovo je napravljeno od ličnih sredstava za primer. Pored tih hranilišta po grupama LD ima još deset hranilišta koja se popravljaju i održavaju na radnim akcijama, automatske hranilice 2 komada i čak 10 stalnih hranilišta za divlje svinje sa raznim vrstama hranilica.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Hemingway Јануар 10, 2015, 12:42:27
Bravo za tatu i juniore , -tako se vaspitava podmladak


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: cile Јануар 11, 2015, 12:52:07

   Hvala, dečaci imaju dobre urođene osobine, tj. lovački pedigre, sad polako stiču i radne osobine.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: AcaNik Фебруар 06, 2015, 05:23:04
Интересатних ствари за прехрану дивљачи има на овом сајту.
http://brushbustersoutdoors.com/


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: dreger Октобар 08, 2015, 11:16:33
Malo smo radili,mladi buduci lovac Nikola i ja.
(http://www.dodaj.rs/f/1d/59/4Pgk7umV/sdc12434.jpg)


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Djura Radivojevic Октобар 08, 2015, 09:50:51
Malo smo radili,mladi buduci lovac Nikola i ja.
(http://www.dodaj.rs/f/1d/59/4Pgk7umV/sdc12434.jpg)
Tako i treba na vreme ih navici gde ima hrane  :hi:


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: cile Јануар 04, 2016, 02:36:02
(http://i68.tinypic.com/2gwfbt1.jpg)

   Poslastica za fazane u ove zimske dane ...


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Pecha Мај 15, 2016, 06:32:19
Колеге храните ли још увек дивљач ? Нити има плодова са дрвећа, нити пољопривредних култура. Код мене у Војводини је све и даље голо. Зимус сам напунио 6 хранилица и направио 3 солишта.
А овог пролећа сам истресао овај највећи ловачки ранац кукуруза, јуче око пола тог ранца и направио још једно солиште. Планирам ускоро опет један ранац да истресем.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: MikaHunter Мај 15, 2016, 10:00:40
Ja preko cele godine bacam hranu zimi malo vise ali bolje da uvek ima.U jeku sezone ovsa pa kukuruza iako su imale divlje svinje izoblje hrane meni su dolazile na hraniliste.Ostala mi ta navika od kada sam napravio hranilista da uvek ima hrane i tako je uvek.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Pedja1965 Мај 15, 2016, 10:21:22
Ponovo smo kontra diktorni,Germanizacija a prihrana divljači ili privikavnje na gubilište.U germaniji je najstrože zabranjeno hraniti divljač pozdrav


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Brno Мај 16, 2016, 12:22:19
U Austriji i Nemačkoj postoje hranilišta, solišta ali je limitrirano koliko sme najviše hrane da se nađe u tom hranilištu (neznam tačno ali radi se o par kg na primer kukuruza) ako inspekcija nađe više sledi kazna novčana.Sad ima ovde na forumu lovaca koji žive i rade u ovim državama i love tamo pa znaju razloge zašto je to tako.
Ja laički mislim da se radi o sledećem (uz ogradu da to možda nije tačno): Tamo su lovišta iscepkana ima lovišta veličine par stotina hektara, dosta lovišta veličine oko hiljadu hektara i slično, retka su lovišta kao kod nas od 5.000-10.000Ha i veća. I ako pogledamo biologiju određenih vrsta divljači vidimo da je njihov radijus kretanja odnosno njihov životni prostor zahvata i nekoliko takvih lovišta, i sada kada pi ''Peter'' iznosio džakove kuruza u svoje lovište od 300ha a ostali oko njega po Zakonu kilu kuruza, kod Petera bi se sjatila gomila divljači, zato su se lepo dosetili, može svi kila i amin, ko iznese više a inspekcija (nadzor) pronađe kazna drakonska i tačka.
Ako je drugačije molio bih da neko navede razlog jer me baš interesuje...


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Pedja1965 Мај 16, 2016, 04:42:08
Koja je svrha prihrane,da se divljač odvikne da sama traži hranu.G Čaušesku i G Broz su to odlično znali i to debelo koristili da dođu do trofeja svetskih prvaka.Obiđite hranilišta kada su pokrivena snegom pa pogledajte tragove, svi mogući predatori su se potpisali i oni znaju gde popušta koncentracija i gde je lak zalogaj. Verujem da ima stručnijih od mene koji mogu to mnogo bolje objasniti.Pozdrav


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: MikaHunter Мај 16, 2016, 06:24:04
Bole mene brige....ja hranim kako ja hocu i koliko hocu jer placam svojim parama.Kada mi udruzenje bude finansiralo gorivo,hranu,iznosenje 1,5km na ledjima kad je blato ili gorivo za traktor kad je suvlje onda cu da razmisljam to tada volim kad su mi srnice buckaste i da gledam prasice kako mi spavaju ispod kosha kad se naruckaju.
Ceke koje sam pravio,kod svake ima hraniliste za 4-5 god kada sam na Kosmaju prvu ceku napravio pucao sam jedno nazime,kada sam napravio drugu posle 2god pucao jos jedno nazime,a nagledao sam se krda tako da je meni odstrel na zadnjem mestu.Srnecu divljac vise i nebrojim koliko je ima,lanad sva na broju bez gubitaka ima i sakala i lisica tako da te germanske teorije zavere kod mene jos nevaze.Nije Broz bio bez mozga kako drugacije na cekanju da odstrelis vepra sem na hrani kad su tu ostale prasice da ga mame ili u prolazu da se ocese gde i ostale ili u pogonu posto iscepa par gonoca sve ima svoju car ja volim izcekivanje.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Pecha Мај 16, 2016, 07:31:03
Браво Мико, свака ти је на месту. Потпуно се лажем са тобом. Само што бих ја нагласио и да ми хранимо када се НЕ ЛОВИ, па у складу са тим не видим како ћемо угрозити дивљач или је довести на "губилиште".
Ја сам једини ловац из моје секције, а да то знам, који је пабирчио кукуруз и износио у ловиште. Можда је још неко али нисам чуо.
Када ловачка буду плаћали све то, онда могу и да кажу тако и тако се ради. Овако немају основу за то.
Мени исто као и теби, тако сам закључио, представља задовољство прехрана дивљачи. Јуче бацио кукуруз и видео такав траг вепра да у животу нисам видео већи. Буквално је траг као цела моја испружена шака и наравно сликао га. Оставио сам храну у његовој близини па нека једе ако се врати, а има и за остале.

Сутра бацам нову туру и и чистим од старе шта је остало јер се убуђало мало и видим да не једе дивљач.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: MikaHunter Мај 16, 2016, 08:20:24
Nista to nije protiv zakona i strasno da hranilista uvek budu puna....to nisu gubilista nego sigurno mesto gde uvek ima hrane za mladunce.Dosta sekcija isto radi kod mene doduse retko sem mene ali zato sam non stop u terenu znam sve sta se desava,nikog ne ugrozavam,cuvam koliko mogu i niko me nedira i postuju me zbog toga.Vredno radim,trudim se i nadam se da cu jednom biti nagradjen trofejnim veprom,od kada sam poceo da lovim na Kosmaju to mi je zelja bio sam u svim nasim komerc.lovistima nijednom nisam imao zelju da pucam vepra u medalji,a imao sam milion prilika ali nije to to.Kada znam da sam ga ja mojim trudom zadrzao kod mene to mi je merak.Jer inace u tom delu terena gde ja lovim niko nije hteo da ide jer je los i retko je bilo da svinje prenoce sad je vec drugacije.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Pecha Мај 16, 2016, 09:11:01
Још једном се слажем. Најбитније је да младунци лепо кркају, матори ће се већ некако и снаћи. Е сад на самом ловцу је да ли ће пуцати на оно што се календарски не пуца или шта се "ловачки" не пуца.
Иначе колико сам видео на овом форуму добар део пропагира неку ловачку етику и културу, а пуцају шта год скочи и иду у лов у ветровки. Руку дајем ако није истина!
Ипак је лов хоби за господу, а сиротиња...
У сваком случају добар поглед!


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Pecha Мај 17, 2016, 01:41:59
Толико од мене за данас. Има око 30кг.

http://s32.postimg.org/bav16qdw5/13235032_1161832403837151_127711022_o.jpg
http://s32.postimg.org/tcx06vidx/13224194_1161832497170475_405991128_o.jpg


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Pedja1965 Мај 17, 2016, 07:55:27
Protu zakonito nije,samo nastavite.Pitanje za vas Miko kolika je površina gde su vaše čeke i hranilišta,love li i drugi lovci na vašem terenu gde su hranilice i čeke pozdrav


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: MikaHunter Мај 17, 2016, 09:32:12
Pedja povrsina velika taman za tri lovca da cekaju,love oni koji prehranjuju i rade u terenu ostali trajna zabrana jer su pokrali koliko su mogli,nece da ulazu vise vole da maznu za dzabe nit oro' nit kopo' ...


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: goranv Мај 17, 2016, 11:40:59
Kolko hrane uneses toliko divljaci izneses.


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Pecha Мај 18, 2016, 05:13:18
Ево још мало губилишта од мене. Има по неких 6кг. Јбг, да је било још бар 2 ловца па да избацимо три пута више хране, које стварно треба. На сва 3 места сам средином маја сам бацио укупно 25кг (окруњен кукуруз па више стане) и видим да ни трункица није остала. Исто тада сам и солишта поред хранилишта направио и видим да је јако угажено око истих. Иначе уопсте око тих хранилишта је много угажено, има много путића куда сам пролазио од скоро 100кг! Има свињских и срнећих трагова.

Ето штета што нема више људи да желе да се интересују и активирају око прехране дивљачи иако сам храну ја обезбедио. Сви би само да лове и кукају како нема. И да филозофирају како не треба хранити, наравно!

Добар поглед!

http://s32.postimg.org/twwqji405/13230927_1162547823765609_532961590_o.jpg
http://s32.postimg.org/6fmyl55tx/13214913_1162547800432278_680450048_o.jpg
http://s32.postimg.org/4rahkn4qt/13242301_1162546983765693_1575408073_o.jpg


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: cile Март 08, 2018, 05:21:13

(http://i66.tinypic.com/2r1zegx.jpg)

   Za iznošenje hrane za divljač može da posluži i oštrodlaki nemac, dobar je i da povuče sanke ...


Naslov: Odg: Zimska prihrana sitne divljaci
Poruka od: Hemingway Март 24, 2020, 08:04:03
Брой на хранилките и дневни дажби за подхранване на дивеча:
- хранилки и солища за елени, сърни и муфлони - по 1 бр. на всеки 10 животни
- хранилки за диви свине - на 300 ха ловна площ - 1 бр.
- хранилки и солища за зайци - по 1 бр. на 15 животни
- хранилки за фазани - по 1 бр. на 20 птици
- хранилки за яребици и кеклици - по 1 бр. на 15 птици
- за един благороден елен - 0,5 кг концентриран фураж, 2,5 кг груб фураж и 1 кг сочен фураж
- за един елен лопатар - 0,3 кг концентриран фураж, 0,8 кг груб фураж и 0,5 кг сочен фураж
- за една сърна - 0,150 кг концентриран фураж, 0,5 кг груб фураж и 0,3 кг сочен фураж
- за един муфлон или дива коза - 0,2 кг концентриран фураж, 0,8 кг - груб и 0,2 кг сочен фураж
- за една дива свиня - 0,6 кг концентриран фураж и 1 кг сочен фураж
- за 100 заека - 2 кг концентриран фураж, 4 кг груб фураж и 4 кг сочен фураж
- за 100 фазана - 4-5 кг концентриран фураж
- за 100 яребици или кеклици - 2-3 кг концентриран фураж
- за 100 полудиви патици - 4-5 кг концентриран фураж
Грубият фураж съдържа 50 % сено и 50 % листник, като се изчислява на база 5 куб. метра листник за 1 тон сено.
Сега е момента да помогнем на дивеча!!!