Prvi srpski lovački forum

Lorist => Lorist - Hunting club => Temu započeo: oscar Септембар 14, 2008, 10:37:35Naslov: Lovacki Kodeks (obicaji i postovanje lova i ulova).
Poruka od: oscar Септембар 14, 2008, 10:37:35
Pred početak jesenje lovne sezone

POŠTUJMO LOVAČKE OBIČAJE

U dugoj istoriji lovstva, oblikovali su se lovački običaji i navike, koje čuvamo i upotpunjujemo i danas, jer su satavni deo kulture i narodnog identiteta. Lovački običaji su deo tradicije i zato ih moramo poštovati i negovati. Kako jesenja lovna sezona počinje, kazujemo na deo običaja vezanih za nošenje plena, odlaganja divljači i pozdrava po završetku lova.

Nošenje plena
Poštovanje prema ulovljenoj divljači izražavamo i pravilnim nošenjem plena. Dostojno ponašanje prama ulovljenoj divljači, od lova, nošenja, odlaganja, prevoza i skladištenja je sastavni deo lovačke etike koja se pokazuje u odnosu prema divljači.
Oblikovala su se pravila za nošenje određene vrste divljači. Za sve vrste divljači važi pravilo da ih ne nosimo skrivene. Kada divljač stavimo u ranac, lovački prsluk ili torbu, mora se videti neki njen deo kao što su glava, rep i slično. Lovački ispravno i zakonito ulovljenu divljač pred lovcima nikada ne skrivamo. Pri tome treba napomenuti da se pred javnošću ne hvališemo ulovljenom divljači. Ako i lažemo to moramo činiti pristojno i duhovito ali uvek sa poštovanjem prema divljači
Ulovljenog zeca nosimo, na primer, tako što ga držimo za zadnje noge, isto tako nosimo, držeći za zadnje noge, svu drugu sitnu dlakavu divljač kao što su lisica ili jazavac.
Ulovljenu pernatu divljač, svih vrsta, nosimo tako što je držimo za vrat, odnosno glavu, da joj telo visi na dole, tako je i obesimo na visak.
Krupnu divljač nosimo, vučemo ili vozimo uvek okrenutu tako da je glava napred, a divljač okrenuta u pravcu našeg puta.

Odlaganje ulovljene divljači
Odlaganje i razvrstavanje ulovljene divljači vršimo posle grupng lova, da pozdravimo ulov. Vođa grupe pred početak lova kaže svim lovcima u grupi gde će po završetku lova biti zborno mesto i pozdrav lovini. Vođa grupe lovaca takođe brine da po završetku lova lovci polažu ulovljenu divljač i da takvo mesto bude blagovremeno i odgovarajuće pripremljeno. Zato pripremamo zelene grane na koje će mo divljač odložiti po završetku lova. Po pravilu, mesto za odlaganje treba tako pripremiti, da divljač glavom bude okrenuta prema predelu gde smo lovili, odnosno gde je ulovljena.
Svu divljač odlažemo u red prema veličini od desnog prema levom krilu, najpre krupnu i sitnu dlakavu divljač, zatim krupnu i sitnu pernatu divljač, na primer, divlja svinja, lisica, zec, fazan, patka i kreja. Divlja svinja treba da ima na levoj plećki grančicu divljači. Grančicu stavljamo divljači na plećku, odnosno na krilo, kada je odložimo. Svaku vrstu divljači odlažemo desnom stranom na telo sa odgovorajućim razmakom između njih. Preko odložene divljači nikada ne prelazimo jer je to u suprotnosti sa poštovanjem koje joj lovac iskazuje.

Pozdrav plenu
Kada je divljač položena i svi lovci i hajkači budu na zbornom mestu, vođa grupe i vođa hajkača staju pored položene divljači na desnom krilu, što je pod pravim uglom i nasuprot leđima prve odložene divljači. Tada lovovođa naređuje“Drugovi lovci, zbor kod plena“! Lovci i hajkači se postavljaju u red ili redove, približno tri koraka od odložene divljači. Za lovce je mesto na desnom krilu  a za hajkače sa psima na levom krilu. Svaki lovac sa dlanom leve ruke obuhvata cev puške odmah iznad ramena. Psi su privezani i stoje uz levu nogu hajkača ili lovca ukuliko njih nema. Lovnik u kratkom govoru opisuje lov, kratkom ocenom iskazuje svoje utiske i utiske drugih lovaca o divljači i lovištu gde su lovili. Kazuje koliko je hitaca ispaljeno, koju divljač su učesnici lova videli i koliko divljači u odnosu na različite vrste su ulovili. Ocenjuje celokupan tok i uspeh lova.
Ako je u grupnom lovu ulovljena i krupna divljač, lovnik uzima iz levog gornjeg džepa zelenu grančicu i njome dodiruje ulovljenu krupnu divljač. Zatim stane ispred lovca koji stoji u prvom redu, čestita mu lovačku blagodet i uručuje mu grančicu plena.
Zatim se lovnik vraća na svoje mesto, sa nekoliko reči zahvaljuje se lovištu i prirodi za odstrel posle čega naređuje, „Pozdrav plenu!“ Vođa hajkača zatrubi na lovački rog tri duga zvuka koji znače završetak lova, ako je moguće još i odgovarajuću melodiju. Za to vreme lovci i hajkači stoje mirno.
Na kraju, lovnik pogleda sa poštovanjem odloženu divljač, digne šešir i kaže „Ulovljenoj divljači za lovački blagoslov, hvala!“
Nakon toga lovnik zaključuje obred, zahvali se svim učesnicima lova pogotovu gostima, pohvali red i disciplinu i prekori nepravilnosti u lovu. Konačno kaže, pod kojim uslovima pojedinci mogu da uzmu plaen. Lovnik poziva lovce i hajkače na poslednji pogon koji je po običaju u lovačkom domu ili određenoj gostionici.

Okvir
Poslednji zalogaj
Simbol poslednjeg zalogaja divljači je zelena grančica. Lovac je stavlja usta ulovljenoj divljači u zubalo ili kljun. Poslednji zalogaj-grančicu lovac uvek treba da odlomi, a ne da odreže. To se čini na kraju lova, kada je divljač već položena. Lovac treba da klekne pored divljači i da joj sa poštovanjem preda zelenu grančicu. Po pravilu poslednji zalogaj predaje lovac.
 U našim uslovima, poslednji zalogaj pripada vrstama krupne divljači i to jelenu, srni, jelenu lopataru, muflonu i divokozi. Zverima kao što su medved, vuk, ris ali i divljoj svinji i sitnoj divljači po lovačkim običajima ovo ne pripada.

Okvir
Lovčeva grančica
Lovčeva grančica ili grančica plena je vrh četinarskog ili listopadnog drveta ili u uslovima Vojvodine gde toga po pravilu nema, gomolj pšenice ili neke druge kulture. Ona je dokaz lovački ispravnog ulova krupne divljači bilo koje vrste, a lovac je nosi na desnoj strani lovačkog šešira. Lovac nosi grančicu plena samo na dan lova jer grančica na lovačkom šeširu znači da je taj dan lovac ispravno ulovio divljač.
U lovovima kada je pored lovca i stručni pratilac ili lovnik, lovčeva grančica se uručuje na sledeći način: kada lovac stavi u zubalo divljači poslednji zalogaj, on i lovnik stanu pored divljači okrenuti jedan prema drugom. Oba lovca imaju na glavi lovački šešir i pušku na levom ramenu, sa ustima okrenutim na gore. Lovnik polaže grančicu na smrtonosnu ranu i zatim je posle odgovarujećeg govora, levom rukom ponudi lovcu. Kraći govor se završava čestitanjem „Dobar pogled“. Lovac prihvata grančicu levom rukom, a desnom se rukuje i zahvali istim pozdravom. Zatim lovac skida šešir i grančicu stavi na desnu stranu svog lovačkog šešira.
                                                Etički kodeks lovaca Srbije


Naslov: Odg: Lovacki Kodeks (obicaji i postovanje lova i ulova).
Poruka od: TOZA Септембар 14, 2008, 01:00:01
Bravo Oskare.Nadao sam se da ćwe ova tema biti otvorena mnogo, mnogo pre.Lovački kodeks predstavlja svetinju ponašanja  lovca.NAMERNO SAM IZOSTAVIO ONO "PRAVOG".
Moja shvatanja lova su različita od shvatanja manjine.U to sam se uverio čitajući postove članova ovog foruma.Za svaku pohvalu je ova tema!!!Želim kao i Oskar ,koji i pokreće ovu PLEMENITU temu čuti Vaše komentare.Koliko je star naš koderks , ko ga je prvi objavio?Koje godine?Ako imate ova saznanja bio bih vam zahvalan!
                                                        TOZA


Naslov: Odg: Lovacki Kodeks (obicaji i postovanje lova i ulova).
Poruka od: Jäger und Jagd Септембар 15, 2008, 07:36:09
Kao sto rece Toza, ova tema je trebala biti mnogo ranije otvorena.
Necemo sada razglabati bas o svakoj stavci u Kodeksu.Ali prva stavka za komentare neka bude-kako se odnosite prema plenu(ulovu)odstreljenoj divljaci?
Dali odajete poslednju pocast ulovljenom Srndacu,D Svinji, kako i na koji nacin?
Dali je drzite za uvo,rep,jasite,stojite nogom na nju itd.
Ima dosta znalaca i lovaca na Forumu s iskustvom,pa da cujemo vase misljenje i vase obicaje!Ima i poneki koji misle da znaju nesto,ali o tom potom da cujemo komentare.
Da li je za vas ulov svetinja ili samo nova zaliha u zamrzivacu ili jos jedna Ubijena zivotinja.
Evo ovde stavicemo jedan primer kako se odaje pocast ulovu, a vi prokomentarisite dali je ok ili ne ;)?Na ulovu su polozeni elementi(rekviziti) koji su pripomogli da bi se doslo do ovog ulova.
(http://img146.imageshack.us/img146/2875/p1010149qs7.jpg) (http://imageshack.us)Naslov: Odg: Lovacki Kodeks (obicaji i postovanje lova i ulova).
Poruka od: Jastreb Септембар 15, 2008, 08:00:38
Pred početak jesenje lovne sezone

POŠTUJMO LOVAČKE OBIČAJE

...
Okvir
Lovčeva grančica
Lovčeva grančica ili grančica plena je vrh četinarskog ili listopadnog drveta ...

Zar se većina četinara ne osuši ako im se polomi vrh?


Naslov: Odg: Lovacki Kodeks (obicaji i postovanje lova i ulova).
Poruka od: Jäger und Jagd Септембар 15, 2008, 08:09:08
A gde pronaci Cetinarsku grancicu ako ne lovimo u Cetinarskoj Sumi :D?
Ideja naci ce je i poneti Jastreb s Jastrebca ;D.


Naslov: Odg: Lovacki Kodeks (obicaji i postovanje lova i ulova).
Poruka od: swift Септембар 15, 2008, 11:35:01
Kao sto rece Toza, ova tema je trebala biti mnogo ranije otvorena.
..............................................................................................Evo ovde stavicemo jedan primer kako se odaje pocast ulovu, a vi prokomentarisite dali je ok ili ne ;)?Na ulovu su polozeni elementi(rekviziti) koji su pripomogli da bi se doslo do ovog ulova.


Potpuno OK.
Takodje postoji i pocast koju je nemoguce docarati slikom.
Nacin kako lovac pristupa odstrelu.


Naslov: Odg: Lovacki Kodeks (obicaji i postovanje lova i ulova).
Poruka od: Ry Септембар 16, 2008, 08:55:42
Uvek se javljam na ovu temu. Da ne budem pogresno shvacen, ne zelim nikoga da omalovazavam niti uvredim na bilo koji nacin. Stav koji cu izneti je lican.
Kada malo bolje razmislim, meni je svejedno kako ko lovi, bio on pored mene ili hiljadama kilometara dalje. U ostalom ja sam toliko obuzet mojim lovovima da me i oni mnogo bolji od mojih ne zanimaju i ne posvecujem im paznju.
Stvarno ne znam ko je osmislio sve te pocasti, pozdrave, postrojavanja, grancice krvave i u ustima i ne ulazim u korene i sustinu obicaja ali si dajem za pravo da ih ne samo izbegavam i ne upraznjavam nego na jedan nacin i prezirem.
Mogu da razumem grupu bogatih snobova koja zeli da se pored ulova negde sa strane vide i pomagaci, nosaci, hajkaci, kocijasi...njima j ceo zivot takav i oni ne mare mnogo za uzroke i posledice. Ne razumem malog usljivog lovca poput mene kojeg nece zaustaviti ni glad ni zedj, ni nevreme, ni teren , ni umor i koji ce svim preostalim i raspolozivim zivotinjskim instinktima (uz malu pomoc inteligencije i malo vise intuicije) slediti trag jelena koji je zamakao kroz gustis preko brda.
Ja mali pola platic pola fantastic lovac sa mojom jooojjj jeeeboooteee puskom i optikom izgaram da na konacinu dobijem jelena koji je za poslednih pet godina imao vise zenki ispod sebe i vise duela sa muzijacima nego ja za ceo zivot.
Moj cilj je da mu u sto kracem roku nakon sto sam povukao obarac stanem cizmom na vrat i presecem grkljan. Njegov cilj je da prezivi.
Ako ne uspem osecam se pobedjenim, prevarenim,nadigranim,nemocnim ali se osecam dobro.
Ako uspem, osecam se , iskusnan, istrajan,vest...i osecam se dobro.
Trebao bih da budem nakon svega i malo tuzan i da mi je onako...malo ,zao jelena.
Naravno da mi je zao.  Lisice mi ne treba biti zao, ona je stetocina, patka nije ali ni nje mi ne treba biti zao...ni shakala...njih treba tamaniti.
I sta sada, posto nemam sluha koga da zovem da da poslednju pocast?
Austrijske jodlere, trubace iz Dragaceva, bubnjare na kongama iz Zaira?
I da uz pratnju stavljam grancicu tom jelenu u usta da bih pokazao postovanje prema njemu?
Ili, rumeni debeljko koji je zabalavio i drhte mu prsti debljine i oblika virsle dok sa ceke posmatra placenog srndaca. ***i ga, meni je to jedini nacin da dodjem do ulova i rogova....i Himller je govorio o jedinom i konacnom resenju.
Da ali zato cu ja sa mojim od adrenalina  jos drhtavim virslama da otkinem zelenu grancicu i odam pocast i poslednji pozdrav necemu sto ce koliko sutra moji prijatelji mljackajuci zderati i kusati iz tanjira sa lovackim  motivima
 od ceskog porculana na belom stoljnjaku za goste....
bolje da stanem....

Pravilo je da na fotografiji treba izbeci krv, paziti da se ne vidi...meni je to macice Mengele-Himmlerovski pristup resavanju problema i konacnoj prezentaciji.
Takva fotografija i nastup uopste sustinski odudara od samog dogadjaja...podseca na kicastu bozicnu cestitku nekome koga bas i ne volis mnogo.
Naslov: Odg: Lovacki Kodeks (obicaji i postovanje lova i ulova).
Poruka od: hunterman Септембар 16, 2008, 09:03:18
Svaka cast za temu !
Samo se nazalost vrlo malo "lovaca" pridrzava ove lovacke etike i obicaja !

Jos jednom bravo za temu !

Pozdrav svima i dobar pogled !


Naslov: Odg: Lovacki Kodeks (obicaji i postovanje lova i ulova).
Poruka od: serbian_hunter Септембар 16, 2008, 09:40:52
Koliko je star naš koderks , ko ga je prvi objavio?Koje godine?Ako imate ova saznanja bio bih vam zahvalan!
                                                       

I mene ovo interesuje, citao sam o kodeksu jos pre na sajtu lss cak sam ga i postavio na moju stranicu.


Naslov: Odg: Lovacki Kodeks (obicaji i postovanje lova i ulova).
Poruka od: MAUZ Септембар 16, 2008, 10:04:02
Bravo Ry!


Naslov: Odg: Lovacki Kodeks (obicaji i postovanje lova i ulova).
Poruka od: kaludra Септембар 16, 2008, 02:12:08
Ry:Ako ne uspem osecam se pobedjenim, prevarenim,nadigranim,nemocnim ali se osecam dobro.
Ako uspem, osecam se , iskusnan, istrajan,vest...i osecam se dobro.

sustina
podpisujem sve sto je napisao.


Naslov: Odg: Lovacki Kodeks (obicaji i postovanje lova i ulova).
Poruka od: Jastreb Септембар 17, 2008, 07:38:19
Ry: 9.2 points


Naslov: Odg: Lovacki Kodeks (obicaji i postovanje lova i ulova).
Poruka od: bane30 Септембар 17, 2008, 03:32:42
Jesam ja pogresio ili je ovde moj komentar obrisan?


Naslov: Odg: Lovacki Kodeks (obicaji i postovanje lova i ulova).
Poruka od: oscar Септембар 17, 2008, 05:48:25
Obrisan Bane. Zamisli da ja na sajtu tvoje kafe preporučim da ljudi popiju neku drugu.


Naslov: Odg: Lovacki Kodeks (obicaji i postovanje lova i ulova).
Poruka od: bane30 Септембар 17, 2008, 05:52:30
Au, sad sam ukapirao! Moja greska, izvinjavam se. Doduse nisam mislio da reklamiram nego mi se svideo tekst i poredjenje, nece se ponoviti!


Naslov: Odg: Lovacki Kodeks (obicaji i postovanje lova i ulova).
Poruka od: Jastreb Септембар 18, 2008, 04:07:24
Ne treba se plašiti zdrave konkurencije...