Prvi srpski lovački forum

ORUŽJE, MUNICIJA, OPTIKE I MONTAŽE => LOVAČKO ORUŽJE => Temu započeo: BR Јануар 03, 2011, 07:22:15Naslov: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: BR Јануар 03, 2011, 07:22:15
Ono sto nas ovde jako pogadja je sto mi nemamo nacionalni stil koji bi mogao da se primeni na graviranje oruzja. U sustini, Srbija je imala jednog jedinog umetnika, u primenjenoj umetnosti koji je razvio nacionalni stil koji bi savrseno legao na oruzje. Na zalost, Inkiostri je mrtav suvise dugo, a kod nas je mnogo popularnije kopirati nemacke i engleske uzore pa dodati Srpski grb, koji je vec sam po sebi uzasno problematican sa umetnicke i heraldicke strane. No to je duga prica.


Sto se tice Dragutina Inkiostrija, o njegovim radovima se jako malo zna, on nema ni jedan komad uradjen na oruzju, bar koliko ja znam, ali njegovi enterijerski premeti su vrhunski, jedinstveno srpski izraz. Ko nadje njegovu knjigu Moja teorija o dekorativnoj srpskoj umetnosti i njenoj primeni izdatu 1925, bio bih mu jako zahvaln za sansu da je iskeniram.

Evo malo slika da se vidi o cemu pricam.

(http://www.madlart.com/view_image.php?id=1575&cache=sr)

(http://jdh.oxfordjournals.org/content/20/2/131/F3.large.jpg)

Treba pazljivo pogledati borduru na sledecj slici, vise nego dobar uzor za oruzje. Napravio ju je Vladislav Titebah, izmedju dva svetska rata.
(http://jdh.oxfordjournals.org/content/20/2/131/F4.medium.gif)

Ili jos bolje da se vratimo na Inkiostrija..

Kuca Jovana Cvijica, danas muzej Jovana Cvijica, i oo je nest sto svi mogu da vide.

(http://jdh.oxfordjournals.org/content/20/2/131/F8.large.jpg)

Ovo je iz 1908, iz vremena kada je ova zemlja vise nego imala nacionalni identitet.

Ako neko hoce da vidi jos nesto od Inkiostrija, upravo videh da se neki njegovi predmeti trenutno izlozeni u muzeju primenjene umetnosti, do 31 januara..

Ako bih ikada pomislio da sebi pravim gravirano oruzje, definitivno bi bila kompletno uradjena po idejama uzetim od Inkiostrija. No jos nisam nasao majstora kome bih moga da poverim tako nesto.


Naslov: Odg: Perfektno doradjeni karabini i sacmare
Poruka od: NEMEZA Јануар 03, 2011, 07:43:52
Hmm, ne bih se slozio sa tobom.. Po oba pitanja.

Darne je trebalo da bude graviran u stilu akvarela kasne secesije, koji su bili populani u francuskoj, kao narodna umetnost u vreme kada je nastala Darne akcija. Isti graver ima i daleko preciznije radove, ali ovaj Darne je savrseno uklopljen u stil u kome je uradjen. Sve greske su namerne, i zato ni krugovi nisu krugovi. Da je precizan, ne bi nio ono sto jeste. Obrati paznju na nivo pedanterije kojim su sve greske i napravljene. Greske nisu slucajne, vec vrlo namerne.

Sto se Bulina tice, ono sto sam viseo u Srbiji potpuno je suprotno sustini Bulino tehnike. Bulino kod nas je preterano kontrastan, sa jednakom velicinom tacke, i jako neprecizan. Da ne pominjemo da je sa umetnicke tacke jako naivan, u odnosu na ono sto Bulino treba da bude. Art Deco ima jasna pravila, a Bulino je i izmisljen da zadovolji pravila Bulino tehnike. Najveci problem Bulina je sto zahteva vrhunskog graficara, pre nego sto pocne da se bavi gravurom. Uprav zato su i Bulino majstori na zapadu jako retki.

Nekako mi se u stil akvarela kasne secesije ne uklapa naga žena urađena detaljno do perfekcije


Naslov: Odg: Perfektno doradjeni karabini i sacmare
Poruka od: stalcer Јануар 03, 2011, 08:48:55
ovo je nesto kao safari stil

ako je radna puska gravura ti netreba dovoljana je lepota da se vidi u klasici


Naslov: Odg: Perfektno doradjeni karabini i sacmare
Poruka od: Max011 Јануар 04, 2011, 08:59:48
Pošto su i meni obe puške bile u rukama red je da dam poneko objašnjenje.Ovo se odnosi na karabine iz teme o vrhunsko doradjenim puskama. Što se montaže tiče uradjena je kontra jer je vlasnik tako zahtevao iz njemu znanih razloga ! Dakle veži konja gde ti gazda kaže... dalje osnova za gravuru je (http://img709.imageshack.us/img709/5032/dsc00204nt.jpg) (http://img709.imageshack.us/i/dsc00204nt.jpg/)
Dimuleoovo vidjenje stanja stvari ... ostalo je estetika imaoca uz poneki dukat od 24karatnog zlata ...  :hi:


Naslov: Odg: Perfektno doradjeni karabini i sacmare
Poruka od: Max011 Јануар 04, 2011, 10:11:51
Da se ne zaboravi...Albreht Direr 1471 1528

(http://img602.imageshack.us/img602/7100/300pxduererrittertodund.jpg) (http://img602.imageshack.us/i/300pxduererrittertodund.jpg/)

(http://img826.imageshack.us/img826/2600/melencoliaibyalbrechtdu.gif) (http://img826.imageshack.us/i/melencoliaibyalbrechtdu.gif/)

(http://img145.imageshack.us/img145/7934/rhinocerosalbrechtdurer.jpg) (http://img145.imageshack.us/i/rhinocerosalbrechtdurer.jpg/)

(http://img602.imageshack.us/img602/1089/ayoungharebyalbrechtdur.jpg) (http://img602.imageshack.us/i/ayoungharebyalbrechtdur.jpg/)

Tačno je da se kod nas mogu naći dobri majstori koji će zanatski odraditi graviranje metala. Ono što u Srbiji nedostaje je kvalitetan umetnički pristup tematici ili će se koketirati sa kičom. Zašto se izdvajaju škole gravure u zemljama poput Italije, Francuske, Nemačke , V Britanije , Rusije ...? Šta mislite ko je osmišljavao motive koji će biti prenešeni na oružije i zašto takvo oružije ima vrednost umetničkog dela ?! Da li je mogao izuzetno dobar majstor da promeni skicu koju je uradio poznati viktorijanski umetnik po svom nahodjenju za nekog vojvodu koji je takav rad platio ...


Naslov: Odg: Perfektno doradjeni karabini i sacmare
Poruka od: Max011 Јануар 04, 2011, 10:36:02
...zec nije gravura...
 
Još jedan primer vrhunske gravure metala ... ploče za štampanje novca ručno se graviraju a ovo su 100 rubalja Carske Rusije. Tehnološki nema nikakve razlike u postupku graviranja oružija i ploča za novčanice ...

(http://img600.imageshack.us/img600/7026/rublja1.jpg) (http://img600.imageshack.us/i/rublja1.jpg/)

(http://img440.imageshack.us/img440/9761/rublja.jpg) (http://img440.imageshack.us/i/rublja.jpg/)Naslov: Odg: Perfektno doradjeni karabini i sacmare
Poruka od: BR Јануар 04, 2011, 05:51:24
E, maxo, u vremenu kada su te novcanice gravirane Sibir je bio banja.. Oni pravi isli su na Kolmu.

Znajuci carsku rusiju, ogromne su sanse da su ti klisei graviranui u Francuskoj.. ;)


Naslov: Odg: Perfektno doradjeni karabini i sacmare
Poruka od: BR Јануар 04, 2011, 10:08:49
Hmm, sto vise gledam ovo englesko ulje mi je sumnjivije. Od sanduka na napred potpuno je drugacije.. Ka da je radjeno englesko ulje, a onda preko njega uradjen selak, ili tru oil, da se prica zbrza. Tamo gde je bilo zapunjeno sve je OK, tamo gde nije, kundak je ostao matiran..


Naslov: Odg: Perfektno doradjeni karabini i sacmare
Poruka od: Nforce Јануар 05, 2011, 09:42:12
a kako bi ti to uradio, BR? Vidim da nisi nesto zadovoljan!?


Naslov: Odg: Perfektno doradjeni karabini i sacmare
Poruka od: Max011 Јануар 06, 2011, 09:14:13
A sad malo o grbovima nacionalnim simbolima i sl ... mada sam mislio da će to BR bolje objasniti ali koliko vidim on se priklonio sladunjavoj gradjanskoj opciji iz salona mame gospodje HadžiPešić. Dakle ko želi nacinalne detalje na pušci topla je preporuka srpsko vizantijski stil i njegovi dekorativni elementi koji se mogu preneti na metal. Od predstavnika stila izdvojio bih gdina Momira Korunovića kao lika koji je isti izuzetno radio ali je imao mali problemčić da ga nova vlast nije baš ljubila. Tako je njegova gradjevina Pošta 6 kod Bgd Želstanice oguljena od svih ukrasnih elemenata nacionalnog stila, dosta dela je srušeno ... ali ako neko slučajno bude prolazio u zoni Kosovske i Palmotićeve ulice biće zadivljen monumentalnošću jednog objekta koji se izdvaja svojom lepotom u odnosu na druge sive. Ako ko bude slučajno čekao tramvaj u Savskoj ulici ispod ,,Brankovog mosta,, neka obrati pažnju na kamene stubove i rad na njima jer taj deo nosača mosta ostao od starog mosta preko Save kad se isti nije vikao Brankov već most Kralja Aleksandra kojeg je izgradila nemačka firma a tokom 6aprilskog rata srušili branioci da neprijatelj ne može da ga koristi...  švabe napraviše pontonac za par dana a jedan prelep most ode u vazduh... Šta želim reći ako se želi odredjena ,,tematika,, na oružiju neka se napravi ozbiljna priprema pa ću citirati Vučinu Draškovića i njegov engleski : ,,Донт микс фрогс анд грендма*с,, (Не мешајте жабе и бабе)  :biggrin:  :sarcastic:


Naslov: Odg: Perfektno doradjeni karabini i sacmare
Poruka od: SHEYTAN Јануар 06, 2011, 09:31:28
Ako ko bude slučajno čekao tramvaj u Savskoj ulici ispod ,,Brankovog mosta
Valjda Karadjordjevoj? Savska je bivsha Prcunova...  :hi:


Naslov: Odg: Perfektno doradjeni karabini i sacmare
Poruka od: Max011 Јануар 06, 2011, 09:39:01
U pravu si... :blush2: Kuradjordjeva  ;) 


Naslov: Odg: Perfektno doradjeni karabini i sacmare
Poruka od: BR Јануар 06, 2011, 04:06:41
Hmm, Maxo, namerno sam izostavio Momira Korunovića iz price.. Pre svega zato sto smatram da nije primeren ovome o cemu pricamo. Njegova arhitektuura, navodno srpska, mnogo vise lici na vizantijsku.. A ima i drugih razloga..

Kada smo vec kod poste u Savskoj, evo kako je izgledala pe nego sto ju je obnovio zlocinacki ceh Pavel Krata.. Zgrada je stradala  u bombardovanju, a onda je obnovljena po merilima nove vlasti..

Od ovoga,
(http://i105.photobucket.com/albums/m235/Vlastimir/srusenaposta.jpg)

Pavel je napravio ovo.. Vrhunski primer unistavanja.

(http://hosting04.imagecross.com/image-hosting-21/9706postadanas.jpg)

Glavni razlog zast ga nisam naveo Korunovica je zgrada koju si pomenuo, staro ministarstvo posta..

(http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/24421/i/1/1POSTA.jpg)

Meni najzanimljiviji Korunovicev objekat je ovo, koji opet trenutnim stanjem jako dobro ilustruje kako se secamo proslosti, i koliko je postujemo..

(http://img1.eyefetch.com/p/zh/1200644-e49700dc-dc56-488a-84f4-b7db5e4a1ae0.jpg)

Mauzolej Zebrnjak, spomenik kunanovskoj bici.. U svom sadasnjem vracanju u istoriju, ovih svetlih momenata Srbije se niko ne seti.

Ako pomene korunovica, onda ide Deroko, Zlokovic, Stojan Titelbah, otac Vladislava koga sto jest jest pomenuh. No ipak mislim, da je ono st je radio Inkiostri, mnogo primerenije za jednu savremeni pravac u graviranju, koji bi itekako imao nacionalni karakter.

A to za salon Gdje Hadzi Pesic ce da raspravimo kada se vidimo. KOd nje nikada nisam bio, siris abere. A i naljuti ce se gospodja Hadzipreradovic. Samo se nadam da ce biti lov neceg sitnog u pitanju, ili mi javi na vreme da ponesem patrone sa krupnom solju;)  

Naslov: Odg: Perfektno doradjeni karabini i sacmare
Poruka od: swift Јануар 06, 2011, 07:02:28
Hmm, Maxo, namerno sam izostavio Momira Korunovića iz price.. Pre svega zato sto smatram da nije primeren ovome o cemu pricamo. Njegova arhitektuura, navodno srpska, mnogo vise lici na vizantijsku.. A ima i drugih razloga..
Od ovoga,
(http://i105.photobucket.com/albums/m235/Vlastimir/srusenaposta.jpg)


Momir je poseba prica. Nije bio ni nesto posebno popularan medju svojim 'saborcima, arhitektama' jer je u doba klasicizma, secesije, artdekoa furao poseban stil koji je trebao biti pravac srpske arhitekture koja, realno, nije gradjena kroz vekove. Srbi su 'prespavali' renesansu, barok, rokoko, i takoreci su uskocili u klasicizam i ranu secesiju. Onda je pocelo traganje. I kako to biva, pocelo je sa prenaglasenim traganjem u korenima vizantijske arhitekture koja je bila osnova onoga sto smo utkali u srednjovekovne manastire.
Momir je zapravo zeleo da srpsku arhitekturu deklerise kao Vizantijski Ampir utkan u Post Ampir ili 'second empire' kaklo se to zvalo. Zanimljiva arhitektura ali umesana na nacin koji nije deo nacionalnog identiteta svega 70 godina posle Turaka /u vreme nastanka poste/.
Daleko da ta zgrada nije bila lepa, ali su 'partijski drugovi' vise voleli neoklasicizam, gradjanski stil i secesiju od 'nacionalnog srpskog budjenja'.


Naslov: Odg: Perfektno doradjeni karabini i sacmare
Poruka od: BR Јануар 06, 2011, 07:20:55
Smatram da asprava o mogucim motivima za graviranje oruzja, koji bi imasli jasno nacionalno obelezje, a ne na piletu sise koje se trenutno rade, itekako jesu tema.. Nikako suprotno.Naslov: Odg: Perfektno doradjeni karabini i sacmare
Poruka od: swift Јануар 06, 2011, 07:26:39
(http://img255.imageshack.us/img255/6062/vizantijskiorao.jpg) (http://img255.imageshack.us/i/vizantijskiorao.jpg/)


Kad smo kod srpskog grba kao motiv na gravurama oruzja, evo jednog originalnog vizantijskog koji je bio motiv za stvaranje srpskog... od Dusana do danas. U nacelu. Danasnji su vise- manje uoblicili Karadjordjevici ili heraldicari njihove dinastije. E tu bi se mogla lomiti koplja a ja sam tu slab i zato, bolje da se povucem na vreme. :sorry:

Graviranje motiva na oruzju mora imati stilski pravac. Stavljanje heraldike ne rade /sem casnih izuzetaka/ ni svetske graverske skole ako tema nije vezana za dinastiju, nacion, istorijski motif i sl.. Zato , u umetnickom pogledu , srpski grb na arabeski je stilski promasaj. Do duse, lepo izgleda i dobro uradjeno ali promasaj. Potpuno bi bilo ok da je pusaka 'kokinka' iz 1880 koju je major Milovanovic iskonstruiso na postojecem Mauseru i gazda Polu pokazao kako se to radi.I taj Pol Mauser ne bese sujetan na Srbina. Rece: -Danke, bite shone- i sa istim preradama proda Srbiji 100.000 kom.istih preradjenih.


Naslov: Odg: Perfektno doradjeni karabini i sacmare
Poruka od: swift Јануар 06, 2011, 07:28:51
Smatram da asprava o mogucim motivima za graviranje oruzja, koji bi imasli jasno nacionalno obelezje, a ne na piletu sise koje se trenutno rade, itekako jesu tema.. Nikako suprotno.


 :hi:
Potpuno se slazem. Zato i krenuh od grba


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: sakal Јануар 06, 2011, 08:11:51
dobra tema! :hi:


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: BR Јануар 06, 2011, 10:51:58
Svele, potpuno se slazem sa tobom oko grba. Osim na oruzje namnjeno vojsci, i drzavnim krugovima, retki su slucajevi stavljanja grbova na oruzje. Naravno da ima primera u svim zemljama, ali gotovo sto postotno na oruzju namenjenom pripadnicima plemickih porodica.

Moram priznati, da je sa druge strane lep grb na oruzju jedan od jasnih motiva. Nas problem je sto imamo grb koji je  suprotnosti sa tradicijom naseg naroda, skoro do kraja germanizovan. Razlog za to je prost, posle 400 gdina nepostojanja bilo cega sto bi moglo da se okarakterise kao drzava, nasi prvi intelektualci su skolovani u germanskim zemljama. A drugi su uvezeni da nadoknade nedostatak znanja. Otuda i shvatanje da je sve sto stize iz nemacke OK..

(http://www.mycity-military.com/thumbs2/111696_tmb_184583288_dru-grb.jpg)

Tako srpski grb dobi nemacku krunu, toliko razlicitu od nase tradicuionalne, u formi kape.

(http://guskova.ru/~mladich/zakonik/freske/img/Lesnovo_1349.jpg)iz Lesnova, ili u ovoj drugj varijanti, iz Decana
(http://guskova.ru/~mladich/zakonik/freske/img/Dechani_1347.jpg)

O orlu skoro da ne vredi pricati, ova njegova zadnja inkarnacija, proglasena zvanicnom prosle godine izgleda kao da je dozivela karambol, pa mu kljun jos nije ispeglan kod limara.

Naravno, mnogo primereniji, sa zastave Stefana Nemanje, nikada nije uzet u razmatranje

(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/sr/8/88/Zastava_kralja_Stefana_Dusana.gif)
(http://www.mycity-military.com/thumbs/109859_tmb_420497634_Nem.JPG)

Ili u drugoj varijanti, ovaj sa grba Stefana Dragasa Nemanjica

(http://www.freewebs.com/derventa/grb_nemanjica.jpg)

Na krasju, i vrhunski dokaz Srpstva, cetili S ili ocila nisu ni S ni ocila, vec cetiri B preuzeta iz Vizantije.

ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΒΑΣΙΛΕΩΝ ΒΑΣΙΛΕΥΩΝ ΒΑΣΙΛΕΥΟΝΤΩΝ ili Vasiléfs Vasiléon Vasilévon Vasilevónton, ciji je uobicajeni prevod Kralj Kraljeva gospodari nad Kraljevima, ali je mnogo precizniji i u duhu prvobitnog teksta sledeci prevod Gospodar Gospodara Gospodari onima koji Gospodare. Naravno, ovde se misli na Boga, ali i na Cara istocnog rimskog carstva. 

Srbija u savremenom dobuu ima samo jedan grb koji je ispostovao nasu tradiciju, i to ne u potpunosti.

(http://www.mycity-military.com/imgs/109859_84100019_58228119.VojskaJugoslavije.gif)

Jedan od razloga zasto toliko volim svoj Huglu je upravo postojanje gotovo istovetnog orla, u ovom slucaju grba prve Turske drzave na teritoriji Vizantije, osnovane 1100 godine, sa sredistem u Konji. Naravno, i Turci su kao i mi preuzeli Vizantijski grb, pa je on gotovo identican nasim srednjevekovnim.. Dakle, moram ipak malo da klecim na kukuruzu.

Grbovi su jedna fascinantna tema, o kojoj se kod nas malo zna, a pojedini elementi itekako mogu da budu motivi za oruzje. No ceo grb, to je potpuno druga prica.

Sada samo cekam da me napadne neki pristalica Acovica, i ostalih savremenih "Srpskih" heraldicara..

O ovome nastavljamo, ali mislim da ima i drugih motiva koji treba da idu na oruzje, pa idemo sa njima.
Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: lazar Јануар 06, 2011, 11:09:41
ako se vec trazi dlaka u jajetu jel na zastavi nemanjica uopste orao ? , mopracu ja malo prevrsljat po svojoj literaturi al ako bude onako ko sto mislim promaseno je ovo sve


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: BR Јануар 06, 2011, 11:11:10
Na tvpju veliku zalost, jeste.. Dvoglavi orao


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: lazar Јануар 06, 2011, 11:23:44
jedna druga velicanstvena ptica je posluzila ko motiv ,nisam siguran dal je uopste srodna sa orlom  :hi:


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: BR Јануар 07, 2011, 12:08:34
Dvoglavi orao je jako star simbol, koriscen jos od srane Sumeraca.. Sa Hititima je dosao u Malu Aziju. Najraniji dvoglavi orlovi datuju se negde 2000 godina pre pocetka novg veka. 

Vizantija, ili Istocno Rimsko carstvo je na pocetku koristila Rimskog jednoglavg orla. Dvoglavi orao se koristi tek negde od 10 veka, a jedno od objasnjenja je da je car Isak I Komnenos koji ga je uveo, zeleo da pokaze pretenzije Vizantije kao naslednika oba rimska carstva, pa je promenio, dotadasnjeg jednoglavog u dvoglavog, koji je bio prilicno prisutan u Maloj Aziji, odakle je Isak poreklom..

Ptica Feniks je potpuno druga legenda, koja nema nikakve veze sa Dvoglavim Orlom.

Probaj da kazes nekome kome je stalo do Vizantijskih tradicija da to nije orao ;)


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: dragan2229 Јануар 07, 2011, 01:04:18
Ne bavim se heraldikom i ne znam da li je ovaj na slici onaj "pravi" ali je definitivno moj omiljeni  :hi:

(http://img837.imageshack.us/img837/7364/photo0147t.jpg)


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: Hemingway Јануар 07, 2011, 01:33:42
ajde kada  vec preturate po srpskim grbovima nadjite samo jedan koji ima Kozoroga,nije vazno koji ,samo da bude potpora autohtonosti na ovim  Balkanskim prostorima...


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: BR Јануар 07, 2011, 09:02:01
Moram priznati da nisam video kozoroga na nasim grbovima.. Jedan od problema je st nasih grbova nema mnogo, a drugi sto je vecina stvari toliko stilizovaa, da je tesko prepoznati sta je na njima.


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: sakal Јануар 07, 2011, 10:13:54
ja mislim da sam shvatio sta je SWIFT hteo otvaranjem ove teme.
ovde je rec o GRBOVIMA trenutno,a zasto?Zato sto je na tome grbu prikazano mnogo motiva koji imaju svoju velicinu i znacenje.A da bi diskutovali o tome moramo poznavati znacenje tih simbola.NIJE bezveze ORAO na grbu,visoko podignute glave,rasirena krila nesto pokazuju,kruna ima svoje znacenje,krstovi takodje nesto kazuju...kada se svi ti motivi uklope, GRB KAZUJE MNOGO i ima svoju VREDNOST.
Tako da tu nesme biti kica i pogresnih detalja koji skrnave istinsku vrednost grba.
ISPRAVITE ME AKO GRESIM! :drinks:
ХРИСТОС СЕ РОДИ!     
ДОБАР ПОГЛЕД! :hi:


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: BR Јануар 07, 2011, 10:30:56
Sakal, potpuno si u pravu, ali ako krenemo sa simbolikom, nece nam biti dovoljan ceo ovaj forum.. Samo sam naveo zasto mislim da grb ne treba da bude na oruzju..

Sledeca tema ce biti apstraktne sare, posto mislim da tu itekako ima mesta za pricu, ali Bozic je, pa ce pisanje da sledi veceras..


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: crni đorđe Јануар 07, 2011, 08:35:23
   Kad smo kod grbova i detalja na njima koji govore o onome što grb predstavlja, bili oni na oružju ili državnim simbolima, kruna treba da predstavlja monarhiju. Grb Srbije sadrži krunu, a Srbija već odavno nije monarhija. Ništa zato, Republika Srpska na svom amblemu ima čak dvije krune...ali mi smo posebna priča, koju ne mogu da objasne i shvate najveći svjetski teoretičari prava i politike, a kamoli heraldičari.


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: sakal Јануар 07, 2011, 10:46:36
gospodine hemingvej ja vam predlazem da stavite Pancicevu Omoriku na grb kao zastitni znak AKO ZELITE AUTOHTONOST NEKU VEZANU ZA SRBIJU. A STA BI TAJ KOZOROG PREDSTAVLJAO na grbu???NEZNAM koliko kozoroga je vezano za srbiju sem U ZOO VRTU!
 Crni Djordje tako je TO kod nas U SRBIJI mi sami sebe ne razumemo a kako ce nas TEK SVET RAZUMETI!
Dobar Pogled! :hi: 


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: BR Јануар 07, 2011, 11:42:55
Sakale,

 Nisi dobro razumeo Hemigveja. Njemu treba slika grba neke od starih srpskih porodica koja je na svom grbu imala kozoroga. Ako takav grb postoji, to je neoboriv dokaz da je Kozorog postojao u srednjem veku u Srbiji.

Ni u jednom trenutku se nije pocinjala prica o Kozorogu na Srpskom grbu..

Djordje, sa heraldicke strane, krne na grbu ne smetaju, bez obzira sto je drzava republika. Ima vise drzava u svetu, koje su po uredjenju republike a na grbovima imaju krune. Problem je u tome sto kruna na nasem grbu nije nasa, vec zapadna, i pokazuje suverenitet nekog drugog nad nama.. Jedino obrazlozenje je da su nas oduvek upravljali odande, pa to stoji jasno na grbu.

No, ajmo da se vratimo na temu, koja je motivi za graviranje oruzja. Poceo sam sa grbom, smatrajuci da on ne treba da bude na oruzju, pogotovo ako zelimo jasno nacionalnu, autohtnu gravuru


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: BR Јануар 07, 2011, 11:45:06
Koriscenje motia zivotinja je jako cest motiv na oruzju, ali koliko je meni poznat, Srbija nema ni jednu, jasno prepoznatljivu autohtonu vrstu, koja bi oruzje oznacavala kao srpsko. Po meni, zivotinje da, ali samo u pratnji nekog drugug motiva, koji bi obelezio nacionalni karakter oruzja.


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: Džigi Јануар 08, 2011, 10:39:48
Pa VUK je skroz srpski,delimo slicnu sudbinu.Sada zurim ali cu kasnije da obrazlozim ovo svoje misljenje...


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: crni đorđe Јануар 08, 2011, 11:10:05
   Ovo za vuka stoji. Nijedna divlja životinja nje više sadržana u srpskim legendama, pričama i vjerovanjima. Druga divljač, visokog lova, koju rado lovi veliki broj naših lovaca je divlja svinja, pa bi i ona mogla da bude motiv za graviranje pušaka za lov ove vrste. Dalje, lovački psi u radu, autohtone rase...


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: BR Јануар 08, 2011, 06:03:56
Hmm, esto bas nisam siguran ni u jednoj varijanti.. Pre svega sto animalni svet prikazan na oruzju nikako ne definise stil gravure oruzja, a upravo je to ono sto ima nacionalno obelezje.

Puska u Engleskom stilu moze na bocnim plocama da ima slonove, nosooge, nilske konje, pa opet ce biti jasno prepoznata kao puska u Engleskom stilu.

Ista je prica sa Nemcima, Italijanima, Francuzima. Bez obzira sto recimo oruzje iz sve tri zemlje moze na sebi da ima sljuku, ili fazana, opet je za svako jasno koje je iz koje zemlje.

Odredjena zivotinja jednostavno nikada nece moci da posluzi kao jasno obelezje nacionalnog stila izrade gravure na oruzju..

Nadjoh danas knjigu koju sam dugo trazio, i sada mi preostaje jos samo da nadjem skener, pa cu postaviti nesto, sto itekak ima jasno nacionalno obelezje, i moze da posluzi za stvaanje Srpskog stila graviranja oruzja.


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: swift Јануар 08, 2011, 07:33:35
Evo kako ja to vidim na prvu loptu.

  Srpski autohtoni stil treba pronaci, pozabaviti se sa time i definisati ga iz vise  obelezja koji su definisali nase podneblje iz oblasti nacina zivota, uredjenje drustva, stavova , navika i kulturnog zivota.Pre svega bi trebalo krenuti u uspostavljanje osnovnih motiva koji kasnije mogu ciniti koncepciju, kompoziciju ili kompletan vizuelni prikaz.
  Osnovni motivi moraju proisteci iz vise simbola koji su jasno "made in Srbija" i koji su primenjivo opravdani da se nadju na oruzju. Simboli mogu / i trebaju/ proisticati iz kulturnog, socioloskog i etnografskog nasledja kroz ciji sadrzaj ce se jasno prepoznavati da je iz nasih krajeva i da je "nasa skola". Da ne zaboravim, ovde vec pricamo o umetnickom pravcu posto je graviranje vrsta umetnosti. Umetnicki pravac zapravo definise autohtonu 'skolu' i temelji ono sto se na svetskoj sceni moze definisati kao 'srpski stil'.
Tek onda mozemo kombinovati ostale simbole koji si direktno vezani za lov i vlasnici oruzja ih vole. Tek onda se kombinuje divljac naseg podneblja,ili flora i fauna. I sve ostalo, kao scene iz lova, metode lova, lov kroz epohe, religiozni motivi... i sl.
  Mi nemamo definisan nacionalni identitet po mnogim segmentima ali mislim da ga lakse mozemo utemeljiti na ulepsavanju i u umetnosti nego na politickom nivou.Naravno, to je dosta tesko definisati u kratkoj jedinici vremena. To je proces. Sto ga pre zapocnemo, pre ce biti ustanovljen.
  Za pocetak bi motive mogli potraziti u vizuelnim karakteristikama miroslavljevog jevandjelija, izvornoj cirilici, narodnim nosnjama kroz epohe, cilimima, i ostalim motivima koji su definisali nacin zivljenja na ovim prostorima zadnjih vekova. Jedna poseta etnografskom muzeju moze dati dosta ideja i otvoiti vidike. Poseta manastirima takodje.
Pogledajte neke ikonostase starije od par vekova. Sve je to  nasledjekoje nas veze. Pa cak i mesavina stilova koji su imali uticaja na srpski nacin zivljenja. Oduvek smo /i jos uvek smo/ izmedju cekica i nakovnja. Mesala se ovde i kasna Vizantija i Turska i Austrougarska i Mletci kao i razne konfesije.

Elem, na kraju , umetnicki pravac trebamo staviti u neku karakteristicnu epohu. Graviranje nije slikarstvo cetkica i boje. Pa mozes napraviti vizuelizaciju do nivoa hiperrealizma.Graviranje je ipak zanatstvo koje ima neka ogranicenja u vrsti prikaza.

Eto,
ja malo cacnuo iz svog ugla. Jel ima nekog na Forumu ko je zavrsio istoriju umetnosti, primenjenu umetnost ili sll. Nije lose da i  i oni prozbore neku.

     


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: Džigi Јануар 08, 2011, 07:57:58
(http://i52.tinypic.com/66y9ok.jpg)
(http://i55.tinypic.com/103xu0g.jpg)
(http://i55.tinypic.com/2yyz5so.jpg)
 :hi:


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: Džigi Јануар 08, 2011, 08:03:35
(http://i56.tinypic.com/2rh93bq.jpg)
(http://i53.tinypic.com/azcbvd.jpg)


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: BR Јануар 08, 2011, 10:20:34
Dzigi, Bravo  :good: :good: :good: :good: :dance: :dance: Ubih se preturajuci po polici trazeci tu knjigu.. Nasao sam katalog sa Inkiostrijeve izlozbe, koji ima fwenomenalnih detalja, ali nemam skener..

Jel postoji sansa da se iskopira knjiga koju imas??


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: Džigi Јануар 09, 2011, 12:16:30
Nazalost  :sorry: nemam tu knjigu,vec sam iskopao nesto po netu.


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: BR Јануар 09, 2011, 11:03:55
Nema veze, trazim dalje.


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: Hemingway Јануар 09, 2011, 11:25:55
gospodine hemingvej ja vam predlazem da stavite Pancicevu Omoriku na grb kao zastitni znak AKO ZELITE AUTOHTONOST NEKU VEZANU ZA SRBIJU. A STA BI TAJ KOZOROG PREDSTAVLJAO na grbu???NEZNAM koliko kozoroga je vezano za srbiju sem U ZOO VRTU!
 Crni Djordje tako je TO kod nas U SRBIJI mi sami sebe ne razumemo a kako ce nas TEK SVET RAZUMETI!
Dobar Pogled! :hi: 
         E upravo to sto neznas treba da saznas ,da ne bi povezivao Heraldiku sa ZOO vrtom ,vec sa istorijom ,autohtonom tradicijom i postojanjem necega....


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: Max011 Јануар 10, 2011, 09:15:20
(http://img820.imageshack.us/img820/5316/lakom.jpg) (http://img820.imageshack.us/i/lakom.jpg/)

Od svih grobava sa ovcama i kozama znam samo za ovog iz Karantanije ...  :biggrin:

 


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: zecolov Јануар 10, 2011, 07:14:02
(http://img820.imageshack.us/img820/5316/lakom.jpg) (http://img820.imageshack.us/i/lakom.jpg/)

Od svih grobava sa ovcama i kozama znam samo za ovog iz Karantanije ...  :biggrin:

 
Ovo je dobro :)


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: tikka t3 Јануар 11, 2011, 09:02:09
(http://img820.imageshack.us/img820/5316/lakom.jpg) (http://img820.imageshack.us/i/lakom.jpg/)

Od svih grobava sa ovcama i kozama znam samo za ovog iz Karantanije ...  :biggrin:

 
Moje omiljeno pivo !  :drinks:


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: swift Јануар 11, 2011, 09:13:35
Momci hajde nazad na temu, ako nemate nista pametnije...bolje ne pisati.
Svaka tema pocinje da bude 'umrljana'

Ti Max, kad te dovatim :punish:


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: Max011 Јануар 11, 2011, 09:43:12
Хе хе ајд живели него да се вратимо теми ... ако отворите страњске каталоге видећете да су наручиоцу фабричке дораде понуђене опције готових мотива гравуре и да је његово само да одабере и плати рад. Поред оваквог вида понуде може се и затражити посебна ауторска дорада где уметник (за фабрику) на бази жеља поручиоца ради мотив а затим по одобрењу поручиоца почиње његова израда или по новорјеку ,,апликација у металу,,. Шлаг на торти су специјализовани уметнички атељеи који се искључиво баве гравирањем на металу (не само оружија) који ће поручиоцу испунити сваку жељу у зависности од дубине џепа. Да би се овим начином радио посао потребно је имати пар фактора који не могу једни без других. Све почиње са традиционалним вредностима у оквиру једног друштва у које спадају солидан школски систем ,добра привреда и одређен степен богатства средњег и вишег слоја. То значи да мора постојати узајмно последична веза тј усклађен однос понуде и тражње... Што је најзанимњивије овак рецепт успева и за многе друге сфере живота ...
Ево како стари културци франкофони то раде од скице до реализације http://www.africahunting.com/content/2-verney-carron-engraving-double-rifle-768/


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: Max011 Јануар 11, 2011, 09:56:30
За оне са слабијим знањем енглеског баја уметник Марсело Петинер (ваљда се тако чита) урадио је скицу а гђа мајстор гравуре Хелен Гонтел је ,,аплицирала на металу,, није поменут Родољуб Сиротановић који је кеширао овај рад ... :biggrin: Дакле у случају да се ко сутра одлучи за озбиљнији захват ово би био неки развојни пут пројекта ... да се не би убеђивали са мајстором шта је ко коме рекао а шта није или јесте урађено... ;)


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: swift Јануар 11, 2011, 11:48:48
Bravo Max za ovo.. :hi:

Ево како стари културци франкофони то раде од скице до реализације http://www.africahunting.com/content/2-verney-carron-engraving-double-rifle-768/
 


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: Max011 Јануар 11, 2011, 01:09:04
(http://img233.imageshack.us/img233/6538/46159423.jpg) (http://img233.imageshack.us/i/46159423.jpg/)

Обратите пажњу на потпис уметника ... и оружије постаје уметничко дело  :biggrin:


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: NEMEZA Јануар 12, 2011, 04:43:34
Džigi samo da dopunom još nekim šarama
(http://i52.tinypic.com/2m9r8y.jpg)
(http://i52.tinypic.com/xp8zz4.jpg)
(http://i52.tinypic.com/287py84.jpg)
(http://i51.tinypic.com/21kmg52.jpg)
(http://i52.tinypic.com/5k2639.jpg)
(http://i53.tinypic.com/ofrfci.jpg)
(http://i54.tinypic.com/110g1zq.jpg)


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: NEMEZA Јануар 12, 2011, 04:50:00
Džigi šare koje si postavio ti i ja (kao i mnoge druge) su korišćene kao osnovni motivi za izradu Pirotskih ćilima


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: BR Јануар 12, 2011, 06:13:54
Naravno.. Jedan od pravih, authtnih nasih poizvoda.


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: lazar Јануар 12, 2011, 06:31:28
ptica sa grba nemanjica je vrlo rijetka i ima je u srbiji i lijep je motiv ,evo i grbova srpske vlastele a cini mi se da sam na nekim od porodicnih grbova vidio i kozoroga ,kad budem imo malo vise vremena prelistam po knjigama
http://www.srpskapolitika.com/Meni-1-V/Grbovi/vlastela/vlastele.html


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: BR Јануар 12, 2011, 06:46:06
Ovi grbovi su kreirani relativno skoro, i sa grbovima srpske vl;astele nemaju veze.. Koriste uglanom ugarske i Nemacke motive, i heraldicke postavke. Grbovi Srpske vlastele su bili daleko jednostavniji, posto su gradjeni na Vizantijskoj tradiciji.


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: lazar Јануар 12, 2011, 07:08:34
pa normalno svi evropski grbovi su prije 800 godina bili jednostavniji ,trenutno je 2011-ta i sve malo modernije i stilizovano sta ima cudno u tome a jos da napomenem za neupucene na grbu nemanjica nije orao iako neki misle da jesta , na grbu je bjeloglavi sup velicansgtvena ptica inace spada u grupu lesinara


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: BR Јануар 12, 2011, 07:21:27
Nema veze sa Supom..

Davno je isla prica o supu, bilo i na nekoliko predavanja po akademiji nauka i Srpskom Heraldikom drustvu, i opsti zakljucak je da je prica potpuno netacna..

Cemu inace sluze grbovi davno umrlih porodica koji su pri tome potpuno netacni.. Samo da se opravda koriscenje mtiva koji nikako tu ne pripadaju, a koji s koriste u savremenoj srpskoj heraldici. Ili bolje receno, ajde lepo da upropastimo i germanizujemo tradiciju.Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: lazar Јануар 12, 2011, 07:25:20
pa ako je sad ovaj germanizovan sta se onda desilo sa njemackim orlom  :sarcastic: ko je njega unakazio i sami nijemci se smiju  :sarcastic:


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: Džigi Јануар 12, 2011, 08:28:09
Orao je najčešća životinja tj. ptica u heraldici.Još u 5.milenijumu pre Hrista orao je predstavljao pozitivan,solarni simbol vezan za vladare,vrhovna božanstva i ratničku tradiciju.Stari Sloveni su takodje bili poštovaoci orla,božje ptice,cara neba i zaštitnika od nevremena.
(http://i56.tinypic.com/24bn2np.jpg)
 Perun
(http://i51.tinypic.com/1goolu.jpg)
Svarog


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: BR Јануар 12, 2011, 08:42:35
To sto se nemci smeju svojoj tradiciji je njihov problem.. Nas problem je sto uopste ne poznajemo nasu nego nam uvalili tudju. A vecina to ne shvata.

Dzigi, na zalost o slovenskoj mitologiji se zna jako malo, posto pisanih dokumenata, hramova ili statua bozanstava nema..

No vec dodjosmo do necega sto moze da se koristi, a to su pirotski cilimi, i motii iz Srpske srednjovekovne arhitekture. Plastika na Studenici j itekako vredan uzor.

(http://www.srbija.travel/wp-content/uploads/kultura/manastiri/dolina-kraljeva/studenica/detalj-prozor.jpg)

(http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:pTmm-OFMd5-UEM:http://i105.photobucket.com/albums/m235/Vlastimir/studenica_prozor.jpg&t=1)

(http://i105.photobucket.com/albums/m235/Vlastimir/studenica_vrata.jpg)


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: lazar Јануар 12, 2011, 08:46:39
ja neznak kud sad ode al ako cemo tim putem pa i grci nam uvalise hriscanstvo jel i to sad nije nase  :whistle:


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: BR Јануар 12, 2011, 08:50:12
Bez obzira sto to nije tema, ali Hriscanstvo je ugradjeno u kulturu i tradiciju ove nacije od pocetka..  A nove grbove nam uvalise pre 150 godina


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: lazar Јануар 12, 2011, 09:03:18
narod ostaje isti a grbovi odlaze i dolaze sa vlascu ,a kakvi su bili grbovi prije 150 god. i ko nam je njih uvalio


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: BR Јануар 12, 2011, 09:17:02
Ovo stvarno izlazi iz teme, ali ajd..

Isti ti koji nam ih uvaljuju i danas. Sa obzirom gde smo bili pre 150 godina, nije ni cudo da su svi obrazovani itekako bili germanizovani. I da su im jedini izvori o heraldici bili Germanski.

NE treba zaboraviti da je pre samo 110 godina svet razmisljao da je najbolje resenje za Srbiju da dovedu nemackog kralja. I da smo 11 gdina uglavnom bili pod sankcijama. Pre jednog veka.


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: lazar Јануар 12, 2011, 09:25:07
pa ovo sa svabom i nije bila losa ideja kad razmislim da je skoro 50 godina na vlasti bio hrvat a poslije njega crnogorac  :sarcastic:


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: swift Јануар 12, 2011, 10:52:33
pa ovo sa svabom i nije bila losa ideja kad razmislim da je skoro 50 godina na vlasti bio hrvat a poslije njega crnogorac  :sarcastic:

Jel Lazare, jer svaku temu moras da odvuces u neki drugi pravac.
Jel uzivas u duelisanju... ili konstruktivnim raspravama. OK, ako osporavas necije misljenje argumentovano, to se i trazi, ali daj i neki svoj doprinos u vezi tvog vidjenja.

Hajde molim te, izjasni se sta bi to po tebi trebalo biti nacionalno obelezje u vidu gravura /naravno za one koje bi to voleli na svom oruzju/. Ili sasvim nesto drugo /van nacionalnog autenticnog obelezja/ ako zagovaras ili ti je srcu prirasla neka tehnika, motiv, vrsta dizajna, posebna skola graverstva i sl.

Mislim da bi to bilo kvalitetniji doprinos u razmeni misljenja i zastupanju stavova. A dali je sup ili orao, i ko nam je uvalio hriscanstvo...hmm daleko je od ove teme.

Zaista bi bilo zanimljivo da cujemo kako ti vidis /ili nevidis, to ti je nepotrebno, glupo.../ primenu nacionalnih simbola, motiva ili sl. u srpskom graverskom pristupu na lovackom oruzju. 


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: lazar Јануар 13, 2011, 07:36:57
pa moram ,tipicna kafanska diskusija uvijek neko nekome nesto uvalio i svi znaju bolje ,grb je lijep i meni se svidja i znase sta predstavlja ,grb germanizovan  :sarcastic: moro sam se i prekrstit svasta ljudima pada napamet, pa sve se mijenja nema skoro grba u evropi da izgleda isti ko prije 500godina ,sve je malo stilizovano i modernije ,samo jos cekam da se englezi pozale da su im crnogorci uvalili njihovog lava  :sarcastic:


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: BR Јануар 13, 2011, 07:55:43
Lazare, tema je mnogo ozbiljnija od kafanske diskusije. Ako ti se sedi u kafani, idi u nju, a ostavi ozbiljne teme..


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: swift Јануар 13, 2011, 07:56:45
Ok Lazo,
ti opet ko kisa oko Kragujevca, ja ti napisah...jel imas tvoj stav po tome. Pusti demagogiju. Daj da cujemo sta je tebi srcu drago u vezi gravura.


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: lazar Јануар 13, 2011, 08:09:22
pa evo kad se bas pitam zivotinje na oruzju nevolim nikako ,kad bi vec nesto graviro dolazi u obzir samo sitne arabeske al ako u skorije vrijeme budem nesto radio bice nesto paljeno poput ovog ,o tome vec duze mastam  :hi:
(http://img72.imageshack.us/img72/7215/mmneu0503.jpg) (http://img72.imageshack.us/i/mmneu0503.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: BR Јануар 13, 2011, 08:24:48
Case harden.. Uvek atraktivna tehnika. Steta sto se retko radi na stari nacin, za zivotinjskim ugljem, tada je najlepsa.


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: lazar Јануар 13, 2011, 08:27:47
bas tako, a znam sigurno ako hoces nesto valjano posalji oruzje u englesku ,mnogo njemackih puskara salju u englesku jest da kosta al sve ostalo je za***ancija


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: BR Јануар 13, 2011, 09:08:45
I tu se slazem.. Ili u Ameriku, tamo ima nekolicina puskara koji rade vrhunski Case Harden. Ali i kostaju posteno..


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: Max011 Фебруар 07, 2011, 12:44:49
Onaj umetnik što se družio sa Vernijem eve gi i sa Hollandom ... cjena crteža prava sitnica oko 4500 tunti ... :hi:

  http://www.hollandandholland.com/animalprints.php


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: BR Фебруар 07, 2011, 06:32:46
A sta mislis kada ih prebaci na metal??? Tek ce onda cena da bude sitnica.


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: winnetou Фебруар 15, 2011, 12:55:43
Diana u akciji?! :scratch_ones_head:
(http://i55.tinypic.com/10f9l4z.jpg)


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: rimless Фебруар 15, 2011, 03:28:07
Ruzno brate do zla...Nemam reci .Ne zelim nikog da uvredim ,ovo je samo moja impresija. Interesuju me  i druga misljenja.Reci gde i ko je uradio da izbegavam u sirokom luku. :bad:


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: winnetou Фебруар 15, 2011, 04:05:56
Dobro reče "Ružno brate do zla ...", ni meni se ne sviđa ni najmanje!!
nego, izgleda vrlo sitno ako se uporedi sa šrafom pored, sa desne strane pa ...

e ova je već malo boljaa :good:
(http://i55.tinypic.com/25a8807.jpg)


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: rimless Фебруар 16, 2011, 01:04:55
            Ma ovo je mnogo mnogo bolje.Alt Dojc,sa odstreljenom sljukom na staroj,ali i danas ocuvanoj i funkcionalnoj orozari visokog kvaliteta i stila.Izuzetno lepo  :hi:


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: Max011 Јун 10, 2011, 07:50:31
Брез коментара  :biggrin: уживајте

http://www.positiveshooting.com/gungallery.html


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: panca Јун 10, 2011, 12:37:34
Stvarno za uzivanje.


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: Bego Јул 03, 2011, 08:07:22
Predobre gravure,vjerovatno i kostaju...


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: swift Јул 03, 2011, 08:24:42
Ferlaski rad na 'cetvoropucu'Gravura radjena cca 7 meseci.

(http://img192.imageshack.us/img192/581/graviranimotiv.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/192/graviranimotiv.jpg/)


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: MikaHunter Јул 03, 2011, 09:50:44
..lepo,nema sta :hi:


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: swift Јул 04, 2011, 07:38:39
(http://img819.imageshack.us/img819/4788/preiposle.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/819/preiposle.jpg/)

Pre i posle izrade glave dvokuglare. Pogledajte ideju za gravuru i majstorski rad, friz, dubinu.. Kao Mestrovic da je radio... Cela puska je raddjena oko 14 meseci, u proseku. Samo kod Gravera je provela 6-7....

Cena, prava sitnica. Stvar dogovora.


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: Leupold Август 21, 2012, 09:26:50
Evo posto se odavno nije pisalo na ovoj temi,reko malo da osvezim....
Sta mislite o ovome? ;)(http://img193.imageshack.us/img193/3233/dscn0524m.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/193/dscn0524m.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: Nforce Август 22, 2012, 07:40:08
Po meni nije lepo, da ne kazem ruzno, lici mi na propali pokusaj nekog priucenog majstora. Gravura je dosta duboka, previse naglasena, bar za mene. Nekom se opet to svidja, sve je stvar ukusa.


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: BR Октобар 27, 2012, 01:18:07
Meni je to odvratno... Govori o losem ukusu i vlasnika, i majstora.


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: swift Октобар 27, 2012, 02:10:37
 Postoje pravila /i pisana i nepisana/ kada se, kako, gde i zasto radi ikonostas /citaj duborez na puskama, karabinu i sl/. Sve mora da ima smisla. :hi:
 


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: DUNJIC Јануар 10, 2013, 01:20:46
Puska Monte karlo kal.16 , dobio sam je u nadslestvo , posto mi je omiljena resio sam malo da je sredim i evo jednog detalja , moji inicijali ... Meni se svidja , mozda su  vasa misljena suprotna ... pozdrav

(http://i48.tinypic.com/w8qouw.jpg)


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: SHEYTAN Јануар 10, 2013, 01:29:56
Postoje pravila /i pisana i nepisana/ kada se, kako, gde i zasto radi ikonostas /citaj duborez na puskama, karabinu i sl/. Sve mora da ima smisla. :hi:
 

Evo tri najbitnija nepisata:

1.

2.

3.


 :rtfm:


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: erwolf Јануар 15, 2013, 04:54:26
 :hi:

(http://i49.tinypic.com/2rlzotc.jpg)

meni se svidelo i napravio sam privezak

da pojasnim ako neko ne razume u pitanju su tri glave jedna u drugoj

poenter,engleskiseter i epanjel breton a svima je u glavi jarebica


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: crni đorđe Јануар 15, 2013, 09:33:45
Interesantno.  :hi:


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: DUNJIC Јануар 16, 2013, 10:12:32
ERWOLF :
Da nisi rekao sta je u pitanju , ostao bi da gledam ceo dan i nikad ne bi razumeo .... Interesantno .... poz


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: crni đorđe Јануар 17, 2013, 12:32:14
Jin i jang, na lovački način.


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: erwolf Јануар 17, 2013, 05:02:59
 :hi: crni djordje  :hi:

neka bude po tvome od danas se zove tako

 :hi: a od kuma ime :hi:

 :drinks: :drinks: :drinks:


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: saletheking Март 19, 2014, 05:43:23
http://www.trkuljaduborez.in.rs/?url=duborez%20kundaka
EVO SAJTA GDE MOZETE VIDETI NEKE MOJE GRAVURE

Poštovani kolega,prvo pročitaj početnu staranicu foruma i upoznaj se sa "Pravilom " istog.
Lorist Tim.


Naslov: Odg: Motivi za graviranje oruzja
Poruka od: nikolavuks Новембар 18, 2014, 11:47:46
Novi sam clan na forumu i videh ovu zanimljivu temu...imam i ja jedan predlog koji mozda nebi bio los o tome sta staviti na oruzje. Naime rec je o simbolima vezanim za vincansku kulturu koja je autenticna i sa ovih prostora je a pritom je stara 6000 godina... licno poznavajuci dobro istoriju i pogresne stvari kojima su nas ucili u skoli,  neki od simbola koje danas koristimo samo su pojedina slova , tj. znakovi vincanskog pisma, a isto tako ima i lepih motiva i crteyz koji nebi izgledali lose na oruzju, a ujedno simbolizuju istoriju naseg naroda na ovim prostorima 6000 godina unazad, a ujedno to je i dokaz da se nismo doselili na balkan vec a smo starosedeoci istog. Moje misljenje je da bi trebalo da pocenomo od pocetka a to je svakako Vincanska kultura koju ni jedan narodosim nas nema pravo niti moze da prisvoji, a motivi su zaista lepi... evo jednog linka

http://theonldtradition.blogspot.com/2013/05/potnia-hekata-serbona.html

naprimer moje ime se na vincanskom pismu i cirilici razlikuje samo u slovu N a ostatak ide ИКОЛА