Prvi srpski lovački forum

Lorist => Uzgoj i prehrana => Temu započeo: Jäger und Jagd Мај 23, 2008, 03:13:43Naslov: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Jäger und Jagd Мај 23, 2008, 03:13:43
Kada se i poslednje poljoprivredne kulture podignu sa njiva(kukuruz,repa)sta nastupa?
Nastupaju hladni jesenji i zimski dani,ucestale padavine,kisa a za njom i sneg.Na povrsini zemlji i iznad zemlje sve manje hrane za Srnecu divljac.E tada stupaju na scenu lovci i njihova briga za ovu plemenitu divljac.Uz redovne izlaske u selektivni odstrel,treba i malo vise posvetiti paznju i vreme izgradnji hranilista za Srne.Jer ko ce pomoci divljaci za vreme hladnih zimskih dana?Hranilista se mahom izgradjuju,a i najbolje je od prirodnog materijala(drveta).Hranilista trebaju biti postavljena na mestima gde je najveca koncetracija divljaci.Pored ivica suma,gde divljac lako moze prici hrani i isto tako se povuci na odmor.Prihranu treba vrsiti preko cele zime.
U ishrani treba koristiti:Od zrnaste(kukuruz,zito i stocni grasak).Od kabaste(kvalitetnu livadsku travu i sto sitniju lucerku).Pored toga moze jos(koncetrat ili granulirana hrana).Od socne hrane(stocna i secerna repa ili Sargarepa)!Pored hranilista ili uz hraniliste je preporucljivo iznositi i dosta kvalitetne stocne soli.Svako grlo Srnece divljaci u zimskim danima,potrebno je da unese u organizam do 500gr kvalitetne hrane.Ako se u dovoljno meri pobrinemo za ovu neznu divljac,ta ista ce nam u prolece uzvratiti kvalitetnim rogovljem(srndaci).Kakva su vasa iskustva i kako vi prihranjujete srnecu divljac?Kakva su vam hranilista i solista?
(http://img397.imageshack.us/img397/213/hranilistezasrneos8.jpg) (http://imageshack.us)
Kombinovano hraniliste>jasle za kabastu hranu i korito za zrnastu.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Jäger und Jagd Мај 23, 2008, 03:24:16
Naj jednostavniji model solista.Iskoristiti posle sece zaostali podeblji Panj.
Izrezati motorkom u sredini kocku,sa strane napraviti par rezova(3-4).Ostalo ce uciniti atmosverske padavine i sama divljac.So ce se postepeno topiti i sliziti na dole niz koru a divljac lizati.
(http://img359.imageshack.us/img359/5224/solistepanjyn7.jpg) (http://imageshack.us)


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Kiza Мај 26, 2008, 12:18:19
Kod mene se prehrana srnece divljaci odvija po potrebi,u hranilicama tipa jasle detelina se iznosi u periodu od novembra do februara ,ako nastupe snegovi detelina se odmah razbacuje  po lovistu pored puteva gde sluzi i za ishranu zeceva.So se stavlja preko cele godine,odnosno na svakih 3 meseca koliko otprilike traju pogace soli od 3 kg dok se ne istope na panjevima.Voda je izuzetno vazna tako da mi u lovistu trenutno imamo prave male bazene u koje staje oko 5ooo litara vode,dimenzija 6m x 4 m x 60 cm dubine ! Inace takvih bazena imamo 11 ,a planiramo jos posto nemamo kanala sa vodom u lovistu .Takodje od ove godine ,od jeseni pocinjemo sa ishranom konctetrovanom ,peletiranom hranom gde cemo napraviti jos desetak hranilica specijalno za tu vrstu hrane .


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Kiza Јун 01, 2008, 11:20:25
Ovako izgleda kompleks hranilista i pojiliste u mom lovistu .


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Kiza Јун 05, 2008, 11:02:46
Evo jos lovno-uzgojnih objekata !


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Gorski_šumar Јун 14, 2008, 09:52:29
zna li neko kako napraviti dobro hraniliste u planinskim lovistima,gde je veliki problem sneg!? na nasim planinama zna da dostigne visinu cak i do 2 m,a zadrzava se i do 5-6 meseci.lakse je ipak mnogo zastiti seno u Vojvodini nego na Zlatiboru,od snega i kise  :)ako imate neke slike ili predloge,dobro ce doci.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Raso Јун 14, 2008, 11:29:05
Izvini,je li Despot prezime.Ako jeste da vidimo od kojih smo ;D


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Kiza Јун 24, 2008, 12:12:35
Raso ako mozes nabavi praktikum lovno/uzgojnih objekata od Vlade Djurdjevica ili stupi nekako u kontakt sa njim ,sto se toga tice trenutno je sigurno najjaci u zemlji !


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Jäger und Jagd Јул 03, 2008, 07:10:24
Novo:
Automatska(klizeca)Hranilica za Srnecu ili Jelensku divljac.

Hranilica se sastoji iz 4 tro ugaona dela sa kosinom,princip kao hranilica za svinje ili medvede kod nas.
U ovoj hranilici nalaze se 4 bunkera za zrnastu(briketiranu)hranu.Np kukuruz,stocni grasak,zito itd.Posto ima 4 bunkera u svakom moze ekstra komponenta.
Moze se praktikovati i sa granuliranim koncetratom za Papkare.
Jedno od spoljnih korita moze posluziti i kao soliste.
Na jednoj strani se nalazi ulaz u hranilicu,koji se koristi samo za dopunu ambara.
Na 4 ugla nalaze se i 4 jasla za Kabastu hranu(lucerka,livadska trava) i slicno.Jasla se dopunjavaju odozgo nadole.
Ovaj model Hranilice je novo idejno resenje za brdsko-planinske revire.
Dimenzije:
Sirina 2x2 metra,spoljna mera.
Visina po zelji.
Vazno je da bude dovoljno odignuta od zemlje(tla)zbog sneznih padavina.
Pogledajte slike i prostudirajte sami.

Slika 1- Spoljni izgled.
(http://img53.imageshack.us/img53/3928/hranilicawm6.jpg) (http://imageshack.us)

Slika 2- Unutrasnji izgled Ambara(spremista).
(http://img397.imageshack.us/img397/5442/hranilica1vn0.jpg) (http://imageshack.us)Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: pepa Август 26, 2008, 08:24:18
Postovane kolege lovci, uz svo duzno postovanje gore pomenutog autora lovno-tehnickih objekata, misljenja sam da je izgradnja takvih objekata bacanje para. Naime mnogo veci efekat ce se postici ako srnecoj divljaci dodatnu hranu (osim koncentrovanog hraniva), ponudimo u za nju najprirodnijem obliku/ivoru. Mnogo bolje je pronaci, pored staze kojom se divljac krece, pogodno mesto ispod nekog drveta gde ce mo hranu staviti direktno na tlo, gde ce savim dovoljno biti zasticena od prekomernih klimatskih uticaja. Takodje praksa je pokazala  (u mom lovistu i nekoliko drugih u Vojvodini), da je bolje iznositi manje kolicine hrane ali cesce, sto ima vise prednosti.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Resavac Август 26, 2008, 02:14:08
U literaturi postoje razna mišljenja. Jedno je da srnećoj divljači treba omogućiti tri različite vrste prihvrane, kao što je već rečeno, zrnastu, kabastu i sočnu + so + obavezno voda u blizini, s tim što u kabastoj treba da bude najviše sušenih mladih izdanaka žbunja i drveća, a najmanje deteline, jer ona, kao i zrnasta hrana, drastično povećava potrebe divljači za vodom (za tri dana i preko 100%), što obično rezultuje dehidriranjem divljači i uginućem. Drugi problem je što prihrana omogućava i slabijim jedinkama (čak i bolesnim) da prežive i s obzirom da se oko hranilišta skuplja veći broj jedinki od uobičajenog, može doći do širenja bolesti. Rezultat je jasan: jedna brojna ali nezdrava populacija. S druge strane, bez prihrane zima izvrši prirodnu selekciju, a preživele jedinke omogućiće zdravo potomstvo.
Moje mišljenje je da srneću divljač treba prehranjivati, ali isključivo zasejavanjem određenih kultura, odnosno plodonosnog drveća, a nikako praviti hranilišta u kojima će stajati koje kakvo seno i ništa više... Takođe pitanje je kako so utiče na rast rogova??? Postoji mnogo drugih bitnih faktora, od nivoa hormona pa do mira u lovištu i neuznemiravanja divljači...


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: oscar Август 26, 2008, 05:25:46
U sledećem broju Lorista donosimo ispovest i iskustva predsednika lovačke sekcije Markovac kod Velike Plane o tome kako su prihranom i čuvanjem napravili danas jednu od najboljih populacija srneće divljači u Srbiji. Mislim da će to biti dobra pouka i za druge lovačke organizacije.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Resavac Август 26, 2008, 06:48:04
Recept je jednostavan:
1. suzbiti krvolov!!!
2. sve ostalo (pravilan selektivni odstrel, eventualna prihrana, smanjenje broja predatora...).

1. Veliki broj krivolovaca nalazi se i u redovima lovaca. Njima omogućiti češće izlaske u lov uz obaveznu pratnju stručnih lica (s tim da su isti predhodno adekvatno edukovani). Sve uhvaćene u krivolovu kazniti za primer!!!
2. Kad kažem selektivni odstrel pre svega mislim da se vrši pravilan odstrel po starosnoj i polnoj strukturi, a ne da se muška lanad prebacuju u srndaće, što se radi u nekim društvima, a srne se odstreljuju u drugoj polovini januara!!!


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Kiza Август 27, 2008, 11:11:09
Sve Resavac sto si naveo je vazno ,ali vazna je i prihrana ,jel jedno bez drugoga ne ide .


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: pepa Август 29, 2008, 10:20:29
Pozdrav kolege lovci!
Slazem se sa Resavcem, da prvo treba suzbiti krivolov a paralelno sa tim raditi i na kvantitetu i na kvalitetu divljaci. Celishodnije je zasejavati njive tj polja za divljac na sopstvenoj (lovackoj), zemlji koja ce pored toga sto obezbedjuje i izvor hrane predstavljati i dobar stanisni prostor gde se divljac moze skloniti. Naravno kad su meteoroloski uslovi nepovoljni neophodno je dodatno prihranjivati divljac pogotovo energetskim hranivims. A so treba da je dostupna tokom cele godine i da se nalazi u blizini vode.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Jäger und Jagd Децембар 18, 2008, 10:58:28
Ovamo preko grane zimi se praktikuje unos Secerne i Stocne repe za Srnecu i Jelensku Divljac.
(http://img387.imageshack.us/img387/9168/1619695kd2.jpg) (http://imageshack.us)
Mada je u nedostatku druge hrane rado jedu i Zecevi.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Sale Zr Децембар 26, 2008, 01:30:41
Uradi sam

http://www.craftsmanspace.com/Wild-animal-winter-feeder-woodworking-plan.html


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: swift Децембар 26, 2008, 08:21:38
Uradi sam

http://www.craftsmanspace.com/Wild-animal-winter-feeder-woodworking-plan.html

Ljubicicu im njiovu...stolara da zaposlimo  ;D


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: serbian_hunter Април 26, 2009, 01:20:03
Jucerasnji obilazak terena i pregled hranilica i solista:

(http://i41.tinypic.com/11ugj1s.jpg)

(http://i41.tinypic.com/23lyzac.jpg)


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Jäger und Jagd Октобар 22, 2009, 02:58:38
(http://img63.imageshack.us/img63/6927/foto0011e1e1.jpg) (http://img63.imageshack.us/i/foto0011e1e1.jpg/)
Ovamo preko grane u zimskom periodu, svi koji doruckuju i veceraju ovo nabivaju sve u rogove! Dok za meso ko te pita.
(http://img39.imageshack.us/img39/6425/foto0010d.jpg) (http://img39.imageshack.us/i/foto0010d.jpg/)
Ovog na vreci, sigurno stavili zato sto je neki porasni?
(http://img197.imageshack.us/img197/9674/p1010971x.jpg) (http://img197.imageshack.us/i/p1010971x.jpg/)
Preko leta svi su ovaki  :scare:.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: acalovac Октобар 26, 2009, 08:18:46
 :nono: :nono: :nono:


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: NeLe001 Октобар 29, 2009, 07:14:51
Ево и ја да окачим коју слику.
Ово је сликано у шуми недалеко од моје куће.

Ово је сликано пре две године. Пре него што смо стигли до њих, видели смо 6-7 комада срнеће дивљачи, у близини јасли, које су одмах побегле.
(http://i38.tinypic.com/oqi2bq.jpg)

Ево шта је још било у близини.
(http://i36.tinypic.com/2le1obl.jpg)

У близини је било још пар импровизованих солилишта од пластичних флаша.

(http://i38.tinypic.com/b3k8c0.jpg)
А ово је сликано прошле године, с тим што су јасле биле на земљи у блату а ми смо их подигли.
Очигледно некоме смета што су онако лепе јасле биле често посећене.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Jäger und Jagd Октобар 29, 2009, 07:36:28
Moze nesto i ovako.
(http://img691.imageshack.us/img691/4140/hranilistev.jpg) (http://img691.imageshack.us/i/hranilistev.jpg/)
Treba vec polako divljac navikavati na puna jasla!


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: siladji Новембар 18, 2009, 05:49:17
Danas smo drugar i ja popravili malo hranilicu i naravno dopunili hranom..(seme lucerke,sudanske trave i boranije,kukuruza i naravno seno..

Pre
(http://i46.tinypic.com/1z3udsl.jpg)

(http://i45.tinypic.com/21oojdi.jpg)

Posle

(http://i48.tinypic.com/2zqc6zp.jpg)

(http://i45.tinypic.com/dd280j.jpg)

(http://i48.tinypic.com/33fgsoy.jpg)

(http://i46.tinypic.com/qqo2ew.jpg)

A evo i jedne hranilice nase kolege za fazansku divljac,jes da je puna al mi se ne svidja neprirodni materijal,na sta cu mu obratiti paznju..jer nije dovoljno popraviti hranilicu ajd barem i nekako da izgleda...

(http://i47.tinypic.com/34rdhm1.jpg)Dobar Pogled :hi:


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: lisac Новембар 18, 2009, 06:38:55
Svaka cast kolega!Sto se tice izgleda hranilice tvog kolege:budi srecan sto uopste prihranjuje.U mojoj sekciji hranu iznosi samo moja grupa jer uprava nece da se zameri sa clanstvom to jest ne zanima ih.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: siladji Новембар 19, 2009, 07:16:07
Kod nas svaki lovac ima hranilicu za fazana,a ako je i za fazana i srnece divljaci delimo nas dvojica...do 29. Oktobra svak\a hranilica mora da bude popravljena i da se napuni hranom inace sledi kazna..nikad nismo imali problema s tim,svako zavrsi na vreme i iznese hranu jer znaju sta ih sledi...Al izgleda da neki popustaju u poslednje vreme kao i ovaj,sto treba odmah iskoreniti,jer ako im dopustas sledece godine ce biti jos gore..Tako to ide kod nas!
A za tebe i tvoju sekciju ili grupu svaka cast :hi:


Dobar Pogled


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: nesa Децембар 08, 2009, 07:31:26
Drugovi lovci,ovo su slozeni poslovi.Videh dobra iskustva i razmisljanja,ali i ...Nemogu se preslikati potrebe sa recimo vijvodjanskih lovista,brdskih ili planinskih.Cak i u okviru jednog lovista postoje odredjene razlike.Da nebih preterao,skraticu.Potrebe za hranivom nisu ista tokom godine,kod div.prezivara.Ona su evolucijom prilagodjena stanisnim i klimatskim uslovima sredine u kojoj zive.So i voda su potrebni za pravilnu razmenu materija,a njihov poremecen odnos se negativno odrazava na rast,razvoj i opste funkcionisanje.So poboljsava metabolizam  tj. doprinosi boljem iskoriscavanju hrane,pa je bitan dobar raspored solista.To vazi i za vodu.Kod prezivara,zeludac je slozen pa za normalno odvijanje procesa varenja u buragu mora da ima 80 procenata vode,bilo leto,bila zima.Moglo bi se mnogo pisati o tome,ali pojednostavljeno,vazna je jesenja prihrana,kada srneca civljac talozi masne naslage za zimu.Ona je intezivnija tamo gde nema kvalitetnih prirodnih hraniva.Kasnije tokom zime,opet zavisno od uslova,vremenskih i prehrambenih pomoci divljaci.To pomoci,znaci nepreterivati ni tu,jer ako se pocne,nesme se prekidati(opet zbog buraga i biologije).Sama hraniva su prica za sebe.Neka imaju odredjene prednosti ali i mane...Najracionalnije je stalno poboljsavanje prirodnih prehrambenih mogucnosti,a prihranu prilagoditi uslovima u lovistu.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: swift Децембар 18, 2009, 08:50:40
Kod mene je danas izneseno oko 250 kg kukuruza i jos toliko zrnaste hrane na hranilicama za fazana.U nedelju iznosimo kabastu i zrnastu hranu za srne i kukuruz u klipu za crnu u sumskom delu.
Prvi izvestaji kazu da je srneca divljac u pokretu, ali crna miruje u sumi. Tu i tamo neki
tragovi.E sad, to su inform. od juce.

Slede slike...samo da stignu.Ja danas nisam mogao na akciju,videcu u nedelju.

Kako je na drugim mestima?

Kizo, Milena, Pescarac, Volvo ostali,,,dajte neko slovo o stanju nakon ovog kijameta.Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: siladji Децембар 23, 2009, 11:15:55
Posto nemam slike moracete da mi verujete na rec..Mi smo pre snega kad sam i postavio slike popravili i nahranili svoje hranilice svako,i nakon pregleda nismo nasli ni jednu hranilicu nekog lovca koja nije bila popravljena i nahranjena..Pre snega smo organizovali zajednicku akciju popravili smo zajednicke hranilice posto i takve imamo,i nahranili sve sa oko 15 t kukuruza,psenice,jecma,graska,semenom lucerke i po 3 bala sena u svaku hranilicu,prosle nedelje smo bili da pogledamo tragove DS u sumi dal vredi praviti hajku i tom prilikom smo obisli sve hranilice u sumi u onom snegu i vidi se da divljac redovno obilazi hranilice,imamo vise nego zadovoljavajuci broj snece divljaci a da o fazanima nepricam..medjutim d.svinje nema i neznamo zasto al' o tome mozda u malim tajnama..Pozdrav

Dobar Pogled :hi:

ps.Nikola slicne hranilice smo i mi sad napravili 3 komada,al'posto sad nismo imali potrebe da ih postavimo verovatno cemo na prolece..


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: nesa Децембар 24, 2009, 06:44:39
Evo da kazem nesto u vezi prihrane,dok nestignu slike i izvestaji sa terena.Sama rec,govori o dodavanju hrane,ona zavisi od prehrambenih mogucnosti u lovistu,vrsti divljaci i brojnosti iste.Takodje se moze koristiti tokom cele godine,opet zavisno od prethodnih cinilaca ali i namene lovista.Zimi je cak bitnija kvalitetna od kvantitetne prihrane.Ja licno nisam pristalica tovljenja divljaci,ali svakako pomoc(narocito pri dugotrajnim ledenim danima)divljaci je potreba,ali racionalno i namenski.Recimo seno i lisnik ako nisu kvalitetni,divljac i neuzima.Ako samo njih jede srni su potrebne enormne kolicine ovog hraniva.Seno,lisnik i zitarice sadrze 10 do 20 procenta vode pa se nemogu svariti dovoljno bez obezbedjivanja velikih kolicina vode(moze se izloziti na snegu,ali ako se brzo nepojedu,propadaju)Glavice suncokreta ako se izloze na snegu,srne(dok nenaviknu)rado jedu,a po hranljivosti jedna glavica zamenjuje naramak lisnika.Za srne najprikladnije su socne krtolaste i korenaste biljke i silaza(sadrze 70 do 90 proc.vode.Silazu divljac rado jede,fizioloski je veoma prikladna,ali se brzo smrzava i opterecuje skladistenje.Ovo navodim jer sve ima svoje prednosti ali i mane.Zastupnik sam poboljsanja prehrambenih mogucnosti i sadnje odgovarajucih biljnih vrsta,time ce se najmanje uticati na prirodni instikt,potrebe,...divljaci a verovatno je i dugorocno gledano rentabilnije.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: dario Фебруар 09, 2010, 01:57:56
Pozdrav drugari!
Napravio sam 4 hranilice za srne i postavio u lovistu gde smo ih obicno stretali tokom sezone lova.Postavljene su na udaljenostima oko 500-700 metara u rasponu od mozda 1,5-2km.Porslo je 3 meseca a ni jedna nije zazivela,tj prolaze tragovi blizu,cak su im i legala blizu ali hranu ne  pipaju,ito je i sa solistima! U cemu je fora?


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: dario Фебруар 09, 2010, 02:19:26
ovako izgledaju
(http://i50.tinypic.com/de1j03.jpg)
(http://i47.tinypic.com/2pzfrxv.jpg)
(http://i49.tinypic.com/2ugdm60.jpg)
(http://i49.tinypic.com/e7axpy.jpg)


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Mladjan Фебруар 09, 2010, 06:05:10
Nece srndac suvo seno i detelinu, i kod mene u LD forsiraju suvo ni pipnuti, ja iznosim samo zobastu hranu i soli i radi hranilica i to u svako doba godine.
So je sad neophodna.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: lazar Фебруар 09, 2010, 07:21:46
sijeno ,djetelina i slicne stvari nece srna ni kodmene , repu uzima dobro i srna i zec


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: majer Фебруар 09, 2010, 07:41:45
Jel zna neko gde u Beogradu ima da se kupi so i koja je najbolja (u kamenu ili nesto drugo)


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: lazar Фебруар 09, 2010, 08:06:21
so je so stavi kakve imas, ako je kakva ulica u blizini gdje bacaju netreba nikakve do proljeca


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Mladjan Фебруар 09, 2010, 08:49:16
Jel zna neko gde u Beogradu ima da se kupi so i koja je najbolja (u kamenu ili nesto drugo)

u nekoj poljoprivrednoj apoteci stocna so...


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: majer Фебруар 09, 2010, 10:38:45
Ma sve sto sam zvao ne drze stocnu so,cak sam zvao i proizvodjaca " So produkt" pa cu sa njima da vidim posto ja kupujem malu kolicini ne vise od 50-60kg oni ne prodaju na malo.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: NeLe001 Фебруар 09, 2010, 10:48:31
Као што колега Mladjan рече, имаш је у пољопривредној апотеци. Мој брат (MilosV) је купује за стоку, али не у камену.

Можда би он могао да се укључи и да каже где набавља.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Mladjan Фебруар 09, 2010, 11:20:28
E sta ti je grad hahahaa, nemozes pristojno ni stocnu so da kupis, dobro i netreba vam svakodnevno.
Salu na stranu, evo ja idem za vikend za Srbiju, i kupicu ti ako stignem i u nedelju me cekas na zmajevoj pumpi i uzmes,jel moze tako???
 


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: majer Фебруар 09, 2010, 11:24:50
Hvala Mladjo.
Obecali su mi ovi iz "So produkta" da ce mi sutra javi da li ima negde u BG pa ako ne uspem preko njih ja ti javljam, za sada stvarno hvala
Javljam sutra sta sam uradio.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Mladjan Фебруар 09, 2010, 11:26:45
jos sutra jer u cetvrtak sam vec u putu....


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: majer Фебруар 09, 2010, 11:28:54
Javljam sutra  :hi:


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: majer Фебруар 10, 2010, 05:44:44
Mladjo resio sam problem  sve  zavrseno.
Jos jednom hvala


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Nenad_1 Фебруар 10, 2010, 06:46:13
majer
 pa kazi gde si kupio i koliko si placao?


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Jäger und Jagd Фебруар 10, 2010, 06:49:07
Na svakom vecem stocnom pijacu moze se kupiti kamena so(krupice).


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: majer Фебруар 11, 2010, 12:15:43
trgovina stocne hrane to je tacnije ,veterinarska stanica nalaze se na ibarskoj magidtrali br 84 ,Meljak ,a cena je 200 din kilo, jeftinija varijanta je  u staroj pazovi " so produkt" negde oko 150 din al mi je lakse bilo u meljaku.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Nenad_1 Фебруар 11, 2010, 12:25:39
Hvala!


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Nforce Фебруар 11, 2010, 08:56:35
Mogu vam ja uzeti na veliko...  :good:


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: acalovac Фебруар 11, 2010, 07:53:40
Dario kada sam ja stavio "moje soliste na moje mesto" gde se intezivno krece srneca divljac dobrih godinu i po dana nije dolazila na soliste iako tuda prolazi!Isto je i sa hranilistem treba im vremena da se naviknu a onda ce slobodno uzimati kao i sto sad "moje"soliste radi zestoko!Vidim da dolaze i zecevi kao i druge zivuljke! :hi:    (http://i48.tinypic.com/33z2o38.jpg) Evo vidi sad!  :spiteful: :spiteful:


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: dario Фебруар 12, 2010, 06:05:14
Hahaha,valjda ce da "preguraju" do sledece zime!
posto su ove moje jedine hranilice i solista u nasem delu lovista


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Jäger und Jagd Фебруар 12, 2010, 07:36:23
Hahaha,valjda ce da "preguraju" do sledece zime!
posto su ove moje jedine hranilice i solista u nasem delu lovista
Samo ti guraj u hranilista sto vise zrnaste hrane,klipove kukuruza i krupice soli.
Pre ili kasnije proradice.
Nije lose ako se ima naci negde malo i stocne repe, baciti oko hranilista.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: CortoMaltese Фебруар 15, 2010, 08:35:12
Na svakom vecem stocnom pijacu moze se kupiti kamena so(krupice).
...ja platio 15 din/kg,ali za kamen! 2 kamena od 3-3,5kg...


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: CortoMaltese Фебруар 15, 2010, 08:59:25
 :hi: ...evo ga moje prvo hraniliste,u pravo vreme na pravom mestu i bitno je da "radi"!!  ;)
Foto je od poslednjeg vikenda, a hraniliste od pre desetak dana!Na brzaka napravljeno (prototip), bice popravki na prolece, ali za ovaj sneg i zimu je odlicno!

(http://img175.imageshack.us/img175/949/lovisvasta115.jpg) (http://img175.imageshack.us/i/lovisvasta115.jpg/)

(http://img94.imageshack.us/img94/7338/lovisvasta113.jpg) (http://img94.imageshack.us/i/lovisvasta113.jpg/)


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: graničar Фебруар 15, 2010, 10:08:39

Ovako izgleda jedno "dobro posjećeno"solilo posle duge zime .

(http://i46.tinypic.com/30lh0r4.jpg)


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Nforce Фебруар 15, 2010, 11:50:14
raspitao sam se za so, u pazovi "so-produkt" nemaju so u kamenu!


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Hemingway Фебруар 16, 2010, 12:11:07
Ima soli Ika Tadein i to one minrealizovane mix u kalupu u Zrenjaninu...


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: lazar Фебруар 17, 2010, 08:17:28
jel jos ko iznosi secernu repu,kodmene ide ko luda zec,srna,svinja


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: graničar Март 21, 2010, 09:27:21
Danas sam obišao solila.I baš sam sretan,vidio sam sedmero komada srneće divljači,znači, još su u grupama.Tri su ljepotana,dva mlada a jedan je ...uh,bas dobar!Rogovlje je još u bastu.Iako je zima bila duga sa puno snijega izgledaju besprekorno!Nešto mi je i sada u duši milije!Da,neko će reći ništa novo,ali da vam kažem da je to na tri stotine metara od kuća i da tu prije pet godina nije bilo ni sive vrane,a kamoli nešto drugo,tada će me neki razumjeti zašto je meni danas uljepšan dan.Idući prema solilima podigao se ispred mene zec,a čuo sam u neposrednoj blizini i ljubavni zov fazana!Prosto ne mogu vjerovati.Rad ,trud i potrošeno vrijeme kojeg imamo sve manje se počeo vraćati,da vas ne gnjavim puno,odoh sa teme ali ipak da napišem da sam tu pre pet godina prvo upucao desetak pasa lutalica,četiri lisice.Kasnije sam dobio od prijatelja osam koki i dva fazana,te već dve godine tu sa svojom grupom ima šta odstreliti.Zec je došao sam,i srneća divljač.Nismo tu još ostrelili ni zeca ni srndaća,ali ove godine možemo.Ostvario sam odličan kontakt sa ljudima koji žive tu,odnosno tu u neposrednoj blizini tako da znam da krivolova tu nema,a i jedan "opasan" lovočuvar živi u neposrednoj blizini.Toliko o tome a solila su danas izgledala ovako...

(http://i43.tinypic.com/2e4iwrn.jpg)

(http://i44.tinypic.com/n4tpns.jpg)

(http://i43.tinypic.com/24w4nkg.jpg)


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: marlin Март 21, 2010, 09:35:03
  Svaka čast,ali mislim daje to ipak zasluga kako reče "opasnog lovočuvara" :sarcastic:
                               :hi:


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: graničar Март 21, 2010, 11:15:51
 :sarcastic: :good:


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: vukasinn Март 29, 2010, 08:14:12
Eto sreće graničaru da su svi vrijedni i marljivi lovci kao ti  :hi: :good:


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: kucajac Април 28, 2010, 06:45:50
Moja ekipa ima sedam solila .Naka na pravljana neka prirodna a neka na zemli pa me interesue VASE iskustvo


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: lazar Април 28, 2010, 06:56:44
citam na dosta foruma o tim solistima hm koda je neka mudrolija  :pleasantry:,kolac uzemlju i so na kolac neznam ni zasto se uopste spominju i o njima diskutuje  :drinks:


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Brno Април 29, 2010, 12:42:28
Neće srneća divljač da uzima (koristi) so i solište duže vreme, nekada i blizu godinu dana. To su moja iskustva iz lovišta koje ima zavidan broj srneće divljači, ali kada nauče i počnu koristiti tada stalno svakodnevno tu dolaze i zato se stalno treba kontrolisati i iznositi so ili briketi na solišta koja ''rade''.
Zato ne bi bilo nekog efekta kada bi samo pobadali kolčeve i poslolili malo i onda zaboravili na taj kolac i so.
Ja sam bio u početku veliki skeptik i kritičar solišta čak sam se usudio tvrditi kako su solišta neupotrabljavana od strane divljači i da je to samo izgubljeni trud u lovištu dok se radom i zapažanjima kao i nesebičnim iskustvom ljudi koji su to hteli podeliti i objasniti praktično sve oko solišta i soli.
Ne mogu tvrditi da će od soli biti bolji trofeji ili zdravstveno stanjue populacije srneće divljači ali je sigurno da srneća divljač kada počne koristiti solište svakodnevni i često dolazi i obilazi solište.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: lazar Април 29, 2010, 08:47:36
a sto nebi bilo efekta ,nezma sta je tajna u zabijanju kolca ,ja ga vecinom zabijem udarajuci maljem, 4 velika eksera na vrhu i tu nabijem grumen soli ,traje skoro godinu dana dok se neistopi ,za 2 sata rada cu namjestit 30 solista u lovistu ,moje cudjenje je vise tome sto se prave neke radne akcije oko "izgradnje" solista  a cudim se malo i ovom postu gdje pise u mom lovistu ima 7 solista,kodmene ih ima 50 i nije niki poso i nijedno nije previse ,nit sta kostaju ,nit traze puno posla oko izgrade  :drinks:


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: lazar Април 29, 2010, 09:10:07
ovako ta cuda  :pleasantry: izgledaju

(http://i43.tinypic.com/16ar4mp.jpg)

(http://i43.tinypic.com/2yovd6u.jpg)


(http://i44.tinypic.com/v8qa05.jpg)


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Brno Април 30, 2010, 12:47:09
Ovo je super. Sad vidim lepo na slikama  :good:


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: graničar Децембар 12, 2010, 06:07:09
Danas nisam išao u lov.
Moja lovačka družina je danas "razbijena"kojekakvim obavezama,pa saam sam ruksak na leđa i u njega dve cigle kamene i deset kilograma stočne soli,te vreću kukuruza u klipu i pravac lokacije gdje lovimo srndaća.Dobro sam se umorio jer sam zbog nepristupačnosti terena bar 2-3 kilometra sve to nosio na sebi.Nema veze,kad sam došao kući bolje sam ručao,a i dopunjena solila i po neki klip kukuruza su me učinili još zadovoljnijim jer će i divljači biti sada bar malo lakše prebroditi zimu koja polako ali sigurno preti.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Jäger und Jagd Децембар 12, 2010, 07:17:57
Zov izdanje od 3 dec.
Br 688.
(http://img839.imageshack.us/img839/867/skinuto.jpg)
Za skidanje i kicenje reportazi smo vrlo vredni, a u lovistu na humanom planu samo laz i crno na belo.
Ova reportaza o pozrtvovanim i savesnim clanovima L.U Gucevo je ispala dzek zahvaljujuci malo slikama sa ovog Foruma. Ako ispratite ovu temu od pocetka i pogledate datume, pa ukapiracete sustinu ovog posta. Tesko da ovaj vajni dopisnik i njegovi statisti znaju sta ima u lovistu na terenu.

U ovom Zovu na stranama 22 i 23 ima i jedna fotografija od naseg cenjenog Ise.
A mnogo ocajnije i smesnije sto nisu uspeli da skinu negde sliku Evropske Srne,nego nakacili nekog Belorepog   :spiteful:.

Ma dok je Foruma bice i slika!!!


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Jäger und Jagd Децембар 12, 2010, 07:25:58
U mojoj reziji!
(http://img821.imageshack.us/img821/8062/p1020771t.jpg)
Ogradjeno hraniliste za prihranu Srnece divljaci u ekstremno hladnim danima sa visokim sneznim pokrivacem. U medjuvremenu postavljeno i jasle sa lucerkom.
Ogradjeno da ne bi hrani prilazila i Jelenska divljac.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: sakal Децембар 12, 2010, 07:47:48
lukavo Jägeru! :hi:


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Jäger und Jagd Децембар 19, 2010, 02:50:54
(http://img827.imageshack.us/img827/8163/p1020789d.jpg)
Ipak se okrece  :good:.
(http://img413.imageshack.us/img413/7741/p1020790n.jpg)


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: acalovac Јануар 02, 2011, 07:03:48
Moje tajno soliste na 117m od...  :spiteful: (http://i54.tinypic.com/20icnps.jpg)


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: sremac Јануар 05, 2011, 09:22:00
Aco  :nono:


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: marlin Јануар 18, 2011, 11:25:17
Čitajući i gledajući prethodno postavite hranilice za srneću divljač,inspirisalo je moju malenkost pa danas završih jednu hranilicu velikih dimenzija od hrastovog drveta,pošto još se dvoumm čime da pokrijem da li limom ili tegulom zato nisam postavio slike,ali čim pokrijem okačiću slike da vidimo i prokomentarišemo šta je dobro a šta je moglo bolje,pošto mi je u planu još jedna pa da obratim pažnju na propuste greške i ispravim kad budem drugu pravio.... :hi:


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: dejanlovac Март 12, 2011, 06:05:56
napravio sam danas povecu hranilicu pa me interesuje valjali necim da se ofarba i zastiti nekom farbom ili uljem drvo,da li bi smetalo divljaci,jel neko to radio?


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Milan FRIZER Март 14, 2011, 06:13:56
Ja mislim da bi smetala bilo kakva farba sto se tice srnece divljaci,mozes da uzmes rastvor plavog kamena i da dobro natopis dasku,kazu da nece sipac da je jede,za divlju svinju nije toliki problem jer mozes premazati preradjenim uljem pomesanim sa naftom taman da se i ocesu od nje!Postavicu slike od moje hranilice za divlje svinje,imao sam veliki propust,jer za njenu izradu sam iskoristio camovu dasku od rasformirane kucice od rotwajlera i ako je bila izolovana sa obe strane stiroporom i stamparskim limom i pricvrscena za metalnu konstrukciju od L profila....Napravio ja i izneo na moju ceku ali razultati dupla nula,svinje nigde a imao sam posete skoro svakodnevne,celu jesen nista,i zimus po snegu vidim da se polako vracaju,juce sam bio i slikao kako se cesa jedan dobri baja koji je redovan gost vec 2 godine i jednom se sreli na ceci i izmasio zbog moje gluposti o kojoj cu da pisem na temi naj promasaj,na snegu sam tacno video kako dodju na nekih 20 m i samci i krda od hranilice i samo prodju ne prilaze da jedu nikako a dok nje nije bilo i dok sam kukuruz ostavljao ispod gomile kamenja to je bila prava svinjarija,ali reko ajde da napravim veliku da mogu u jesen da je napunim prad sneg i eventualno jos jednom ako nestane u toku zime jer mi je veoma nepristupacno da pridjem Nivom kada zaveje,i kada je suvo ja secam dzak jedno 400m strogo uzbrdo a ovako bih morao bar 2,5km,uostalom videcete na slikama suta cu ih postaviti....Sta je stanje...ukapirao sam da je daska povukla miris na kera i ako nije imala dodirnih tacaka sa njim direktno,a i znam da se svinja boji svake promene koja nastane na njihovim prolazima i hranilistima ali bas cela jesen i zima sto je mnogo mnogo je,miris je definitivno,ali resicu problem,necu da je rusim niti praviti novu,vec cu je premazati onim specijalnim namazom za divlje svinje i taman jednim delom i zastititi dasku da sporije istruli,jedino ako neki baja ne polomi guzicom dok se cesa.Namaz upije dobro u dasku i sam po sebi je mastan tako da ce da je dobro zastiti i od vlage!Ali pazi sad srneca divljac pa cak i par puta jelenska je dolazila na istu tu hranilicu i jela je kukuruz a svinje ne,tako da bi mozda i mogla da se ofarba ali nebih ti savetovao.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Milan FRIZER Март 14, 2011, 06:16:12
Mozda je tema out,jer se vise radi o hranilici za DS nego za srnecu divljac,ali sam opisao samo moje iskustvo sa pomenutom hranilicom,slobodno je sklonite ako joj nije ovde mesto!


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: marlin Април 06, 2011, 09:41:58
Čitajući i gledajući prethodno postavite hranilice za srneću divljač,inspirisalo je moju malenkost pa danas završih jednu hranilicu velikih dimenzija od hrastovog drveta,pošto još se dvoumm čime da pokrijem da li limom ili tegulom zato nisam postavio slike,ali čim pokrijem okačiću slike da vidimo i prokomentarišemo šta je dobro a šta je moglo bolje,pošto mi je u planu još jedna pa da obratim pažnju na propuste greške i ispravim kad budem drugu pravio.... :hi:
Evo da pokažem i moju hranilicu što sam pravio od hrastovine,pošto mi je ovo prva a nadam se ne i zadnja volio bih ako primjetite neke nedostatke ili predloge da mi ukažete zbog daljeg pravljenja eventualne primene datih savjeta ili komentara  :hi:

(http://i53.tinypic.com/30ll4p3.jpg)


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: marlin Април 25, 2011, 07:16:54
Danas sam obilazio mjesta gdje sam prihranjivao srneću divljač i postavio solišta i zapazio da su veoma aktivna,kad sam malo bolje pogledao primjetio sam da su d.svinje stalni gosti  :blink:  :blink:  :blink:  a gdje sam iznosio zob i kukuruz za d.svinje primjetih da dolazi srneća divljač  :shout:  :shout: pa se pitam u čemu sam pogriješio !!!  :blush2:  :blush2:  :blush2:  :blush2:  :laugh:  :sarcastic:  :sarcastic:


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: zemunac Мај 10, 2011, 07:36:11
Bravo Marlin druze ...hranilica super ...juce sa drugom obilazio teren kada ljudi necete mi verovati neko nam pocupao sva solista i ni zrnceta soli nema ...bruka i sramota ...toliko o ljudima i koliko vole i postuju lovce i njihovu muku ....


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: MikaHunter Мај 10, 2011, 07:57:19
e buraz i nama u Ivanci isekli ceku i rasturili hraniliste ali sta da se radi.Oni srusili jednu mi pravimo tri pa kome dosadi.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: marlin Мај 10, 2011, 02:28:11
Bravo Marlin druze ...hranilica super ...juce sa drugom obilazio teren kada ljudi necete mi verovati neko nam pocupao sva solista i ni zrnceta soli nema ...bruka i sramota ...toliko o ljudima i koliko vole i postuju lovce i njihovu muku ....
Svagdje je tako prijatelju,nije mi čudno za nestručne ljude ali mi je čudno da jedan lovočuvar u lovištu rasturi solilo i prospe so okolo po zemlji  :angry2:  :angry2: sa izrekom da bolje srne dobiju soli  :suicide:  :suicide:  :suicide: i šta na to kažete  :lol:  :lol:  :lol:


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: zemunac Мај 10, 2011, 03:13:49
Miko druze sramota ...ali muka kada nema ko to da popravi i sam znas koliko ima ljudi voljnih kod nas da to urade .... :stink:
Marlin druze ....ti tog lovocuvara ako ga uvatis u nekoj situaciji da zdere sa nekim ti mu pridji baci par kosaka na pod i kazi mu jedi ...sta reci osim sramota, divno je videti i diviti se pametnim ljudima ali budalama se uvek smejem ..... :lol: :lol:


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Kiza Новембар 17, 2011, 10:53:32
Evo da se pohvalim nasom novom investicijom u lovistu sa 12 novih hranilista za koncetrovanu hranu pre svega za srnecu divljac i ako je napravljeno de moze da ih koristi i sitna divljac . U nih moze da stane oko 100 kg hrane . Mi smo za ovaj prvi put koristili i koristicemo smesu briketa za telad od 18% proteina , kukuruza , zita i kostanvita.

 Mesanje hrane ...
(http://i43.tinypic.com/21l4so4.jpg)
 Zavrsne primese
(http://i41.tinypic.com/6gvnug.jpg)

(http://i44.tinypic.com/ftmz3d.jpg)
 Utovar i polazak
(http://i42.tinypic.com/5wkwlz.jpg)
Pogled iz daljine ,pored pojilista ...
(http://i41.tinypic.com/350q59k.jpg)

 Igzled dok nije nasuta hrana
(http://i44.tinypic.com/9lcp47.jpg)
 Otvori za izlaz hrane
(http://i40.tinypic.com/68tz51.jpg)

Kompleks lovno-uzgojnih objekata ,pojiliste,soliste , hraniliste tipa jasle , za sitnu divljac , za koncetrovanu hranu ...
(http://i41.tinypic.com/9tpoci.jpg)
 Vazno je izabrati povoljna mesta i sto zaklonjenija
(http://i43.tinypic.com/nmkai8.jpg)

(http://i43.tinypic.com/29tz4h.jpg)
 Nije jos kod svih uradjeno ,ali zbog upotrebe " plastike " koja obezbedjeju trajnost ,ali nije prirodna , planira se oblaganje trskom cime se dobija ovakav finalni izgled
(http://i41.tinypic.com/j96alg.jpg)

Ova invesitcija nas je mnogo kostala , prvi smo uveli briketiranu hranu u okolini i u ovim kolicinama . Nadamo se da ce opravdati ulozena sredstva pre svega na trofejnoj vrednosti srndaca ,kao i da ce obezbediti dobru kondiciju i opstanak svih vrsta divljaci kako u toku zimskih meseci tako i preko cele godine ... voleo bih da vidim jos ovakvih primera ,posebno od susednih lovista ,a ne samo slikanje sa "zlatnim" srndacima , prvacima Srbije i sl.  ;)Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Brno Новембар 18, 2011, 12:18:37
Kizo od čega su te plastične cevi i ako nije tajna gde ste ih nabavili?


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: graničar Новембар 18, 2011, 12:21:16
Kiza,svaka vam čast,
mislim da u tom grmu leži zec! :hi:


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Nikola Vojinovic Новембар 18, 2011, 01:25:43
Profesionalno!  :hi:


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: siladji Новембар 18, 2011, 04:23:21
Bravo Kizo!Dobri ste..
A ono pod***avanje na kraju nadam se da nisi meni uputio,jer ne vidim sebe a ni moje LD u tome,mi godisnje iznesemo vise od 30 t razno razne hrane,sto kukuruza,sudanske trave i drugih semena za prihranu,vec su sve hranilice i pojedinacne i zajednicke napunjene s tim,kao i sa senom,a vremena nemam da slikam kad prihranjujemo,jer moram da radim.. ;)Dobar Pogled


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Hemingway Новембар 19, 2011, 12:57:40
Kako spreciti negativne pojave u gazdovanju srnecom divljaci ili cak naturanje ishrane domacih zivotinja iz stalskog uzgoja bavi se nauka o njenoj biologiji i etiologiji kao specificne vrste koja se razlikuje od ostalih cervida-jelena ,kao i bovida-goveda.Srna je vrsta sa tacno odredjenim fizioloskim i metabolickim osobinama i time prilagodjenom nacinu ponasanja i sopstvenom instiktu koji su uslovljeni gustinom naseljenosti odredjene povrsine lovista,gde su od presudnog znacaja ishrana i teritorijalni nacin zivota. Kako je kod srne burag relativno mali i jednostavne konstrukcije u kojem zivi samo skromna fauna mikroorganizama,ona u ishrani trazi lakse svarljivu i bogatu biljnu hranu.Na takvu ishranu ukazuje i sam nacin pase  na livadi-pasnjaku gde otkida vrhove razlicitih vrsta trava vrh ovde ,vrh tamo.Ona trazi odredjene biljne vrste bogate belancevinama u najboljem cvetu tj.teranju sokova i relativno skromno zastupljene u biljnoj zajednici.Povecanje brojnosti i gustine zato cesto vodi u oskudicu kvalitetne hrane i ka opadanju kvaliteta trofeja i telesne mase. Kada govorimo o prihranjivanju srna ,moramo se prvo zapitati kakvu to oskudicu zimi one trpe.Srne u prirodi opstaju samoprilagodjavanjem svim zivotnim okolnostima,pa i  klimatskim uslovima zime  i smanjenoj ponudi hrane.U jesen srne se intenzivno hrane i u obliku  potkoznih masnih naslaga i loja u trbusnoj duplji skupljaju sto vece energetske zalihe.  Kako se nastupanjem zime smanjuju kolicine hrane ,resice na sluzokozi buraga srne se skracuju,a njihov broj opada, a samom tim i potreba za hranom se  svodi na minimum.. Znaci ,njene potrebe za hranom zimi,nakon "uspavljivanja" buraga su bitno manje nego u letnjem periodu..Tada se zadovoljava relativno malom kolicinom hrane za odrzavanje zivotnih funkcija i to biljaka koje dobija odgrizanjem grancica  i pupoljaka liscara i  cetinara, pasom suvih trava i lisca i ispod snega.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: kuganakovo Новембар 19, 2011, 07:03:53
jedni se kunu da je prihrana ok dok drugi da se sa tim remeti njihov ciklus.sta je tacno ko ce ga znativaljda i jedni i drugi


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: nesa Новембар 29, 2011, 09:55:48
Ova tema se dosta I dugo obradjivala I obradjuje u strucnim krugovima,ali univerzalnog resenja nema tj.misljenja sam da se traži na pogresnoj strani,a može se videti iz upisa Hemingwaya,da bioloski, globalno nepostoji potreba za dodavanjem hrane.Sustinski dodavanje hrane se radi kada se žele imati srne u stanistima koji nepružaju dovoljno potrebne prirodne ishrane u nekom delu godine(bilo da je zbog stanisnih prehrambenih mogucnosti,vremenskih prilika,brojnosti…).Proucavanjem se doslo do saznanja o potrebnim hranivima za ovu vrstu divljaci tokom godine,zavisno od uzrasta,pola,sredine….Tako da ako neceg nema u dovoljnim kolicinama pri prirodnoj ishrani,onda se pristupa dodavanju.Srna je malo specificnija od ostalih preživara,pa I pri dodavanju hrane treba obracati pažnju na sta,kako,koliko…Ovaj posao se vecinom radi manje vise stihiski,pa se može govoriti  o rentabilnosti,ali I drugom…Primera radi tereni KugeNakovo daju možda I najbolje rezultate u gajenju srnama,a prirodno spadaju u losija stanista…dok sa druge strane ima stanista koja su kao prepisana iz knjiga za ovu vrstu,a daju prosecne trofejne, brojne… rezultate, pa se logicno namece opravdanost cilja I svrhe prihrane. Ukratko odgovor bi mogao biti da  je gazdinski  opravdano,a prirodno nije. Gazdinski se postižu mnogo bolji trofejni,brojni…rezultati.Prirodno se (posebno zimskim prihranjivanjem) stvara populacija zavisna od coveka, koja bi sa prestankom njegove intervencije vrlo brzo bila devastirana,pa je logicna nedoumica…Dugorocno je ispravno poboljsanje stanisnih I prehrambenih uslova,sadnjom potrebnih biljnjih vrsta koje ce zadovoljiti sezonske potrebe, odredjene populacije.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Kiza Новембар 29, 2011, 02:23:10
Mogu vam reci da se mnogo interesujem za srnecu divljac i da jos nigde nisam nasao da je pogresno prihranjivati divljac , ili posebno ovu vrstu , pa to je mozda jedini kljuc opstanka ove vrste divljaci , jel ne znam kako neka vrsta moze izdrzati bar 4 meseca pod oranicama ,pod snegom ,koje cine 98% lovista vec sredinom novembra , posumljenost je oko 2% ? Evo konkretno ove godine sve oranice , nema parloga jel je dobra mehanizacija svugde , nema ni posejane psenice , retko gde se nadje detelina , pa sta da jedu te srne , njih 10 ili vise na 100 ha ? Travu , samu celulozu pored malobrojnih kanala ili da nadju nesto u tih 2% posumljenih povrsina ? Srna ako ima dovolno prirodne hrane nece ni uzeti ovu sto mi iznesemo , znam hranilice okruzene zitom ili detelinom u pojedinim godinama gde nece ni da pipnu detelinu iz hranilista , a takodje znam gde 2 bale odu i za par nedelja ... ovu zrnastu ,koncetrovanu sad isprobavamo , da ne ureknem ,ali ono sto smo do sad primetili za ove 2 nedelje je da se odlicno uzima i od srna ,ali i od fazana i zeceva .
Znaci ako srneca divljac ima dovoljno hrane u prirodi nece uzeti onu koju mi iznesemo ,ali ako nema prinudjena je uzme ili da ugine . Mislim da je ispravnije ovo prvo sto mi radimo i mi cemo nastaviti ,a vi kako hocete . Od sledece godine iznosicemo i krtolastu hranu , reznice , za neku tamo sledecu silazu ,polako samo ,nije to pogresno sigurno ,mozda na nekim drugim terenima ,ali za ravnicarske uslove gde je sve privedeno kulturi ne verujem .


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: graničar Новембар 29, 2011, 02:43:45
Kiza, :hi:,svaka ti je na mjestu.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Hemingway Новембар 29, 2011, 03:27:29
Postoje krmne njive i polja za divljac kao visegodisnje remize ,a takodje i drvoredi plodonoseceg koncentrovanog ploda ,cer, pitomi i divlji kesten crveni hrast ,lesnik  hrast sladun i luznjak u kulturama  i alejama ,a medju redno zbunaste vrste koje plodonose ,pored njih kosaracke vrbe i topole,johe,breze saditi za brst,jer njihove grancice sadrze velike kolicine Fosfora,Ca, Si,i ostalih  elemenata za bujan rast rogovlja,samo  uporedite ove iz Potisja .Sta li rade one srne na Vlasini i Juznom Kucaju, okolini kad padne metar snega, a ima i trofeja i od 150cica...


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: nesa Новембар 29, 2011, 09:20:13
Kizo,sasvim si u pravu za tvoje loviste..Verovatno nisam procitao da je rec o njemu…inace nema vecih razilaženja,sem u dugorocnom  pristupu  resavanja,nedostatka potrebnih hraniva.Sadnjom odgovarajucih biljnih vrsta na slobodnim parcelama se može kvalitetnije resiti to pitanje. Svako staniste(loviste)ima svoje specificnosti,pa tako nepostoji ni univerzalni obrazac,vec samo orijentiri.Tako se nece ostaviti par stotina ili vise srnece divljaci da gladuju,mada su ako se nevaram u Svajcarskoj to cinili sa divokozama.Lovno gazdovanje nije uvek uskladjeno sa prirodnim…pa se evolucijom burag prilagodio zimskim uslovima smanjene ishrane… pojacanom ishranom on se aktivira I traži jos I jos,pa se eventualnim prekidom,srna dovodi u stanje mnogo vece gladi nego sto bi uobicajno trebala biti….sto se tumaci stavljanjem divljaci u zavisnost od ljudi-umesto od prirode…Sa druge strane se, primera radi ranije(sada ne znam)  u lovistu Suvaja(kod Rtanj planine)divljac nije prehranjivala,sem soli,a dobijali su se srndaci od 150 I vise bodova(cak bez selektivnih odstrela isl) …takvih lovista ima dosta(eto pomenuta Vlasina itd).


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Liko Јул 29, 2013, 08:30:33
Hranilica za srne,mada dolazi i ostala divljac,na 30 metara nalazi se sveza voda i kaljuziste...
(http://i39.tinypic.com/dng6tk.jpg)


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Liko Јул 29, 2013, 08:34:43
Evo jos jedna slika.
(http://i39.tinypic.com/dng6tk.jpg)


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Jäger und Jagd Фебруар 19, 2014, 01:18:02
(http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/34/erj5.jpg)
Hajde da im malo pojacamo obrok!


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: GPK Фебруар 25, 2016, 10:25:35
Moj mali licni samodoprinos mojoj sekciji i ako nisam obavezan da pravim hranilicu i da prihranjujem divljac.

(https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/v/t1.0-9/12743504_1012577558804074_4351179498023680903_n.jpg?oh=54a7aad0abb20364f729a397e02b5108&oe=5759E1E9)

Rodjak je transportovao hranilicu u teren jer on soferira tu nema da fali

(https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/12742565_1006181876110309_5900201478607477079_n.jpg?oh=c83a478b639f538bb94ca0881f9aed9e&oe=5761C180)

Postavljena

(https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfl1/v/t1.0-9/12729393_1006181922776971_2793379892397708328_n.jpg?oh=743d8b0ed9593137eca50d92ef6654ed&oe=57534637)

Pogled sa visoke ceke na hranilicu

(https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/12744257_1006182046110292_1836390616134315741_n.jpg?oh=2054f00578c5fad83e34fffdad639e97&oe=574FB18F)

Dopunjavanje hrane nakon 7 dana

(https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/v/t1.0-0/p280x280/12794607_1012577612137402_1526627455185724708_n.jpg?oh=f75c4f55a8e51a4f5d2d61ae387d7635&oe=5723C67A)


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: MikaHunter Фебруар 25, 2016, 10:55:59
Svaka cast Gorane lepo je od tebe videti i ovakve upise...

Nego kako to da nisi obavezan da pravis hranilice i prihranjujes divljac,svaki lovac po svojoj savesti ako nizbog cega drugog bi trebao da je aktivan u terenu u kojem lovi.Ja lovio ne lovio redovno izlazim i nosim hranu,so obilazim teren cisto da odmorim mozak i koliko toliko doprinesem divljaci u terenu u kojem isto tako i lovim.Da nije lovaca pitanje koliko i kako bi divljac opstajala,koliko bi trebalo lovnih radnika kojima bi bila redovna obaveza da obidje loviste npr. kao LU ,,Varovnice,, od 27000ha,a da lovci mogu da uzivaju samo u lovu.
Svaka cast predsednicima,upravnicima,sekretarima,lovocuvarima....ali loviste i divljac zavisi od lovaca.

Pozdrav!!! :hi:


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: GPK Фебруар 26, 2016, 06:33:39
MikaHunter ja godisnje mimo članarine plaćam jos dodatnih 50€ baš za prihranu divljaci.
E sad dali taj novac sekcija koristi za hranu ili koristi za nesto trece to nije na meni da istrazujem.

Pre dve godine sam isfinansirao visoku cek sad hranilicu obezbedio sam hranu za celu godinu i coveka koji ce redovno hranilicu dopunjavati. I nastavicu i dalje da placam tih 50€ a i nastavicu i dalje sa izgradnjom još hranilica i visonih ceka.Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: 357magnum Фебруар 26, 2016, 05:06:13
GPK  :hi:  :clapping:


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: 357magnum Фебруар 26, 2016, 05:07:45
Samo sto bi takvu hranilicu kod mene ciganija razvukla za par dana.

Zato mi pravimo od trske i pruca.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: GPK Март 08, 2016, 11:52:13
E ovo ne mogu da RATUNEM!!!!!!!!!!!
SRBIJO DOKLE SI STIGLA?????????????

Jutros moj matori otišao da obiđe Hranilište i da ga dopuni, kad imao je šta i da vidi!!!

Neko je pokrao svu hranu iz Hranilice i Krupicu soli sa sve metalnim Drzacem koji je bio vise od 70cm nabijen u zemlju čekičem metalnim od 5kg.

Pitam se od koga je taj ukrao i kuda ide ovo naše drustvo kad je toliko bolesnih umova da su poceli i iz usta Divljaći da Kradu Otimaju.

MIZERIJA JAD BEDA PROPAST.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: MilosM Март 08, 2016, 12:29:08
Ne znam šta je čudno?
Krade se od dece i bolesnih, a neće iz hranilišta... :bad:

Mene u stvari čudi da je i hranilica ostala.
Mora da nisu imali čime da je oteraju...
 :blink:


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: 357magnum Март 08, 2016, 04:38:21
Samo sto bi takvu hranilicu kod mene ciganija razvukla za par dana.

Zato mi pravimo od trske i pruca.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: GPK Март 08, 2016, 05:11:44
Ne znam šta je čudno?
Krade se od dece i bolesnih, a neće iz hranilišta... :bad:

Mene u stvari čudi da je i hranilica ostala.
Mora da nisu imali čime da je oteraju...
 :blink:

E sad sam razuneo u kakvom je stanju Srbija.

Nista me vise ne može iznenaditi ovo su poslednja posla.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Huntercro Март 08, 2016, 05:53:17
Nije tako samo u Srbiji tako je i okolo u svim državama ex-YU.
Ja ne znam što se čudiš tome ko majmun banani?
Velika je kriza u svakom pogledu, financijskom, moralnom ...
a bit će još i gore


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: GPK Март 08, 2016, 06:31:55
Iskreno za mene licno je to ne shvatljivo i toliko Mizerno i Jadno ovaj čin se ne može nazvati ni Kleptomanija ja nemam reci.

Možda su sve moje nesuglasice sa svima vama baš iz tog razloga sto nemamo poglede na stvari iz istih uglova.

Kriza je globalna ali se još nigde ni jedan narod u evropi neče spustiti tako nisko da iz usta Divljači krade i otima.

Taj koji je to uradio sve je osim normalno ljucko biće.

Neka je Bog u pomoci kopletnom regionu Ex Yu ako je doslo do toga da se krade krupica od 5kg sili ili 50 klipova kukuruza.Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: MikaHunter Март 08, 2016, 06:56:49
Svakom po zasluzi.....


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: svetos Март 08, 2016, 07:25:22
Da li je bilo jos ovakvih slucajeva u tvom l.drustvu ili si samo ti nagrabusio.
Dobar pogled
Kos


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: GPK Март 08, 2016, 08:13:15
Poslednja dva posta su krajnje niska i provokativnog karaktera.

Ovde niko nije ukrao meni ovde je ukradeno od divljaci i to je poenta.

Ja sam napravio tu Hranilicu sam bez pomoci i jednog lovca  odneo u loviste kupio kukuruz seno i dve krupice minetalne soli sa vitaminima.

Ne bavim se lokalnim pricama i komentarima ali takođe se ne sećam da je neko ikad  ranije napravio ovakvu Hranilicu  jer je nikada ni u jednom delu lovnog terena svoje lovne sekcije video nisam.
Taman posla da je sam kupio SO i izneo u loviste!
Doduše čuo sam par puta kad je udruženje dodeli So sekcijama da su pojedinci umesto da iznedu u loviste prisvajali tu SO i nosili svojim ovcama u tor.


Eto neko je mora biti prvi i da napravi hranilicu adekvatnu i da je napuni hranom i Soli a i da sazna da je SO pokradena od divljači.Nije pokrao mene ja sam to namenio Divljać koju oni love trebali bi i oni da se bri u o njoj a ne da im otimaju ono sto u prirodi tesko same pronalaze.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: KOBI Март 08, 2016, 08:53:05
Postavi trail kameru pa kad znas ko je posaljes policiju da obavi razgovor.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: GPK Март 08, 2016, 09:05:37
Koliko je meni poznato takvi snimci nisu validni i ne prestavljaju nikakav dokaz barem u drzavi gde se ovo dogodulo


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: svetos Март 08, 2016, 09:12:57
Poslednja dva posta su krajnje niska i provokativnog karaktera.

Ovde niko nije ukrao meni ovde je ukradeno od divljaci i to je poenta.

Ja sam napravio tu Hranilicu sam bez pomoci i jednog lovca  odneo u loviste kupio kukuruz seno i dve krupice minetalne soli sa vitaminima.

Ne bavim se lokalnim pricama i komentarima ali takođe se ne sećam da je neko ikad  ranije napravio ovakvu Hranilicu  jer je nikada ni u jednom delu lovnog terena svoje lovne sekcije video nisam.
Taman posla da je sam kupio SO i izneo u loviste!
Doduše čuo sam par puta kad je udruženje dodeli So sekcijama da su pojedinci umesto da iznedu u loviste prisvajali tu SO i nosili svojim ovcama u tor.


Eto neko je mora biti prvi i da napravi hranilicu adekvatnu i da je napuni hranom i Soli a i da sazna da je SO pokradena od divljači.Nije pokrao mene ja sam to namenio Divljać koju oni love trebali bi i oni da se bri u o njoj a ne da im otimaju ono sto u prirodi tesko same pronalaze.

Nije bas sve tako. Ispade da samo ti radis, hranis i izdrzavas loviste i da nije tebe ono nebi ni postojalo. Tebi da nije Galje i Flipera lovio bi kur moj.' ebo takav lov kad niko nece ni da ti bude pratilac kad lovis srne. Ti si sam sebi najveci kriticar i ti sam najvise nesvesno pokazujes svoje pravo lice i karakter i niko drugi ti nije neprijatelj to da znas osim tvoje sujete i tvojih kompleksa.
Pitam te sta ce na vasem lovackom domu u tvom lovistu onolike resetke, brave i zamandaljen je ko neki zatvor kad su tamo svi posteni?
Verovatno da vam taj fini i posteni sver ne bi ostavljao poklone.
Dobar pogled
Kos


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: KOBI Март 08, 2016, 09:20:18
Koliko je meni poznato takvi snimci nisu validni i ne prestavljaju nikakav dokaz barem u drzavi gde se ovo dogodulo
neces nikoga goniti sudom zbog kile soli nego policija ode pa upozori a I to ti je neki komsija tako je i kod nas tip vadio so dok ga nisam sreo sve sa kompletnim solistem u zapregi.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: MikaHunter Март 08, 2016, 09:25:24
Policiju to neinteresuje prvo pita jer privatan posed,dali je ogradjeno i dali je nesto unisteno to samo udruzenje ako hoce da se ukljuci jer kada se desi da npr. svinje ulete u kukuruz seljan pravo u udruzenje da hebe majku i naplati stetu i oplete po lovcima tu je sve zivo ukljuceno vestaci,komisija za odredjivanje stete itd. ali ako neko rasturi ceku,obije,obori,pokrsi hraniliste,ukrade kukuruz to organe gonjenja apsolutno neinteresuje.
Gorane ja te pozivam da dodjes kod nas u udruzenje imas otvoren poziv da lovis u grupi u kojoj ja lovim,napravi pet hranilica ako hoces samo kazi da lovis samnom i niko nece da ti dira.Sedimo na cekama,pogone nemamo na srecu jer nismo ogradjeni pa bi rasterali svinje za koje se borimo da ostanu kod nas u terenu.Ustupicu ti moju ceku gde svinje redovno prolaze samo finansiraj hranu i niko nece da te dira,samo mora da budes redovan u akcijama odrzavanja terena,objekata..itd.Mislim da je sa moje strane OK pritom ti dokazem da sam i covek i ti dobijes sansu da ja promenim misljenje tj. vratim na proslo misljenje kada sam bio ubedjen da se ti branis od mracnih sila tvojim kontrama.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: GPK Март 08, 2016, 09:53:40
Da ti isfinansiram 5 hranilica nikakav problem da ti isfinansiram hranu za njih takodje a da lovim u tvom lovistu moze samo kao komercijalan lovac.

Drug zasto si misljenja da su pohonski lovovi samo u ogradi.

Veruj da pogonski lovovi se izvode u totalno otvorenim lovištima baš kao sto je tvoje.

Ja nemam problem u mom rodnom mestu ni sa jednim lovcem cak naprotiv jedan sam od naj flexsibilniih ali ima kleptomana kohi ne može da završi dan ako nešto ne ukrade.

Meni je iskreno žao te divljači jer ja nisam dole da ponovo kupim So napravim držač i sve to ponovo iznesem u teren.
Moj matori to neće jer kaže da on nije lud da kupuje so a da neki smrdljivko izađe u teren ukrade i odnese svojim kozama ili ovcama.
 I tako se gubi volja da se uradi bilo šta korisno i dobro od strane onih koji žele mogu i hoće da pomognu.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: MikaHunter Март 08, 2016, 10:22:24
E tu se gubi slika pravog lovca,ne trebas ti meni nista da izfinansiras druze ja hranilista imam mojih koliko hoces puna redovno,solista redovno se obnavljaju,i kod svakog kamera....tako da nisam zainteresovan za sponzorisanje imam tako da mi tudje netreba.Zovem te kao coveka da dodjes u redovne izlaske u lov,da se druzis sa mojim Kosmajcima koji negledaju ljude kroz pare i koje nezanima koji si karabin okacio o rame.


Nevolim pogone ali isto tako nemam nista protiv njih,bio sam u par,taj tip lova mi nije zanimljiv volim da sednem i imam pregled,hocu da pucam,necu da pucam.Odem kuci vratim se sutra i opet razgledam,nije mi moto kad krenem u lov da moram da pucam zato i nisam neki lovac za komercijalu i sebi sam napravio kutak na Kosmaju za odmaranje i opustanje malo razgedam,fotografisem ako hocu da pucam pucam,a ako ne bole me brige bice prilike.Krmace nepucam ali bukvalno,mlade svinje isto jer se tesko proceni musko/zensko,samo kad vidi da je konkretno muzijak da nekazem vepar onda pucam.Takav sam tip lovca i tako volim da lovim.Desavalo mi se da od one tisine zaspim odmorim se na onim daskama bolje nego na krevetu sav utrnim ali opet mir,tisina,cist vazduh,nema tenzije,mnogo znaci da se covek opusti i malo smiri.Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: crni đorđe Март 09, 2016, 09:27:16
Desavalo mi se da od one tisine zaspim odmorim se na onim daskama bolje nego na krevetu sav utrnim ali opet mir,tisina,cist vazduh,nema tenzije,mnogo znaci da se covek opusti i malo smiri.

   Jeste da izlazi iz teme, ali na ovaj dio Mikinog posta moram da se osvrnem iz svog ugla. Znajući da sam lovac, jedan kolega sa posla u nekom razgovoru u društvu pita me šta ima zanimljivo u čekanju na čeki, noću, sam... Odgovorim mu pitanjem: jesi li ikad slušao noć? On me blijedo pogleda... Lovim ja i druge lovove osim čekanja, ali čekanje noću sam znao nazvati i mentalnom dijalizom. Čistim se od napetosti i negativne energije koju donose stresovi svakodnevnog života, a stege društvenih normi zamijenim iskonskim porivima - lovca.


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: vuk sa motajice Март 09, 2016, 09:39:11
Ruzne su to stvari ali to su nasa posla odnesi koji klip kukuruza, malo soli i itd. Iskreno mene najvise nerviraju cobani sa ovcama koji nomade sva solila uniste i sve pokupe i raz***u i tako svako prolece jesu mi dosadili a godinama na tim mjestima postavljam solila a oni svake godine to sve oplijeve iznova  :angry2:


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: MikaHunter Март 09, 2016, 10:27:26
Crni nema bolje relaksacije od sedenja nocu na ceki,zimi leti nema veze doduse leti mi je malo zbog strsljenova ali i to kad smrkne prestane....ali mnogo prija coveku kad ima negde da ode i uziva u tisini bez svakodnevnice... 


Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: Marko-Ng Март 20, 2017, 05:48:54
Da se prikljucim i ja novoj temi sa malo slicica...
Solista, kosevi, hrnailice i sve je postavljeno i napunjeno sto kukuruzom i zitom, a takodje  krupicama soli i sitnom stocnom solju, i jos dosta toga je u iyradi  :Danilop:
Takodje broj srnece divljaci je u porastu....meni je najdraze kada vidim da u terenu ima dosa divljaci, pa imam jos vise volje za radom i ulaganjem....a i ostali clanovi se sve vise ukljucuju u rad jer su ugavnom stariji lovci ali ima volje i zelju da me podrze i da svi zajedno unapredimo loviste.
Takodje u novoj lovnoj sezoni Lovacka sekcija Brusnik ima nova 2 clana pripravnika  :emoha21: :emoha21:
A evo i slicica

(http://i68.tinypic.com/2rrb0y0.jpg)
(http://i64.tinypic.com/5x90lg.jpg)
(http://i64.tinypic.com/5khzf4.jpg)
(http://i66.tinypic.com/s2treq.jpg)


(http://i67.tinypic.com/34fcy1u.jpg)

(http://i66.tinypic.com/2e3ok6x.jpg)
(http://i65.tinypic.com/1zgfdx0.jpg)
(http://i67.tinypic.com/jzy0le.jpg)
(http://i67.tinypic.com/o0xglx.jpg)
(http://i65.tinypic.com/2d7aeqb.jpg)
(http://i66.tinypic.com/5ffe4z.jpg)
(http://i65.tinypic.com/5wc7s8.jpg)
(http://i68.tinypic.com/33xii69.jpg)
(http://i66.tinypic.com/sqihq8.jpg)
(http://i65.tinypic.com/qoyjjn.jpg)
(http://i68.tinypic.com/aw5kyh.jpg)
(http://i63.tinypic.com/2mwz3g1.jpg)
(http://i66.tinypic.com/sazjpt.jpg)
(http://i68.tinypic.com/nzkbpg.jpg)
(http://i66.tinypic.com/kbwrvs.jpg)

(http://i65.tinypic.com/2mcym8o.jpg)

(http://i67.tinypic.com/23tmvcj.jpg)

(http://i64.tinypic.com/erdc7r.jpg)

(http://i64.tinypic.com/2qm199w.jpg)

(http://i65.tinypic.com/ms20kw.jpg)

(http://i64.tinypic.com/14j6vdw.jpg)

(http://i68.tinypic.com/30rmio4.jpg)

(http://i66.tinypic.com/f9jy3d.jpg)

(http://i64.tinypic.com/k9ygxj.jpg)

(http://i64.tinypic.com/v3eloh.jpg)Naslov: Odg: Prihrana Srnece Divljaci
Poruka od: sremac Март 21, 2017, 03:39:00
 :hi: