Prvi srpski lovački forum

Kinologija => Ostale rase => Temu započeo: lisac Јул 03, 2009, 11:50:59Naslov: Ruske lajke
Poruka od: lisac Јул 03, 2009, 11:50:59
Siljato uhi psi sa severa,cisto lovna rasa.U Rusiji sa njima love od veverice do medveda,izuzetno ostri psi.Kod nas se upotrebljavaju za lov divljih svinja,koje ne gone kao nasi gonici nego ih drze u mestu dok lovac ne dodje.I jos jedna prednost u odnosu na gonice je to sto ne proganjaju srnecu divljac,to jest ono sto nemogu da zadrze u mestu ostavljaju i traze dalje.Takodje oblajavaju kune i divlje macke koje se kriju u krosnjama.Kod nas postoje dve odgajivacnice(koliko ja znam)u Krusevcu i Pancevu,obe imaju Rusko-Evropsku lajku.Dali je neko lovio sa njima?Takodje nebi bilo lose da se u loristu napise nesto o ovoj rasi.Dobar pogled!


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: spaleph Јул 04, 2009, 05:18:35
Веома захвални пси за лов, у мом крају један колега има изврсну лајку али је проблем изглед самог пса који подсећа на вука, а не личи на "кера" тако да би у првом лову настрадала од несавесних ловаца који су много "паметни". Ја и Yoki hant смо имали 2 пса  комбинацију од те кујице а пошто није могло да се нађе мужјак а и због непажње власника дошло је до спаривања са босанским бараком. Пси су чудног изгледа али веома радни, раде само у пару, срну гоне веома мало и враћају се док ДС не остављају али наводим да је проблем у изгледу паса тако да је проблем пустити их у ловиште.Још пар  комада се налази у околини Зајечара и сви феноменално раде.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: Jastreb Јул 04, 2009, 06:34:28
Kod nas u lovishtu, mislim da ne bi odmakli ni onih 200 m od objekta, zakonski dozvoljenih...


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: spaleph Јул 04, 2009, 07:26:27
(http://i41.tinypic.com/igyo1g.jpg)
Ево како изгледа комбинација лајке и барака.
(http://i40.tinypic.com/2pyyxc5.jpg)
А овако изгледа у оргиналу.
(http://i42.tinypic.com/9ks1w9.jpg)
(http://i40.tinypic.com/2vwry9h.jpg)
Лајка у акцији.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Јул 04, 2009, 10:40:54
Po mom misljenju je to Istocno Sibirska lajka,takve ima Stankosi iz Pirota cistokrvne(uvezene iz Finske i Rusije).Naj cesce kod nas su Rusko Evropske,one su manje kvadraticnog oblika i crno bele boje.U "Lu Sedlare" imaju par komada i veoma uspesno love sa njima.Koriste ih za lov zeca i fazana koje pronalaze i isteruju i iz naj guscih korova i trnjaka.Takodje veoma uspesno love DS sa njima,imali su dosta odstrela cak i jednog vepra u zlatu.Jednom su uz pomoc jedne kuje koja je drzala krdo u mestu odstrelili 3 nazimeta.Naj bolje rade kada su u paru.Kazu da su neumorni i ne staju,ne idu daleko i uvek su u kontaktu sa lovcima.Kad otkriju DS oblajavaju a u slucaju da se iste pokrenu napadaju i grizu da ih primoraju da stanu i da se brane.Za te pse imaju samo reci hvale.Dobar pogled!


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: spaleph Јул 05, 2009, 09:35:40
Управо тако , има и западно сибирских лајки, финских лајки, а тема је руске лајке тако да овде дискутујемо о свим типовима лајки из русије, да не би покретали посебну тему са сваку од "подврста" лајки.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: spaleph Јул 05, 2009, 07:28:09
Да мало продубимо тему.
На подручју бувшег СССР-а а посебно у Русији од памтивека су се употребљавале лајке за све врсте ловова.Аутохтоне врсте лајки су: источно-сибирска, западно-сибирска и руско европска. Прве две су једнаких пропорција, док је руско-европска лајка нешто мања. Висине у гребенима су:
- источно-сибирске, мужјаци 55 до 63цм ,женке 53 до 61цм
- западно-сибирске, мужјаци 54 до 60цм, женке 51 до 58цм
- руско-европске, мужјаци 52 до558 цм, женке 50до 56цм
Разликују се практично само у величини и боји длаке. Званично су као расе признате 1947год.
изразито развијен ловачки инстинкт, одличан њух и слух а посебно добар вид у односу на друге врсте ловачких паса.
Мана свих лајки је њихова самосталност, тако да је потребно да се са њима доста ради да би се учврстила веза са ловцем- власником.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: spaleph Јул 05, 2009, 07:34:06
ZAPADNO SIBIRSKA LAJKAFCI broj rase:306
Grupa V – špicevi I primitivne rase
Sekcija:2 – lovački polarni psi

Ruske lajke su mnogostrani lovački psi koje u dalekim šumama Rusije koriste profesionalni lovci za različite vrste divljači.
Postoje tri tipa lajki zapisanih u FCI: Zapadno sibirska lajka, Istočno sibirska lajka I Rusko evropska lajka.Postoji I četvrta rasa lajke, ali ona postoji samo u Rusiji,Finsko karelijska lajka.
Sve rase lajki pripadaju grupi špiceva I primitivnih rasa.Ova stara rasa je tipična za sve severne delove sveta.Lajke treba da budu prilagođene na ekstremne uslove, kao što su hladnoća I sneg I da budu dovoljno inteligentne da same prežive.Zato lajka treba da bude sposobna da radi bilo šta što njen gazda želi.Ranije,ukoliko nešto sa psom nije bilo u redu ili nije više bio sposoban da lovi, jednostavno je bivao ubijen.Zato je ova rasa takvom selekcijom postala jaka i zdrava.

Standard

Poreklo rase:
 Potiče od različitih srodnih rasa koje su koristili lovci u zapadnom sibiru I severnom Uralu, u tajgama.U ovim područjima je veoma česta I specijalizovana rasa.
Generalni izgled:
 Zapadno sibirska lajka je srednje ili nešto iznad srednje veličine psa, snažne I lake građe tela.
Temperament:
 Balansiran, živahan sa alertnim reakcijama.Agresivnost prema ljudima nije tipična.
Karakteristično kretanje prilikom traženja je brz kas mešan sa galopom.Ovo je najbrža lajka.
Veličina:
Muđjaci su visoki od 55 do 62 cm, a ženke od 51 do 58 cm u ramenima.Visina mužjaka u visini krsne kosti je 1 do 2 cm niža nego na ramenima.Visina ženki u ramenima I krsnoj kosti je ista ili 1 cm niža u sakrumu.U mužjaka indeks telesnih proporcija je 103 do 107, u ženki 104 do 108.
Nedostaci: Visina više od 2 cm ispod granice, u mužjaka I iznad 2 cm gornje granice u ženki, kao I kvadratasta telesna građa.
Boja dlake:
 Bela, vučje siva, crvena, crvena pomešana sa sivom, kao I iste boje sa belim flekama.U belih pasa dozvoljen je braon nos.
Kvalitet krzna:
Krzno je formirano od dobro razvijene nepromočive I prave glavne dlake I guste, meke I bogate poddlake. Meka poddlaka drži konturne dlake delimično uspravno, što ostavlja utisak dobro odlakanog psa. Na glavi I ušima dlaka je gusta I kratka.Na vratu I ramenima dlaka je gušća I duža I zajedno sa dlakom oko lica formira ogrlicu. Na grebenu dlaka je uglavnom duga, naročito u mužjaka. Noge su pokrivene nepromočivom, kratkom I gustom dlakom, na zadnjoj strani nogu dlaka je duža, ali bez formiranja “perjanja”.Na šapama dlaka je kratka, sa nepromočivim četkama između prstiju. Rep je dobro odlakan sa pravom, nepromočivom dlakom.Na njegovoj nižoj strani dlaka je duža, ali bez perjanja.
Nedostaci: Nedostatak poddlake ili njena slaba razvijenost, nedostatak ili siromašno razvijene krznene ogrlice, nedostatak guste dlake na zadnjoj strani butina, izuzev u vreme linjanja.
Greške: Talasasta ili kovrdžava dlaka, Duga dlaka sa razdeljkom na leđima, perjanje na repu I prednjim nogama. Kratka dlaka ili duga dlaka ne pripadaju rasi.
Napomena: Dužina I gustina dlake variraju individualno. Pored toga psi se linjaju mnogo u prolće- rano leto I njihov izgled može da se promeni.Štenci iz legala odgajanih u zemljama sa hladnom klimom imaju teže krzno a psi odgajani u toplim I vlažnim klimama imaju tanje krzno.
Koža, mišići I kosti:
Koža je tvrda I gibka, ali bez izumiranja tkiva ispod nje I bez nabora. Mišići su dobro razvijeni, a skelet je snažan. Obim kičičnog zgloba u mužjaka je od 11- 13 cm, a u ženki 10-12 cm.
Glava:
 Glava je laka, gledano odozgo zašiljena I klinastog oblika, sa umereno širokom lobanjom. U ženki glava je šiljatija nego u mužjaka. Njuška je zašiljena I duga, ali ne odsečena, sa malim proširenjem u predelu očnjaka. Dužina njuške je otprilike jednaka dužini lobanje ili nešto kraća.Gledano bočno njuška je umereno klinastog oblika.Lobanja je izdužena I njena dužina je jasno veća od širine. Stop je uočljiv ali ne nagao. Gornja linija njuške je paralelna sa linijom čela.Nadočni lukovi su slabo razvijeni. Parijetalni greben I okcipitalni izdanak su dobro razvijeni. Okcipitalni deo lobanje je ovalan. Usne su zatvorene, bez labavosti I nikad viseće.
Uši:
Uši su uspravne, visoko postavljene, veoma pokretne, oblika izduženog trougla, sa malim ušnim školjkama.
Oči:
 Nisu velike, ovalne (bademastog oblika su poželjne), koso postavljene, dublje postavljene nego u drugih špic tipova rasa I sa živim izrazom.

Zubi:
 Beli, veliki, dobro razvijeni, jaki,I postavljeni blizu jedan drugom.Zubna formula je kompletna.Zagriz je makazast.
Vrat:
Mišićav, lak I ovalan na poprečnom preseku.Dužina odgovara dužini glave.Postavljen pod uglom od 45-55 stepeni u odnosu na uzdužnu osu tela.
Greben:
 Dobro razvijen, naročito u mužjaka.
Leđa:
Jaka, mišićava, prava I široka.
Bedra:
 Kratka, mišićava I malo ispupčena.
Sapi:
Srednje duge I malo spuštene.
Grudni deo:
 Širok, dubok I dug, ovalan na poprečnom preseku I duboko doseže do laktova.
Abdomen:
 Zategnut, ali prelaz grudi u abdomen je slab.
Prednje noge:
Ramena su srednje spuštena, noge su mišićave, gledane spreda prave I paralelne. Noge su nešto duže od polovine visine u grebenu.Lakatni izdanci su dobro razvijeni I upravljeni jasno u nazad I paralelni telesnoj osi.
Zadnje noge:
Dobro mišićave I gledano odpozadi prave I paralelne.
Šape:
Ovalne, kompaktne, prsti jedni uz druge.
Rep:
rep je povijen preko leđa ili na neku stranu ili samo kao srp, ali u ovom slučaju njegov vrh ne bi trebalo da dodiruje leđa. U opuštenom položaju rep bi trebalo da dosegne do potkolenice ili 1-2 cm kraće.

Primitivne karakteristike

Zapadno sibirska lajka je primitivna rasa. To znači da je njena genetička građa bliža vuku. Ovo se ne vidi samo kroz njen izgled. Ovoj rasi je ostalo mnogo vučjuh osobina u svojoj psihologiji i karakteru. Na primer, ženke lajki kasnije polno sazrevaju nego većina ženki drugih rasa pasa, obično sa 1 do 2 godine. Rusi ne razmnožavaju svoje lajke dok ne napune 2 godine, omogućavajući im da završe svoj fizički razvoj. Većina čistokrvnih zapadno sibirskih lajki ulazi u estrus jedanput godišnje, obično sredinom zime. Nakon ozbiljnih povreda ili bolesti, ženka   može i da ne bude u estrusu naredni put. Jedan polni ciklus godišnje je korisna osobina lajki, jer je takvom psu omogućeno da lovi duži period svake godine.
Jedna od važnih prednosti primitivnih rasa je njihova ogromna izdržljivost i gipkost.
Držanje prema ljudima:

Zapadno sibirska lajka je veoma ljubazna i odana vlasniku.Većina njih laje na strance koji dolaze u kuću.Držanje prema nepoznatim ljudima varira individualno i zavisi od situacije. Mnoge lajke su nepoverljive prema strancima, izbegavajući ruke i gledajući ih sumnjivo.Neki psi postanu protektivni nad svojim gazdom, njegovom porodicom i njihovom svojinom. Postoji mnogo lajki koje teško prihvataju novog vlasnika i kojima je potrebno vreme da se prilagode novom staništu.

Držanje prema domaćim životinjama:

Zapadno sibirske lajke koje pripadaju Mansi i hanti plemenima uvek žive u bliskom društvu sa stadima irvasa i njih ne napadaju. U ruskim selima i malim gradovima lajke su dobro podučene da ignorišu farmske životinje, kao što su krave, telad, svinje, koze i ovce. Male životinje, kao što su mačke, zečevi i živina su najprimamljivije. Lajke se uče da ne diraju mačke i živinu u istom gazdinstvu sa njima. Zečevi su izgleda nepodnošljivi za njih i moraju se držati u čvrstim kavezima. Lajke se uče da ne ubijaju kokoš, ali čak i najpouzdaniji psi mogu da se preobrate u najgore u novom boravištu. Sa malim životinjama, treniranje na smanjenju pokušaja napada deluje, ali dobri rezultati postignuti u jednoj situaciji nikada ne treba smatrati sigurnim u drugoj situaciji. Zapadno sibirska lajka je veoma radoznala za životinje, divlje ili ne i svi psi imaju jaku želju za lovom.


Korisni kvaliteti:

Zapadno sibirska lajka je pre svega lovački pas. Svako ko poželi štene ove rase treba da očekuje ceo komplet osobina tipičnog lovačkog špica. To je emotivan pas, veoma naklonjen običajima svog gazde, njegovom raspoloženju i uvek može da predvidi njegove namere. Ne teži da iskaže svoja jaka osećanja lajanjem i drugim zvukovima. Zapadno sibirskoj lajki je potrebna sloboda za fizičku aktivnost i takođe joj je potrebno da bude bliža svom gospodaru i njegovoj porodici. Neki psi uživaju u časovima tišine, jednostavno ležeći i gledajući okruženje. Za ovo vreme, pas je na oprezu i čuva. Ako se zapadno sibirska lajka koristi u lovu, to je veliki potencijal da bude srećna, ali njena sreća nije potpuna ukoliko nije omiljeni član porodice. Lajka nije pas za štenaru. Ako se ostavi sama u malom dvorištu, neke će razviti osobinu da neprestano laju bez razloga.
Postojano zatvorene ili vezane lajke pokušaće da kopaju ispod ograde ili se popnu preko nje. Neki psi koji nisu naučeni da budu ograđeni pokušaće da grizu ogradu, oštećujući zube. Jednom pušteni, takve pse će biti teško kontrolisati. Otrčaće suviše daleko, juriti druge životinje i verovatno upasti u neku nevolju. Zapadno sibirske lajke koje se dobro treniraju, zabavljaju se lovom i u kontaktu su sa drugim psima, životinjama i ljudima su zadovoljne, odane i nikada ne laju bez razloga. Zato, da bi stvorili srećnog psa, pogodna sredina za lov plus vreme posvećeno psu moraju se stvoriti. Sve zapadno sibirske lajke su prirodno protektivne na divlje životinje, naročito predatore i neki psi su protektivni na nepoznate ljude reagujući sumnjivo ili grubo. Zapadno sibirska lajka je dobar društveni pas za planinarenje. Ipak, naročit interes za divlje životinje zahteva posebnu pažnju, jer pas može terati po drveću neke životinje i ostati daleko za neko vreme.
Mansi, Hanti i Rusi koriste te iste pse za lov i kao alarmne pse. Neke zapadno sibirske lajke dobro rade kao terači stada irvasa. Za vreme bilo koje aktivnosti ili treninga, lov nadjačava sve ostalo. Dobar lovački pas se nikad ne koristi za vuču sanki. Ako je potrebno, za vuču sanki koristi se drugi tip lajke, veće i jače građe nazvane vučne lajke. Ovo se uglavnom praktikuje u polarnim tundrama gde irvasi nemaju šta da jedu.


Zdravlje:

Aboridžinske lajke Urala i zapadnog sibira su jedne od najzdravijih pasa na svetu. Ne postoje ozbiljni nasledni zdrastveni problemi. Ipak, male abnormalnosti tipične za sve Paria tipove pasa javljaju se i kod zapadno sibirskih lajki. To su umbilikalna hernia i monorhidizam ponekad viđen među štencima.

Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: spaleph Јул 05, 2009, 07:49:45
    Standard

Rusko -evropska Laika
     

 
FCI standard: N° 304 19. 08. 1996.
Zemlja porijekla:Rusija
Datum standarda : 03.06. 1980.    Klasifikacija FCI: Grupa 5 - Špic tip i primitivni tip pasa, Sekcija 2 - Nordijski lovački psi

 
OPĆI IZGLED
   

Suha, snažna konstitucija. Srednje veličine. Visina grebena mužjaka 52 - 58 cm, ženki 50 - 56 cm. Indeks dužine tijela 100 - 103 za mužjake i 100 - 105 za ženke.
GLAVA
   

Nije velika, oblikom bliska jednakostraničnom trokutu. Njuška je suha, špicasta, sa priliježućim usnama. Stojeće uši su pokretljive, završavaju se špicom.
Oči nisu velike, ovalne, koso postavljene, tamne. Zubi bijeli, veliki. Ugriz škarast.
TIJELO
   

Prsni koš: Dubok, dobro razvijen. Leđa jaka, mišićava. Slabine kratke, blago zaobljene. Sapi široke, ne duge, blago padajuće. Trbuh je vidljivo uvučen..
UDOVI
   

Prednje noge:
S dobro formiranom i koso postavljenom lopaticom i ravnim kostima. Došaplje nije dugo, blago iskošeno.

Stražnje noge:
Snažne, sa skočnim zglobom pod dobrim kutem. Goljenica je dovoljno duga (linija spuštena s vanjske strane sjedne kosti treba prolaziti s prednje strane gotovo okomitog došaplja).

Šape:
Ovalne, sa snažnim, dobro zatvorenim prstima. Treba odstraniti zaperke.
DLAKA
   
Oštra, ravna, s dobro razvijenom poddlakom. Na glavi i ušima je kratka, priliježuća. Na vratu, grebenu i lopaticama dlaka je duža. Na jagodicama gradi "razdjeljak", a na vratu ovratnik, od naprijed Noge su prekrivene kratkom, poleglom dlakom, sa stražnje strane noge imaju nešto dužu dlaku, ali ona ne pravi zavjesice.
BOJE
   Različita. Crna, siva, bijela, papar i sol, tamna boja s bijelim mrljama, bijela s tamnim mrljama. Jaka prskanost na nogama i crvena boja su nepoželjne.
VELIČINA
   

Visina grebena mužjaka 52 - 58 cm, ženki 50 - 56 cm


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: spaleph Јул 05, 2009, 07:52:29
Istocno-sibirska Laika
     

 
FCI standard: N° 305 19. 08. 1996.
Zemlja porijekla:Rusija
Datum standarda : 03.06. 1980.    Klasifikacija FCI: Grupa 5 - Špic tip i primitivni tip pasa, Sekcija 2 - Nordijski lovački psi

 
OPĆI IZGLED
   

Konstitucija je snažna. Visina grebena mužjaka 55 - 63 cm, a ženki 53 - 61 cm. Indeks dužine tijela mužjaka je 104 - 108, a ženki 106 - 110.
TIP I DRŽANJE
   Uravnoteženo, živahno. Tipično kretanje je galop miješan s kasom.
GLAVA
   

Klinasta, ali sa širokom lubanjom. Dužina njuške gotovo je jednaka dužini lubanje. Prijelaz od lubanje ka njušci je postupan. Zatiljna kost jako izražena. Njuška gledano iz profila klinasta. Gornje linije glave paralelne. Usne suhe, priliježuće. Uspravne uši su trokutaste. Oči nisu velike, ovalne, koso postavljene, tamne boje. Nosna gljiva tamna, a kod bijelih i svijetlih boja dlake dozvoljena je smeđa boja. Zubi su bijeli, snažni i škarasti.
TIJELO
   

Mišićav, dužina je približna dužini glave, Greben dobro razvijen, prelazi visinu
leđa. Prsni koš je dubok, širok, mišićav. Slabine duge, blago padajuće. Trbuh je blago uvučen.

Kostur:
Snažan. Muskulatura dobro razvijena. Koža je debela bez nabora.
UDOVI
   

Prednje noge:
Ravne i paralelne. Kut između lopatica i ramene kosti je 90 - 100 stupnjeva.
Visina lakta nešto je veća od polovice visine grebena. Prednje došaplje blago nagnuto.

Stražnje noge:
Ravne i paralelne, s dobro izraženim kutevima. Došaplje je gotovo okomito.

Šape:
Gotovo okrugle. (Zaperci se ne odstranjuju).
REP
   Prstenasto ili srpasto na slabinama nošen, zavijen, nekada pokriva bedru ili srpasto nadolje nošen. Doseže do skočnog zgloba, a može biti kraći za 1 - 2 cm.
DLAKA
   
Duga. Osnovna dlaka je gruba, gusta, ravna. Na vratu i lopaticama dlaka pravi ovratnik, a kod mužjaka na grebenu grivu. Poddlaka gusta, meka.
BOJE
   Različite. Papar i sol, tigrasta, melirana, bijela, siva, crna, crvena i smeđa u svim šatiranjima. Male mrlje (melirane) u svakoj od boja na nogama su dozvoljene.
VELIČINA
   

Visina grebena mužjaka 52 - 58 cm, ženki 50 - 56 cm


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Јул 05, 2009, 09:08:22
Svaka cast za opis! :good:Ja pokusavam da ubedim moje kolege iz grupe da love sa Rusko Evropskom lajkom jer su Bogom dane za moju sekciju,i u prednosti su nad gonicima.Na terenu na kom lovimo imamo ravni deo gde lovimo sitnu divljac i brdski deo gde lovimo DS.Lov DS sa gonicima je neizvodljiv zbog srnece divljaci i manjka lovaca za docek.Posto su crno bele zamena za vuka je nemoguca(Rusko-evropske)a i ne idu daleko,to jest dobro prate lovca.Kontaktirao sam neke ljude koji love sa njima tako da cu otici licno da se uverim kakvi su to psi pre nabavke.Dobar pogled!


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: spaleph Јул 05, 2009, 09:17:41
Да употпунимо описе сликама.
(http://i41.tinypic.com/35d69mg.jpg)(http://i40.tinypic.com/2e3rj1w.jpg)(http://i39.tinypic.com/dmbo2e.jpg)(http://i39.tinypic.com/2mfapm1.jpg)(http://i40.tinypic.com/rjmejb.jpg)


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: spaleph Јул 05, 2009, 09:30:20
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UmB3Vx5mis0[/youtube][youtube]http://www.youtube.com/watch?v=tOZrIiePPfc[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YZkcL3O5V_o[/youtube][/youtube]


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: spaleph Јул 05, 2009, 09:38:21
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YZkcL3O5V_o&feature=player_embedded[/youtube]


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Јул 06, 2009, 06:44:35
Ova Istocno Sibirska lajka sa prvog snimka  Nalle od Eger je uvezena iz Finske i nalazi se u Pirotu.Extra sta reci!Zar je moguce da niko od ostalih clanova foruma nije lovio sa lajkama?


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: Stefan Јул 06, 2009, 10:47:29
Ja ih do sada nisam video u lovu, ali me ovi psi odusevljavaju svojom hrabroscu. Cuo sam da su malo tezi za obuku, ali sam cuo i pricu da je lajka spasila zivot svom gazdi skocivsi na medveda. U Memedovicevoj emisiji u kojoj je prikazan lov na Cukotki, lajka je pokidala lanac kojim je bila vezana za ono "vozilo", tenk, ili sta je vec ;), i krenula na medveda. Stvarno me fasciniraju ti psi, i ova tema je odlicna i voleo bih da procitam iskustva ljudi koji su lovili sa lajkama, mada su takvi srecnici retki kod nas, cini mi se.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: SHEYTAN Јул 06, 2009, 10:57:32
Po ovome što čitam ovdI, izgleda mnogo interesantna rasa! Šta je razlog što ih nema (više) kod nas? El neko zna, da nije cena možda velika?


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: Stefan Јул 06, 2009, 11:39:08
Ne bih reko da je cena presudna, vec da je problem sto su kod nas dosta retke. One retke koje se i pojavljuju na izlozbama verujem sa su kucni ljubimci, a prava lovna lajka je raritet na nasim prostorima. Za razliku od nas, Bugari mnogo vise love sa njima.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: von Maksimilian Јул 06, 2009, 12:02:23
Да употпунимо описе сликама.
(http://i41.tinypic.com/35d69mg.jpg)

Pre par godina jedan kolega lovac napisao je vrlo gnevan članak o tome kako su mu upucane lajke u lovu jer su iz druge grupe lovaca mislili da je vuk u pitanju!! Što sve govori o NE POZNAVANJU rase na našim terenima.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Јул 06, 2009, 12:36:23
Rusko-evropske kod nas kostaju izmedju 200 i 300eu iz uvoza (Rusija) preko 1000eu.Postoje dve odgajivacnice u Pancevu i Krusevcu.Aca iz Krusevca ima 4 komada,dve je pre dve godine uvezo iz Rusije.Eksterijerni i lovni psi.Kaze da je tek sa njima video sta je pravi lov.Crno bele su boje tako da je zamena sa vukom nemoguca(mada ima takvih stucnjaka koji bi i setera zamenili za vuka :lol:).Ne idu daleko i cesto proveravaju polozaj lovca.Lov sa njima je dinamican to jest lovac sa njima pretrazuje teren dok ga one ne pronadju i zadrze u mestu(DS).Divlju macku i kunu otera na drvo i oblajava a srne potera par stotina metara i odustaje sto je i glavna prednost u odnosu na gonice.Ko nije lovio sa gonicima ne zna sta je muka(tamo gde ima srnece divljaci).Fazana i zeca isteruje a ranjene bez greske pronalazi.Istocno sibirske ima Sasa(Stankosi) iz Pirota.Bugari traze 600eu za stene.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Јул 06, 2009, 12:47:06
Za razliku od ostalih rasa one u lovu koriste sva cula, takodje kod te rase nema cisto izlozbenih primeraka jer je dugo godisnja selekcija bila usmerena tako da je u prvom planu bio radan pas.Nemci ih takodje koriste za lov na DS (Rusko evropsku).Oni organizuju izlozbe i utakmice u radu.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: SHEYTAN Јул 06, 2009, 12:53:55
Čekaj, el APORTIRA zeca i fazana???

Pošto nije svrstan u goniče i sl., mogao bih ga voditi u ravničarskom lovištu na z. i f.?


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Јул 06, 2009, 01:30:13
Čekaj, el APORTIRA zeca i fazana???

Pošto nije svrstan u goniče i sl., mogao bih ga voditi u ravničarskom lovištu na z. i f.?
Jedan kolega lovac iz "LU Sedlare" kod Svilajnca koji poseduje muzjaka i zenku lovi sa njima i u ravnici i u brdima bez problema.Sto se aporta tice citao sam da mogu da se obuce ali teze posto im to nije urodjeno,ali aport nije urodjen ni poenterima(ja sam dugo lovio sa poenterom koji nije donosio).Njegove ne aportiraju.Takodje mi je rekao da nece da izjure na ulicu kada se desi da kapija bude otvorena i da su jako strpljive sa malom decom.Njegova kuja se zastitnicki ponasa prema njegovoj unuki,takodje ne ostavjaju puno dlaka po kuci(njegove ulaze u jedan deo kuce).Treba im puno prostora jer su jako aktivne i treba ih od malena privikavati na domace zivotinje jer su jako ostre.Njegove uskacu u dzip cim ga upali.O njima mi je pricao sa odusevljenjem a ne verujem da je to bilo iz razloga prodaje stenadi jer se time ne bavi i takodje jer je prilicno imucan.Dobar pogled!


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: spaleph Јул 06, 2009, 04:06:12


Pošto nije svrstan u goniče i sl., mogao bih ga voditi u ravničarskom lovištu na z. i f.?
[/quote]Jedan kolega lovac iz "LU Sedlare" kod Svilajnca koji poseduje muzjaka i zenku lovi sa njima i u ravnici i u brdima bez problema.Sto se aporta tice citao sam da mogu da se obuce ali teze posto im to nije urodjeno,ali aport nije urodjen ni poenterima(ja sam dugo lovio sa poenterom koji nije donosio).Njegove ne aportiraju.Takodje mi je rekao da nece da izjure na ulicu kada se desi da kapija bude otvorena i da su jako strpljive sa malom decom.Njegova kuja se zastitnicki ponasa prema njegovoj unuki,takodje ne ostavjaju puno dlaka po kuci(njegove ulaze u jedan deo kuce).Treba im puno prostora jer su jako aktivne i treba ih od malena privikavati na domace zivotinje jer su jako ostre.Njegove uskacu u dzip cim ga upali.O njima mi je pricao sa odusevljenjem a ne verujem da je to bilo iz razloga prodaje stenadi jer se time ne bavi i takodje jer je prilicno imucan.Dobar pogled!
[/quote]
Не бих се баш сложио са тобомо да  ако се капија остави отворена да неће да изјури на улицу, зато што им је потребна велика површина за игру а веома су самосталне и по мало својеглаве и тврдоглаве. Веома је тешко држати их везане или у боксу јер се после неког времена унервозе и праве велику галаму. Што се тиче деце веома су привржене и толерантне. Код колеге је пуштена у дворишту које је пуно деце и веома се радо упушта у игру, мада доста праве нереда по дворишту, копају рупе, гризу дрвеће развлаче све и свашта што могу да нађу. Страх и трепет за мачке и кокошке, кокошке и могу да се изброје колико их је уништила док мачке урнише тако да је у стању да их прогања док их не савлада.Одлично подноси нашу климу а највише се радује зими и снегу где је свој на своме. У мом крају је била још једна западно-сибирска лајка Лена увежена из Русије као штене веома лепа и радна а на првој изложби када је изведена установљено је да јој недостају пар зуба и да је загриз ван стандардан тако да није могла да буде оцењена али и даље је њен власник Илијановић Дејан користи у лову и веома добро одрађује посао.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Јул 06, 2009, 05:22:53


Pošto nije svrstan u goniče i sl., mogao bih ga voditi u ravničarskom lovištu na z. i f.?
Jedan kolega lovac iz "LU Sedlare" kod Svilajnca koji poseduje muzjaka i zenku lovi sa njima i u ravnici i u brdima bez problema.Sto se aporta tice citao sam da mogu da se obuce ali teze posto im to nije urodjeno,ali aport nije urodjen ni poenterima(ja sam dugo lovio sa poenterom koji nije donosio).Njegove ne aportiraju.Takodje mi je rekao da nece da izjure na ulicu kada se desi da kapija bude otvorena i da su jako strpljive sa malom decom.Njegova kuja se zastitnicki ponasa prema njegovoj unuki,takodje ne ostavjaju puno dlaka po kuci(njegove ulaze u jedan deo kuce).Treba im puno prostora jer su jako aktivne i treba ih od malena privikavati na domace zivotinje jer su jako ostre.Njegove uskacu u dzip cim ga upali.O njima mi je pricao sa odusevljenjem a ne verujem da je to bilo iz razloga prodaje stenadi jer se time ne bavi i takodje jer je prilicno imucan.Dobar pogled!
[/quote]
Не бих се баш сложио са тобомо да  ако се капија остави отворена да неће да изјури на улицу, зато што им је потребна велика површина за игру а веома су самосталне и по мало својеглаве и тврдоглаве. Веома је тешко држати их везане или у боксу јер се после неког времена унервозе и праве велику галаму. Што се тиче деце веома су привржене и толерантне. Код колеге је пуштена у дворишту које је пуно деце и веома се радо упушта у игру, мада доста праве нереда по дворишту, копају рупе, гризу дрвеће развлаче све и свашта што могу да нађу. Страх и трепет за мачке и кокошке, кокошке и могу да се изброје колико их је уништила док мачке урнише тако да је у стању да их прогања док их не савлада.Одлично подноси нашу климу а највише се радује зими и снегу где је свој на своме. У мом крају је била још једна западно-сибирска лајка Лена увежена из Русије као штене веома лепа и радна а на првој изложби када је изведена установљено је да јој недостају пар зуба и да је загриз ван стандардан тако да није могла да буде оцењена али и даље је њен власник Илијановић Дејан користи у лову и веома добро одрађује посао.
[/quote]Za ne istrcavanje na ulicu mi rece ovaj kolega,e sad mozda je zbog dresure...tacno je da su hiper aktivne pogotovu mladi primerci.Nacin kretanja u lovu im je kas i galop,znaci masine.Ovaj kolega nema kokoske,a rece mi da je najbolje da se drze odvojeno.E sto se macaka tice...ne moze i mace i kuce :lol: :lol: :lol:,takodje i kunici ne dolaze u obzir.A ako hocemo da budemo iskreni i vlasnici terijera imaju isti problem sa mackama i zivinom(cast izuzetcima).


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Јул 06, 2009, 09:17:58


Pošto nije svrstan u goniče i sl., mogao bih ga voditi u ravničarskom lovištu na z. i f.?
Jedan kolega lovac iz "LU Sedlare" kod Svilajnca koji poseduje muzjaka i zenku lovi sa njima i u ravnici i u brdima bez problema.Sto se aporta tice citao sam da mogu da se obuce ali teze posto im to nije urodjeno,ali aport nije urodjen ni poenterima(ja sam dugo lovio sa poenterom koji nije donosio).Njegove ne aportiraju.Takodje mi je rekao da nece da izjure na ulicu kada se desi da kapija bude otvorena i da su jako strpljive sa malom decom.Njegova kuja se zastitnicki ponasa prema njegovoj unuki,takodje ne ostavjaju puno dlaka po kuci(njegove ulaze u jedan deo kuce).Treba im puno prostora jer su jako aktivne i treba ih od malena privikavati na domace zivotinje jer su jako ostre.Njegove uskacu u dzip cim ga upali.O njima mi je pricao sa odusevljenjem a ne verujem da je to bilo iz razloga prodaje stenadi jer se time ne bavi i takodje jer je prilicno imucan.Dobar pogled!
[/quote]
Не бих се баш сложио са тобомо да  ако се капија остави отворена да неће да изјури на улицу, зато што им је потребна велика површина за игру а веома су самосталне и по мало својеглаве и тврдоглаве. Веома је тешко држати их везане или у боксу јер се после неког времена унервозе и праве велику галаму. Што се тиче деце веома су привржене и толерантне. Код колеге је пуштена у дворишту које је пуно деце и веома се радо упушта у игру, мада доста праве нереда по дворишту, копају рупе, гризу дрвеће развлаче све и свашта што могу да нађу. Страх и трепет за мачке и кокошке, кокошке и могу да се изброје колико их је уништила док мачке урнише тако да је у стању да их прогања док их не савлада.Одлично подноси нашу климу а највише се радује зими и снегу где је свој на своме. У мом крају је била још једна западно-сибирска лајка Лена увежена из Русије као штене веома лепа и радна а на првој изложби када је изведена установљено је да јој недостају пар зуба и да је загриз ван стандардан тако да није могла да буде оцењена али и даље је њен власник Илијановић Дејан користи у лову и веома добро одрађује посао.
[/quote]Koliko je kostao uvoz tih lajki?Kako su se pokazale u lovu,koliko se udaljavaju?Sta tvoje kolege love sa njima(posto su svestrano upotrebljive)?Opisi neke lovove sa njima,neke zanimljive situacije?Hvala u napred!


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Јул 08, 2009, 04:29:25
Да употпунимо описе сликама.
(http://i41.tinypic.com/35d69mg.jpg)

Pre par godina jedan kolega lovac napisao je vrlo gnevan članak o tome kako su mu upucane lajke u lovu jer su iz druge grupe lovaca mislili da je vuk u pitanju!! Što sve govori o NE POZNAVANJU rase na našim terenima.
Gledao sam neke klipove o lovu sa lajkama u Svedskoj i video sam kako su to oni resili:ogrlice sa drecavim trakama (tako lovi Stankosi u Pirotu)ili drecavi prsluci(video sam u katalogu Frankonia).Dobar pogled!


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Јул 08, 2009, 04:43:42
Spaleph jesi li ucestvovao nekad u lovu sa lajkama?Ako jesi opisi neki lov. :hi:


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Јул 12, 2009, 01:10:35
Čekaj, el APORTIRA zeca i fazana???

Pošto nije svrstan u goniče i sl., mogao bih ga voditi u ravničarskom lovištu na z. i f.?
Evo odgovora:aportiraju!Nemci imaju klub lajki i na utakmicama u radu koje organizuju izmedju ostalog imaju i disciplinu rad u vodi i aport iz duboke vode.U disciplini rad na krvnom tragu trag je dug 600 metara upotrebljava se 250 ml krvi od divljaci i trag mora da prenoci.Lajka u toku rada na krvnom tragu ne sme da obraca paznju na tragove druge divljaci.U prakticnom lovu lajka pronalazi ranjenu divljaci i oblajava je a jos uvek zivu drzi u mestu do dolaska lovca.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Јул 12, 2009, 01:23:46
Naj vise love DS sa lajkom i to pogonom i pojedinacno.Pojedinacno love tako sto lovac ide kroz sumu sa jednom ili vise lajki a one pretrazuju teren oko lovca,cesto proveravajuci polozaj lovca.Udaljavaju se zavisno od iskustva(par stotina metara).Kad nadju DS oblajavaju i drze u mestu dok lovac ne dodje i izvrsi odstrel.Lovac mora da prilazi tiho vodeci racuna o pravcu vetra.Dobar pogled!


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Јул 12, 2009, 01:26:09
www.laika-club.de ko razume Nemacki.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Март 17, 2010, 12:21:15
Evo da pokrenem opet ovu temu jer se malo ubajatila :biggrin:Ovi psi bi se kod nas mogli koristiti za lov na:d.svinju,d.macku,kunu,jazavca,fazana,zeca.Dali je neko od clanova lovio sa lajkom?


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: Nele Март 17, 2010, 03:08:26
Ima je jedan moj rodjak,izuzetno lep pas,lovan,radi DS odlicno,lisicu tera isto al malo slabije,ne znam gde je nabavio,potrudicu se i da ga slikam pa cu postaviti ovde


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Март 17, 2010, 06:44:47
Ima je jedan moj rodjak,izuzetno lep pas,lovan,radi DS odlicno,lisicu tera isto al malo slabije,ne znam gde je nabavio,potrudicu se i da ga slikam pa cu postaviti ovde
Odlicno!Pitaj ga:o kojoj rasi se radi,koliko se udaljava,koliko dugo drzi svinje u mestu,obuka,neki dozivljaj iz lova i td.Hteo bih da nabavim stene pa zato hocu malo da saznam nesto vise o ovim psima.Hvala u napred!


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: Nele Март 17, 2010, 07:13:14
Да употпунимо описе сликама.
(http://i41.tinypic.com/35d69mg.jpg)[img width=500


Ok pitacu,imao sam negde i sliku pa ako nadjem postavicu,ako ne slikacu,ja sam jednom lovio sa tom njegovom i terala je lisicu zajedno sa drugim kerovima,ima bas dubok glas i lepo za čuti,kaze da svinju radi odlično kao i domaći goniči,dobro oblajava i drži u mestu,njegova liči na ovu prvu sa slike


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Октобар 06, 2010, 06:24:41
Evo jednog problema koji ce biti jos veci sa novim zakonom(zbog visokih kazni),a vezano za ovu svestranu rasu.Kod nas lajke mogu da se ocene u lepoti ali ne i u radu jer nemamo ni jednog kinoloskog sudiju koji ocenjuje tu rasu(tako mi rece gospodin Dagistani).Tako da ce u slucaju ostrije kontrole i doslednog sprovodjenja novog zakona vlasnici lajki biti uskraceni da love sa svojim psima.Cisto se pitam dali je toliko komplikovano da neki sudija polozi za ocenjivanje ovih pasa?


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: Novak037 Децембар 13, 2010, 03:27:34
  zdravo svima.kupio bih stene rusko evropske lajke,pa me interesuje dali neko od vas ima kontakt sa odgajivacnicom u pancevu,ili nekom drugom.za acu iz krusevca znam posto sam iz istog grada,ali on ce ih imati tek na prolece.hvala unapred

Kolega novak037 molimo da se predstavite za dalje ucestovanje u diskusiji!
Lorist Tim! :buba:


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: Novak037 Фебруар 02, 2011, 11:18:11
 A evo i moje istocno sibirske lajke.ime mu je boki.otac nalle od eger,majka ajra iz pirota.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Октобар 14, 2011, 06:46:32
A evo i moje istocno sibirske lajke.ime mu je boki.otac nalle od eger,majka ajra iz pirota.
Kolega kako se ponasa tvoja lajka na terenu?Vodis li je u lov?


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: Marko Октобар 15, 2011, 07:07:25
Ovako izgledaju lovni psi u Rusiji.

(http://i54.tinypic.com/6pvs0h.jpg)

Levo su muzjak i zenka zapadno-sibirske a desno evropejska sto oni  kazu>Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Октобар 16, 2011, 10:08:53
Jos prosle godine je pokrenuto resavanja statusa ovih pasa kod nas (da se zavedu kao lovna rasa)i da se usaglasi pravilnik ocenjivanja u radu,e sad kad ce to da bude gotovo...Rusko evropske ima Aca iz Krusevca i jos par ljudi u Srbiji.Jedna grupa iz Sedlara lovi sa njima i to vrlo uspesno:DS,zeca,fazana,predatore a rade i krvni trag.Jednom prilikom je lajka drzala u mestu krdo dok su lovci prisli i odstrelili par komada.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Новембар 15, 2013, 12:55:51
(https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/603130_148553831945552_533047966_n.jpg)


(https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/181193_165324630268472_230253939_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash2/425003_165324620268473_590809685_n.jpg)Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Новембар 15, 2013, 03:33:20
Novo leglo?


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Новембар 15, 2013, 08:36:41
Od prosle god. 4 muzjaka i 2 zenke,interesantno je da je celo leglo ispalo i eksterijerno i lovno,jednu zenkicu sam za sebe ostavio a ostale prodao,i sa svima sam u vezi,jako se hvale sa mladima i vec love sa njima,inace je veliki problem da se nadje muzjak za parenje,tako da cu morati da uvezem jednog  muzjaka,inace ako neko ima zenku za parenje nek mi se javi imamo perfektnog mladog muzjaka za parenje.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: Stefan Новембар 15, 2013, 08:48:24
Molim vas da objasnite na koji nacin lovite divlje svinje lajkama, jel ih posle blokiranja terena pustate na trag, ili "pretrazujete" teren? Izuzetno su lepi, pametni i hrabri psi ali su retki kod nas tako da nisam iamo prilike ni da cujem kako rade pa me bas interesuje! :hi:


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Новембар 15, 2013, 08:58:46
Kolega Stefane,da pokusam malo da opisem kako mi lovimo lajkama,nasi tereni su jako mali u odnosu na neke pa i da kazem prosecne,tako da najvise lovimo tako sto obidjemo mesta gde borave DS i ako ih ima u nekom delu,mi ga opkolimo i u tim gustisima ulaze  najvise dva lovca sa lajkama,znaci pustamo ih kada nadjemo tragove,neidu daleko jako su vodljive i sto se nama svidja,nelaju na srnu a i nelaju na tragove,samo kada podignu DS tj kada ugledaju divljac laju,al ne nesto puno,dve lajke mogu da zadrze i samca a i krmacu sa nazimicima,sto se nama vise puta i desilo,tako da su pogonici dosli do zaustavljene DS i ulovili je,jako je bitno za nase loviste sto neidu daleko i nejure divljac za druge lovce,i  ako ode svinja iz kruga nejure je kao gonici,pa ih nema 3 sata,to  se njima nedesava,ima jos dosta toga da se o njima kaze al eto malo za pocetak.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Новембар 15, 2013, 09:03:46
(https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/16796_227043237429944_1314103954_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash2/209016_170056886461913_320238715_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash2/548068_227043320763269_684220951_n.jpg)

evo i neke slike.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: Stefan Новембар 15, 2013, 09:05:08
Hvala na odgovoru, pretpostavio sam da je tako, stvarno izuzetni psi, nemojte da stedite slike! Kazu da su im pored njuha vid i sluh izuzetni i da ih mnogo koriste pri lovu! Slike su fantasticne!


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Новембар 15, 2013, 09:19:26
Imam dosta slika od njih,jedan nezaboravan lov je bio kada smo opkolili u jednom velikom trnjaku vepra kapitalca,nas drugar iz grupe je sa mojom zenkom isao da ga digne,kada je dosao blizu trnjaka vepar se na 150m digao ispred njih,ona ga je videla i sa sve povocem je uletela u trnje,isterala ga je pravo na mene i brata,mi smo ga oborili jedva iz cetvrtog  metka,kada je pao lajka trci za njim sa sve povocem,kroz trnjak 300 m je proslasa njim,slike iz tog lova cu izbaciti kasnije malo,inace vepar je bio 200 kg,i u zlatnoj medalji su zubi,drugi slucaj se desio proslog leta,kada je nas prijatelj ranio srndaca uvece i on je usao u veliku tablu kukuruza,ja pustim dve lajke i one ga nadju i poteraju ga,srndac skoci u jednoj reci njih dve za njim i uhvate ga u reci,znaci neverovatno,al nas petoro smo to gledali uzivo.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Новембар 15, 2013, 09:21:18
U pravu si kada kazes da su in vid i sluh odlicni,mislim da su jedina rasa koja i uz ta cula lovi kao i uz njuh.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Новембар 15, 2013, 09:25:21
(https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/74981_241323512668583_1341771902_n.jpg)

jedna sa sakalima.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: Stefan Новембар 15, 2013, 09:30:28
Hvala na odgovorima i slikama, na internetu sam pogledao dosta snimaka iz Rusije iz lova lajkama, ima cak i filmova o zivotu njihovih lovaca koji samo njih koriste i stvarno sam odusevljen. Cak ih i Bugari mnogo koriste, na svim snimcima iz njihovih lovova obavezno ima i lajki pored klasicnih gonica, ali kod nas su jako retke!


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Новембар 15, 2013, 10:39:23
Od prosle god. 4 muzjaka i 2 zenke,interesantno je da je celo leglo ispalo i eksterijerno i lovno,jednu zenkicu sam za sebe ostavio a ostale prodao,i sa svima sam u vezi,jako se hvale sa mladima i vec love sa njima,inace je veliki problem da se nadje muzjak za parenje,tako da cu morati da uvezem jednog  muzjaka,inace ako neko ima zenku za parenje nek mi se javi imamo perfektnog mladog muzjaka za parenje.
Znaci leglo iz kog je i moj ker,ja mislio da si ponovio parenje.Pozdrav


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Новембар 15, 2013, 10:50:03
Dusu dale za pogon,pogotovu sto vodic ima sansu za odstrel na drzanju.imaju opasne reflekse,kad svinja krene na njih odskoce kao da imaju federe,retko se desi da budu povredjene.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Новембар 18, 2013, 07:40:29
Evo i dve slike sa aportom lajke i to nosi zivog fazana,nemac ide iza nje a ona nosi fazana,tako da mogu da se nauce da aportiraju,ova zenka aportira i zeca.

(http://i43.tinypic.com/1zcg7ya.jpg)

(http://i42.tinypic.com/2dhwnxu.jpg)Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: MikaHunter Новембар 18, 2013, 07:46:51
:blink:svaka čast :hi: nisam znao da mogu da se obuče za aport i lov fazana,znao sam za pogone,lov na medvede,losove ali ovo prvi put vidim :hi:


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Новембар 18, 2013, 07:56:10
Najverovatnije nemogu sve bas da se nauce aport,al ova aportira,pre nje  sam imao i lajku koja markira kao nemac a i aportirala je i plovku iz vode i to na mrazu - 15.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Новембар 23, 2013, 12:24:37
U Nemackoj da bi lajka polozila ispit mora da:odradi vlecku i donese zeca i fazana,odradi krvni trag od 600 metara koji je prenocio i u toku noci ispesecan tragovima druge divljaci,da pretrazuje obrasle vodene povrsine u potrazi za patkama,aportira patku,odloznost,takodje moraju da budu stabilni i da nisu agresivni.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Новембар 23, 2013, 12:36:48
laika-zucht.de odgajivacnica zapadno sibirskih lajki iz Nemacke.Ovaj lovac sa svojim coporom od 15-16 pasa ucestvuje godisnje u 40-setak lovova gde bude odstreljeno oko 1000 svinja


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Новембар 28, 2013, 08:55:12
danasnji lov.
(https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/1441498_388968787904054_1002452246_n.jpg)
(https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1425747_388968744570725_43963078_n.jpg)


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Новембар 28, 2013, 09:56:34
U Nemackoj da bi lajka polozila ispit mora da:odradi vlecku i donese zeca i fazana,odradi krvni trag od 600 metara koji je prenocio i u toku noci ispesecan tragovima druge divljaci,da pretrazuje obrasle vodene povrsine u potrazi za patkama,aportira patku,odloznost,takodje moraju da budu stabilni i da nisu agresivni.
Rad na divlju svinju se podrazumeva.Posebno se boduje ako pas hvata svinju.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Новембар 29, 2013, 06:00:02
Daleko smo mi u svakom pogledu od nemaca,pa i u ovome,al bar se trudimo da nesto uradimo na tom polju.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Децембар 09, 2013, 06:41:39
Jos malo lajki na delu od nedelje.
(http://i43.tinypic.com/aov0pv.jpg)

(http://i39.tinypic.com/mtxn9g.jpg)

(http://i44.tinypic.com/11tsdnt.jpg)
(http://i44.tinypic.com/vuav8.jpg)
(http://i41.tinypic.com/1eqwdl.jpg)Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lasamdj Јануар 22, 2014, 11:35:10
Kako se ova pasmina ponaša po toplom vremenu, i kako se kreću cene štenadi?


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Јануар 22, 2014, 05:42:11
Kako se ova pasmina ponaša po toplom vremenu, i kako se kreću cene štenadi?
Nista drugacije nego ostale rase,vodim ih na prepelice leti,znaci par sati ujutru i bez ikakvog problema rade,isto tako koristim ih na srndaca ako bude neko ranjavanje,tako smo nasli par njih i sprecili gubitke za samo loviste,sto se tice kondicije one su mozda al smem da kazem i najizdrzljivija rasa i nemoze nijedna sa njima po kondiciji da se meri,e sad neznam dali ima to veze sa nekim urodjenim osobinama uglavnom celog dana rade neprestalno i nikada bas ne lizu pete lovcu kao neke druge rase kada se umore,sto se tice cene ona je da nekazem mizerna sta se dobija za to,ja sam prodao dva legla po ceni od 150 eu i mislim da je to jako mala cena.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Јануар 22, 2014, 09:31:05
Ja licno svog kera nebih maltretirao po vrucini na prepelicu.Jos nesto jako vazno:lajke nisu psi za drzanje u malom prostoru,traze veliko dvoriste i cest kontakt sa vlasnikom.Ko nema dovoljno vremena za setnje ili dvoriste bolje da zaobidje ovu rasu.Strasno su inteligentni,brzo uce,privrzeni vlasniku,vole decu,mogu da se nauce da ne dave zivinu i macke ali su jako aktivni psi i nonstop u pokretu.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Јануар 23, 2014, 06:23:20
Ja licno svog kera nebih maltretirao po vrucini na prepelicu.Jos nesto jako vazno:lajke nisu psi za drzanje u malom prostoru,traze veliko dvoriste i cest kontakt sa vlasnikom.Ko nema dovoljno vremena za setnje ili dvoriste bolje da zaobidje ovu rasu.Strasno su inteligentni,brzo uce,privrzeni vlasniku,vole decu,mogu da se nauce da ne dave zivinu i macke ali su jako aktivni psi i nonstop u pokretu.
Sve je to stvar licne prirode,al nevidim da im moze skoditi 2 sata lova rano ujutru,cisto da malo protegnu noge i osete i taj lov posto smo zakljucili da mogu lako i rado loviti sve,sa drugim delom tvog pisanja se slazem apsolutno,ko nema adekvatne uslove bolje da neuzima ovu rasu,jer ona nije za boks ili tako nesto tj zatvoren prostor.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lasamdj Јануар 25, 2014, 01:49:16
Kolega zaista Vam se iskreno zahvaljujem na informacijama. Rusko-evropsku lajku sam upoznao na nekoj izlozbi u Kragujevcu pre vise od 15 godina. Trenutno lovim sa springer spanijelom koji je zaista vrhunski i svestran ker, pa cak i divlj svinje. Medjutim, posto zivim u gradskoj kuci sa dvoristem, moram da nabavim inteligentnog kera, preteceg izgleda a veoma sklonog zaustavljanju divljih svinja. Cena od 150 eura je nesto sto je uobicajeno kod nas. Moracu ozbiljno, ali veoma ozbiljno da porazmislim o celoj prici oko R-E-lajki.

Jos jednom, HVALA. 


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Јануар 25, 2014, 02:24:16
Samo ako imas uslove slobodno uzmi jednu R-E lajku i celog zivota neces vise menjati ni jednu drugu rasu,garantujem ti to,neverovatni psi u svakom pogledu bas,ako te vise nesto interesuje slobodno me pitaj  :drinks:


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Јануар 25, 2014, 06:01:41
Lajke znaju i da budu dosta bucne,da laju kao sto im i ime kaze.Moj ker kad hoce da izadje iz boksa moze da laje satima ili ako otera komsijsku macku na drvo,ili ako jez udje u dvoriste.Jako je bitno da imate tolerantne komsije.Ja Imam veliko dvoriste i cesto je pusten pa manje laje.Rasa je stvorena za aktivan zivot i lov,za svakodnevnu akciju.Idealan vlasnik bi bio lovocuvar ili sumar koji je ujedno i lovac.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Март 03, 2014, 02:18:01
Zamolio bih kolege ako kojim slucajem znaju da negde ima muzjak RUSKO-EVROPSKE lajke slobodan za parenje,da mi da adresu.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: Nikola Vojinovic Март 03, 2014, 02:58:37
Nemam adresu i broj telefona, ali znam gde ima dva muzjaka, jedan je u Minicevu cuva ga lovocuvar Dragisa, a drugi u Zitkovcu, zaboravio sam kako se zove vlasnik, za ovog iz Zitkovca znam da je poreklo iz Krusevca, dosta podseca na ove tvoje  :hi:


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Март 03, 2014, 04:43:51
Nemam adresu i broj telefona, ali znam gde ima dva muzjaka, jedan je u Minicevu cuva ga lovocuvar Dragisa, a drugi u Zitkovcu, zaboravio sam kako se zove vlasnik, za ovog iz Zitkovca znam da je poreklo iz Krusevca, dosta podseca na ove tvoje  :hi:
Taj covek iz Zitkovca je mislim  od mene i kupio stene,al ako bi nekako mogao od tog coveka iz Miniceva da mi nabavis adresu  jer mi je bas potreban tj mom drugaru je kuja u teranju  :drinks:


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Март 03, 2014, 08:05:52
 Borisa ako je ker poreklom iz Krusevca to je onda od Acinih kerova,ako se ne varam i otac od  kuje tvog druga je od Acinih.Pozdrav!


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Март 03, 2014, 08:18:33
 
Borisa ako je ker poreklom iz Krusevca to je onda od Acinih kerova,ako se ne varam i otac od  kuje tvog druga je od Acinih.Pozdrav!

Izgleda da je tako Vlado,a ja se prebacio malo,nije Zitkovac nego Vitkovac gde sam prodao jedno stene,onda ovde u Srbiji nema muzjaka za parenje.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Септембар 25, 2014, 07:07:33
Par slika kako lajka cuva bebu,jako su privrzeni maloj deci,nisam verovao to kada sam procitao u jednom clanku o lajkama al sam se sam u to uverio licno,ne samo da su lajke neverovatni lovacki psi nego i fenomenalni kucni ljubimci koji su privrzeni vlasniku do nevidjenih granica.

(https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/10606445_523095031158095_280955000645893981_n.jpg?oh=f8d4fbaa2ef9c761a9394e89c65eb5fc&oe=548A411B)

(https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/10444548_536429546491310_1031835973435942438_n.jpg?oh=12a91e0e699de6178fedd6b1c9ab1fc5&oe=54BBDF17)

Nije se pomerila sa mesta sve dok je beba bila pored nje.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: SHEYTAN Септембар 25, 2014, 07:12:47
Tjah, dzukele najobichnije... Gledam, ganjaju neke machke po Sibirima...   :bad:

https://www.youtube.com/watch?v=lRwhXk8oJdY


 :yahoo:


 :clapping:


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: crni đorđe Септембар 25, 2014, 07:36:37
   Mislio sam da su terijeri "najluđi".
   Više ne mislim isto.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Септембар 25, 2014, 08:21:03
   Mislio sam da su terijeri "najluđi".
   Više ne mislim isto.

Neznam zasto al moje lajke bilo gde da sretnu terijere odmah ih hvataju i vitlaju u vazduhu sa njima kao da su pacovi  :sarcastic:

To kao da im urodjeno,jer samo na terijere se tako napadno ponasaju kao da su im smrtni nepriljatelji  :sarcastic:


Nepodnose ih ni malo bas.

A i Seki klip ti je vrh   :good: :good:,od toga da love tigrove pa do toga da budu poslusne male bebe da cuvaju,pa vi sad procenite jel postoji jos neka slicna ili tako univerzalna rasa  :dance:


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: Džigi Септембар 25, 2014, 08:25:42
A ja sam na trenutak pomislio da Rusi nisu najludji...
 


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: spaleph Септембар 26, 2014, 01:55:05
http://youtu.be/wJiZ2HgV5E0
U jednom trenutku kad vido šešir i dugu kosu uplaših se da nije naš drug Rajko batalio da lovi tanđžarama, lukom i strelama ali dobro je da nije, samo liče malo... :sarcastic:


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: crni đorđe Септембар 26, 2014, 08:06:06
Neznam zasto al moje lajke bilo gde da sretnu terijere odmah ih hvataju i vitlaju u vazduhu sa njima kao da su pacovi  :sarcastic:

To kao da im urodjeno,jer samo na terijere se tako napadno ponasaju kao da su im smrtni nepriljatelji  :sarcastic:

Nepodnose ih ni malo bas.


To kao u onom filmu Gorštak, kad nakon dvoboja izgovara riječi "Može biti samo jedan".


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Септембар 26, 2014, 09:01:45
Kao sto Borisa rece strasno su privrzene,inteligentne i odlicni lovci.Izuzetna rasa.A tacno je i da su ostre prema agresivnim kerovima.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Септембар 26, 2014, 09:04:54
Koga zanimaju zapadno sibirske lajke moze ih naci na fejsu u grupi "zapadno sibirska lajka".Jedan decko ih je uvezao iz Rusije i prodaje stenad od njih.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Септембар 27, 2014, 10:39:30
Koga zanimaju zapadno sibirske lajke moze ih naci na fejsu u grupi "zapadno sibirska lajka".Jedan decko ih je uvezao iz Rusije i prodaje stenad od njih.

Samo jedan mali ili malo veci problem postoji sa zapadno-sibirskom lajkom,a to je da 90% ili vise lovaca nema pojma kako izgleda a izgleda kao vuk pravi,i postoji jako velika verovatnoca da ce neko pucati na lajku a mislice da je vuk.Inace u radu nema nikakvih razlika,mada je bas zbog toga sto rusko-evropska moze lako da se razlikuje tj prepozna prednost bih dao njoj.

Po kojoj ceni Vlado taj decko prodaje stence?

Neznam dal kolege lovci znaju da lajka ima vratne misice ili vrat kao vuk i to joj je najjaci deo tela tako da moze da se bori i sa dosta vecim psima od njih,mada zenke su kao i kod drugih rasa jako poslusne i mirne al muzjaci mogu da budu jako agresivni,al opet to zavisi dosta i od samog gazde kako postupa sa njim od malena.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: Djura Radivojevic Септембар 27, 2014, 12:27:10
Blago tebi Profi,ti ne moras da placas vrtic  :victory:


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Септембар 27, 2014, 01:45:23
Borisa proslo leglo je prodavao po 150 evra,kerove je kupio licno od proverenih krvnih linija,ekstra su ostre na svinje.Boja im je bela i krupnije su od ovih nasih.Sto se tice lova resenje je prosto,signalni prsluk ili ogrlica.Decko koji lovi sa kerusom od proslogodisnjeg legla koristi signalni prsluk i nema problema.kaze da njegova kuja trazi u krugovima oko njega i udaljava se do 500 metara.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Септембар 27, 2014, 01:54:10
Borisa razlika u radu postoji i u okviru iste rase,ima rusko evropskih koje kao i nase ne idu daleko a ima i takvih koje odlaze i po par kilometara,sve zavisi od selekcije.To ti je isto kao i kod gonica,postoje kerovi koji gone do pola sata a ima i onih koji dolaze sutra dan kuci.Meni na primer zbog gustog terena vise odgovara kraci ker.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Септембар 27, 2014, 02:01:35
Sejtan te lajke na klipu u lovu na tigra su istocno sibirske,one su naj krupnije i naj ostrije.Prethodne dve rase rusko evropske i zapadno sibirske mogu uspesno da se priviknu na domace zivotinje dok ove nemogu.Imao ih je decko sa juga Srbije i kaze da je imao grdnih problema u lovu,stradale su koze i ovce a i na krave su skakale.moj ker nedira moje macke a ni kokoske,ucen je od malena.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Септембар 27, 2014, 04:12:27
Blago tebi Profi,ti ne moras da placas vrtic  :victory:

Tako nekako Djuro  :biggrin:,jos samo kad bih je naucio i da malo gura kolica   :dance:


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Септембар 27, 2014, 04:21:25
Borisa proslo leglo je prodavao po 150 evra,kerove je kupio licno od proverenih krvnih linija,ekstra su ostre na svinje.Boja im je bela i krupnije su od ovih nasih.Sto se tice lova resenje je prosto,signalni prsluk ili ogrlica.Decko koji lovi sa kerusom od proslogodisnjeg legla koristi signalni prsluk i nema problema.kaze da njegova kuja trazi u krugovima oko njega i udaljava se do 500 metara.


Cena standardno mala za ovu rasu,jel je on bas hteo zapadne ili je to nasao?Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Септембар 27, 2014, 05:12:24
Verovatno da je njih hteo,jer je imao priliku da lovi sa njima u Rusiji.Cena lajki u Nemackoj je 850 evra,u Srbiji 150,jasno je zasto.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Новембар 02, 2014, 07:37:27
(https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/10641174_555266281274303_2919522008009711069_n.jpg?oh=0c6a9a97c56cd1d4f9b7ecfd61a3d606&oe=54ACAB45&__gda__=1424154521_5e8eae575750d22ea4928f367b661216)

Malo se poziramo  :music:


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: MikaHunter Новембар 02, 2014, 08:48:59
Lep pas.

Jer niste zaboravili za stene? :hi:


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Децембар 17, 2014, 09:02:49
U najavi leglo zapadno sibirske lajke od roditelja uvezenih iz Rusije,psi su od ekstra radnih linija.Kog intresuju slike moze da pogleda preko gugla kada ukuca:zapadno sibirska lajka stenad od roditelja uvezenih iz Rusije.Odlicno rade svinje kao i ostalu divljac.slike se mogu videti i u grupi zapadno sibirska lajka na fejsu.Kontakt broj je:00381612278485


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: dejanlovac Децембар 18, 2014, 06:06:14
koliko para stene?


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Децембар 18, 2014, 09:55:26
Kolega kontaktiraj vlasnika za cenu,ja sam samo postavio oglas.Pozdrav!


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Фебруар 06, 2015, 06:07:39
U najavi leglo zapadno sibirske lajke od roditelja uvezenih iz Rusije,psi su od ekstra radnih linija.Kog intresuju slike moze da pogleda preko gugla kada ukuca:zapadno sibirska lajka stenad od roditelja uvezenih iz Rusije.Odlicno rade svinje kao i ostalu divljac.slike se mogu videti i u grupi zapadno sibirska lajka na fejsu.Kontakt broj je:00381612278485
Stenad na prodaju!


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Април 03, 2015, 03:48:24
Sa obukom stenadi treba poceti jos od drugod-treceg meseca i to sa navikavanjem na domace zivotinje,macke,kokoske i ostalo.Vrlo je vazno da se mladom psu ne dozvoli da bude sam sa kokoskama jer ima jak lovacki nagon,na svaki pokusaj jurnjave za njima mora da se reaguje.
Takodje je u obuci jako bitno rano upoznavanje sa divljaci,za to odlicno mogu da posluze koze od:kune,lisice,jazavca i naravno komad koze od DS.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Април 03, 2015, 03:58:48
Stene se kroz igru sa ovim kozama navikava na miris divljaci i stice samopouzdanje,jos u ranom uzrastu lajke pokazuju jak lovacki nagon i vrlo rado grizu i vuku koze.Sveze odstreljena ili divljac koja je stradala u saobracaju takodje moze da posluzi za trening,da bi tu divljac sacuvali za nekoliko treninga mozemo da je stavimo u zamrzivac.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Април 03, 2015, 04:09:49
Kasnije se prelazi na treninge sa zivom divljaci,sa uzrastom od 6-7 meseci,tu stene stice dragoceno iskustvo koje ce mu trebati u lovu.Kod vodjenja u gater mlade pse treba prvo pustati prvo da oblajavaju na zicu pa tek posle par treninga pustiti unutra.
lajke su oprezne i vrlo vesto izbegavaju napade DS,rade mozgom,nema skakanja na DS kao sto to znaju da urade terijeri,osim kada ocene da mogu da je savladaju kad je ranjena ili kad je manji primerak u pitanju.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Април 03, 2015, 04:21:20
Uporedo sa ovim treninzima treba sa stenetom sto cesce ici u teren,bez bojazni da ce da mu dosadi,lajke su psi kojima je potrebna akcija.Sto vise izlazaka u teren i odstrela pred kerom,to bolje.Lajke nesto kasnije sazrevaju pa se pravi rezultati mogu ocekivati od druge godine,mada i to zavisi od linije a i od same jedinke,ima primera gde prorade i pre punih 12 meseci.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: Pedja1965 Април 06, 2015, 06:33:04
Jedini problem sto sa njima nije moguce loviti u Srbiji,nepostoji mogucnost nazalost da ova plemenita rasa polozi ispit urodjenih osobina tako da su za sada neupotrebljive u lovu,ko zeli da krivolovi moze pozdrav


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Април 06, 2015, 08:58:16
Vidi Pedja,nije pravilnik o upotrebi lovackih pasa jedini pravilnik u zemlji Srbiji koji je nakaradno uradjen i bez gresaka.Vidimo i kolike nedostatke ima i zakon o lovu,zakon o oruzju i neki drugi zakoni koji veze nemaju sa lovom i kinologijom.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Април 06, 2015, 09:07:15
Takodje je kod nas zabranjeno loviti sa mesancima,psima bez papira,psima koji uopste i nisu lovacka rasa i td.Lajke su lovacka rasa,vrlo upotrebljiva kod nas.Sa lajkama je dozvoljen lov i legalno se lovi i u EU.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Април 06, 2015, 09:15:39
Lov sa lajkama ne zagovaram jer je to nesto egzoticno,ili zato sto imam odgajivacnicu retke rase pa zelim da zaradim na tome,vec zato sto su izuzetni lovci i mnogo se razlikuju od pticara i gonica koje sam imao,kako po upotrebljivosti u lovu tako i po po privrzenosti vlasniku.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Април 06, 2015, 09:25:43
Pticara imam i sada,nase gonice jako postujem ali za lov pogonom na DS,po jako obraslom terenu gde ima dosta srna mnogo su bolji kerovi koji ne odlaze daleko,a da su pritom ostri.Takodje mi se svidja to sto odlicno love i kunu,jazavca I td.Dojadilo mi je da cuvam gonica ispred koga ce drugi da peglaju srne celu zimu.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Април 06, 2015, 09:42:54
Takodje je kod nas zabranjeno loviti sa mesancima,psima bez papira,psima koji uopste i nisu lovacka rasa i td.Lajke su lovacka rasa,vrlo upotrebljiva kod nas.Sa lajkama je dozvoljen lov i legalno se lovi i u EU.

Vlado,nema svrhe uopste ulaziti sa nekim ko namerno i svesno nesto radi i za koga su lovokradice koje lovokrade sve sto mrda i neko ko lovi sa najcistijom i najlovnijom rasom na celom svetu isti.Dakle sta mi mozemo sto je mnogo toga nakaradnog u nasoj kinologiji pa i ovo o cemu ti pricas,al kao sto si rekao sta se sa sve cim lovi kod nas to nema na kugli zemaljskoj a sad se pametnjakovic iz nekog razloga nasao da drzi predavanja o bilo cemu pa i ovome,nema ga dugo i tako sa vremena na vreme se pojavi sa nekim bezveznim upadicama,izgleda da ovo vreme utice dosta na takve pojave.

Sve sto si napisao Vlado u pravu  :hi:


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Април 06, 2015, 09:44:39
Steta samo sto imamo takav pravilnik,i sto ce mnogi lovci ostati uskraceni da uzivaju u lovu sa ovom u svakom pogledu izuzetnom rasom.Na srecu ima ljubitelja lova i dobrih kerova,lovaca prakticara koji i pored svega uzivaju u drustvu ovih kerova.Pedja,kratak odgovor:lajke su vrlo upotrebljive u lovu u Srbiji,na nekim terenima i na neku divljac su uspesnije nego neke druge rase.Nekada je moj deda lovio samo sa gonicima jer tada pticara nije ni bilo,pa je otac nabavio prvog pticara,tako i ja koji sebe smatram za ljubitelja lova i kerova, ne mislim da treba da se zaustavim na tim rasama ako uvidim da postoji rasa sa kojom mogu bolje da lovim.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Април 06, 2015, 10:01:52
Borisa druze,u pravu je on sto se tice pravilnika,kontaktirao sam i gospodina Dagistanija i neke nase kinoloske sudije,ali taj pravilnik necemo ni morati da menjamo u buducnosti ako odustanemo od uzgoja lajki.U zivotu za sve sto vredi i sto je dobro mora covek da se pomuci.I ti si sam pokusao da lovis svinje i predatore pogonom sa brak jazavicarima,a onda si odustao zbog srnece divljaci i presao na lajke Iz cisto prakticnih razloga.Nadam se da cemo uspeti da se izborimo za promene pravilnika.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Април 06, 2015, 10:39:20
Ma nije valjda da nam je to najveci problem??

Ja sam rekao ako je to najveci problem i ako ce to da bilo sta resi prvi sam za,al nemojmo ovde da se zezamo i pisemo opste gluposti jer su to gluposti najvece,nego taj ako hoce nesto da promeni nek pokusa kod sebe prvo,nek sakupi ljude i nek promeni nesto na bolje a ne ovde posto pada kisa pa mu dosadno prica gluposti,svi su jaki na recima  a na delu malo ko,narocito neko ko se zalaze za nesto a kod njega u svom LU opsti javasluk i nesme ni jednu rec da kaze od straha,pa se izivljava na raznoraznim forumima i lovackim stranicama.Muka mi vise od takvih "pametnjakovica"koji samo iz nekog coska komentarisu a nista zivo pozitivno nisu pre svega u svom dvoristu uradili pa kasnije i dalje,nego im lajke sad smetaju nesto.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Април 06, 2015, 10:44:00
Uspecemo ako postoje iole malo razumnih i normalnih ljudi,a verujem da postoje,samo to ide malo sporije znas i sam kako,al naravno da necemo odustati da to izguramo,bar ja necu.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Април 06, 2015, 11:02:34
Nema odustajanja.Kod lajki postoje linije koje bolje rade krupnu,a postoje i one koje bolje rade sitnu divljac,zavisno od selekcije.Kod svog kera sam primetio da jednako dobro radi svinju,kunu,zeca i fazana.Steta sto ti je kuja ostarila,stenad su joj bila i radna i eksterijerna,nadam se da ce i od ove mlade kuje biti dobra stenad.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Април 06, 2015, 11:13:20
Nema odustajanja.Kod lajki postoje linije koje bolje rade krupnu,a postoje i one koje bolje rade sitnu divljac,zavisno od selekcije.Kod svog kera sam primetio da jednako dobro radi svinju,kunu,zeca i fazana.Steta sto ti je kuja ostarila,stenad su joj bila i radna i eksterijerna,nadam se da ce i od ove mlade kuje biti dobra stenad.

Ker ti je perfektan u svakom pogledu,kako lovno tako i eksterijerno,samo da si malo vise sa njim ,al bice i toga.

Sto se tice zenki,mlada bi trebalo da da dobro leglo jer je perspektivna a ova starija je na postedi  :drinks:


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Април 06, 2015, 01:57:50
Hvala Borisa!Ako stenad odu iskljucivo u ruke lovaca kao proslo leglo,imacemo uvid u to kakvi ce biti.Pozdrav!


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: marlin Април 06, 2015, 05:04:34
Lisac,oglase za kupoprodaju treba postaviti na predvidjenoj temi  :buba: .


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: Pedja1965 Април 06, 2015, 06:49:28
Profi sto si gledao u papuce kada smo se sreli,ovog meseca ponovo dolazim u Sedlare,cu svrnem da me u lice izvredjas a ne ovako dok sam ja u misjoj rupi a ti na vetrometini pa te svi napadaju.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Април 06, 2015, 07:40:38
Profi sto si gledao u papuce kada smo se sreli,ovog meseca ponovo dolazim u Sedlare,cu svrnem da me u lice izvredjas a ne ovako dok sam ja u misjoj rupi a ti na vetrometini pa te svi napadaju.

Kako sad da ti odgovorim na ovu tvoju konstataciju,lepo ili kako ti znas da pricas tj tvojim recnikom??

Nemam blage veze sta si se okomio na mene i mislim da sam te vise puta zamolio da me ne uzimas u ustima,sta mene briga sta radis i gde ides,to je tvoj problem e ne moj.

Ja nisam nevaspitan pa da nekog vredjam,a jos manje imam potrebe sa tim,ako ti mislis da to sto sam napisao je uvreda ja nemislim jer nije,nista uvredljivo nisam napisao,mozes kad hoces da dodjes slobodno,mozda je i najbolje tako da ti meni kazes sto stalno nesto pises protiv mene kada me nepoznajes,a ne ovako.Ti prvo nesto iniciras vam pameti i uvredljivo a posle jos ispada ti uvredjen.

Neznam kako da shvatim ovaj tvoj upis,kao pretnju ili nesto drugo?


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: Pedja1965 Април 06, 2015, 08:18:17
Kako god,izneo sam cinjenicu vezanu za lajke, ti si se nasao prozvan.Kakve veze imas ti sa tim,ili ces reci da je ispravno drugima drzati slovo o zakonima a sam ih nepostovati zakon je takav kakav je i mora se postovati


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Април 06, 2015, 08:28:34
Bas tako,kako god,a tkud znas da nemam potrebnu dokumentaciju u vezi toga??

I ako je imam sad trebam ovde da je javno iznosim neznam zbog cega,opet ponavljam,jer je to veliki ili najveci problem kod nas,to sa zakonom moze a i nemora da bude tako jer zakon se ovde tumaci kako ko hoce tj kako ga onaj na vlasti tumaci,redom svi isto kako se menjaju.

Veruj mi da ako neko u ovoj zemlji postuje zakon (narocito o lovstvu) da smo to ja i moja grupa,a nas zakon kakav je teoriske sanse nema da ga bilo ko od nas na neki ne krsi,al to je jako razlicito i nemoze tako da se gleda kako ti mislis.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Април 06, 2015, 09:03:40
Lisac,oglase za kupoprodaju treba postaviti na predvidjenoj temi  :buba: .
Brzopleto sam to uradio,sledeci put cu postaviti u predvidjenoj temi.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: marlin Април 07, 2015, 05:52:43
Zamoljavam kolege da se vrate temi,licne prepiske zavrsite putem pp.Samo jos da dodam da svako ima pravo izneti svoje misljenje,a javno izrecene prijetnje se nece tolerisati.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: MilanDimi98 Јануар 07, 2016, 09:23:48
Od skoro sam postao vlasnik jedne prelepe zenkice zapadno sibirske lajke,zahvaljujuci mom dobro prijatelju Vladi! :hi:

(http://i63.tinypic.com/e7ym1g.jpg)


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: MilanDimi98 Јануар 07, 2016, 09:26:54
(http://i67.tinypic.com/kbup34.jpg)


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Јануар 07, 2016, 09:30:01
Cestitam na odabiru rase  :hi:

I da lovis sa njom dugo,dugo,i da imas puno uspeha u lovu  :drinks:


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: MilanDimi98 Јануар 07, 2016, 09:36:00
Hvala kolega,imam i gonice i pticare,ali sam se ovom rasom zarazio(tj Vlada me je zarazio :biggrin:).Problem sa gonicima je kod nas sto imamo dosta srnece divljaci i cim ga pustimo on hvata trag od srne i srnasi ih ciste,tako da cu ovu posavku da ocistim.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Јануар 07, 2016, 09:39:05
Hvala kolega,imam i gonice i pticare,ali sam se ovom rasom zarazio(tj Vlada me je zarazio :biggrin:).Problem sa gonicima je kod nas sto imamo dosta srnece divljaci i cim ga pustimo on hvata trag od srne i srnasi ih ciste,tako da cu ovu posavku da ocistim.

A jel znas od koga je Vlada nabavio svoju lajku?Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Јануар 07, 2016, 10:00:50
Zbog toga sto uopste ne jure srne,rasa je izmisljena za takva lovista,uopste ne idu daleko i prate lovca stalno.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: MilanDimi98 Јануар 09, 2016, 06:14:19
Od tebe ?  :biggrin:
Bas izmisljena..


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: dejanlovac Фебруар 05, 2016, 06:11:05
Pozdrav,cestitam na kujici,odavno ciljam tu rasu pa me interesuje ima li negde keradi i kako im se krece cena


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Фебруар 06, 2016, 01:46:27
Dejane imas broj telefona od odgajivaca na ovoj temi,pozovi ga.Pozdrav!


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: MilanDimi98 Децембар 27, 2016, 10:08:39
(http://i67.tinypic.com/nwzxnl.jpg)
(http://i64.tinypic.com/33m8yts.jpg)
(http://i63.tinypic.com/15qqnmr.jpg)
(http://i68.tinypic.com/1rak53.jpg)
(http://i63.tinypic.com/idd6va.jpg)
(http://i67.tinypic.com/20pd7r9.jpg)
(http://i67.tinypic.com/21cikao.jpg)
Tea


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Децембар 27, 2016, 01:15:02
Sta reci nego  :hi:

Mislim da ne postoji svestranija rasa pasa za lov,jos i aportiraju rado,samo ako se malo nauce a uce neverovatno brzo,imao sam jednu zenku sa kojom sam lovio patke,i koja je aportirala patke,inace za fazana se podrazumeva aport  :drinks:


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Децембар 27, 2016, 07:17:15
Odlicna mlada kuja koja tek treba da pokaze svoje kvalitete!Bas tako Borisa svestrana rasa koja se vrlo uspesno koristi za pogon na divlje svinje i predatore!U terenu imamo mnogo srnece divljaci kao i lisica,sakala i zeceva,tako da je ciljani lov sa gonicima na svinje nemoguc.Pogonic sa lajkom moze da tera pogon celi dan i da se po zavrsetku lova vrati kuci sa njom,nema odlazenja po par sati za srnama.Imaju izuzetne refekse i povrede su retke,vrlo vesto izbegavaju napad DS.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Децембар 27, 2016, 07:21:02
Ova kuja je je zbog neiskustva i ostrine dobila ujed za njusku od jazavca kog je moj ker pronasao i oblajavao u trnjaku,to joj je bio prvi susret sa ovom divljaci,ali je nastavila jos zesce da oblajava i napada posle ujeda!


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: lisac Децембар 27, 2016, 08:13:20
U lovu na svinje pogonom pogonic vrlo cesto ima priliku da puca ispred lajke na drzanju.Lajke su strastveni lovci,inteligentne,sposobne da brzo uce,privrzene vlasniku.Kod nas ih nema puno ali lovci prepoznaju njihove kvalitete pa je uvezeno nekoliko stenadi iz bugarske.Kod nas postoji linija zapadno sibirskih lajki Milivoja Timotica od cijih je kerova ova kuja.Radna i eksterijerna linija.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: MilanDimi98 Децембар 27, 2016, 10:41:49
Ne znam sta bih mogao jos da dodam. Za njen uzrast prezadovoljan,ima duboku pretragu,odlazi po 400-500m pa i vise. Za srnom potrci ali na moj zvizduk zastaje,i retko kad nastavlja. Jos je ona mlada,neozbiljna,ali se nadam da ce od sledece godine pa nadalje da pocne ozbiljnije da radi.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: MilanDimi98 Децембар 27, 2016, 10:43:53
Za manje od mesec dana mi je dva puta pronasla copor svinja,ali bez oblajavanja,samo uz rezanje,koje ja nisam uspeo da realizujem :scratch_ones_head:


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: MilanDimi98 Децембар 30, 2016, 12:10:51
(http://i67.tinypic.com/2s8k0ia.png)
Prvi susret sa lisicom


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: MilanDimi98 Јануар 20, 2017, 01:57:17
Trece pronalazenje svinja,i prvi odstrel (13meseci)
(http://i64.tinypic.com/sg7kmc.jpg)


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: Hemingway Јануар 20, 2017, 10:14:10
Cestitke stavite jos neku sliku   :hi:   :drinks:


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: MilanDimi98 Јануар 22, 2017, 04:22:50
(http://i64.tinypic.com/33m8yts.jpg)

(http://i67.tinypic.com/2lbkqcj.jpg)

(http://i65.tinypic.com/24zjeif.jpg)Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: MilanDimi98 Јануар 22, 2017, 04:23:27
Izvinjavam se zbog slika,ne znam zasto se okrecu  :angry2:


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Јануар 23, 2017, 05:01:33
Ma slike se vide dobro,nego samo je ti izvodi sto vise u polje i sto vise u lov,da ima kontakte sa divljaci stalno,bice to odlican pas  :drinks:


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: MilanDimi98 Јануар 24, 2017, 11:48:35
Nemas brige,stalno je ona po brdu,sa 13 meseci odlicno radi,pretraga po 600-700m


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: MilanDimi98 Јануар 27, 2017, 04:26:11
(http://i68.tinypic.com/qy9swm.jpg)


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: Mcg Фебруар 24, 2017, 02:10:08
Pozdrav drustvo. Zainteresovan sam za stenad rusko-evropske lajke, pa ukoliko neko ima informacije o ljudima koji ih prodaju (bitno je da su od lovne linije) neka napise. Interesantno je jako sve ono sto je do sada napisano.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: MilanDimi98 Фебруар 24, 2017, 05:51:34
(http://i63.tinypic.com/29kynma.jpg)
14meseci,a vec 2 odstrel. Izuzetan lovac!


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Фебруар 24, 2017, 07:04:34
Pozdrav drustvo. Zainteresovan sam za stenad rusko-evropske lajke, pa ukoliko neko ima informacije o ljudima koji ih prodaju (bitno je da su od lovne linije) neka napise. Interesantno je jako sve ono sto je do sada napisano.
Ja imam 3 zenke ali nikako da nadjem jednog muzjaka u nasoj zemlji,sada nemam vremena da jedno musko stene uvezem,ali to mi je u planu u bliskoj buducnosti  :drinks:


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Фебруар 24, 2017, 07:05:21
Inace,ne da su od lovne linije,nego svu divljac love bez greske  :hi:


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: MilanDimi98 Фебруар 24, 2017, 11:46:39
Kolega Mcg,a sto bas rusko-evropska,sto ne zapadno sibirska?


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: Mcg Март 13, 2017, 01:30:03
Druze, zato sto ove druge mnogo lice na vuka, a posto u mojim krajevima ljudi nemaju pojma ni da postoji ta rasa, sigurno bi ih neko ubio. :)


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: MilanDimi98 Март 18, 2017, 01:01:26
Ima takvih i kod mene,ali oblezje je obavezno!! Tako da nema problema i straha. Poz


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: MilanDimi98 Октобар 04, 2017, 10:47:41
Kolegin odstrel pred mojom kerusom. Odlicno je odradila posao,uz ostro oblajavanje i pracenje vepra u stopu
(http://i63.tinypic.com/2jdjkua.jpg)
Ovo je 3 odstrel pred njom, plus sto je imala nalazenje ranjenih bravova, i par promasaja


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: MilanDimi98 Октобар 04, 2017, 10:48:54
Zaboravio sam da napomenem,da kerusa ima nepune 2godine.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: NikolaSuvobor Март 02, 2018, 07:59:43
Kolege ima li gde da ja kupim stene Lajke


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: MilanDimi98 Март 04, 2018, 07:01:34
Ako hoces kvalitet,samo preko, kod nas tesko :hi:


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: NikolaSuvobor Март 05, 2018, 07:16:53
Ako hoces kvalitet,samo preko, kod nas tesko :hi:
Hvala lepo kolega


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Април 15, 2018, 06:05:24
Najlakse i najbrze bi bilo da se pravilnik o radu prekopira naprimer iz Madjarske jer nam je najbliza,sad znam da to nasi tesko da bi uradili jer vole da se sami prave pametni,tako da ako hoce da urade to uradice jako brzo jer postoje vec pravilnici u normalnim zemljama.
Svi ste u pravu kada pricamo  o gonicima i nemcima i o lajkama,tako da nemam sta pametno i dodatno da dodam,ko sta voli to ce i da drzi i da lovi,samo je malo nepoznato za siri krug ljudi kakve su lajke i kako mogu i u kom lovu da se vode.
A mogu jako puno i lako da se obuce za vise vrste divljaci jer su jako vodljive i poslusne,svestrana rasa pasa za rad u polju a istovremeno mogu da budu i kucni ljubimci i lovci,sto im je jos jedan plus samo,jako su kao rasa privrzeni ne samo vlasnicima nego posebno i maloj deci,ovo sve pricam iz licnog iskustva a ne rekla-kazala i drago mi je da je potraznja za stencima u poslednje dve tri godine porasla nenormalno dosta,tako da bi u narednim godinama porasao i sam broj lajki kod nas  :drinks:


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: nidzamotocrosss Април 15, 2018, 06:56:50
Prvi korak ka uspehu je upravo veći broj evidentiranih pasa u KSS, jer sve polazi od tog KSS-a. Verujem da i pored velikog broja pasa, broj prijavljenih legala je i dalje vrlo mali...


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: Pedja1965 Април 16, 2018, 01:02:15
Profi to shvata lično,nemam ništa protiv bilo koga lično lovite s čim želite.Kako da nas drugi poštuju kad sami kršimo zakon ako vodimo pse koji nisu dozvoljeni za lov u Srbiji.Pozdrav


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Април 16, 2018, 08:00:48
Profi to shvata lično,nemam ništa protiv bilo koga lično lovite s čim želite.Kako da nas drugi poštuju kad sami kršimo zakon ako vodimo pse koji nisu dozvoljeni za lov u Srbiji.Pozdrav
Nisam malo dete pa da shvatam nesto licno Pedja, nema nikakvih nesporazuma uopste, predlozi da se ova tema o lajkama ugasi ili obrise slobodno posto imas veliku zelju koliko vidim za tim, naravno da to nece promeniti moje misljenje o ovoj rasi ni za milimetar a sad sto vecina vas niste bili u prilici licno da imate sa njom kontakt pa sad ovde kada nema sta drugo da pisete pisete da neko krsi zakon sto lovi sa njima ok, imate pravo.
Ali zato isto tako dobro znate da se divlja svinja ne sme zakonom loviti sa pp pa cutite iako svi poznajete lovce koje sa tim love, jel tako Pedja, milsim da bas u tvom drustvu love svinje sa pp iako je zabranjen zakonom  :drinks:


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: Pedja1965 Април 16, 2018, 09:37:39
Zašto brisati temu,ne lovi se samo sa lajkama nezakonito.Svaki lovački pas koji nema potrebne papire je nezakonit u lovu.Interesuje me samo da li sam ja jedini legalista,pa tako i sa PP ali imate pravo da sumnjate Profi.Lovac povede psa u lov toga koga ima i voli beskrajno,grupovođa ili lovočuvar je taj koji je odgovoran za legalnost tako Profi da oni rade svoj posao odgovorno i pošteno nebi vi vodili lajke u lov bez obzira što su svestrano upotrebljivi psi pozdrav


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: ProfiHunter Април 17, 2018, 06:50:48
U pravu si i lepo kazes ali nije bas tako sve crno ili belo, pre ce biti da je malo i sivo, kao i sve u zemlji, nemoj da si na kraj srca i da trazis dlaku u jajetu jer sam lepo objasnio da samo kod nas nije jos uvedena u lovne pse i ajde kazi mi jel smo to mi mozda prepametni pa iz tog razloga nismo jos uveli ili smo malo manje pametni .Mi smo bar pokrenuli stvarno nesto ozbiljno i videcemo dokle cemo stici.
O tome da pola zemlje stancuje i lovi sa laznim papirima nema svrhe pisati al isto tako i kada podje sezona lova i kada dodju kolege lovci za dzukelama i sa uzicama ih jos vode smuci mi se i lov i psi, al opet love i oni sa svim pravima kao i svi ostali, duga je to prica kao i sam sto znas :drinks:


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: svetos Април 17, 2018, 12:02:41
Zašto brisati temu,ne lovi se samo sa lajkama nezakonito.Svaki lovački pas koji nema potrebne papire je nezakonit u lovu.Interesuje me samo da li sam ja jedini legalista,pa tako i sa PP ali imate pravo da sumnjate Profi.Lovac povede psa u lov toga koga ima i voli beskrajno,grupovođa ili lovočuvar je taj koji je odgovoran za legalnost tako Profi da oni rade svoj posao odgovorno i pošteno nebi vi vodili lajke u lov bez obzira što su svestrano upotrebljivi psi pozdrav

E, sta je sve zabranjeno i ipak se koristi. Zakon zabranjuje upotrebu elektronskih uredjaja u lovu pa su tako teletakti, biperi , GPS ogrlice na kerovima zabranjeno. Takodje moze se tumaciti i da su mobilni telefoni, toki-voki zabranjeni. Zatim nosenje lovackog noza vidno na kaisu pantalona posle lova prilikom odlaska na bilo koje javno mesto tipa kafane, pumped za gorivo ,u toku voznje ako vas zaustavi pismen policajac mozete dobiti prijavi u najboljem slucaju remecenje javnog reda i mira ili za uznemiravanje javnosti.
Tako da su lajke najmanji problem sa zakonom. Ima pasa mesanaca koji su dokazano bolji u lovu od pedigriranih lovnih rasa. Po meni je bitno da je pas vakcinisan , da ga gazda dobro gaji  da se dobro odnosi prema psu i ako takav pas moze da polozi ispit urodjenih osobina zasto ne bi lovio. Garantujem da pola "rasnih pasa" kada bi im se uradilo DNK profilisanje ne bi vise bill rasni. Slovenci su sad to poceli da rade i pas ne moze da izadje ni na izlozbu ako nije cistokrvan i iz kontrolisanog uzgoja.
A verujem da su Lajke kod nas jedna od najcistokrvnijih rasa.

Dobar pogled
Kos


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: NikolaSuvobor Септембар 03, 2018, 07:15:05
(https://s8.postimg.cc/8hhgznhgl/Screenshot_2018-09-02-22-48-46-1-1.png) (https://postimages.org/)best free image hosting (https://postimages.org/)


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: svetos Септембар 03, 2018, 06:14:21
(https://s8.postimg.cc/8hhgznhgl/Screenshot_2018-09-02-22-48-46-1-1.png) (https://postimages.org/)best free image hosting (https://postimages.org/)

Jos samo da ti Bajic i Goran Lovocuvar dozvole love sa lajkom...
Dobar pogled
Kos


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: NikolaSuvobor Септембар 03, 2018, 07:39:11
Matori skini mi se sa . . . .


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: goranv Септембар 03, 2018, 10:00:32
(https://s8.postimg.cc/8hhgznhgl/Screenshot_2018-09-02-22-48-46-1-1.png) (https://postimages.org/)best free image hosting (https://postimages.org/)
lepo  :good:


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: MilanDimi98 Септембар 08, 2018, 06:18:12
(https://s8.postimg.cc/8hhgznhgl/Screenshot_2018-09-02-22-48-46-1-1.png) (https://postimages.org/)best free image hosting (https://postimages.org/)
Svaka cast druze. Gde si nabavio kerica i koliko je star?


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: NikolaSuvobor Септембар 09, 2018, 08:06:50
Svaka cast druze. Gde si nabavio kerica i koliko je star?


Stigao iz Bugarske preko Sase iz Pozarevca, star je 6.5meseci


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: NikolaSuvobor Фебруар 02, 2019, 11:20:02
(https://i.postimg.cc/DmcPnVwT/20190202-211548.jpg) (https://postimg.cc/DmcPnVwT)


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: NikolaSuvobor Фебруар 02, 2019, 11:24:52
(https://i.postimg.cc/mrZBb78f/20190202-211611.jpg) (https://postimages.org/)

Stigla jos jedna zenka 40ak dana starosti


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: NESABJEL Фебруар 12, 2019, 01:31:04
(https://i.postimg.cc/mrZBb78f/20190202-211611.jpg) (https://postimages.org/)

Stigla jos jedna zenka 40ak dana starosti
Koliko je koštalo štene ako nije problem da objaviš, hoće jedan drug iz okoline Boljevca da kupi štene u Bugarskoj


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: NikolaSuvobor Фебруар 13, 2019, 11:15:59
Nezahvalno je da ti kazem neku odredjenu cenu jer varira kao i svakoj robi, oba steneta sam platio po oko 250e, s tim zavisi kako ces se snaci oko granice, koliko ce te kostati put, da li zelis rodovnik i tako neki dodatni troskovi
Srecna kupovina


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: NESABJEL Фебруар 14, 2019, 05:45:51
Hvala ti na nekim informacijama koje mogu da budu od koristi ako uspe da nadje nešto što mu se svidi a da nema problema oko transporta u Srbiju. Pozdrav i da te psi služe dugo godina.


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: NikolaSuvobor Март 23, 2019, 07:15:39
(https://i.postimg.cc/SNS6zmF3/20190323-101452.jpg) (https://postimg.cc/5jrYhdtS)


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: NikolaSuvobor Јун 17, 2019, 08:21:58
(https://i.postimg.cc/Mvck7jj9/IMG-20190616-225923.jpg) (https://postimg.cc/Mvck7jj9)
Budu cesto nezgodni psi


Naslov: Odg: Ruske lajke
Poruka od: NikolaSuvobor Август 07, 2019, 08:54:36
(https://i.postimg.cc/zvfn0X3Q/Screenshot-20190807-214938.png) (https://postimg.cc/vgpgmyr7)