Prvi srpski lovački forum

Lorist => Uzgoj i prehrana => Temu započeo: bogida Мај 10, 2009, 12:18:23Naslov: Visegodisnje Remize!
Poruka od: bogida Мај 10, 2009, 12:18:23
Visegodisnje Remize kakva su vasa iskustva sa istim interesuje me sve o njima jer nesto zadnjih dana razmisljam o njima i sve vise i vise me interesuju. Neznam ima li te teme ovde nisam je nasao a ako ima molim moderatore da ovaj topik obrisu.
Daklem interesuje me sledece:

Sastav

Velicina

Raspored u lovistu

Efekti ulovistu na divljac

I na kraju koje bilje se moze u kucnoj radinosti razmnozavati i kako dalje rasejavati i kalemiti u lovistu a da isto ima u kratkom roku max efekat.
Mislim da poboljsanjem samog stanista divljac dobija vecu sansu da se sakrije od svih vrsta predatora a da istovremeno samim tim dodje do njenog umnozavanja.

Dacu jedan primer a voleo bih da cujem vasa misljenja.

(http://www.rotholl.at/fotos/11360/big/vogelbeere.jpg)
Vogelbeere ili Eberesche - Jarebika latinski Sorbus aucuparia uspeva sigurno na balkanu prosle godine slucajno vidim zasadjen drvored u krusevcu (ispred forma ideale) kao ukras takodje nazalost nisam saznao ko je to odradio i gde su nabavili sadnice isto je bilo kod mene u osmogodisnjoj skoli 7 drveta visine od oko 4-5 metara bili su non stop puni plodova (u sezaoni ) i bili su jako ukusni.

(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/20/Ebereschebaum.jpg/180px-Ebereschebaum.jpg)

Ili

Vuciji trn Hippophae Rhamnoides

Uzgoj nije zahtevan jer je to zbunasto drvo koje naraste do pet metara

E sada sta mislite o ovoj kombinaciji i sta bi ste jos dodali.

(http://img151.imageshack.us/img151/8447/hippophaerhamnoides004znr9.jpg)
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3a/Hippophae_rhamnoides-01_(xndr).JPG/475px-Hippophae_rhamnoides-01_(xndr).JPG)
(http://www-biol.paisley.ac.uk/bioref/habitats/dscf0030Hippophae.jpg)


Da dodam jos i ovo kada sam rekao da razmisljam o ovome mislio sam da iskoristim sinore i ostale povrsine koje se ne koriste a jalove su za divljac sa ovom kombinacijom i jos nekim vasim predlogom mislim slucajnim izborom terena pokusati to malo raspostraniti po lovackom terenu i olaksati divljaci skrivanje i prehranu u jalovim mesecima.

Hvala.Naslov: Odg: Visegodisnje Remize!
Poruka od: mile.florida Мај 10, 2009, 12:52:25
Cinjenica da to nemoze da skodi,cak je izuzetno  korisno i mogu reci da je to odlicna ideja.Naslov: Odg: Visegodisnje Remize!
Poruka od: bogida Мај 11, 2009, 09:49:59
Pa zar niko od starih lovaca i strucnjaka nema sta da napise o ovome((((


Naslov: Odg: Visegodisnje Remize!
Poruka od: bogida Мај 12, 2009, 11:33:55
Steta((( Nije ni cudo sto kuburimo sa divljaci ))))cinjenica je da je Vojvodina nekada imala Beli Brest i da je on iskorenjen secom ili bolescu (sve jedno nema ga vise) a da danas u Vojvodini to jest pre jedno 10-15 godina sam video u jednoj TV emisijida je u jednom lovistu uradjena visegodisnja remiza neznam strucne nazive pa cu probati ovako da objasnim .
Parcela 100x100m ima vise redova razlicitog drveca izmedju ostalog i taj Brest samo ne beli nego crni tu je i bagrem ,migavac, ruza  i jos neko bilje ali gle cuda ovaj brest nikako nemoze da poraste jer je ocigledno da ga konzumira divljac i odokativno je evidentno da je obrsten pa sam se nadao da ce neko iz tog dela vojvodine to malo strucnije da objasni tu pojavu i ujedno da nam daju neka zapazanja iz lovista sa remizom u odnosu na lovista bez ili bar raliku iz dela koje ima remizu i dela koje nema.Nazalost nemam tacne podatke gde je snimana emisija.
ALi evidentno da na ovom forumu kuburimo sa ljudima koji imaju iskustvo sa remizama koje su po meni mozda i vaznije od prehrane.....


Naslov: Odg: Visegodisnje Remize!
Poruka od: Kiza Мај 13, 2009, 12:31:21
Pa nisi odmah rekao odakle si ,nije to toliko prosto ... sve ti zavisi od divljaci u lovistu,odnosno za koju namenu pravis remizu i od zemljista .Ja sam jesenas uradio jednu u potpunosti po savetima dipl.ing.sumarstva Laze Stojanovica iz Ade.Sastoji se od 9 vrsta ,glavne vrste su bagrem i sibirski brest i oni se nalaze u dva sredisnja reda ,od prelaznih vrsta nalaze se dzanarika(ringlota),jasen,trnjina(crni trn) ,magriva (div.tresnja),bagremac i dafina i one su rasporedjene u 2 dva reda sa jedne i druge strane od sredisnjih ,na obodu po 2 reda posadjene su divlje ruze (sipak).Pravio sam redove radi lakseg odrzavanja ,da moze tanjiraca prolaziti izmedju njih...Takav sastav vrsta obezbedjuje zaklon i hranu za divljac tokom cele godine.Sto vise biljnih vrsta i sto gusca sadnja ,to bolje .Ako te jos sta interesuje ,javi mi se na pp ,pa te mogu povezati sa Lazom , a ako imas slobodnog zemljista spremaj ga za jesen ,jesenja sadnja je zakon ,meni se skoro sve primilo od jesenas ,preko 95% ,dok mi je prolecna sadnja mnogo slabija !


Naslov: Odg: Visegodisnje Remize!
Poruka od: bogida Мај 13, 2009, 09:47:02
Nisam Kizo iz Vojvodine vec iz Pomoravlja ali to sam trazio sto si napisao imamo povrsine od brda do Morave nekih 10x3 km (teren moje sekcije)koji je jako slican onom u vojvodini(ravnica sa jako moalo drveca)to jest odradjena je komasacija zemljista i ima zaklona ali to je jalovo bez hrane za divljac)). Mene je interesovao sastav remiza u Vojvoidni minimalna povrsina i raspored to jest minimalna udaljenost od remize do remize ,Takodje me interesuju i drugi sistemi remiza ako postoje.Inace kod mene ima Zeceva ,Jarebica ,Fazana i Srna ostalo je prolazna divljac najvise sam zainteresovan za Jarebicu )))i za orjentacionu cenu sadnica gde ih ima i eventualno telefon i slicno.

Hvala ti Kizo jos jednom.


Naslov: Odg: Visegodisnje Remize!
Poruka od: One Shoot Мај 21, 2009, 04:07:44
Visegodisnje remize su neophodna ,stalna i znacajna prirodna potreba divljaci u svakom stanistu .Ne mora to samo da bude monokultura njiva plantaza ,moze to da bude npr.monodoma mlada do srednjedobna bukova suma sklopljena bez podrasta na vise desetina ili stotina hektara,i sta onda ,pa i u takvoj situaciji treba nesto uraditi da bi se popravili stanisni i prehranbeni uslovi.I u polju i u sumi treba saditi vrste koje plodonose u vidu drvoreda jednorednih i vise rednih ,pored puteva to kasnije  postanu aleje kestena ,pitomog i divljeg ,vockarica,d.tresnje ,kruske ,d.jabuke,Sorbusa-jarebike,oskoruse ,brekinje,veoma pogodan je crveni hrast,kao i svi nasi hrastovi koji rastu na osami i ranije plodonose.Ja upravo od prosle godine zagovaram sadnju pitomog kestena na hrastovim stanistima koja su zapustena sa mahovinom tj. ona koja nisu ni suma ni pasnjak i kad zasadimo ovde 20ari ,0de 30-40ari ,a tamo 1ha,dobicemo na reonu buduce plodonosne sume i za nas i za divljac ,a uz vockarice i zivice dovoljne kolicine masti-loja za ulazak u zimu...hmgway...


Naslov: Odg: Visegodisnje Remize!
Poruka od: Hemingway Јун 16, 2010, 01:23:15
Uredjenje lovista podrazumeva podizanje drvoreda, aleja, plodonosnog drveca krupnog semena i vockarica, koje sa ostalim prehrambenim povrsinama cine oaze za divljac.

Kultura divljeg kestena

(http://i47.tinypic.com/2rxjwgh.jpg)

(http://i45.tinypic.com/k2d10g.jpg)
Slike sa divljim kestenom su iz lovista Brezka-Instituta za sume i lovstvo iz Praga nedaleko 30km od grada.Inace loviste je osnovano 1840god. zidanom ogadom od cigli i kamena u povrsini oko207ha.Tu se gaji jelen lopatar odlicnog kvaliteta u normiranom broju od 206grla.Najaci lopatari su 200,30;,200,25;.201,23 iz 1998god.
(http://i48.tinypic.com/vr8xz4.jpg)

(http://i47.tinypic.com/4vfzi8.jpg)

(http://i47.tinypic.com/330wfbo.jpg)

(http://i45.tinypic.com/1zbywwl.jpg)

(http://i47.tinypic.com/v407z5.jpg)

(http://i46.tinypic.com/11ltwkm.jpg)Naslov: Odg: Visegodisnje Remize!
Poruka od: bogida Јун 16, 2010, 07:14:13
Lepo a gde je ovo snimano ??


Naslov: Odg: Visegodisnje Remize!
Poruka od: Hemingway Јун 17, 2010, 09:09:56
Divlji kesten je izuzetno hranivo sadrzi skrob i proteine i masno ulje sa karotinoidom-provitamina A, bez obzira sto je gorak od tanina i nekih drugih materija-flavonoida ,on ima i antibioticna svojstva i regulise probavu i deluje lekovito na katar sluznice i bronhija,tromboflebitisa i cira zeludca.U Francuskoj se leci Emfizem konja dajuci do 300grama ploda  D.kestena tokom 42 dana.Prema tome on je neponovlivo hranivo za sve vrste divljaci samo ga treba saditi sto vise,i naviknuti divljac na njega da postane poslastica.U svakom skolskom dvoristu ima po nekoliko stabala d.kestena i zato vec krajem septembra pocnite sakupljanje za vreme suvih dana i prosusite ga mesanjem na tavanu ili suvoj sobi ...


Naslov: Odg: Visegodisnje Remize!
Poruka od: lisac Јун 17, 2010, 09:49:29
Sto se pitomog kestena tice moja grupa ima u planu sadnju jesenas i svake sledece sezone.Ostalih vocaka(jabuka,kruska,sljiva,dud)ima dovoljno,dobar deo vocnjaka je zapusten pa u plodovima uziva jedino divljac.Posto planiramo sadnju cicoke intresuje me:koliko je nadzemni deo interesantan za srnecu divljac?Sadnju planiramo prvenstveno zbog DS jer one radu jedu koren.


Naslov: Odg: Visegodisnje Remize!
Poruka od: Hemingway Јун 17, 2010, 11:08:24
Cicoka ili topinambur je izuzetno hranivo za sve vrste divljaci,sadi se u redovima 60-70cm red od reda u razmaku od 25cm stabljike,pravi veliku zelenu biomasu do 6tona po ha i rado je jedu sve vrste u jesenji i zimskim mesecima.Inace sada u junu mesecu moze da se sadi stocni kelj koji takodje ima veliku lisnu masu i cele zime je pogodan za prehranu divljaci na krmnim njivama...


Naslov: Odg: Visegodisnje Remize!
Poruka od: lisac Јун 18, 2010, 05:48:50
Cicoka ili topinambur je izuzetno hranivo za sve vrste divljaci,sadi se u redovima 60-70cm red od reda u razmaku od 25cm stabljike,pravi veliku zelenu biomasu do 6tona po ha i rado je jedu sve vrste u jesenji i zimskim mesecima.Inace sada u junu mesecu moze da se sadi stocni kelj koji takodje ima veliku lisnu masu i cele zime je pogodan za prehranu divljaci na krmnim njivama...
Hvala! :hi:


Naslov: Odg: Visegodisnje Remize!
Poruka od: Tanja J Септембар 27, 2010, 10:23:14
Pozdrav svima,
molila bih Hemingway-a za informaciju ili bilo koga od vas ukoliko ste upućeni, na koji način se koristi plod-seme Divljeg kestena u lečenju emfizema kod konja. Skupila sam veću količinu kestena, koji upravo sušim, da li je potrebno da pre davanja konju oljuštim brao koricu ili ne? Kako treba da izgleda seme na preseku koje se smatra osušenim? Da li je potrebno da seme sameljem i dajem kao dodatak hrani ili ga dajem odvojeno bez prethodne obrade? Pomenuto je da seme ime gorak ukus, šta raditi u slučaju kada konj odbije da ga zbog mirisa koristi u ishrani?

Hvala svima unapred na odgovoru.

Poštovana, pravilo foruma je da se predstavite u predviđenoj temi. Lorist tim

Upozorenje:    http://www.lorist.co.rs/new/forum/index.php?topic=731.0


Predstavljanje:    http://www.lorist.co.rs/new/forum/index.php?topic=51.0


Naslov: Odg: Visegodisnje Remize!
Poruka od: oscar Септембар 27, 2010, 11:02:20
U Francuskoj se emfizem kod konja leči oljuštenim semenom divljeg kestena.


Naslov: Odg: Visegodisnje Remize!
Poruka od: sakal Јануар 02, 2011, 09:07:47
LOPOVI posekose sve zivo sto mogu od drveca a ovi novopeceni zemljoposednici koji su se uvalili u kredite DO GUSE da mogu poorali bi i GROBOVE PREDAKA  DA NA NJIMA POSADE NESTO ILI POSEJU BAR MALO PROKLETE SOJE :angry2:.Kako spreciti zaoravanje i unistenje vec postojecih remiza???


Naslov: Odg: Visegodisnje Remize!
Poruka od: Kiza Јануар 02, 2011, 10:14:22
E Sakale , nikako kad " nema drzave " ... jedni seku , drugi oru , ovamo kod mene sve ,pa i puteve preorase , ne mozes ni biciklom proci , oru do kanala ,pa neretko od tolikog prokletsva i sami upadaju traktorima u njih . Ovi sto seku , nasu lovacku zemlju , odnosno remize ne diraju ,ali ostalo posekose ,sve od precnika par centimetara do pola metra kada rade i motorke . Ne mozes im nista , kada se zovne policija uglavnom oni " samo zaprete " ,jel kazu nema ostecenog ( ako se zemljiste vodi na mz ili opstinu ,mozda i na drzavu ) ,pa onda ne mogu pisati bez kubika ,pa onda ovo,ono ... a cesto seku i " komsije , prijatelji , rodjaci ,kumovi " ,pa nisi pametan sta raditi u takvim situacijama .
Mada ima neceg i dobrog u tome ,jel negde bas zbog te sece , dobijaju se iz godine u godinu sve gusci i bolji "sumarci" ( posebno gde je monokultura bagrema ) , ali crnom trnu u zputeve i kanale nema spasa od paljevina i plugova ...


Naslov: Odg: Visegodisnje Remize!
Poruka od: Kiza Децембар 05, 2011, 05:46:46
U subotu posle 3 radna dana zavrsili smo sadnju visegodisnje remize na 3 ha zemlje od nasih 6 ha . Jos jedna nasa velika investicija i na odlicnom mestu gde ranije nije bilo remiza ,jel sa posumeljnosti mucimo veliku muku koja je tek sad oko 2 % ,a trebala bi da je bar 6 % ,sto cemo se i truditi da popravimo narednih godina . Sadnice smo kupili iz rasadnika dipl.ing Lazara Stojanovica iz Ade , 7 vrsta : divlja jabuka , d. kruska , d. sljiva ,d.ruza , evodija , koprivic ( celtis ) ,kelreuterija , ukupno 3000 i bilo je oko 500 naseg sibirskog bresta koji nam je ostao  od ranije sto bi trebalo da obezbedi hrani u zaklon za divljac tokom cele godine . Mogli smo sve posaditi ,svih 6 ha ,ali zbog odrzavanja nismo smeli vise , jel treba i ovih 3500 sadnica stici sve medjuredno odrzavati ,okopati i zalevati bar naredne 2 godine ,ostalo cemo naredne godine.
Sve se i lepo poklopilo i ova danasnja kisa treba da obezbedi da se sve primi i da bude uspesna sada preko 90% sigurno .
  Za brest su isle velike rupe ,ostalo je islo " pod asov "
(http://i44.tinypic.com/sqja4j.jpg)

(http://i41.tinypic.com/14ujs7s.jpg)

(http://i42.tinypic.com/illxew.jpg)

(http://i41.tinypic.com/2lu4zzt.jpg)
 
(http://i44.tinypic.com/333efrn.jpg)
 Bilo je mnogo hladno ,ali ipak jesenja sadnja daje mnogo bolje rezultate nego prolecna
(http://i39.tinypic.com/2a7wkyr.jpg)
 A posle akcija , jagnjetina :)))

 (http://i43.tinypic.com/2ngz97o.jpg)


Naslov: Odg: Visegodisnje Remize!
Poruka od: Jäger und Jagd Децембар 05, 2011, 06:47:26
Svaka vam cast Kizo  :good:
Malo je takvih drustava kao vase, zato ga dobro cuvajte i nedajte ga nikome!


Naslov: Odg: Visegodisnje Remize!
Poruka od: Hemingway Децембар 05, 2011, 06:53:58
Bravo Kizo ,Bravo Kozarcani svaki trud vredi para narocito kad izbacite  za par godina novega chempiona srndaca ...pozdrav...


Naslov: Odg: Visegodisnje Remize!
Poruka od: bogida Децембар 12, 2011, 07:56:57
Bravo bar nesto poucno da se vidi))) Sada cete imati problem da ih sacuvate od svega i svacega sto napada na javnu imovinu)))


Naslov: Odg: Visegodisnje Remize!
Poruka od: Natureman Јануар 25, 2013, 02:49:19
Pozdrav kolege! Treba mi predlog za remize,interesuje me pre svega za sitnu divljac,da napomenem da je teren brdski sa jednim delom koji je poljski,tu planiram da posadim gde god vidim pogodno mesto, biljke koje za ishranu koristi zec,fazan i jarebica. Hvala!


Naslov: Odg: Visegodisnje Remize!
Poruka od: Hemingway Јануар 25, 2013, 09:01:26
Skoci do rasadnika u Naupare  pa vidi za pitomi kesten i vockarice , a i crveni hrast...pa bodi uz medje i vrzine...


Naslov: Odg: Visegodisnje Remize!
Poruka od: Natureman Јануар 26, 2013, 02:28:04
Zir od crvenog hrasta sam skupio na faxu tako da imam. .za ovo drugo cu da potrazim. . Hvala na odg. . Procitao sam negde da jarebice za ishranu koriste sirak,ima li neko iskustva sa njim?


Naslov: Odg: Visegodisnje Remize!
Poruka od: Hemingway Јануар 26, 2013, 05:48:49
Imaju one svasta uz i niz Moravu ,nego udri predatore koliko sa moze,a i nazad dok tignes kolege iz CZR  270kom bruto na 1300ha


Naslov: Odg: Visegodisnje Remize!
Poruka od: Natureman Јануар 26, 2013, 08:23:22
Da sam u nekom normalnom udruzenju. .bilo bi izvodljivo. . Cekao bih celo leto. .i kad god sam kuci. .  Ovako samo mogu da gledam kako sve propada. . I koliko toliko sam sto uspem. . JA MISLIM DA NE POSTOJI GORE LOVACKE UDRUZENJE OD MOG! Mogli bi da imamo jarebice za ponos,a za drugu divljac da ne pricam. . Ovako samo mogu da kukam,a i od toga nema nista. . Ostaje da cekamo bolje dane ili da ovi iz ministarstva dodele loviste. .kancelariju smo odradili. . Promasi ja temu,izvinjavam se.