Prvi srpski lovački forum

Lorist => Lovački recepti => Temu započeo: Jäger und Jagd Март 27, 2009, 05:45:55



Naslov: Meso ispod Saca!
Poruka od: Jäger und Jagd Март 27, 2009, 05:45:55
Jednom sam probao i nemogu opisati taj ukus.
Dali neko zna kako se ovo priprema(prasetina,jagnjetina) ili nesto trece?
Znam da se polako sve pece(kuva)u poklopljenoj posudi duze vreme.Uz meso unutra je obilni dodatak raznog Povrca.Posuda je s svih strana okruzena zarom i pepelom.

Pisite recepturu i nacin pripreme ;), njam njam.
 


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: Pedja Март 27, 2009, 05:57:05
Već si dao veći deo recepta, ostaje da žrtvuješ koju kilu mesa za eksperimentisanje i to je to.  :lol:

Našao sam recept za mladog vepra pod sačem na jednom sajtu:

Veprić ispod peke (glavno jelo),
Specijalitet lovačke kuhinje


Veprić ispod peke Sastojci:
meso mladog vepra
krumpir
paprika
rajčica
mrkva
luk
vegeta
sol
ulje
papar
ružmarin
list lovora


Opis:
Meso mladog vepra posolimo, natrljamo vegetom, posipamo ružmarinom i pustimo da odstoji nekoliko sati.
Krumpir očistimo, raspolovimo, posolimo, začinimo svježom paprikom, rajčicom, mrkvom isječenom na kolutiće i lukom, te dodamo nekoliko listova lovora. U peku stavimo tako pripremljeni krumpir, a na krumpir meso. Zalijemo s malo vode i dodamo malo ulja, a zatim peku poklopimo. Vatru treba naložiti i pustiti da se razgori, a potom razgrnuti žar. Stavimo pripremljenu peku, na poklopac nagrnemo žar i pustimo da se peče oko 40 minuta. Zatim otvorimo, meso okrenemo, ponovo poklopimo, namaknemo žar i ostavimo da se peče još oko 30-40 minuta.
Servira se s krumpirima ili po želji gosta s lovačkim njokima.

http://www.gastronaut.hr/recept.asp?id=805


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: Pedja Март 27, 2009, 06:00:54
Google je čudo:


Teleće pečenje ispod sača


VERZIJA 1
Potrebni sastojci:
1 kg teleceg mesa, 1,5 dl ulja, 1 kg krompira, so, biber
Način pripreme

Meso operite, posolite i stavite u tepsiju.Pecite pod sacem 30 min. Krompir ogulite, izrezite i rasporedite oko mesa. Posolite, pouljite i zalijte mlakom vodom. Pecite 40 min. U toku pecenja kontrolisite i dodajite masnocu i vodu ako je potrebno.


VERZIJA 2

Sastojci
teletina
krompir
paprika
paradajz
luk
vegeta
so
biber
ulje

Priprema
Teleće meso od prednje četvrti očistimo od kostiju, posolimo, natrljamo vegetom i pustimo da odstoji nekoliko sati. Krompir očistimo, nasiječemo na polovice, posolimo, začinimo svježom paprikom, paradajzom i lukom.
U sač stavimo krompir, na krompir teleće meso zaliveno vodom, a zatim dodamo malo ulja te sač poklopimo.
Žar od drva i uglja stavimo ispod sača i na poklopac te pečemo oko 40 minuta. Sač zatim otvorimo, meso okrenemo i ponovo poklopimo sačem, namaknemo žar te ostavimo da se peče još 30-40 minuta.


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: Pedja Март 27, 2009, 06:05:53
Od mene dosta.......   :stop:

Evo irecepta za jagnje.....  :spiteful:

http://www.dance.hr/gastrokutak/114-janjetina-ispod-saca.html


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: shaga Март 27, 2009, 06:10:44
Treba li sjeci meso na komade ili onako cijelo kilo da se pece..........posto vidim da je jagnjetina sjecena.................doduse i nema takvog komada mesa ali.........???


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: Pedja Март 27, 2009, 06:13:08
Ja ga uglavnom vidim tek u tanjiru, ali trebalo bi da su veći komadi.  :focus:


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: Jäger und Jagd Март 27, 2009, 06:32:41
Treba li sjeci meso na komade ili onako cijelo kilo da se pece..........posto vidim da je jagnjetina sjecena.................doduse i nema takvog komada mesa ali.........???
Ako je posuda dovoljno velika? Najbolje je celo bravce od 30-40 kg ocisceno.
Sa laganom vatrom i sto duze, dosta povrca i umaka, umakom cesto ga prelivati.
Stari majstori kazu da sto ga duze imas na Vatri to ce biti ukusnije i mekse.(http://img4.imageshack.us/img4/9498/vrelo.gif) (http://img4.imageshack.us/my.php?image=vrelo.gif)


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: Marko Април 06, 2009, 08:59:36
Treba li sjeci meso na komade ili onako cijelo kilo da se pece..........posto vidim da je jagnjetina sjecena.................doduse i nema takvog komada mesa ali.........???
Ako je posuda dovoljno velika? Najbolje je celo bravce od 30-40 kg ocisceno.
Sa laganom vatrom i sto duze, dosta povrca i umaka, umakom cesto ga prelivati.
Stari majstori kazu da sto ga duze imas na Vatri to ce biti ukusnije i mekse.(http://img4.imageshack.us/img4/9498/vrelo.gif) (http://img4.imageshack.us/my.php?image=vrelo.gif)

Lepi su svi ti recepti!!

Al kod saca je najveci problem sam sac i ognjiste!!

Ognjiste(mesto na kom se lozi vatra) mora da kao podlogu ima stare cigle ili samot!!

Sam proces se sastoji od dobro nalozene vatre na ognjistu(dosta zara) posude za pecenje, zvona(idealno tucano) i krunice za zar!

Posuda se ne koristi pri pecenju hleba - vec se hleb stavlja na podlogu ili list kupusa!

Nakon dobre vatre(zasgrevanja ognjista) cisti se ognjiste i na njega postavlja posuda sa ranije pripremljenim sadrzajem!
Na nju postavljamo zvono.
Na zvono krunicu i preko ravnomerno rasporedjujemo zar!

retko se desi da ista zagori!!(osim u slucajevima dodavanja vatre!!

Ispod saca se moze sve peci - i izvorno je sluzio za sve(poput pecnice)!

Ja sam pekao od piletine, teletin, divljaka, srndaca do hleba i davno na zahtev zene smo sa mora cak dovukli i hobotnicu pa i nju spremali pod istim!!
Sve je savrseno - osim mozda one hobotnice jel(seljak) kad sam je kupovao uzeo sam najvecu - preko 3 kg. pa i pored kuvanja..cutave pripreme malo je bila zilavija!

Cesto kad je na meni-u narucujem u restoranima i nema grestke uvek je dobar izbor!!
u Novom Pazaru -standardno dobra teletina, jagnjetina.
u BG-u - Durmitor nezaobilazan,
Etno Suri,Srpska kuca,  cetvrtkom u Rudopolju...ima toga dosta!!


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: Jäger und Jagd Јун 30, 2009, 10:03:11
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=sYioQMc02jY[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=i9VBijGZ0pk&feature=related[/youtube]


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: spaleph Јун 30, 2009, 10:38:17
Лепо али шта је овде ловачко? јагње и кнедле? Ја сам више за праве ловачке специјалитете типа шпиковани срнећи -свињски бут испод сача, срнеће ролнице у сафту испод сача итд....
Ево један добар рецепт за испод сача:
Узму се 6 препелица, 2 кг сланине, 2кг печурака буковача, шаргарепа, першун, зачин ц, со, бибер, туцана паприка,качкаваљ,паприка свежа,сенф, и остали зачини по жељи, препелице се напуне смесом од сецканог качкаваља, паприке,печурака, сланине и зачина, препелице се умотају у шнитове сланине и буковача премажу сенфом ставе у тепсију прелију вином и ставе испод сача, када је јело готово скине се са препелица буковача,сланина, из препелица се истресе смеса којом је пуњена препелица, прионе се на клопу а препелице се дају ловчевим помоћницима-керовима. (Ми овде препелице користимо за изговор да неко донесе  све додатке тако да препелице нико и не окуси а материјал најчешће заврши у неком шпикованом буту или гулашу).


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: Brno Октобар 13, 2009, 03:31:23
Evo recepta za meso ispod Sača, potrebni su Fazanski batak ili  karabatak, paprike, krompir, začini....
a evo kako i to izgleda:
(I) prvo se dobro naloži vatra i pripremi žar.
(http://i33.tinypic.com/al0zlh.jpg)
(II) pripremi se meso i ostali dodaci i začini.
(http://i33.tinypic.com/ftq8h2.jpg)
(III) ovako izgleda moj Sač, poklopi se i stavi na žar i prekrije ceo sač žarom.
(http://i36.tinypic.com/20i1sh.jpg)
(IV)provera jeli jelo gotovo.
(http://i34.tinypic.com/2rmp736.jpg)
I na kraju može se degustirati.

drinks:
Prijatno i
Dobar pogled


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: Marko Октобар 13, 2009, 04:55:32
Krupni Fazani kod tebe u kraju :lol: :lol:


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: Brno Октобар 13, 2009, 04:59:20
Krupni  8)


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: Jastreb Октобар 13, 2009, 05:43:29
Mi nemamo ni curke ove velichine...


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: Brno Октобар 13, 2009, 05:55:52
Ne može vas čovek pošteno ni prevariti. :superstition:
Svaka čast Jastrebe, u pitanju su ćureći bataci ali od velikih belih tovnih ćuraka koje dostignu i do 25-27kg očišćene.
 :drinks:

Ali stvarno ko nije probao jelo ispod sača treba što pre da to uradi, ne zna šta je propustio...


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: siladji Октобар 13, 2009, 06:20:27
Ekstra,moram odmah da pojedem nesto..
Vec sam hteo da napravim ili da kupim Sac..
Prava stvar.. :good:


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: isa Октобар 13, 2009, 06:22:48
Jednom sam probao i nemogu opisati taj ukus.
Dali neko zna kako se ovo priprema(prasetina,jagnjetina) ili nesto trece?
Znam da se polako sve pece(kuva)u poklopljenoj posudi duze vreme.Uz meso unutra je obilni dodatak raznog Povrca.Posuda je s svih strana okruzena zarom i pepelom.

Pisite recepturu i nacin pripreme ;), njam njam.
 

Imaš sreće Jager und Jagd,slučajno sam specijalist za jela ispod peka i sve sa gradela.
Moram priznati da sam ispekao vlastoručno tisuće sačura i gradela ali i da neznam ništa   što se kuha  u loncu osim istant juhe iz vrećice.Za lonac postoje drugi specijalisti :whistle:
Reći ću vam kako to ja radim ala isa,ognjište mora imati podlogu od pune cigle koja dobro drži toplinu a sačura nesmije biti od  lošeg materijala.
Jedan sat  ranije  naložim na ognjištu vatru tako da se ognjište odnosno cigla dobro zagrije.Kada padne žar i  ognjište je dobro zagrijano, viška vatre i žara  stavim sa strane i dodam malo novih drva.Vidjeti ćemo kasnije zašto je to važno.
Predhodno se u posudi za pečenje, pripremi ono što ćemo peći,u obzir dolaze sve vrste mesa,peradi i od ribe hobotnica.Za nju ima nekih malih tajni, :whistle: da bi bila meka i slasna.Bolje je dvije po 1,5 kg ali nije problem ni kada je jedna teška do 3 kg.Za hobotnicu vrijedi pravilo da je to jedina riba  za koju je preporučljivo da odstoji  u ledu,biti će mekša .
Taj način ja preferiram a neki je prije pripremanja  malo  namlate čekićem ili je prije pečenja malo prokuhaju.
Meso se  prvo posloži na dno posude u koju se predhodno stavi malo ulja i nije loše dodati  domaće svinjske masti. Predhodno oguljeni krompir režemo na pola  ili na ploške  i sa njim pokrivamo  meso,to je  jedna od varijanti.
Naravno  meso i krompir začinimo,izrežemo nekoliko  kapula,par glavica češnjaka po želji i sve što ide od začina,vegeta,sol,papar i drugi začini po izboru. Ja stavim obično mješavinu dalmatinskih začina,par lista lovora i ponekad po neku grančicu svježeg ružmarina.U svim ti začinima i dodacima treba biti umjeren da oni ne prvladaju prirodne mirise peke.Ima više varijacija da se peče bez povrća ili se uz sve to dodaje i povrće,sve zavisi kako tko voli ,paprika ,pomidora(rajčica), mrkve i sl.
Stavimo posudu sa svi tim na ognjište i  poklopimo  sačurom.Oko  sačure i na nju, naspemo žeravu i tako pečemo oko 35-45 minuta,sve zavisi dali smo stavili hladnu ili zagrijanu sačuru.
Nakon 35-45  minuta ,oslobodimo malo  sačuru i podignemo da vidimo kakvo je stanje.Sada se može ono meso sa dna posude staviti na vrh ili ako je pečeno već na vrhu  treba ga okrenuti .Usput ako ima viška tekućine  treba je  odvaditi .Tada ponovo stavimo ispod sačure ,stavimo žar i zavisno od stanja pečenja , možemo  nastaviti peći istim intezitetom ili pojačavamo pečenje sa žarom sa  one vatre iz rezerve.Nakon otprilike pola sata ,sve zavisi dali želimo slabije ili jače pečeno , dižemo sačuru sa ognjišta , serviramo  što prije na stol i to je to.
Vino bijelo ili crno,domaće i u slast.Kako to izgleda  kada ja radim  možete vidjeti na slikama.


(http://img210.imageshack.us/img210/5826/sacura.jpg)

sačura spremna za pečenje , uz  meso i krompir, kombinacija sa povrćem.

(http://img504.imageshack.us/img504/987/ognjiste.jpg)

To je ognjište,peklo se već 45 minuta i sada će trebati provjeriti situaciju ispod peke,u pozadini ima  malo vatre i žara za rezervu ako zatreba.

(http://img63.imageshack.us/img63/6986/tojeto.jpg)
Tako izgleda poslije 45 minuta ako se  peklo sa mesom na dnu kao sada ,tada  treba  izbaciti meso na vrh krompira a ako je meso bilo od početka  na vrhu treba ga okrenuti.

(http://img42.imageshack.us/img42/7913/teletinaispodpeke.jpg)

Teletina ispod  peke ,malo jače  zapečena kako ja volim. :biggrin:

(http://img382.imageshack.us/img382/1653/mladadivljasvinjetinais.jpg)

za kraj mladi divlji praščić ispod peke ,to treba  nešto laganije peći kao na slici .

U slast, tko zna možda nekima od vas, jednom to demonstriram  uživo  :drinks:


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: Jäger und Jagd Октобар 13, 2009, 08:44:55
A joj majstore gde me nadje :good:.
Svaka cast za recepturu, ovog leta sam probao u Crnoj Gori jare ispod saca!
Sta reci, prsti se lepe ;).


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: Sale Октобар 13, 2009, 09:24:42
Ovo ne treba da se jede uopšte.
Prvo može da se dobije rak a i zebu ti noge posle ovakve klope.  :hi:
Stvarno, ja se uveče najedem ove mlade divlje prasetine, doduše iz vatrostalne posude, ujutru mi se digne ona stvar povuče ćebe i sve mi noge ozebu.
Jager dođi bre u Beograd vodim te u Mc na Slaviju da jedeš ko čovek. Samo da pršti. Imaju fish mek ali stvarno mek ko dekin.

P.S. Isa majstore! Ako nastaviš sa ovakvim postovima i slikama ima da se :suicide_fool: skroz. Znači nešto volim više od lova a to je da jedem divlajč koju ulovim i spremim. Moraću pod hitno da kupim sač. Vatru ću da zgorim na terasi i... biće ko duša.
Ajd uzdravlje.


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: taurus Октобар 13, 2009, 09:32:21
(http://i33.tinypic.com/2nk54xk.jpg)
Nije klasican sac ali ja ga zovem TURBO SAC.Nevidi se tucani poklopac i ide direktno na vatru.Ukus je slican kao i kod klasicnog saca.A naj bitnija stvar da u njega moze da stane 12 kg mesa.(http://i37.tinypic.com/710bow.jpg)


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: siladji Октобар 13, 2009, 09:35:48
Bogte mazo.. :biggrin: odmah moram da pojedem nesto...
Svaka cast VolvoBM i isa..Vec duze vreme planiram da uzmem sac,kod nas i nije obicaj,ali otkad sam na Zlatiboru jeo jagnjetinu ispod saca sa kupusom....necu nista vise ni da pisem.. :hi:
Koliko treba otprilike da jelo bude gotovo? :this:


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: isa Октобар 14, 2009, 05:48:44
Bogte mazo.. :biggrin: odmah moram da pojedem nesto...
Svaka cast VolvoBM i isa..Vec duze vreme planiram da uzmem sac,kod nas i nije obicaj,ali otkad sam na Zlatiboru jeo jagnjetinu ispod saca sa kupusom....necu nista vise ni da pisem.. :hi:
Koliko treba otprilike da jelo bude gotovo? :this:

Ja na mom ognjištu ga pečem 1 sat i 15 minuta,plus,minus 10 minuta, zavisno o količini žara i dali želim malo slabije  ili jače da se zapeče. Osobno volim malo  jače zapečeno.
U slast :drinks:


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: isa Октобар 14, 2009, 07:56:52
Evo da nastavim ovu ukusnu temu,pokaziti ću vam  još nekoliko slika:

(http://img384.imageshack.us/img384/6034/ognjited.jpg)

Ovako izgleda izvorno dalmatinsko  ognjište gdje se peču gradela i sačura,kuha pravi brudet ,ognjište je mog  dobrog i starog prijatelja i lovca Ante kojeg ste često mogli vidjeti na mojim slikama od ranije.Koliko sam  ovdje prosjedio uz vatru ,dobru spizu i domaće crno i  nadimio  se dima.Koliko li je samo ovo ognjište čulo lovačkih priča  nebi stalo u 5 knjiga.

(http://img517.imageshack.us/img517/9279/sacura2.jpg)

kada ovo donesem na stol obavezno kažem: polako ,prste k sebi još je vruće i ne slinite mi u sačuru :biggrin:

(http://img517.imageshack.us/img517/3556/gradela.jpg)

(http://img386.imageshack.us/img386/8903/p5180010gr.jpg)

Tema je sačura ali na ognjištu često pečem i gradela sa mesom ili ribom , to  znači da  sa gradelima  nisam na temi ali tko bi imao srca izbrisati ove sliku  samo zato što su malo izvan teme. :whistle:
 :drinks:


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: vuk sa motajice Октобар 14, 2009, 08:13:52
Joj Isa nemoj vise stavljat ove specijalitete na slikama zaslini sav monitor ja  :sarcastic: :sarcastic:,pa ovo je stvarno veliki  gurman pravio svaka cast :buba: :buba:


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: sakal Октобар 14, 2009, 08:16:56
ISA otvaraj neki restoran pothitno ! I unovci ovo znanje :drinks: :drinks:


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: morgas Октобар 14, 2009, 08:26:42
Dobar sač a i u saču?


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: isa Октобар 14, 2009, 08:31:58
Istina veliki sam gurman a živi dokaz je vaga koja  je pokazivala 107  kg žive vage,prošlogodišnje  neslužbeno vaganje.Iako svaki dan prolazim 10 puta pokraj vage nemam se namjeru penjati na nju.Neću se izvlačiti na ono da imam teške kosti,jednostavno volim lijepo pojesti  i sve ono što ide  iza toga  :drinks: .I naravno sve se lijepo prima za mene naročito na trbušne mišiće. :wacko:
Imam i mana slabo pjevam ali nemogu ni ja sve znat.Nedostatak muzičke žice nadoknađujem lovačkim pričama i događajima iz 32-godišnjeg aktivnog  bavljenja lovom i ribolovom.
Pozdrav od ise


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: morgas Октобар 14, 2009, 08:47:29
Svaka čast iso, ni ja ne stjem na vagu a imam 32 godine života.


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: Nikola Vojinovic Октобар 14, 2009, 09:39:29
Kol'ko bese imas kila Iso?  :lol:


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: isa Октобар 15, 2009, 06:38:00
Kol'ko bese imas kila Iso?  :lol:

 :lol:

Vaga je pokazivala prošle godine 107 kg ali tko može vjerovati vagi,zato se više ne penjem na nju ,znaju pokazati par kg više ,zanimljivo ali nikad manje. :whistle:
Drugo što imam reći u svoju obranu je da je vaganje izvršeno u zimskoj odjeći,cipelama i što je bitno u večernjim satima poslije  najmanje  tri dnevna obroka.E sada kada sve to  lijepo odbijemo ,dođemo do  težine  od 99,9 kg. :whistle:
Ovako kada je ispod  stotke ,može se trpiti   :biggrin:
 


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: siladji Октобар 15, 2009, 07:35:03
Malo je offtopic al' moram da podelim sa vama...

(http://i37.tinypic.com/51q35t.jpg)

(http://i35.tinypic.com/290zd3q.jpg)

(http://i38.tinypic.com/flyrex.jpg)


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: Nikola Vojinovic Октобар 15, 2009, 08:28:25
Ih, pa podelio si samo slike!!!  :sarcastic:


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: siladji Октобар 15, 2009, 09:16:15
(http://i37.tinypic.com/51q35t.jpg)

(http://i35.tinypic.com/290zd3q.jpg)

(http://i38.tinypic.com/flyrex.jpg)


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: swift Октобар 23, 2009, 11:03:08
Majstor Siladji,
sad videh ove ikebane :laugh:

Nisam ja hemicar da mogu preko slika da se uverim
da je OK.
Nego, ponovi ti to, pa zovi na vizuelni i degustativni pregled
pa da ti dam licencu. :victory:

Preko slike...nista


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: siladji Октобар 23, 2009, 11:30:28
 :biggrin: :buba: :hi:

Ma bice i toga kad bude malo toplije,pa da pozovem strucni stab za degustaciju sa lorist foruma na festu..
Ni ja nevolim da procenjujem preko slike nego :friends: :drinks: :hi:


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: SSG Октобар 28, 2009, 11:15:44
Dečki,evo nekoliko savjeta iz mog osobnog iskustva.
Za peku (saće) najbolje je drvo kao npr. bukva i slično jel ima visoko kaloričnu vrijednost, tj. daje puno žara i adekvatnu toplinu. Nadalje, ja obavezno kod pripreme nakon cca. 45 min obavezno sve otklopim,pogledam te okrenem meso,bilo što da spremam.Na taj način vidim u kojoj je fazi,da li je meso zagorilo i koliko mu još treba.Uglavnom je maksimalno potrebno oko sat i pol,a najčešće svega sat vremena.Povrća treba staviti što više, a najbolje  svježe,sezonsko.Kod pripreme piletine,stavljam cijelo pile u komadu,jer ako je iskomadano onda se zna desiti da usljed topline komadi budu zagoreni,bar moje osobno iskustvo.Divljač je posebno teško spremiti,potreban je jako dugi pac,zbog tvrdoće mesa,najbolje ga pacati mokrim pacem,najmanje 4 dana prije pripreme.To su samo maoj neka iskustva, a vas ostalih.......??


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: sasa-dubica Октобар 28, 2009, 02:39:59
Evo posto vidim da i ovde ima onih koji se ne odricu lako dobre klope (poguzija) imam i ja koju slicicu vezano za ovu temu ;)
Ne znam vise sta nisam pekao i jeo od jela ispod saca i uvijek mi je nekako najzanimljivije meso :biggrin: Od hl***a i pita do ribe, divljaci, teletine, jagnjetine, jaretine, svinjetine i piletine i najjljepsi specijalitet i jelo mi je bilo lane ispod saca. Znaci tad kad nismo pocrkali jeduci :biggrin: Evo vidio sam i ovde sac kakav i ja imam i Jelo se pece od 1h do 1 i 20 min u zavisnosti od vatre , odnosno od kolicine zara i starosti i velicine komada mesa koga pripremamo.

(http://img142.imageshack.us/img142/1755/poslijelova001.jpg) (http://img142.imageshack.us/i/poslijelova001.jpg/)

Evo ovo je jedno jagnje od 25 kg zive vage razmonitrano od kostiju i prekriveno maramicom i mogu vam reci da i nije nesto :lol: od ovoga moze i da se rikne :biggrin:

(http://img24.imageshack.us/img24/3734/kopijasaca2.jpg) (http://img24.imageshack.us/i/kopijasaca2.jpg/)


Ili npr  ako teletinu pokrijete ploskama sarene slanine i to nije lose ;)
(http://img24.imageshack.us/img24/3440/pravljenjenadstresnicek.jpg) (http://img24.imageshack.us/i/pravljenjenadstresnicek.jpg/)

Ali ni bijela riba kada se fino nareze i ispece ispod saca nema kosti ni jedne osim kicme i rebara i mala dijeca mogu daje jedu ;)
Eto od mene toliko za ovaj put!







Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: sasa-dubica Октобар 28, 2009, 02:43:26
Evo riba to mi nije proslo , a na prvoj slici su prepelice i to je jedino sto mi se nije svidjelo. Moze se jesti ali nije to to.

(http://img527.imageshack.us/img527/9532/ribasa002.jpg) (http://img527.imageshack.us/i/ribasa002.jpg/)


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: Marko Октобар 28, 2009, 03:35:02
Evo posto vidim da i ovde ima onih koji se ne odricu lako dobre klope (poguzija) imam i ja koju slicicu vezano za ovu temu ;)
Ne znam vise sta nisam pekao i jeo od jela ispod saca i uvijek mi je nekako najzanimljivije meso :biggrin: Od hl***a i pita do ribe, divljaci, teletine, jagnjetine, jaretine, svinjetine i piletine i najjljepsi specijalitet i jelo mi je bilo lane ispod saca. Znaci tad kad nismo pocrkali jeduci :biggrin: Evo vidio sam i ovde sac kakav i ja imam i Jelo se pece od 1h do 1 i 20 min u zavisnosti od vatre , odnosno od kolicine zara i starosti i velicine komada mesa koga pripremamo.

(http://img142.imageshack.us/img142/1755/poslijelova001.jpg) (http://img142.imageshack.us/i/poslijelova001.jpg/)

Evo ovo je jedno jagnje od 25 kg zive vage razmonitrano od kostiju i prekriveno maramicom i mogu vam reci da i nije nesto :lol: od ovoga moze i da se rikne :biggrin:

(http://img24.imageshack.us/img24/3734/kopijasaca2.jpg) (http://img24.imageshack.us/i/kopijasaca2.jpg/)


Ili npr  ako teletinu pokrijete ploskama sarene slanine i to nije lose ;)
(http://img24.imageshack.us/img24/3440/pravljenjenadstresnicek.jpg) (http://img24.imageshack.us/i/pravljenjenadstresnicek.jpg/)

Ali ni bijela riba kada se fino nareze i ispece ispod saca nema kosti ni jedne osim kicme i rebara i mala dijeca mogu daje jedu ;)
Eto od mene toliko za ovaj put!







Kao da sam ovo video vec :bb:


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: Jäger und Jagd Октобар 28, 2009, 04:11:46
Od svega prikazanog polazi voda na usta  :clapping:, svaka cast za fotke!


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: Brko Новембар 04, 2009, 02:15:40
U mojim mladjim i tada dobrim danima (sac ili peka), bili su obavezno nedjeljno jednom, ali zadnjih 15 god u Canadi slabo izvodljivo, ali probacemo da obnovimo tradiciju tek toliko da ne zaboravimo ;) :drinks:.


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: bogida Новембар 05, 2009, 12:52:40
A gde ima da se nabave ove posude i koliko kosta zadovoljstvo da ih imas  :blink:))))????


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: sasa-dubica Новембар 05, 2009, 09:49:08
Ja sam svj sac plati prije dvije godine 65 eura, a proizvodi ga PLAMEN. Olicni sačevi i ima ih u dvije velicine , a uz njega dobijes i donji dio posude koji je emajliran, a sac je iznutra isto emajliran , a inace je od GUSA. Jako dobra i prakticna stvar. Pogledaj u prodavnicama gdje imas peći za kupiti ili na pijacama pa da uzmes ove metalne kovane. Po meni su bolji ovi gusani jer su laksi za odrzavanje, poklopaci posuda se savrseno uklapaju, a gus je dovoljno debeo da drzi temperaturu i ne treba biti jaka vatra da bi se odradio rucak.


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: pescarac Новембар 05, 2009, 10:10:36
Imaš u svim bolje snadbevenim poljoprivrednim apotekama.
Mada sam ja moj sač dobio od majkine familije iz Dalmacije (od lima je, tučen je do besvesti dok nije dobio jajasti oblik, a posudu ispod sača sam dobio od očeve familije iz Crne Gore. Inače posuda nije metalna, već od nekog posebnog materijala (moj otac kaže da je to neka vrsta gline i kamena i da se u selima oko Budve (odakle mi je poreklo) ta smeša zove "Zvrc". Možda Shaga nešto više zna o njoj. To se ni tamo više ne pravi, tako da se u mom domu čuva kao uspomena na očevo i majčino poreklo, a vremena da se proba nažalost nema.
Inače još mi curi voda u ustima od hleba koji je moja baba spremala u dalmaciji ispod sača pre jedno trideset i kusur godina.


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: sasaakatic Новембар 11, 2009, 09:34:55
Nabavio sam sac i lonac{zemljani}iz Zlokusa{valjda se tako zove mesto},pa me interesuje dali odmah moze da se sprema u njima ili treba neka predradnja da se ti sudovi pripreme.


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: siladji Новембар 11, 2009, 12:21:35
Nabavio sam sac i lonac{zemljani}iz Zlokusa{valjda se tako zove mesto},pa me interesuje dali odmah moze da se sprema u njima ili treba neka predradnja da se ti sudovi pripreme.
Narvno da ne moze odmah,ni slucajno...Prvo treba da nas kontaktiras kad da dodjemo na klopu pa posle... :spiteful: :hi:


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: vuk sa motajice Новембар 11, 2009, 12:42:23
Narvno da ne moze odmah,ni slucajno...Prvo treba da nas kontaktiras kad da dodjemo na klopu pa posle... :spiteful: :hi:
:nono: :nono:  :sarcastic: :sarcastic: :yahoo: :yahoo: :haha:


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: Nele Новембар 11, 2009, 01:21:57
Nabavio sam sac i lonac{zemljani}iz Zlokusa{valjda se tako zove mesto},pa me interesuje dali odmah moze da se sprema u njima ili treba neka predradnja da se ti sudovi pripreme.

Mesto se zove Zlakusa,inace blizu Uzica moj komsiluk,mislim da netreba nista posebno da pripremas posudu,ako imas projinog brasna malo razmutis u vodi, natrljas i isperes cistom vodom samo da se isciste one sitne pore iznutra,tako nesto preporucuju i majstori sto prave tu grnacariju,a jednog poznajem i licno


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: sasaakatic Новембар 11, 2009, 01:38:14
Hvala.Samo dali se posude zagreju ili tako hladno istrljam brasnom i vodom?
Sto se tice Siladjija dobro je dosao sam nek ponese malo srnetine,ali ne one hormonske koja je tamo u modi. :buba:


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: siladji Новембар 11, 2009, 01:47:02
 :yahoo:

Nisam ja druze is tog kraja gde se ti srndaci gaje..Ja sam na rumunskoj granici..jos bolje :sarcastic: :hi:


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: vuk sa motajice Новембар 11, 2009, 02:28:38
E da se vas dva ne mucite donijecu ja mesa od srndaca kod mene su cisto iz prirodne reprodukcije pa vi samo pripremite u sacu :yahoo: :yahoo: :clapping: :clapping:


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: sasa-dubica Новембар 12, 2009, 12:51:58
Ne valja srndac, samo lane u septembru i to je ekstra klasa bar za moj ukus, a mnogo sam ga puta jeo i staro i mlado ispod saca i ne moze da se poredi!


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: NeLe001 Новембар 13, 2009, 11:02:47
Поред ових ваших рецепата бих цитирао ону стару: "Болан да се лечиш"

Па...овај... ко то зове да се испроба нешто испод сача...  :biggrin:


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: NeLe001 Новембар 13, 2009, 11:05:51
Читајући ову тему, размишљао сам да се могло организовати и неко такмичење у припремању хране пошто имамо доста добрих кувара на форуму.
Чак шта више то би се могло урадити и до године када се опет окупе чланови Лорист Ловачког Клуба.
Па контам као риболовци, после улова баце се на припремање.

То је само мој предлог. Шта ви кажете?
Могли смо отворити и тему за дискусију о таквом такмичењу где ће свако показати своје умеће.


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: krauc Новембар 21, 2009, 05:55:33
Lepo izgledai jako je ukusno!

[img=http://img69.imageshack.us/img69/6128/dsc04458.th.jpg] (http://img69.imageshack.us/i/dsc04458.jpg/)

[img=http://img69.imageshack.us/img69/3658/dsc04446f.th.jpg] (http://img69.imageshack.us/i/dsc04446f.jpg/)

[img=http://img175.imageshack.us/img175/5929/dsc04453.th.jpg] (http://img175.imageshack.us/i/dsc04453.jpg/)

[img=http://img81.imageshack.us/img81/9321/dsc04454n.th.jpg] (http://img81.imageshack.us/i/dsc04454n.jpg/)

[img=http://img175.imageshack.us/img175/7411/dsc04467.th.jpg] (http://img175.imageshack.us/i/dsc04467.jpg/)
Prijatno!

DOBAR POGLED!!!


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: 7 rem mag Јун 22, 2012, 03:47:37
Mi juče puške nismo ni vidjeli,al smo zato nešto fino papali. Naime,kolega je šišao ovce pa nam je donirao 10-tak kg mesa (mislim da ne zna šišat!),drugi je donio mirodija,krumpirića i luka, treći friški kruh,ja sam bio zadužen za "tekuća" sredstva,itd...uglavnom skupilo nas se 10-tak i "lovismo" dugo u noć...
(http://i48.tinypic.com/2lasqxy.jpg)
(http://i50.tinypic.com/50h57c.jpg)


Naslov: Odg: Meso ispod Saca!
Poruka od: 7 rem mag Јун 22, 2012, 03:50:46
I ovako izgleda kad je gotovo!
(http://i45.tinypic.com/2aaj61z.jpg)